Porto székesegyháza

Igen hosszúra nyúlt ➡️ Portugál kalandunk legelső napján jártunk itt. Porto székesegyháza (portugálul: Sé do Porto) érdekes hely, amennyiben tudod értékelni az egyedi csempéket, az igazi, hamisítatlan portugál stílusjegyeket és a hatalmas tereket. Önmagában az épület Nemzeti Műemlék (Monumento Nacional) de mint Porto óvárosának része az UNESCO világörökségi listáján szerepel.

Porto székesegyházát a dimbes-dombos város legmagasabb pontján építették. A Batalha negyedben találod, azok mellett a régi városfalak mellett, amelyek oly sokáig védték a város lakóit a támadásoktól.

Az épület kívülről inkább egy erődítményre hasonlít.

Porto székesegyháza

Mielőtt tennénk egy virtuális sétát a katedrális belsejében, mindenképp meg kell említenem az előtte lévő tér közepén álló oszlopot, mert ezt mindenképp látni fogjátok.
Ez az oszlop nem más, mint ahova régen a bűnözőket akasztották föl. Jól nézzétek meg!

A székesegyház belsejében a hatalmas oszlopok a szűkösség érzetet keltik, ezért úgy tűnik mintha a központi hajó sokkal magasabb lenne.

Porto székesegyháza

Nagyon érdekes felmenni a fenti részbe és ott is megcsodálni a csempéket. Van mit nézni rajtuk.

A Porto székesegyháza előtti térről szuper a kilátás. Látni innen Porto cuki házikóit, amelyek általában hiába lepukkantak, mégis van bennük valami szépség és báj.

Porto

Tehát ha nem is mentek be az épületbe, akkor is érdemes feljönni idáig.

Arra készülj, ha Portóba utazol, hogy tömegközlekedni nincs túl sok értelme mert az összes turisztikailag érdekes helyet gyalog egyszerűbben és gyorsabban eléred, viszont Porto nem egy lábakat kímélő sima terep, így kényelmes cipőben menj mert lesz egymillió lépcső és ezer domb, amire fel meg le fogsz menni, hiába próbálod elkerülni.
Mi az egyik nap (a portugál kalandunk közepe felé, nem írtam róla) egyszer autóval betévedtünk a belvárosba. Soha többet! Idegtépő és kvázi lehetetlen parkolni. Szóval felejtsd el az autót!

Nekünk az volt a szerencsénk, hogy egy olyan helyre foglaltam szállást az első napokra, ami az összes látványossághoz közel van, így bár lejártuk a lábunkat minden egyes nap, de legalább ➡️ a szállásunk közel volt.

A székesegyház építése a XII. században kezdődött és fennállása során rengetegszer átépítették, ezért szinte minden része más stílusú. A katedrális nagyrészt barokk stílusú, bár a homlokzata és a templom hajója román stílusú, míg a kolostor és a kápolna gótikus stílusban maradtak fenn.
A kolostor kerengőjébe egy jobbra lévő hatalmas ajtón lehet bejutni. Ez már a XIV. században épült és vallási jelenetekkel dísztett csempék borítják a falait.
Innen juttok a kincstárba.

Porto Székesegyháza, hasznos:

Nyitva: áprilistól októberig 9-től délután fél 7-ig lehet bemenni
novembertől márciusig pedig 9-től fél 6-ig.
Belépőjegy ára: magába a székesegyházba ingyen be lehet menni, a kincstár és a kerengő kerül 3 euróba.
10 év alatt ingyenesen látogatható.

Tömegközlekedés: San Bento (ez egy gyönyörű állomás) de innen is dombra fel, dombról le…