Lello: a világ egyik legszebb könyvesboltja Portóban

Ha Portóban jársz és láttál Harry Potter filmet, akkor ide feltétlen el kell jönnöd. A Lello a világ egyik legszebb könyvesboltja és ezt minden elfogultság nélkül állíthatjuk. A Lello a belvárosban van, közel a Clerigos harangtoronyhoz, tehát ha Porto látnivalóit járod sorra, akkor is útba fog esni.

A Lello könyvesbolt a város egyik nagy attrakciója lett, 2018-ban egymillió látogatót fogadott mivel elterjedt, hogy J. K. Rowling erről a helyről mintázta a Hogwarts (Roxfort) lépcsőházát. És valóban, szerintem nagy a hasonlóság, én is bele tudom látni a fa lépcsőkbe azt, amit a filmben láttam.

A Lello könyvesbolt

A Lello 1869-ben épült portói neogótikus stílusban és azóta is ügyelnek arra, hogy a belső tér ne változzon jelentősen.
Két szintet foglal el maga az eladótér, középen, a bejárattal szemben találod az impozáns faragott lépcsőt.

Lello könyvesbolt Portóban

Régen ügyletek arra, hogy a munkatársak ne gebedjenek meg a cipekedésben, ezért a könyvesbolton végigfut egy sínpár, amin remekül lehetett gurítani a könyvekkel megpakolt kocsikat, de nézd meg milyen igényesen van ez is megoldva:

Lello sín

Azt meg már ne is említsük, hogy milyen gyönyörű az a fa, amiből készült.

lello mennyezet

Ez a kép a lépcső közepéről készült és érdemes megcsodálni a faragott mennyezetet. Ezt sem egy nap alatt készítették.

Mi van most a könyvesboltban?

Főleg drágább könyveket árulnak és komoly Harry Potter készleteik vannak mindenféle nyelveken, de találunk albumokat mindenről, ami az embereket érdekelheti és jó drága.
Vannak Lello könyvesboltos vékony jegyzetfüzeteik is, de a 25 eurós ár nem hozta meg a kedvem a vásárláshoz.

Belépő, bejelentkezés, infók

Mivel egyre növekvő számú turista kíváncsi a könyvesboltra, hosszú sorok alakulnak ki a bolt előtt, de egy alkalmazott megy végig a kígyózó soron, befizetteti az emberekkel az 5 eurós vócsert, (preferálják a bankkártyás fizetést) nevet és emailt kér, ahova kiküldik a vásárlást igazoló kódot és ha az ember odaért a bejárathoz, akkor beengedik a kóddal.
A vócser levásárolható!

Én 2021 május 3-án jártam itt, tehát még akkor, amikor turista alig kószált Portó utcáin de ha nem értünk volna oda időben (10:30-kor nyitnak) akkor bizony én is állhattam volna sorba egy órát legalább.
A boltban 30 percet lehet eltölteni legálisan, de ez az idő pont elég arra, hogy mindent szemügyre vegyél, megnézz néhány könyvet és távozz.
Mivel tartani kell a távolságot meg úgysem fér el ezer ember egyszerre bent (kicsi a könyvesbolt) korlátozzák a bent lévők számát. Amikor én ott jártam, akkor 8 ember lehetett bent egyszerre, de ez szerintem változni fog.
Mire kijöttem, addigra az utca végén volt a sor.

FOGLALJ ELŐRE időpontot, itt megteheted.

A Lello könyvesbolt címe:

Livraria Lello, Rua das Carmelitas, 144.

Legegyszerűbben gyalog juthatsz ide, minden látványossághoz közel van.

Ötlet:

Pont mellette van egy kávézó, tehát ha többen vagytok és sorakozni kell, legalább a csapat fele be tud ülni és ihat egy kávét vagy ehet egy sütit.
Vigyázzatok a kondorkeselyű méretű sirályokkal, akik azzal szórakoznak, hogy lecsapnak a kajára és elviszik! 😀 (Ez komoly!)

A portugál kalandjainkról itt olvashatsz. (Hosszúra nyúló kaland, sok részes lesz!)