Sao Bento állomás – Porto látnivaló

A Sao Bento állomás Portugália egyik legszebb állomása, és az is tény, hogy Porto látnivalói közül kihagyhatatlan. Egész biztosan látni fogod ezt az állomást, ha Portóban kószálsz, bár kívülről az ember nem mondaná meg, hogy milyen érdekes belülről az Estação Ferroviária de Porto-São Bento. Ha a délebbre lévő tengerpartokra (például ➡️ Sao Jacinto, ➡️ Aguda) tömegközlekedéssel mennél, akkor ezen az állomáson kell felszállnod a vonatra.

San Bento

A Sao Bento mozaikjai

Ezt az állomást egy IX. századi kolostor romjaira építették, innen kapta a nevét: Sao Bento del Ave María.
Bár kívülről elég ódon hangulatot áraszt az épület, a valódi kincs a bejárat mögött található tágas fogadótérben látható, ahol több mint 20.000 csempével dekorálták a hatalmas termet. Ezek a képek Portugália történetét mesélik el.

A portugál csempe története


Portugálul a csempét azulejo-nak hívják, ami bár hasonlít a portugál kék szóra, (ráadásul a csempék általában kékek is, mint itt a Sao Bento állomáson) ezzel szemben az azulejo szó az arabból származik és csiszolt követ jelent. A mórok az 1400-as években hozták azt a technikát, ami elterjedt az egész Ibériai-félszigeten. Valenciában volt az első nagyobb műhely, ahol komoly mennyiségben készítettek csempéket. Amikor a portugál király meglátta ezeket a csodás darabokat, rögtön elhatározta, hogy a palotáját ilyen csempékkel fogja díszíteni. Így is lett. ( ➡️ Képek) Portugáliában a sintrai palotát díszítettél először így, innen terjedt el ez a díszítési mód az egész világon mivel az arra járóknak megtetszett, amit láttak.
Ne felejtsd el, hogy egykor Portugália nagy gyarmatokat, területeket uralt az egész világon, több afrikai ország, a mai Brazília, Malajzia, India egy része is portugál uralom alatt állt. Ezért láthatsz ezekben az országokban ma is sok csempével borított épületet.
És miért kékek a csempék? Egyrészt mert az volt a divat, másrészt egy időben ezeket az azulejo-kat Hollandiában gyártották, ottani művészek festették és ők pedig a kínai porcelánokról inspirálódtak, és a kínaiak szerették a kék színt. Kicsi a világ. 🙂
Ha szeretnél csempét festeni Portóban, itt megteheted.

Nevezetességek a környékén

A közelében találod Porto székesegyházát, a híres hidat, az óriásmacskát, és a Clérigos tornyot is, egyszóval központi helyen fekszik.

Hol találod a Sao Bento állomást?

Forgalmas helyen. A Placa da Liberdade (itt a McDonald’s is érdekes építészetileg!), és az Av. Dom Alfonso között, de saját metróállomása is van, ami szintén a Sao Bento nevet viseli.
A környéken több étterem és büfé van, mi az Impar nevűben ettünk jó hallevest, az állomással szemben lévő bárban pedig jó a kávé. 😉