Berlin látnivalói – Titkos helyek

Berlin látnivalói közül igyekeztem olyanokat hozni nektek, amik kicsit kilógnak a nagy hagyományos látványosságok közül. Ezt a posztot azoknak szánom, akik csak rövid időre érkeznek a városba, de mégis sok olyat is szeretnének látni, amit az átlag turista nem ismer.Berlinhez kapcsolódó posztokBerlin édesszájúaknak
Látnivalók Berlin környékén
16 érdekesség, amit biztos nem tudtál Berlinről
Berlin látnivalók 3 napra
Berlin természetkedvelőknek
Ha meleg van Berlinben (ötletek a vízparti hűsöléshez)
Ha esik az eső Berlinben (ötletek esős napokra)
Hogyan legyél igazi berlini Berlinben?
– Az összes Berlinről szóló posztom

Ha csak 2-3 napod van a Berlinre, mit nézz meg? 

Ha még nem jártál Berlinben, ezek azok a látnivalók, amiket az átlag turisták meg szoktak nézni:

1. A Brandenburgi kapu
2. Reichstag épülete
3. Tévétorony
4. Berlini fal
5. East side gallery
6. Potsdamer platz
7. Alexanderplatz
8. Pergamon múzeum
9. Dóm
10. Háborús emlékhelyek

Ezeket végig is járjuk ennyi idő alatt, de ennél jóval többet fogsz látni, de ha szervezett keretek között, viszonylag olcsón szeretnéd körbejárni a várost ezt a linket is nézd meg.

Merre indulj?

Itt a Berlin közlekedéséről szóló részletes poszt.
Készíts tervet! Nézd meg hol van a szállásod, ahhoz képest merre vannak a látnivalók.
Itt pedig Berlin különleges szállásairól olvashatsz. Mert van itt minden 🙂

Brandenburgi kapu és környéke

Berlin látnivalói - Brandenburgi kapu
Berlin látnivalói – Brandenburgi kapu

Kezdjük itt a városnézést mert ezt a pontot mindenki elsők között nézi meg.

Térkép alul, útvonallal. Ki is nyomtathatod, telefonodra elküldheted.

Berlin és egyben Németország jelképe a 2023-ban  232 éves Brandenburgi kapu. Bővebben itt olvashatsz róla. Amit kevesen tudnak, hogy nyáron a nagy focimeccsek idején egy hatalmas kivetítő – világbajnokság esetén kivetítők sora – szokott mögötte állni és ott szurkol mindenki a kedvenc csapatának.  A területre 1 millió (!) embert szoktak beengedni, de ha nagy döntő van, akkor ez a keret kevésnek bizonyul, sokan nem jutnak be. Ugyanitt, a Brandenburgi kapu és a Győzelmi oszlop közötti területen rendezik a kontinens legnagyobb szilveszteri buliját, szintén 1 millió ember számára német és külföldi együttesekkel, amiket több tévécsatorna is élőben közvetít. A buli délután 2-kor szokott kezdődni, másnap  reggelig tart.

Győzelmi oszlop

Berlin látnivalói - oszlop, amibe fel is mehetsz

Ha már a Győzelmi oszlopnál tartunk: bele lehet menni és szétnézni a tetejéről, a belépő 3 euró. Fentről pedig megcsodálhatjuk a zöld várost. Mert Berlin zöld, a világ egyik legzöldebb városa!
Érdekes adat, hogy ha a város bármelyik pontján állsz, maximum 500 métert kell gyalogolnod, hogy egy nagy kiterjedésű zöld területre érj. A zöld itt akár erdő is lehet. 🙂

DZ Bank

Berlin látnivalói DZ bank
A DZ Bank átriuma

Ha háttal állsz a Brandenburgi kapunak, akkor előtted van az Unter den Linden, egy hosszú, középen fasorral díszített út. Jobbra látsz egy épületet, a DZ Bank épületét, aminek van egy nagyon érdekes belső tere. Simán besétálhatsz, fotózhatsz, ennél még jobbat is 🙂

Adlon

Berlin látivalói
Az Adlon

Rögtön a tér sarkán, az Unter den Linden elején áll egy nagyon híres szálloda, az Adlon. Emlékszel arra a sztorira, hogy egyszer Michael Jackson kilógatta a gyerekét egy szálloda ablakából? Na, az itt volt. 
Nem ma volt.

Angol nagykövetség

Ha mész tovább az Alexanderplatz felé, a szemben sarkon találod a magyar nagykövetséget, tetején a hatalmas zászlóról simán megismered.
Viszont, ha jobbra fordulsz a sarkon, vagyis a Wilhelmstrasse forgalomtól elzárt részére, ott találod az angol nagykövetséget, ami építészetileg igen érdekes, merész a lila – kék -kerek – szögletes megoldással.

Holokauszt-emlékmű

Berlin látnivalói - Holokauszt-emlékmű
Holokauszt-emlékmű

Ha kicsit mész tovább és az első sarkon jobbra fordulsz, meglátod a holokauszt-emlékművet, a város egyik leghíresebb emlékművét. Minden oldalról szabadon bele lehet menni, a belépés ingyenes.

Ampelmann nagyban! 🙂

Berlin látnivalók - lámpaemberke
Lámpaemberke 🙂

Mi az az Ampelmann? A lámpa-emberke 🙂

Az emlékmű másik oldalán, az Ebertstrassén a Potsdamer Platz felé bal oldalon találod az egyik kertben a város leghíresebb figuráját, egy hatalmas Ampelmann-t! 🙂 érdemes lefotózni a lámpa-emberkét nagyban.

Sony Center és környéke

A Potsdamer platzon van a Sony Center, egy nagyon érdekes épület, este a kupola – vagy minek nevezzem – színváltós, nagyon látványos, amellett, hogy nagyon jó hangulatú a hely.
Figyelem! 2023-ban elkezdték felújítani, ettől függetlenül még kívülről is érdekes megnézni.
Ha szereted a sört és nem szeretnél Berlinből sörözés nélkül távozni, akkor az oldalában van egy különleges söröző, ahol legalább száz féle sör közül választhatsz.
Szemben lévő oldalon találod a Manifesto Market-et, ami Európa legnagyobb (nem is tudom hogy hívják ezt) étterem komplexuma. Olyan hely, ahol egyszerre rengeteg éttermet találsz.


Fagyizzunk!

Ha már arra járunk… a Potsdamer Platz Arkaden-ben van, az Alte Potsdamer strasse felőli bejárat fölött  a város legjobb fagyisa, a Gelato, érdemes beülni és enni egy fagyikelyhet! Bio fagyikat készítenek, és valami szédületes kivitelezésben tálalják mindig. Sajnos a weboldaluk igen visszafogott ahhoz képest, amilyen szépségeket állítanak elő.

Berlini fal egy darabja

Tovább haladva a Potsdamer Platz felé, a téren megtaláljuk a  berlini fal néhány darabját, igaz, rágóval tele van ragaszgatva.

Potsdamer Platz

Potsdamerplatz
Potsdamerplatz

Európa első közlekedési lámpája ezen a téren található. A fenti képen szerényen megbujik a nagy zöld-fehér S-bahn tábla mögött a háttérben.

Tudtad, hogy a Potsdamer platz volt Európa legforgalmasabb tere a második világháborúig? Ezért volt szükség a kontinens első közlekedési lámpájára, ami a mai napig itt áll, még a színeket is váltogatja és a pontos időt is mutatja.

Topographie des Terror

Egy roppantul lehangoló ingyenes kiállítás a háború rémtetteiről egy épületben és mellette, körülötte szabadtéri kiállítással.

Berlin

Berlin látnivalói és legjobb kajái 🙂

Tudtad, hogy Berlinben van a világ legnagyobb csoki éttereme?
Nem is akárhol!
A sétánkat a Gendarmenmarkt felé folytatjuk.

A Topographie des Terrortól nem messze van Berlin egyik leghíresebb helye, a Checkpoint Charlie, a régi határátkelő. Ma igazi turista látványosság. (térkép lent)

Checkpoint Charlie
Berlin látnivalói – Checkpoint Charlie

Fotózkodni is lehet az éppen ott álló „katonákkal” 5 euróért.

Gendarmenmarkt – Berlin látnivalói közül az egyik legszebb

A Gendarmenmarkt  Berlin egyik legszebb tere, található ott  2 gyönyörű – egymásra nagyon hasonlító- templom, a tér közepén pedig a Konzerthaus áll.

Gendarmenmarkt
Egy szép tér 🙂 Gendarmenmarkt

A tér a XVII. század végén jött létre. Karácsonykor itt tartják az egyik legszebb karácsonyi vásárt ami roppant hangulatos, ha akkor jártok erre, érdemes bemenni! Van belépő, ami 1 euró szokott lenni. Nagyon más, mint egy magyar karácsonyi vásár, nézzétek meg!

Konzerthaus

Ha van kedvetek, a Konzerthausba érdemes bemenni. (2023-ban még felújítás alatt van, de hátha….)
Van ingyenes túra is naponta, és hosszabb, 3 euróba kerülő vezetett túra is ami hetente egyszer van (regisztrálni online lehet vagy a pénztárban venni jegyet)

Csokizzunk!


A Gendarmenmarkt sarkán, a Charlottenstraße 60-ban van a Rausch csokiház. Alul egy nagy csokibolt van, érdekes, nagy, csokiból készült berlini nevezetességgel és persze másokkal is, például egy csokivulkán, ami olvasztott csokit bugyog föl, vagy egy nagy, csokiból készült maci 🙂
De az emeleten van a lényeg!  Ott találsz egy remek kilátással rendelkező csokizót – kávézót – éttermet, ahol a város egyik legjobb tortáit eheted miközben a Gendarmenmarktot csodálod.

Kihagyhatatlan: Ritter sport csokizója!

Berlinben van a Ritter Sport csokinak egy nagy boltja, csokizóval együtt. Ha gyerekkel érkeztek és ő beszél egy icipicit angolul vagy németül, akkor őt be lehet fizetni egy csokikészítő foglalkozásra (foglalni kell helyet online a fenti linken)  Az elemeti csokizóban viszont nagyon finom csokiból készült mindenfélét lehet kapni.
Fontos, hogy délután a Ritter Sport csokizója nagyon népszerű, ha lehet, délelőtt, dél körül menjünk.

Természetesen mintabolt is van ott, szerintem az összes épp kapható (a Ritter kínálata folyamatosan változik) csokikból lehet vásárolni pici, közepes, nagy, óriási és hatalmas kiszerelésben, emellett ajándéktárgyakat is vehettek. Az emeleten, a csokizó mellett van egy interaktív múzeum is a kakaóról.

Szállás Berlinben? – Mindenképp olvasd el!

Ha olcsó szállást keresel, nagyon észnél kell lenned. Egyrészt nagy a város, így lehet, hogy mondjuk Köpenickben (kedvenc városrészem!) olcsón találsz szállást, de ha neked irányonként egy – másfél órát kell utaznod úgy, hogy a busz 30 percenként jár, nem biztos, hogy boldog leszel.

Azok a szállások, amik bejöttek ismerősöknek:
Hotel Berlin Mitte ami közel van a természettörténeti múzeumhoz (ott van a világ legnagyobb dinoszaurusza, érdemes megnézni, interaktív kiállítások sora!) a másik az Ibis budger Potsdamer platz amit a fenti túra érint is.
De nem lennénk Berlinben, ha nem lenne itt néhány igen extra szállás. Például ezt muszáj megnézned, ilyet utoljár a a 80-as években láttál.
Vagy ez, ami a világ legextrémebb hoteleinek 20-as listáján szerepel, ráaádul az egyik legjobb kajás városnegyedben van 🙂

Fontos, hogy Berlinben nagyon sok a turista, rengeteg a diák és nagy a lakáshiány. Foglalj időben!

Berlin látnivalók képeken