Sao Jacinto – a csoda természetvédelmi területen

 

Sao Jacinto örök szerelmem lesz! Ha te is szeretsz olyan helyen pihenni, ahol nincs napernyődzsungel, ezzel szemben van 50 kilométer tengerpart, ami csak a tiéd, akkor mindenképp menjetek el ide! Sao Jacinto (ejtsd: száo zsaszintu) Porto városától körülbelül 50 kilométerre található délre, autóval és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető helyen.

Mi májusban töltöttünk itt három hetet, ekkor általában senki nem volt a tengerparton, de ahogy haladtunk június felé, egyre többen lettek, de ezt úgy képzeld el, hogy rajtunk kívül a legzsúfoltabb napon is öt ember volt csak ezen a hatalmas tengerparton. Itt nyáron sincs tömeg. Leginkább horgászok járnak az óceánpartra mert a itt remek a fogás.

Sao Jacinto egy Aveiroval szemben .elhelyezkedő  régi halászfalu, ami mostanra inkább üdülőövezet lett. Itt alig találsz kiadó házat vagy apartmant mert mindenki magának tartogatja a hétvégi házát. Ahol mi laktunk, az is ilyen konstrukcióban volt: a tulajdonos, ha épp nem más lakik a lakásban, akkor ő tölti itt a szabadnapjait,  érdemes tenni egy próbát

Szerettünk itt lakni és szerintem még vissza fogunk járni ide mert jó az a nyugalom és béke, ami Sao Jacinto halászfaluban van. Amikor május elején megérkeztünk, az volt a furcsa, hogy semmiféle zajt nem hallottunk. Nem voltak autók, nem voltak emberek. Csönd volt. Aztán kiderült, hogy a helyi módi az, hogy az élet csütörtök délután kezdődik, akkor az emberek kijönnek a hétvégi házaikba, kinyitnak a teraszok, majd vasárnap délután megint kiürül a falu. Ez így megy valószínűleg igen régen.

Sao Jacinto komp

Sao Jacinto megközelítése

Autóval nagyon egyszerű megközelíteni mert csak dél felé kell mennetek Portóból, végigmenni a ria (laguna) partján, míg végül Sao Jacintoba juttok. Ha alaposabb bevásárlásra van szükségetek, akkor Avieroba érdemes menni, ott vannak nagyobb boltok, Auchan is. Ehhez a komppal (fenti kép) kell átmennetek a szemközti partra. Két utasnak autóval együtt 6 euró volt a díj.
Az óceánparton van egy kis parkoló, ott is le lehet parkolni a kocsit, a parkolás itt is ingyenes.

Tömegközlekedve: Ennek nehezebb volt a felfedezése, de a titok az, hogy Portóból jár vonat Aveiroba körülbelül harminc percenként. A vonat itt tiszta, gyors és csendes jármű. Az állomásról a kikötőbe kell mennetek a busszal, onnan pedig a kompra kell felszállni. Sok középiskolás járja ezt az utat naponta.

Pica pao

Éttermek Sao Jacintoban

A helyi gasztronómia tragikus, pedig a portugálok tudnak jót is főzni, de itt Sao Jacintoban nagyon távol állnak a jó konyhától. Egyedül a Pica pao (lásd fenti kép) és a sült oldalas ehető, de az sem mindenhol. A Santos féle étterem borzasztó, egyedül a halétterem elfogadható. A péknél minden van, de helyi ízlésnek megfelelő. Ezért is volt fontos és jó, hogy volt egy teljesen felszerelt konyhánk.

Sao Jacinto tengerpartja

Sok-sok kilométer! Az óceán ár-apály magasságától függően változik a homokos sáv szélessége, de mindig több száz méter széles partot képzelj el. A homokos rész után kezdődnek a homokdűnék, ami valójában a természetvédelmi terület.
Hogy ne kelljen fárasztóan gyalogolni a dűnéken át, építettek pár évvel ezelőtt egy fa mólót, amin kényelmesen odasétálhatunk az óceán partjára.

Sao Jacinto másik partja

A falu egy hosszú földnyelven helyezkedik el, aminek nyugati oldala az óceán, kelti oldala viszont a ria. Ez a ria nevű dolog egy laguna, ami nagyon érdekes. Az ár-apály jelenséget alaposan szemügyre lehet venni, de van itt mocsaras rész, nádas és minden, ami érdekes lehet egy természetkedvelőnek.
A falu keleti oldala Aveiro felé néz, azon belül is a kikötőre. Van ott raktár, daruk, tartályok, és az ember a távolból figyelheti az egyik legforgalmasabb portugál kikötő forgalmát.

Kinek ajánlható Sao Jacinto?

Annak, aki nem retten vissza attól, hogy egy viszonylag néptelen tengerparton legyen és aki el tudja magát látni mert a helyi gasztronómia tényleg hmm… pocsék.

Saját videók

Készítettem saját felhasználásra videókat a parton:

Ez a time-lapse videó az egyik vihar után készült a felhőkről a dűnés részen heverve, de itt is van egy videó a másik oldal felé nézve.

Ezen a videón pedig pici padáriák szaladnak a parton. Nagyon cukik!