Porto látnivalói: a tőzsdepalota

A Tőzsdepalota Portóban egy gyönyörű épület! Annak idején, amikor építették, figyeltek a részletekre, láthatóan semmit nem spóroltak ki, mindenből a rendelkezésre álló legdrágábbat és legjobbat választották, így fordulhatott elő, hogy ez a tőzsdepalota Porto városában ötven évig épült.

Ha a környéken jártok és ➡️ Porto látnivalói érdekelnek, mindenképp nézzétek meg a tőzsdepalotát.

Mivel ez egy működő épület -bár már nem tőzsdeként funkcionál- nem lehet benne szabadon kószálni.
Amikor mi ott jártunk (2021 május elején), éppen egy nagy EU-s összejövetel zajlott.

A túravezetés óránként indul és körülbelül harminc percig tart.
A belépődíj (lehet kártyával is fizetni) felnőtteknek 10 euró, diákoknak 6,5.

A legelső vezetett látogatás reggel 8 órakor indul, majd délután 1 és 2 között szünetet tartanak, és az utolsó túra délután fél 6-kor megy.

A tőzsdepalota Portóban egy ferencesrendi rendház helyére épült, amikor az elpusztult egy hatalmas tűzvészben.
A ma is látható épületet 1842-ben kezdték építeni és részletgazdagsága miatt csak 1892-ben készült el.

Itt olvashatod a teljes listát ➡️ Porto látnivalóiról.

tőzsdepalota


Amikor belépünk az épületbe a fogadórész (ahol a belépőket fogod megvenni) után egy hatalmas, üveggel fedett csarnokba jutunk. Ez a nemzetek udvara.
A mennyezeten azoknak az országoknak a címereit látjuk mozaikból kirakva, amelyekkel Portugália és ezen belül Porto kereskedelmi kapcsolatban állt. Magyarország is közöttük van (mint Osztrák–Magyar Monarchia).

Persze magyar fejjel az ember hajlamos Portugáliát is egy gazdaságilag jelentéktelenebb országnak gondolni, de nem mindig volt ez így. A Magyarországgal körülbelül megegyező nagyságú és lélekszámú Portugália egykor igen erős gazdasági hatalom volt a kiterjedt kereskedelmének köszönhetően.
Gondolj bele, hogy a Portugál Birodalom része volt a mai Malajzia (Melakka), Brazília, Ceylon, Goa (Indiában), Makao, Angola, Mozambik és még több afrikai ország, de ezek csak a legfontosabbak mert a portugálok szinte mindenhova eljutottak. Ha szeretnél bővebben olvasni erről, a ➡️ Wikipédián megteheted.

tőzsdepalota

A tőzsdepalotában számtalan termet megmutatnak a látogatónak, az egyikben ha szemfüles vagy (egy vitrinben keresd az ablak mellett 😉) Magyarországról származó tárgyakat is találsz.
Porto másik igen extra látnivalójáról itt olvashatsz: ➡️ Lello könyvesbolt Portóban.

tőzsdepalota Porto látnivalói

A palota szerintem legszebb része az Arany Terem, ahol előkelő fogadásokat tartanak. Lenyűgözően részletgazdag ez a hely, ahol egy centit sem hagytak díszítés nélkül.
Amikor mi itt jártunk, éppen egy fontos EU csúcstalálkozó zajlott, így nem tudtam a teljes termet lefotózni, de talán majd legközelebb. Mindenesetre megérte a látogatást.


2021 május elején jártunk a tőzsdepalotában, amikor még kevés volt a turista a városban, így az a kellemes meglepetés ért minket, hogy rajtunk kívül csak egyetlen ember volt a vezetett túrán.
A túrát angolul tartották, de más nyelveken is beszélt a lány, tehát elvileg nem okozhat problémát a szöveg megértése. Amúgy meg a látvány mindent elmond.