A Ponte Dom Luís – A híres híd Portóban

Határozottan emlékszem, hogy amikor legalább 25 évvel ezelőtt megláttam a Világjáró utazási magazinban egy képet a hídról, elhatároztam, hogy nekem ezt látnom kell. Jó sokat kellett rá várni de mentségemre szolgál, hogy ez idő alatt bejártuk az egész világot. Végül 2021 májusában láttam meg először a Ponte Dom Luís-t, amikor hat hetet töltöttünk Portugália északi részén → Portóban és környékén ( → Sao Jacinto és → Aguda Beach, de jártunk → Coímbrában és Nazaréban is).

A Ponte Dom Luís – a Dom Luís híd Portóban


Híres, ráadásul Porto óvárosával együtt az UNESCO világörökségi listáján szerepel ez a híd.
A Duero folyót számtalan híd keresztezi Portóban, de a leghíresebb közülük a Ponte Dom Luís, ami Vila Nova da Gaia települést köti össze Porugália második legnagyobb városával, Portóval.
A XIX. század végén átadott híd Porto jelképe lett az évtizedek folyamán.

A Ponte Dom Luis

Története

A XIX. században Porto gyors gazdasági fejlődése miatt (rivalizált Lisszabonnal) javítani kellett a közlekedési kapcsolatokat a környező településekkel, így bár a századelőn eleinte drótkötéllel összekötött hajókon lehetett átkelni a Duero folyón Vila Nova da Gaia településre, ez mégsem jelentett tartós és az év minden napján működő megoldást.
Ezért 1879-ben a portói önkormányzat kihirdette, hogy hidat épít, amit végül hét évvel később, 1886-ban át is adtak. A híd építésével egy belga céget, a Société de Willebroeck-et bízták meg, azon belül is Gustave Eiffel tanítványát, Téophile Seyriget.

A Ponte Dom Luís igen feltűnő darab lett. Kecsesen ível át a vas szerkezetével a Duero folyó fölött, mindezt úgy, hogy kétszintesre építették már eredetileg is, felhasználva több ezer tonna vasat.

Az alsó szinten járnak az autók, a felsőn pedig a villamosok és a gyalogosok, bár az alsón is kialakítottak egy keskeny járdát a gyalogosoknak.

porto élménybeszámoló

Ponte Dom Luís – Porto jelképe

Olyan szépre sikerült Eiffel tanítványának, Téophile Seyrige építésznek megálmodnia a hidat, hogy elkészültétől, 1886-tól a város szimbóluma lett.
A majdnem 400 méter hosszú híd kitűnő kilátó is, ugyanis remek képeket lehet róla készíteni a Duero folyóról, a Ribeira negyedről, a borászatokról és a dimbes-dombos Portóról.

Ha Portóban jártok, mindenképp nézzétek meg ezt a hidat, sétáljatok át rajta, megéri!

Hol találod a Ponte Dom Luíst?

Ha a → Ribeira negyedben jársz, látni fogod. Ha tömegközlekednél, akkor a → San Bento állomásnál szállj le, de mindenképp sétálnod kell majd.

Mi van a környékén?

A Ribeira negyed, → amiről írtam már egy hosszabbat, de a borászatokat is egybekötheted ezzel a sétával és még a Gaia felvonó vagy libegő is erre van. Ha pihenni szeretnél és kellemes helyet keresel, akkor a folyó partján érdemes beülni egy szimpatikus helyre. Ha csak a fűben szeretnél heverészni, akkor híd szemközti oldalán lévő Jardim do Moro is szóba jöhet.
De → itt is van stand és minden, ami kellhet.)

Szállás

Portóban az első napokban egy jó helyen laktunk, ettől a hídtól egy 10 perces sétára. → Itt találod.

Amikor a Duero partján pihentünk és jót ettünk, ezt a videót készítettem a hangulatról.

Portói élménybeszámolónkat itt olvashatod: Ez→ az első nap, ez → a második nap, ez → a harmadik nap. A többi Portóban töltött napról nem készült ilyen részletes beszámoló mert a portugál kalandunk közepén ellustultam, de újra jártunk Portóban (május közepén) egy borzasztó indiai étteremben, akadtak gondjaink a parkolással, a meleggel és az akkor még szükséges Covid-teszt készíttetésével, majd még két napot töltöttem már csak egyedül a városban mindenféle ügyet intézve