Aguda beach Porto mellett

2021 május végén – június elején töltöttünk itt két hetet. Aguda Beach ebben az időben hétfőtől péntekig néptelen volt, az igen hosszú, homokos tengerparton általában csak egy-két emberrel találkoztam, így ideális hely volt a pihenésre, kikapcsolódásra.

Aguda a hétvégéken már egy népszerűbb célpont, ekkor sokan sétálnak el ide a közelben lévő Porto városból a tengerparton vagy a partmenti fa mólón. Ezen a fa építményen elég messze, szerintem majdnem az előző tengerpartunkig, a sokkal néptelenebb → Sao Jacinto természetvédelmi területig is el lehetne sétálni.

 

A fenti képen éppen a tavaszi partfenntartási munkákat végzik a munkagépek miközben a Mojito bárban vártam a koktélomra és a szendvicsemre. 

→ A szállásunk nagyon jó volt. Imádtam a kilátását és hogy az óceán hangját éjjel-nappal hallom. A foglalásunkat elrontottuk mert azt hittem, hogy saját konyhánk lesz, de mint kiderült ez egy “közösségi” konyha volt, de  végül az ott töltött 14 éjszakából csak 2 éjszaka volt más rajtunk kívül a házban, így túlélhető volt. Az erkély és az óceán hangja bőségesen kárpótolt érte.
Amúgy a konyha mindennel fel volt szerelve, amit csak el tudunk képzelni. Paolo, a tulajdonos nagyon ügyel a részletekre és nagyon kedves ember.  Jó lenne visszamenni ide. 

A tengerpart

A tengerpart egészen Portóig egybefüggő, de délebbre is folytatódik sok-sok kilométereken át. A szélessége 100-200 méter, ami a dagály magasságától vagy az apálytól is függ. Itt több métert emelkedik a tengerszint a dagálykor, apálykor pedig szuper érdekes a part mert az addig mélyen a víz felszíne alatt lévő sziklák kilátszanak. 
Az alábbi videót ezen a parton készítettem. 
Aguda nem egy metropolisz, azt le kell szögeznem. Nem találsz itt ezer boltot és ötszáz éttermet, ráadásul a helyiek tudják, hogy az itt lévő néhány étterem közül melyik a jó, így oda úgy tudsz csak bejutni, ha előre asztalt foglalsz. Nehéz ügy, de megéri. A helyi jó halétterem neve Zizi. Ide egy-két nappal előbb érdemes asztalt foglalni. Pincérigényes a hely, viszont a kaja tényleg szuper jó, még akkor is, ha a portugál konyha néhol tragikusan borzasztó. Ennek fényében meg kifejezetten jó a Zizi!
Nem mondom, hogy olcsó mert ketten emlékeim szerint 50 eurónál is többet fizettünk, de a mellette lévő Mojito olcsóbb, viszont sokkal rosszabb. Állítólag az olasz étterem jó még itt, azt pont a Zizi mellett találod.

A péknél (egy pék van csak a faluban) mindig van friss kenyér és zsömle és a pék melletti boltban a legszükségesebbeket meg tudod vásárolni. Nem egy nagy Tesco, de éhen halni nem fogsz.

A portugálok Aguda mellett létrehoztak egy természetvédelmi területet, ahol igyekeznek a környék eredeti állapotát megőrizni. Láthatsz itt homokdűnéket és virágos részeket is. Érdemes elsétálni arra is! 

Aguda

Az alábbi képeket is Aguda Beachen készítettem és a poszt aljára beteszek néhány érdekes videót, ami szintén itt született és még naplementét is hozok nektek.

Ezen hallhatod az óceán hangját a szobám erkélyéről.

Ez pedig egy sima délután a tengerparton. Éppen dagály van.

➡️ Portugáliai kalandjainkról itt olvashatsz.