Praça da Liberdade – Szabadság tér: Porto látnivalói

A Praça da Liberdade Porto legfontosabb tere, ahol minden bizonnyal te is meg fogsz fordulni mert közlekedési csoport is.
A metro Aliados állomása és több busz is erre jár, de még a turistabuszoknak is itt van a kiindulási állomása. 
Ez a tér köti össze a régi Portót a modern városrésszel, így ha a Clérigos toronyhoz vagy a ➡️  San Bento állomásra,   vagy az egyedülálló Lello könyvesboltot szeretnéd megnézni, -ami kihagyhatatlan- tuti átmész majd ezen a téren. 
Ha olyan szállást keresel, ami pont erre a térre néz, az egyik legjobb választás a városban az ➡️ Eurostars Aliados. Tényleg jó!  

Praça da Liberdade-n vagyis a Szabadság téren látod majd IV. Péter szobrát. Ezt a királyt mi I. Péter brazil királynak hívjuk, de ugyanarról az emberről van szó. A hosszú nevek szerelmeseinek a király teljes neve:  Pedro de Alcántara Francisco António João Carlos Xavier de Paula Miguel Rafael Joaquim José Gonzaga Pascual Cipriano Serafim de Bragança. Ha egy szuszra ki tudod mondani, rokona vagy!  
Hogy visszakanyarodjunk a térre, a szobor tíz méter magas és bronzból készült még 1862-ben, IV. Péter vagyis I. Péter kezében pedig az Alkotmányt tartja. 

Liberdade

Praça da Liberdade-ról indul az Avenida dos Aliados, ami tele van szebbnél szebb épületekkel, melyek többsége szecessziós stílusban épült a XIX. század végén és a XX. század elején. 

Liberdade városháza
A tér tetején (végében) a városháza monumentális, szürke épületét látod, de rengeteg bank és neves szálloda van még ezen a téren. 


A tér lenti részén van egy McDonald’s, ahova mindenképp menjetek be, nem az ételekért, hanem a csodás, szecessziós belső miatt. (Lásd a képet a poszt alján.)
Ha igazi kávéházat keresel, akkor a Café a Brasileira-t ajánlom (R. do Bonjardim 116), ami reggel 8-tól van nyitva este fél 8-ig. 

Az Avenida dos Aliados lényegében Porto szíve, itt tartják a fontosabb és nagyobb tüntetéseket, a szilveszteri tűzijátékot és a São João ünnepet is.  

São João ünnep egy többnapos, hatalmas buli Portóban, legfontosabb eseménye június 23-án éjszaka van, ekkor éjfélkor óriási tűzijátékot rendeznek. Ezt ne felejtsd el, ha Portóban jársz mert a programok többsége ingyenes és érdekes.

Praça da Liberdade – a kiindulási pont

Ha be szeretnéd járni Portót, veheted ezt a teret kiindulási pontnak is mert ide közel van minden, ami érdekes Portóban. Ha a téren elindulsz lefelé, a San Bento állásra fogsz jutni, onnan pedig Porto leghíresebb hídját tudod felkeresni vagy a Ribeira negyedet és a Duero folyó partján is tehetsz egy kellemes sétát.

A Porto várost bejáró turistabuszok is a tér alsó részéről indulnak.

Tipp: esti sörözéshez

A Liberdade tér közelében találod a Largo de Mompilher nevű tér(szerűséget). Itt több kiülős terasz is van, a nap nem süt be annyira és a hangulat esténként szuper. Így néz ki a tér délután: (Jobb oldali kép)

Még néhány kép Portóból: