Porto látnivalói 2023-ra

porto élménybeszámoló

 Sokfelé jártam Portugáliában, de kevés olyan szép várost láttam, mint Porto. Porto Portugália második legnagyobb városa, alig 300.000 lakossal a hosszúkás ország északi részén. Porto látnivalói között mindenki talál magának megfelelőt mert Porto egy ékszerdoboz!

Porto látnivalói
Light metro felirat a portói reptéren

Bejutás a repülőtérről: Porto repteréről Porto belvárosába

Tömegközlekedés:
A repülőtér nincs olyan messze a várostól és egy „metró” visz ki. Azért idézőjeles, mert ez a jármű nálunk inkább villamos néven fut. Az ‘E’ vonalat keresd, jegyet a reptér kijáratában az automatából vehetsz. Ez a „metró” 20-30 percenként jár, de vigyázz mert mi jártunk úgy, hogy egy órát kellett volna várni rá ezért inkább taxival mentünk be a városba. (A taxi ára 2021 nyarán nem volt sok, de akkor még nem volt elszállva a benzin ára sem.)

Kilátás az egyik szállásunkról


Autóbérlés Portóban:
Szerintem tucatnyi autóbérlős cég van, mi a Centaurótól béreltünk járgányt először csak két hétre, és negatívat nem tudok mondani, bár amikor megérkeztünk, akkor sokáig kellett szobrozni a reptéren mert mint kiderült, éppen ebédszünetet tartottak. De az autó amit kaptunk vadiúj volt, tökéletes állapotban és nem kekeckedtek semmivel sem. 2021-ben, amikor mi béreltük, akkor a turista ritkább volt a fehér hollónál is, így egész vicces áron bérelhettünk tőlük. Ha jól emlékszem két hétre volt 150 euró vagy valahogy így. Biztosítással.

Az egyetem előtt tér

Közlekedés Portóban

Porto nem nagy város, viszont ezernyi dombra épült és ez picit megnehezíti a közlekedést.

Autóval Portóban: Ha téged csak Porto látnivalói érdekelnek, akkor véletlenül se bérelj autót mert parkolóhely alig van, viszont van egy csomó keskeny, egyirányú utca, ebből kifolyólag kevés a parkolóhely, tehát az autóbérlést csak azoknak ajánlom, akik nem csak Portót szeretnék megnézni, hanem a környező szépségekre is kíváncsiak. Egyébként ezeket kár kihagyni, ha több napra mentek.

Gyalogszerrel Portóban: ha tömegközlekednél, akkor is rengeteget fogsz gyalogolni és erre előre készülj fel, kényelmes lábbeli legyen rajtad! Portóban vannak cuki, régi villamosok, modernebb buszok, van 6 metróvonal és még sikló is, de mindenképp térdig fogod járni a lábad.
Ha többet kell tömegközlekednetek, érdemes Porto Card-ot vagy Andante-t váltanotok mert jobban megéri és nem kell minden felszálláskor a masinával szórakozni. Itt van a portói közlekedési vállalt weboldala ahol minden infó ott van ezekről a kártyákról. De ha ügyesen választasz szállást, akkor nem kell közlekedési eszközre szállnotok és mégis mindent meg tudtok nézni.

Kipróbált szállások Portóban

  1. Az első két napban itt laktunk. Ez azért volt jó mert mindenhez közel volt, az egyik sétálóutca elején van. (Ebben az utcában van a Jeronymo, ahol jókat lehet enni, de az Impar nevű étterem is közel van, ahol meg jó a halleves. (Portugál halleves) Én legközelebb is ezt a szállást választanám. Az élménybeszámolóban itt írok róla picit bővebben.
  2. Ez viszont a Clérigos torony mellett van, ami nem utolsó ha fel akarjátok fedezni a várost.
  3. Ezt nem próbáltuk ki, de nálam nagyon toplistás, főleg nyáron mert annyira jó a kilátása és szuper helyen van, ha az ember strandolni akar Portóban, viszont hátránya hogy általában foglalt és szerencse kell hozzá.
  4. A világ legnyugodtabb helye, ha nem a csúcsszezon közepén mentek. Itt két hetet laktunk és teljesen meg voltunk vele elégedve. Itt mesélek sokkal többet, rengeteg képpel és videóval
  5. Ennek pedig a kilátása csodás és az, hogy az óceán hangját mindig hallani. És a tulaj is nagyon kedves. Itt mesélek róla többet.

Porto látnivalói

1. Tőzsdepalota

Ha nincsenek tőzsdei befektetéseid, akkor is érdemes elmenned a tőzsdepalotába mert építészetileg sem egy utolsó látvány, ráadásul még magyar vonatkozása is van.
A tőzsdepalota Porto belvárosában van, ha gyalogosan közlekedsz a városban, ami az ajánlott közlekedési mód, akkor könnyűszerrel felfűzheted a környékbeli látnivalók közé, mert a Dom Luís híd, a híres vonatállomás és a Ribeira (a folyóparti sétány) mind a közelben vannak, pár száz méterre.
A tőzsdepalotát, bár már nem eredeti funkcióját látja el, nem lehet önállóan bebarangolni, viszont remek vezetett túrán mutatják be az épületet és a történetét. Érdemes befizetni az épületnézésre!
Az egész körülbelül egy órát vesz igénybe, ezalatt a leghíresebb és legszebb részeit lehet az épületnek megnézni. A túrák reggel 9-től indulnak, de itt a saját weboldala, ahol minden szükséges és friss információt megtalálsz.
A tavalyi látogatásunkról a portói tőzsdepalotában itt írtam, jó sok képet is készítettem. 🙂

Porto látnivalói

2. Híd – A leghíresebb Porto látnivalói közül!

Ha ismerősnek tűnik a vas szerkezet, jól gondolod. Igen, van köze hozzá Eiffelnek. Az is érdekes ebben a hídban, hogy kétszintes. Ha megnézed a fönti képet, akkor azt látod, hogy a fölső szinten megy a villamos és a gyalogosok. Az alsón pedig az autók mennek át és a gyalogok. De írtam egy sokkal hosszabb posztot erről a hídról, itt olvashatod: Ponte Dom Luís Portóban.

3. Az óváros utcái – Porto látnivalói testközelből

Porto nem egy hatalmas város, azt le kell szögezni, viszont az óvárosa elég nagy. Bármerre mész, csak szépet látsz és ebben a lepukkant, félig összedőlt házak is benne vannak mert még azok is szépek. A helyi építészeti stílusban van valami báj, és ha sokat nézed ezeket az apró házakat, -mostani méretekhez képest miniatűr házakat- valószínűleg benned is felmerül a kérdés, hogy mégis hogy lakhattak ilyen apró házakban? Az ajtóban rögtön az ágy volt és csak bedőltek az ajtón, vagy hogy lehetett? Persze aztán laktunk ilyen nagyon keskeny házban és kiderült, hogy attól hogy keskeny, attól még befelé terjeszkedtek elég rendesen és így létre lehetett hozni normális méretű otthonokat is.
De nem ez a lényeg, hanem az, hogy sétáljatok a belvárosban, érdemes! Kvázi bármerre jártok, cuki házacskákat, és általában esztétikus csempével burkolt falakat láthattok.
(Egy ideig gyűjtöttem a „Mire gondolhatott a művész?” -borzasztó színű- csempéket ábrázoló fotókat, de most nem találom a gyűjteményemet.)
Ha az állomástól (Sao Bento) elindulsz lefelé, például a Rua das Flores is egy jó kiindulási pont és itt találsz még éttermeket is. Emlékezetesen jót nem ettünk Portoban, de a Jeronymo pont ebben az utcában van, itt egész jókat lehet kapni. Ez egy „gyors”étterem lánc errefelé és ha ilyet látsz, akkor itt egyrészt egész jó a kávé, másrészt a kaja is elviselhető. Ezt most azért mondom mert Portugália bár közel van Franciaországhoz, de mégis valami egész perverz úton indult el a gasztronómia rögös útvesztőjén és ami azt illeti, el is veszett szegény portugál konyha. Elnézést, ha valakit megbántok, ez csak a szubjektív véleményem. Nem mondom, hogy minden kaja rossz, de itt azért gyakrabban futsz bele „furcsa” ételekbe vagy íztelen dolgokba Portóban, vagy olyan kajákba, amikor kipakolják a hűtőt és mindent összefőznek, tekintet nélkül az alapanyag ízére, származására és színére.
Visszatérve a keskeny utcácskákra: sétáljatok mindenfelé, érdemes!

Art Deco - porto látnivalói

4. Art Deco

A nagy portugál csempeimádat mindenféle megnyilvánulását Portóban néhol egy-egy Art Deco gyöngyszem teszi eklektikusabbá. Porto látnivalói közül nem kihagyhatatlanok, de érdekesek. Ha más nem, a McDonald’s.
Ha a Plaza da Liberdade-n jársz, több szép régi Art Deco épületet is fogsz látni.
1: O Comercio do Porto saroképülete, ami egy 2005-ben megszűnt napilap székháza volt.
2: Caixa General de Depósitos ami szintén egy sarokház és egy takarékszövetkezet épülete.
3: A McDonald’s, amit mindenképp nézzetek meg bentről is. Előtte van egy egész nagy asztalos rész, ahol árnyékban lehet pihenni (ha van hely), de a belseje a lényeg. Meg persze a bejáratban díszelgő hatalmas sas sem egy elhanyagolható példány. Sokan gondolják úgy, hogy ez a McDonald’s a világ legszebbje, de mi magyarok pontosan tudjuk, hogy ebben a versenyben teljesen esélytelen mert a Nyugatinál lévő gyorsétterem sokkal szebb. De nézzétek meg ezt itt Portóban és döntésnek el ti. 🙂

Más Art Deco épületek is vannak a városban, szerintem ha nyitott szemmel jártok, észre fogjátok venni őket. A Libertade tértől nem messze van a Praça de Gomes Teixeira (nincs messze, csak dombról le, dombra föl 🙂 ) ahol egy igen feltűnő épületet látsz. Ez a Lello könyvesbolt melletti nagyobb tér egyébként, és az egyetem épületével szemben van egy régi Art Deco stílusú áruház. Nézzétek meg azt is, ha már a környéken jártok.

porto látnivalói- kávézók

5. Kávézók

Portóban gyönyörű kávézók vannak! Stílus, hangulat, eredeti berendezés, minden megvan.
Az egyik ilyen szépség neve a Cafe Majestic, ami a Liberdade tértől van pár perc sétára. (Dombok!) Itt egy videó róla.
Másik különleges kávézó, amit véletlenül találtunk (a piacra akartunk menni, de azt közben félig lebontották) a Bolhao piaccal szemben, a Confitería del Bolhão. Itt egész finom sütik és reggelinek való dolgok vannak és a belseje is szép.

6. Bodegák – avagy a szesz mindenek előtt

Porto Vila Nova da Gaia városrészében a folyó partján több „bodegát” találtok. De miért olyan különleges a helyi bor? Mi ez egyáltalán?
Onnan ered a híres portói bor kifejezés, hogy a XVII. században az angolok szerettek volna nagyobb mennyiségben innen származó bort Angliába szállítani, de akkoriban még annyira lassú volt a közlekedés, hogy mire odaért a bor, meg is punnyadt, ezért azt a frappáns megoldást találták ki az angolok, hogy öntenek a borba egy kis pálinkát, és így a bor tovább eláll. Ennek akkora hagyománya és olyan sikere lett, hogy a mai napig is így készítik a bort errefelé.
Ha bodegába szeretnétek látogatni, akkor arra számítsatok, hogy egyedül kószálni nem lehet odabent, mindig kaptok idegenvezetőt, aki mindent elmond a borkészítésről. És kóstolni is lehet.
A teljesség igénye nélkül ezeket a borászatokat érdemes megnézni:
1. Sandeman ( Link itt) A logóját alaposan nézzétek meg, ez a fekete lepel a portói diákok kabátja.
2. Caves Ferreira ( link itt) a fenti bodega mellett van. Itt olcsóbb a belépő, de nem is olyan híres. Szép belülről!
3. A Cálem! Itt mindenféle verzióban vannak borkóstolók, nagyon kitaláltak mindent! ( Link itt)

7. A Bolhao piac

Fontos kiemelnem, hogy a Bolhao piacot éppen átépítik. Haladnak a munkálatokkal, de még csak ideiglenes piac van. Ez a piac már több mint száz (!) éves. 1914-ben nyílt meg és megvárták, hogy szó szerint szétessen de megjelent a tömegturizmus, a turistáknak meg megtetszett ez az eredeti hely, így muszáj volt lépni.
Árulnak itt mindent, amit egy rendes piacon szokás a hústól a zöldségeken át, a virágokig mindent. Nézzetek be ha erre jártok, főleg akkor ha már tényleg elkészült a nagy mű.
Ha nem, akkor az épülettel szemben van egy egész jó sütis kávézó, ott is lehet szépet és jót enni meg látni. Az a neve hogy Confitería de Bolhao.

Lello könyvesbolt Portóban

8. Lello könyvesbolt

Oké, ez a könyvesbolt már nem abból él, hogy könyveket árul, hanem abból, hogy belépőt szed a látogatóktól. Viszont az, amit bent látsz, az nagyon megéri, főleg ha szereted a régi, fa belsőket és csodálattal tölt el, ha ilyen szépséget látsz. A Lello könyvesbolt a világ (egyik?) legszebb könyvesboltja, így ne csodálkozz, ha várnod kell hogy bemehess.
A könyvesboltban nem meglepő módon vannak könyvek, de már főleg albumokat, drágább könyveket és temérdek Harry Potter könyvet tartanak mindenféle nyelveken. Gondoltak arra is, ha valaki szeretne valami olcsóbbat venni, de nem igazán jött össze. Teljes élménybeszámolót rengeteg fotóval itt olvashatsz a Lello könyvesboltról, de tény, hogy kihagyhatatlan Porto látnivalói közül, ha nem több órát kell várni, akkor mindenképp nézzétek meg! Be is lehet jelentkezni, itt a weboldaluk.

porto látnivalói - Ribeira

9. Folyóparti sétány – a Ribeira

Egy kellemes séta a Duero folyó partján? Irány a Ribeira! Esti kiülős vacsora vagy egy ebéd az árnyékban, miközben a szemben lévő part csodás épületeit és a Dom Luís hidat csodálod? Szerintem kihagyhatatlan hely ez, ráadásul ha az óvárosban sétálsz, akkor jól is fog esni, ha egy kicsit leülhetsz itt.
Ne csodálkozz, egymást érik az éttermek és a borozók, lesz miből választani.

porto élménybeszámoló, porto látnivalói

10. Teleférico de Gaia

Ne számíts nagy durranásra mert csak 560 méter a teljes táv amit megtesz, de ha föntről is meg szeretnétek nézni a folyót és a dombokra épült város, Porto látnivalóit, akkor mindenképp érdemes menni vele egy „kört”. Nehézség, hogy ha te a szemközti oldalról figyelted ki, hogy a túlparton jár valami kabinos izé, akkor onnan még kilométereket kell gyalogolnod, de megéri mert jó a kilátás a kabinokból.
Itt sajnos a Google nem a barátod mert valamiért nem tudja, honnan indul (2021-es infó) de a nagy titok az, hogy a Jardim do Morro az egyik végállomása, ami a híd melletti nagy zöld park, a másik végállomása pedig a folyó partján lévő elég feltűnő épület. A cím, ami a weboldalakon meg van adva (Calçada da Serra, 143) nem az, ahol te felszállhatsz. Szóval cserkészd be a Jardim do Morro-t, onnan csodáld meg a hidat és a dombokra épült várost és szállj fel ott rá. Így egyszerűbb de itt egy térkép hozzá. Jelen pillanatban a retúr jegy 9 euró felnőtteknek, gyerekeknek fele ennyi. Minden infó a weboldalukon van.

Kilátás, Jardim do Morro
Kilátás, Jardim do Morro

11. Jardim do Morro

Nagy zöld park a város szívében egy domb tetején, ráadásul szuper kilátással, ahol jó a hangulat és a nép az üde zöld fűben heverész. Ez a Jardim do Morro. Ha pihenni szeretnél mert lejártad a lábad, akkor itt megteheted. Ha enni is szeretnél valamit, akkor arra is van lehetőség de a hely nem a gasztronómia csúcsát képviseli és jobban jársz a Duero partján lévő éttermekkel. Viszont pihenésre és bámészkodásra tökéletes ez a hely. Marha jó a kilátása, Porto látnivalói közül a legfontosabbak láthatóak innen.

porto látnivalói - ötödik nap

12. Az óceán Porto mellett

Ha eljutottál Portóba repülővel, nem szabad kihagynod az óceánt. Egyrészt igen közel van az óceán a belvároshoz, másrészt az Atlanti-óceán homokos partja tényleg kellemes hely! Ha nem fürödtél még az Atlanti-óceánban, akkor itt megteheted.
Ha tengerparti vakációt tervezel, akkor a Portotól délre lévő tengerpartok közül kettőn töltöttem két-két hetet, mindkettőről született beszámoló, amiket itt olvashatsz el: Sao Jacinto (ez a távolabb lévő tengerpart) és Aguda, ami viszont csak 20 percre van a belvárostól.

A Porto melletti óceánpart megközelítése: legegyszerűbb busszal kijönnöd. Az emeletes busz körülbelül fél óra alatt kihoz ide.
Az 500-as (vagy az 507-es) buszt keresd. A tengerparton a megállók már körülbelül száz méterenként lesznek, így ott szállj le, ahol szimpatikus helyet látsz. A két busz közül én az 500-ast választanám mert az szebb helyen közlekedik. Ha a Rotunda da Anémora-nál szállsz le (ez egy kerek téren lévő hatalmas nagy halászháló – ha jól láttam) akkor a környéken találsz helyet, ahol lehet enni és az óceánpart is kellemes.
Éttermek, talponállók és szállások a környéken:
Hát… van egy indiai étterem, ahova csak akkor menj be, ha szeretnéd megtapasztalni milyen az, amikor a szakácsnak lövése sincs az indiai konyháról, viszont legalább drága a hely. Nagyon sok országban ettünk indiait már, de ez viszi a pálmát, ennél rosszabbat nem lehet kitalálni sem. Borzalom!
Ha egy sima kebabra vágysz, akkor ajánlom az Al Hassan Kebabot: olcsó, jó helyen van és még finom is.
Ha jó helyre szeretnél beülni, ami ráadásul az óceánparton van, akkor a Vagast ajánlom. Kifejezetten jó a kaja és nem vészes áron adják. Hátránya a helynek, hogy könnyen megtelik kellemes idő esetén. Szállást itt végül nem próbáltunk ki, de ha legközelebb mennék, akkor ezt próbálnám ki.

porto látnivalói- Clérigos

13. A Clérigos torony és templom (Igreja e Torre dos Clérigos)

A portugálok komolyan veszik a covid elleni védekezést, ezért mielőtt ezt is felvennéd a megnézendő helyek listájára – és nem csak kívülről csodálnád meg ezt a tornyot- akkor nézd meg, hogy látgatható-e egyáltalán most belülről. Itt a link hozzá. Ha igen, akkor nézd meg a templomot is és mászd meg a 225 lépcsőt, ami felvezet a 75 méter magas toronyba mert nem véletlen ez az egyik leghíresebb Porto látnivalói közül!
Ez a dombon épült torony a város egyik legmagasabb pontja, így ha ide felmásztál, akkor innen már csak lefelé kell menned.
Porto látnivalói közül a közelben találod (kb. 100 méterre) a Lello könyvesboltot, a Plaza da Liberdade-t (kb. 200 méter), és az ot található Art Deco McDonald’sot is.
A Kélérikusok tornyába (Torre nos Clérigos) 5 euró a belépő, minden nap nyitva van elvileg reggel 9 és este 7 között.

porto látnivalói

14. A székesegyház – Sé do Porto

Porto látnivalói közül kihagyhatatlan ez a székesegyház. Itt írtam róla sokkal bővebben.
Magát a templomot ingyen meg lehet nézni de érdemes befizetni a 3 eurós belépőt, hogy mindent megnézhess. Ha még nem láttál hatalmas egybefüggő csempeképeket, akkor feltétlen gyere fel a kerengő tetejére és nézd meg azokat a csodákat!
A Sé do Porto a város egyik legmagasabb pontján épült, nyilván az óváros közepén, közel a pályaudvarhoz is. Az a jó Portóban, hogy minden közel van mindenhez. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem járod le térdig a lábad mert sok a domb és az utcák sem egyenesek. 🙂
Visszatérve a székesegyházra: mindenképp nézd meg és az előtte lévő térről nézelődd ki magad mert a portói házak cukik, akkor is ha rengeteg a lepukkant közöttük.
És ha már a Sé (székesegyház) előtti térnél tartunk, akkor a közepén van egy oszlop. Jól nézd meg. Régen itt akasztották fel a bűnözőket.

15. Az állomás – Estação Ferroviária de Porto-São Bento

Én még nem láttam ennél szebb állomást sehol a világon. A csempékkel borított falak gyönyörűek, van mit nézni rajtuk.
Fontos, hogy ez nem egy műemlék épület, ami múzeumként működik, hanem egy ma is használatban lévő állomás, így számíts arra, hogy ha megint beindul a turizmus, akkor itt rengetegen vannak ezért szerintem nem fogsz tudni olyan képeket készíteni, ahol olyan üres ez a hely, mint ahogy én láttam 2021 májusában vagy júniusában.
A Sao Bento állomás falait 20 000 csempe borítja és ezek a portugál történelem fontosabb eseményeit örökítik meg. Szánj időt erre az állomásra, érdemes!
Fontos: az épület kívülről semmi extra, még el is sétál mellette az ember ha nem tudja, milyen csodát rejt.
Ha a Porto városától nem messze található tengerpartokat keresed fel, akkor itt is felszállhatsz a vonatra (ami inkább a mi hévünknek felel meg csak sokkal tisztább és tágasabb a jármű) és innen körülbelül fél óra alatt a legszebb tengerpartokra is eljuthatsz innen. Én nem hagynám ki 🙂 Itt írok a tengerpartokról: Sao Jacinto és Aguda de ha a környező cuki kisvárosokra jobban kíváncsiak vagytok, akkor innen indulnak a vonatok Guimarães, Braga és Viana do Castelo településekre is. Utóbbinak van egy érdekes dombtetőre épült temploma is, de mind szép. Az igazság az, hogy a portugál kisvárosok szépek. (Majdnem mind szép.)
Itt írok sokkal bővebben erről az állomásról: Sao Bento a csoda!
Mihez van közel? Mindenhez: A plaza da Liberdade, a Sé, az Art Deco épületek, a Duero folyó és ezzel együtt mindenhez közel van.
Tömegközlekedve a metró D vonala egyik megállója is ez.

16. Fado – ha tetszik a zene

Mi az a fado? Hallgasd meg ezt:

Szerintem a fado maga Portugália. A stílus, a hangulat.
Hogy őszinte legyek, nekem először annyira nem jött be, hogy kiütéseim lettek tőle, de ennyi Portugáliában tartózkodás után már elmúltak a tüneteim és néha jó hallgatni.
Portóban is vannak fado előadások, ahol akár egy kellemes vacsora keretében hallgathatsz élőben szóló zenét. Nem vagyok a GetYourGuide embere, de náluk legalább össze van szedve, hol lehet és mennyiért fado-t hallgatni. Link itt.

porto látnivalói

17. Csempézzetek Portóban!

Itt minden kék-fehér. Olyan portugálos, de amúgy a hollandoktól (ők meg a kínaiaktól) szedték ezt a fene nagy kék-fehér mániát. Erről írtam egy sokkal hosszabbat, itt találod: a portugál csempék története.
Viszont Portóban lehet csempét is festeni. Olyanra, amilyenre szeretnéd. Nem próbáltam ki, de szerintem buli lehet. Itt a link hozzá, de nézz utána, lehet hogy máshol is lehet ilyet csinálni, ez csak egy ötlet.

porto látnivalói

18. Porto látnivalói villamosról: azok a cuki régi villamosok

Mióta Porto városában lett több metró is (6 vonal) azóta a villamosok inkább csak turista attrakciók lettek. Nem is csoda, ha meglátod milyen cukik, te is fel akarsz majd rájuk ülni, teljesen mindegy merre visznek.
Három fontosabb vonal van, amivel bejárhatod a várost:
Az 1-es, 18-as és 22-es. Mivel nem igazi közlekedési eszközök ezért csak reggel 9 után kezdenek járni és este 7-kor már le is állnak.
Melyiket érdemes kipróbálni? Az 1-es az Infante megállótól indul és végigmegy majdnem az óceánig a Duero folyó partján. Szerintem az nagyon szép. Itt egy térkép (bár elég béna) hozzá.

porto látnivalói

19. Tölts pár napot az óceán partján egy természetvédelmi területen

Porto városától délre csodás tengerpartok vannak. Vagyis óceánpartok. Először két hetet töltöttünk egy Aveiro melletti partszakaszon, aminek Sao Jacinto a neve. Aveiro tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, de ha autóval jöttök, akkor sokkal érdekesebb a hely mert egy hosszú földnyelven kell haladnotok ahol balra a széles laguna látható, jobbra pedig a természetvédelmi terület minden szépségével. Sao Jacinto nagyon nyugodt hely, legalábbis 2021 májusában az volt, de ehhez az is kellett, hogy a szállásunk remek legyen. Sao Jacintoban mindent megtalálsz, ami szükséges egy kellemes nyaraláshoz: vannak éttermek (a halétterem kifejezetten jó), vannak boltok és pék is, és a helyet egy komppal lehet megközelíteni Aveiróból. Aveiroban meg minden megvan, Auchan, plázák, mosodák, minden.

porto látnivalói - aguda

Aguda beach

Aguda Porto városától pár kilométerre délre van. Ha sportosak vagytok, akkor akár még el is lehet ide sétálni a belvárostól mert pár éve egy tengerparti utat fektettek le, hogy hétvégenként az emberek kedvükre kirándulhassanak a tengerparton. Én szerettem itt is lenni, itt is két hetet töltöttem és készítettem néhány videót az óceánról. Ha sokkal bővebben szeretnél olvasni erről a helyről, akkor ezt olvasd el.

20. Hajózás a Duero folyón: Porto látnivalói a folyóról

Ha jó az idő és éppen nem esik az eső akkor érdemes elmenni egy ilyen 50 perces-egy órás hajókázásra, ahol Porto 7 hídja alatt viszik az embert. Ezek a hajók a Ribeiráról indulnak, naponta többször (nyilván szezontól függően) és az áruk is egész jó. Felnőtteknek 15 euró, gyerekeken fele ennyi.

De vannak egynapos hajózások is a Duero folyón: ilyenre mi nem tudtuk menni mert épp a covid ki tudja már hányadik hullámában minden be volt zárva, de nézzétek meg ezt az oldalt, tök jó és kellemesnek ígérkező utak vannak nem is olyan drágán.

Porto látnivalói: portói fotóegyveleg

Látnivalók Porto környékén

  1. A világ leghosszabb függőhíd
  2. Aveiro (Costa Nova) csíkos házai
  3. Coimbra
  4. Pavia walkways – ha bírjátok a lépcsőket de szeretitek a szép tájakat

Tavaly az a szerencse ért, hogy több hetet tölthettem ebben a csodás városában és környékén. Igyekeztem mindent megnézni, találni jó éttermeket és még az óceán partján is eltöltöttem pár hetet. Ebben a posztban azt szedtem össze neked, hogy mik Porto látnivalói, emellett igyekeztem hasznos információkat is hozni mert némelyik nekem is jól jött volna, ha előre tudom. Szóval egy őszinte és roppant szubjektív beszámolót olvashattál arról, mit érdemes Portóban, ebben a portugál ékszerdobozban megnézni és mire vigyázz.

Töltsd le Porto látnivalóit pdf-ben itt: