Tengerpartok Porto mellett

2021 májusában és júniusában összesen hat hetet töltöttünk Portugáliában, főleg Porto városában és a délebbre lévő tengerpartokon. A tengerpartok Porto mellett szépek, homokosak, ráadásul össze is vannak kötve forgalmasabb (a belvároshoz közelebb fekvő) helyeken egy széles, tengerparti sétánnyal, városon kívül pedig fa mólókat készítettek és ezeken lehet akár a lényegesen délebbre lévő településekre is eljutni.

Szép tengerpartok vannak Porto mellett: a Praia Do Carneiro, a Praia Ingleses, a Praia de Matosinhos és még sorolhatnám.
Mi legelőször a matosinhosi tengerpartot néztük meg és rögtön elbűvölt.

tengerpartok POrto mellett
A tengerparti sétányról nézve- Matosinhos Beach


Itt nem olyan széles az óceánpart, mint a délebbre lévő Aguda beachnél, de itt is van vagy száz méter. A part finom homokos, és apálykor itt is kilátszanak az óceán sziklái. Ha ide akarsz jutni, vagy az 500-as buszra szállj fel, vagy gyere a metró ‘A’ vonalával a Matosinhos Sul megállóig.

A part mentén vezet a tengerparti sétány itt is (lásd fönti kép), amit elég szélesnek csináltak meg. Az első házban, kilátással erre a partra kinéztünk magunknak egy szállást, hogy ha úgy alakul, akkor majd ott töltünk pár napot. Végül délebbre voltunk, de majd legközelebb.
Ezen a parton ettünk jót, jó helyen. Ha erre jártok, a Vagas nevű helyet keressétek. Ilyen a kaja:

De Porto mellett húzódik egy hosszú-hosszú tengerparti sétány, ami elmegy a Praia Do Carneiro, és a Praia dos Ingleses mellett. Itt is hasonlóan szép az óceán, és van több kilátópont is, ahonnan remek fotókat lehet készíteni az óceánról. Van park is, a Jardins da Avenida de Montevideu.
Így néznek ki:

A jobb oldalon látod az egyik kilátót, a neve Homem do Leme.

Itt ezen a környéken enni csak az indiai étteremben voltunk, de oda ne menjetek, a legborzasztóbb indiait itt ettük a világon. Real India a neve és … hát nem real egyáltalán.

Ha ezekre a partokra szeretnétek jönni és nem akartok sokat gyalogolni, akkor az 500-as busz a megoldás.

Sao Jacinto partja

A fenti tengerpartot egy picit messzebbre találjátok,➡️ Sao Jacinto a neve. Porto várostól körülbelül 50 kilométerre van, nem zsúfolt, nem kiépített mert egy természetvédelmi területen van, viszont nekem örök szerelmem lesz az érintetlensége és néptelensége miatt. Itt három hetet voltunk.
Írtam róla egy sokkal hosszabbat is, itt találod: Sao Jacinto tengerpartja.

Tengerpartok Porto mellett: AGUDA

A fenti képen ➡️ Aguda Beach tengerpartját látod. Ez a part egészen portóig tart és délebbre is több kilométeren át van még homokos óceánpart. Ha jó kondiban vagytok és tudtok és szerettek is tengerparton (óceán partján) sétálni, akkor Portóból egészen idáig elsétálhattok, körülbelül másfél óra az út a kiépített mólón. Ezen a tengerparton két hetet töltöttem és itt írtam róla bővebben.