Berlin látnivalói – Titkos helyek

Lassan 9 éve élünk Berlinben, ennyi idő alatt alaposan bejártam a várost és a környékét, voltam sok étteremben, rengeteg múzeumban, parkokban, érdekes eseményeken. Ebben a posztban Berlin látnivalói közül igyekeztem olyanokat hozni nektek, amik kicsit kilógnak a nagy hagyományos látványosságok közül. Ezt a posztot azoknak szánom, akik csak rövid időre érkeznek a városba, de mégis sok olyat is szeretnének látni, amit az átlag turista nem ismer.

A legfontosabbak egy helyen

 1. Ingyenes városnézés Berlinben (nézz szét az oldalon, több ingyenes túrát is találsz)
 2. Berlin card! (Ha múzeumba vagy érdekes helyekre is mennétek, olvass utána ezen a linken!)
 3. Mivel nagy a város, a helyi tömegközlekedési vállalat applikációját mindenképp töltsd le. A BVG applikációja segít a tájékozódásban és természetesen jegyet is tudsz venni benne.
 4. Ingyenes látnivaló, de regisztrációhoz kötött a Bundestag / Reichstag látogatás. Itt a link, ahol kiválaszthatod a neked megfelelő időpontot.
 5. Jó szálloda, ami normális áron is van, ráadásul szuper helyen.
 6. Járd be Berlint Trabanttal!
 7. Ne ácsorogj órákat a TV-torony előtt, vegyél jegyet előre!
 8. Berlin tömegközlekedése és bejutás a reptérről
 9. Berlin HATALMAS, lehetőleg központi helyen lévő szállást foglalj magadnak! (Ne utazz 10 euróért irányonként 2 órát extrában!)

Ha csak 2-3 napod van a Berlinre, mit nézz meg? 

Ha még nem jártál Berlinben, ezek azok a látnivalók, amiket az átlag turisták meg szoktak nézni:

1. A Brandenburgi kapu
2. Reichstag épülete
3. Tévé-torony
4. Berlini fal
5. East side gallery
6. Potsdamer platz
7. Alexanderplatz
8. Pergamon múzeum
9. Dóm
10. Háborús emlékhelyek

Merre indulj?

Itt a Berlin közlekedéséről szóló részletes poszt.
Készíts tervet! Nézd meg hol van a szállásod, ahhoz képest merre vannak a látnivalók.

Brandenburgi kapu és környéke

Berlin látnivalói - Brandenburgi kapu
Berlin látnivalói – Brandenburgi kapu

Kezdjük itt a városnézést mert ezt a pontot mindenki elsők között nézi meg.

Berlin és egyben Németország jelképe a 2023-ban  232 éves Brandenburgi kapu. Bővebben itt olvashatsz róla. Amit kevesen tudnak, hogy nyáron a nagy focimeccsek idején egy hatalmas kivetítő – világbajnokság esetén kivetítők sora – szokott mögötte állni és ott szurkol mindenki a kedvenc csapatának.  A területre 1 millió (!) embert szoktak beengedni, de ha nagy döntő van, akkor ez a keret kevésnek bizonyul, sokan nem jutnak be. Ugyanitt, a Brandenburgi kapu és a Győzelmi oszlop közötti területen rendezik a kontinens legnagyobb szilveszteri buliját, szintén 1 millió ember számára német és külföldi együttesekkel, amiket több tévécsatorna is élőben közvetít. A buli délután 2-kor szokott kezdődni, másnap  reggelig tart.

Győzelmi oszlop

Berlin látnivalói - oszlop, amibe fel is mehetsz

Ha már a Győzelmi oszlopnál tartunk: bele lehet menni és szétnézni a tetejéről, a belépő 3 euró. Fentről pedig megcsodálhatjuk a zöld várost. Mert Berlin zöld, a világ egyik legzöldebb városa!
Érdekes adat, hogy ha a város bármelyik pontján állsz, maximum 500 métert kell gyalogolnod, hogy egy nagy kiterjedésű zöld területre érj. A zöld itt akár erdő is lehet. 🙂

DZ Bank

Berlin látnivalói DZ bank
A DZ Bank átriuma

Ha háttal állsz a Brandenburgi kapunak, akkor előtted van az Unter den Linden, egy hosszú, középen fasorral díszített út. Jobbra látsz egy épületet, a DZ Bank épületét, aminek van egy nagyon érdekes belső tere. Simán besétálhatsz, fotózhatsz, ennél még jobbat is 🙂

Adlon

Berlin látivalói
Az Adlon

Rögtön a tér sarkán, az Unter den Linden elején áll egy nagyon híres szálloda, az Adlon. Emlékszel arra a sztorira, hogy egyszer Michael Jackson kilógatta a gyerekét egy szálloda ablakából? Na, az itt volt. 
Nem ma volt.

Angol nagykövetség

Ha mész tovább az Alexanderplatz felé, a szemben sarkon találod a magyar nagykövetséget, tetején a hatalmas zászlóról simán megismered.
Viszont, ha jobbra fordulsz a sarkon, vagyis a Wilhelmstrasse forgalomtól elzárt részére, ott találod az angol nagykövetséget, ami építészetileg igen érdekes, merész a lila – kék -kerek – szögletes megoldással.

A város egyik legszomorúbb helye

Berlin látnivalói - Holokauszt-emlékmű
Holokauszt-emlékhely

Ha kicsit mész tovább és az első sarkon jobbra fordulsz, meglátod a holokauszt-emlékművet, a város egyik leghíresebb emlékművét. Minden oldalról szabadon bele lehet menni, a belépés ingyenes.

Ampelmann nagyban! 🙂

Berlin látnivalók - lámpaemberke
Lámpaemberke 🙂

Mi az az Ampelmann? A lámpa-emberke 🙂

Az emlékmű másik oldalán, az Ebertstrassén a Potsdamer Platz felé bal oldalon találod az egyik kertben a város leghíresebb figuráját, egy hatalmas Ampelmann-t! 🙂 érdemes lefotózni a lámpa-emberkét nagyban.

undorító kaják múzeuma

Undorító kaják múzeuma

Annyira nem undorító, mint ahogy gondolod mert a véres hurka is helyet kapott itt, viszont ha a Checkpoint Charlie környékén jártok, érdemes ide bejönni, meg különben is. Van kóstoló is miután megnézted és végigszaglásztad a kiállítást. Bővebben itt írok róla: Undorító kaják múzeuma.

Haribo

Haribo bolt

A németek imádják a gumicukrot, és ha te is szereted vagy csak érdekel, hogy milyen kreatív formába tudják önteni kezet a pici rágcsákat, érdemes ide bejönnöd. Még Berlines gumicukor is van, ami jó ajándék és máshol nem lehet kapni.
A Hairdo bolt a KaDeWe-vel szemben van, ha utóbbiról nem tudod mi az: a kontinentális Európa legnagyobb luxusáruháza a Wittenberg platznál. Bővebben: Haribo bolt Berlinben.

„Sony Center” és környéke (épp felújítás alatt van)

A Potsdamer platzon van az a különleges hely, amit nemrég még Sony Center-nek hívtunk, mostanában (2023 decembere) épp felújítják és új nevet is kapott. Ez egy nagyon érdekes épület, este a kupola – vagy minek nevezzem – színváltós, nagyon látványos, amellett, hogy nagyon jó hangulatú a hely.

Ha szereted a sört és nem szeretnél Berlinből sörözés nélkül távozni, akkor az oldalában van egy különleges söröző, ahol legalább száz féle sör közül választhatsz, de van komoly sörtúra is a városban!

Szemben lévő oldalon találod a Manifesto Market-et, ami Európa legnagyobb (nem is tudom hogy hívják ezt) étterem komplexuma. Olyan hely, ahol egyszerre rengeteg éttermet találsz.


Fagyizzunk!

Ha már arra járunk… a Potsdamer Platz Arkaden-ben van, az Alte Potsdamer strasse felőli bejárat körül  a város legjobb fagyisa, a Gelato, érdemes beülni és enni egy fagyikelyhet! Ha kényeztetni akarom magam, itt eszek egy kelyhet, mert amellett, hogy finom, valami szédületes kivitelezésben is tálalják a fagyikat. Sajnos a weboldaluk igen visszafogott ahhoz képest, amilyen szépségeket állítanak elő.

Berlini fal egy darabja

Tovább haladva a Potsdamer Platz felé, a téren megtaláljuk a  berlini fal néhány darabját, igaz, rágóval tele van ragaszgatva.

Potsdamer Platz

Potsdamerplatz
Potsdamerplatz

Európa első közlekedési lámpája ezen a téren található. A fenti képen szerényen megbujik a nagy zöld-fehér S-bahn tábla mögött a háttérben.

Tudtad, hogy a Potsdamer platz volt Európa legforgalmasabb tere a második világháborúig? Ezért volt szükség a kontinens első közlekedési lámpájára, ami a mai napig itt áll, még a színeket is váltogatja és a pontos időt is mutatja.

Topographie des Terror

Egy roppantul lehangoló ingyenes kiállítás a háború rémtetteiről egy épületben és mellette, körülötte szabadtéri kiállítással.

Berlin

Berlin látnivalói és legjobb kajái 🙂

Tudtad, hogy Berlinben van a világ legnagyobb csoki éttereme?
Nem is akárhol!
A sétánkat a Gendarmenmarkt felé folytatjuk.

A Topographie des Terrortól nem messze van Berlin egyik leghíresebb helye, a Checkpoint Charlie, a régi határátkelő. Ma igazi látványosság. (térkép lent)

Checkpoint Charlie
Berlin látnivalói – Checkpoint Charlie

Gendarmenmarkt – Berlin látnivalói közül az egyik legszebb

A Gendarmenmarkt  Berlin egyik legszebb tere, található ott  2 gyönyörű – egymásra nagyon hasonlító- templom, a tér közepén pedig a Konzerthaus áll. A poszt írásakor még mindig felújítás alatt áll a Konzerthaus és ezzel együtt a tér nagy része le van zárva.

Gendarmenmarkt
Egy szép tér 🙂 Gendarmenmarkt

A tér a XVII. század végén jött létre. Karácsonykor itt tartják az egyik legszebb karácsonyi vásárt ami roppant hangulatos, ha akkor jártok erre, érdemes bemenni! Van belépő, ami 1 euró szokott lenni. Nagyon más, mint egy magyar karácsonyi vásár, nézzétek meg!

Konzerthaus

Ha van kedvetek, a Konzerthausba érdemes bemenni. (2023-ban még felújítás alatt van, de hátha….)
Van ingyenes túra is naponta, és hosszabb, 3 euróba kerülő vezetett túra is ami hetente egyszer van (regisztrálni online lehet vagy a pénztárban venni jegyet)

Csokizzunk!


A Gendarmenmarkt sarkán, a Charlottenstraße 60-ban van a Rausch csokiház. Alul egy nagy csokibolt van, érdekes, nagy, csokiból készült berlini nevezetességgel és persze másokkal is, például egy csokivulkán, ami olvasztott csokit bugyog föl, vagy egy nagy, csokiból készült maci 🙂
De az emeleten van a lényeg!  Ott találsz egy remek kilátással rendelkező csokizót – kávézót – éttermet, ahol a város egyik legjobb tortáit eheted miközben a Gendarmenmarktot csodálod.
Fontos, hogy ezt a csokizót is állandóan változtatják, de ha szeretitek az érdeset, mindenképp egyetek valamit. Nem a legolcsóbb, de a legszebb és az egyik legfinomabb.

Kihagyhatatlan: Ritter sport

Berlinben van a Ritter Sport csokinak egy nagy boltja. Ha gyerekkel érkeztek és ő beszél egy icipicit angolul vagy németül, akkor őt be lehet fizetni egy csokikészítő foglalkozásra (foglalni kell helyet online a fenti linken) Az emeleten sajnos bezárt a csokizó, viszont az interaktív kiállítás érdekes.

Természetesen mintabolt is van, szerintem az összes épp kapható (a Ritter kínálata folyamatosan változik) csokikból lehet vásárolni pici, közepes, nagy, óriási és hatalmas és giga brutál kiszerelésben, emellett ajándéktárgyakat is vehettek.

Szállás Berlinben? – Mindenképp olvasd el!

Ha olcsó szállást keresel, nagyon észnél kell lenned. Egyrészt nagy a város, így lehet, hogy mondjuk Köpenickben (kedvenc városrészem!) olcsón találsz szállást, de ha neked irányonként egy – másfél órát kell utaznod úgy, hogy a busz 30 percenként jár, nem biztos, hogy boldog leszel.

Az egyik legjobb elhelyezkedésű szálloda a Motel One, ráadásul még egész korrekt áron is van. Ezt a szálloda látszik az ablakomból, pár éve építették .)

Fontos, hogy Berlinben nagyon sok a turista, rengeteg a diák és nagy a lakáshiány. Foglalj időben!

Berlinhez kapcsolódó posztok

 1. Berlin édesszájúaknak
 2. Látnivalók Berlin környékén
 3. 16 érdekesség, amit biztos nem tudtál Berlinről
 4. Berlin látnivalók 3 napra
 5. Berlin természetkedvelőknek
 6. Ha meleg van Berlinben (ötletek a vízparti hűsöléshez)
 7. Ha esik az eső Berlinben (ötletek esős napokra)
 8. Hogyan legyél igazi berlini Berlinben?
 9. Az összes Berlinről szóló posztom

Berlin látnivalók képeken