Berlin környékének látnivalói – egynapos utazások

Berlin környékének látnivalói tartogatnak meglepetéseket és ha van időd, érdemes is megnézni őket. 9 éve lakunk Berlinben, ennyi idő alatt rengeteg helyen megfordultunk és elég nagy tapasztalatra tettünk szert.

A poszt szerkesztésénél 3 kritériumot vettem figyelmébe:

1. Egy nap alatt megjárható oda és vissza, és még a városra is marad idő
2. Nem kell ezerszer átszállni
3. Van ott mit nézni

Kapcsolódó írások

 1. Berlin látnivalói
 2. Berlin természetkedvelőknek – 16 szép hely Berlinben
 3. Ha meleg van Berlinben, – 9 hely vízparton, ahol hűsölhetsz
 4. Berlin édesszájúaknak
 5. Berlini érdekességek 3 napra
 6. 16 érdekesség Berlinről, amit eddig nem tudtál
 7. Minden Berlinről szóló posztom

Forrás: Pixabay

Helyi „Utazómajom” oldalak – amikkel sokat takaríthatsz meg

Itt is léteznek ilyen oldalak és szerintem sokkal, de sokkal jobb ajánlatok érhetőek el itt, mint Magyarországon. Amikor ezt a posztot írom (2023. május közepén) simán van 160 euróért egyhetes utazás repülővel, háromcsillagos szállással, transzferrel és reggelivel több országba is. (Bulgária, Törökország és Spanyolország van ennyiért éppen.) Ezekenkívül országon belül is remek ajánlatok szoktak lenni, így érdemes ránézni ezekre az oldalakra is.

1. Urlaubstracker

2. Urlaubspiraten

Mindkettőn remek ajánlatok vannak. Mi így voltunk 400 euró körül egy hétig Las Vegasban (repülő és szálloda volt benne) és 106 euróért 10 napig egy háromcsillagos medencés szállodában (reggelivel, repülővel, transzferrel) Görögországban. Tehát érdemes nézegetni ezeket az oldalakat.

Mivel közlekedj? Vonat? Busz? Kocsi?

 1. Létezik a Deutschland Ticket. Havi 49 euróért annyit utazhatsz Németországon belül, amennyit csak szeretnél. Fontos, hogy ez előfizetéses móka, így időben (!) le kell mondani, különben a következő hónapban is levonják a számládról.
  Németország nagy. Hétszer akkora, mint Magyarország, így ha nem akarod az életedet vonaton tölteni, érdemes inkább csak a közelebbi desztinációkra utazni. (Például Frankfurt innen 5 óra vonattal irányonként, tehát az már nem egynapos utazás Berliből, főleg ha még a várost is megnéznéd.)
 2. Németországban remek a vonatközlekedés. A Bahn.de oldalon tudsz jegyet venni.
 3. Flixbus, flixtrain egy német társaság, ami világhódító útra indult. A vonatok szerintem nem a legtökéletesebbek (régi MÁV stílus), viszont olcsó a jegy rájuk, a buszok teljesen korrektek.
 4. Ha Koppenhágába szeretnél átmenni, akkor van busz.
 5. Ha Dániába mennél, akkor itt a komp linkje.
 6. Car Sharing lehetőségek: Ha autót bérelnél, akkor Berlinben rengeteg bérelhető autó áll az utcákon. Appot kell letölteni hozzájuk, beregisztrálni, lefotózni a jogsidat, ők ezt ellenőrzik, majd mehetsz is. Érdemes ezt a folyamatot még indulás előtt elkezdeni mert néha napokig tökölnek vele.
  Ezeknek az autóbérlős cégeknek nagy előnye, hogy a parkolásért, üzemanyagért, autópálya használatért nem kell külön fizetni.

  1. Mi a Miles autóival szoktunk mostanában mászkálni a városban, lehet választani elektromos, benzines és luxus kategóriák között is. Ha már több, mint 5 utazásod van velük, akkor akár Teslával is mehetsz. És nem drágán!
  2. A Sixt is így működik (vagyis így is, meg hagyományos, reptéren felvevős módon is)
  3. A ShareNow most 0.09 cent percenként, de nekik csak kisebb autóik vannak.
  4. Viszonylag új cég a Wheego, mindenféle érdekes járműveik vannak.

Appok, amiket tölts le a telefonodra

 1. Ha tömegközlekedsz Berlinben, a BVG alkalmazása nélkülözhetetlen. Ebben az appban minden benne van, amire szükséged lehet: útvonaltervező, menetrend, jegyvásárlás, stb.
 2. Bahn.de app, ha vonatozol.
 3. Flixbus.de app, ha távolsági buszozol.

Légy tájékozott, fontos!

Berlinben a környezetvédők és természetvédők igen aktívak. Rendszeresen ragasztják ki magukat a forgalmasabb helyekre, előre nem szólnak, így ha indulsz valahova, nézz rá az egyik helyi híroldal online verziójára, (Morgenpost, Berliner Zeitung, Tagesspiegel,) mert ha belefutsz egy ilyen lezárása, az bizony több óráig eltart.

Berlinből külföldre egynapos úton?

Berlinből igen közel van Lengyelország (és Csehország), esetleg Dánia is, de az már inkább repülővel ésszerűbb mert vonattal vagy busszal sokáig tart az út, nem egynapos kirándulások Berlinből. Két érdekesebb hely van: Poznan és Szczecin Lengyelországba.
Prága is közel van, de a 4-5 órás út miatt már nem egynapos kirándulás Berlinből, ráadásul Prágára egy hét sem elég.

Poznan, Lengyelország – Ékszerdoboz

Poznan nincs messze, mindössze 291 kilométer (Bécs Budapesttől 243 km) és rendszeres busz és vonatjáratok kötik össze.

Az út busszal 4 óra, vonattal 2 óra 33 perc. (Linkekért lásd a közlekedéssel foglalkozó fejezetet)
Poznan óvárosa nagyon szép, ráadásul szépen fel van újítva, vannak remek éttermek és csokizók is.
Ha különleges programra vágysz, akkor a helyi croissant-nak van egy múzeuma, ahol megtanulhatod elkészíteni. Mi voltunk ilyenen évekkel ezelőtt, akkor is jó volt, azóta viszont még jobb lehet.
Sokkal bővebben itt írok a városról: Poznan látnivalói.

Szczecin cuki épületei egy téren

Szczecin, Lengyelország

Ez egy nagyon szép lengyel kisváros, ahova körülbelül 2 óra alatt eljuthatsz Berlinből. A városban van mit nézni, nagyon kellemes hely, remek éttermek is vannak: érdemes megnézni a templomokat, a főteret, a hercegi palotát és nagyon érdekes a közlekedési múzeuma is, de van itt vodkakóstolós túra is.
Szczecin az Odera partján helyezkedik el a német határtól alig 10 kilométerre, Berlintől északabbra van, így vigyél magaddal nyáron is valami picit melegebb ruhát.

Országon belüli egynapos utazások Berlinből

Az alábbi lista csak olyan helyeket tartalmaz, amit egy nap alatt meg tudtok járni és még időtök is jut arra, hogy a várost vagy az érdekes látnivalóját megnézzétek.

Drezda – egy csoda, több napot is megérdemel!

Drezda (németül Dresden) egy olyan szép város, annyi látnivalóval, hogy több napot is megérdemel. Ha olcsóbban szeretnétek szállást foglalni, akkor a fent említett Urlaubstracker van Urlaubspiraten oldalakt érdemes nézni, mert gyakran szoktak lenni szállásos ajánlatok jó áron.
Drezdában nekem nagyon tetszik az operaház, a Frauenkirche, a Zwinger (lásd fenti kép) de amit nem hagynék ki az a tejivó.
Sajnos amikor Drezdában jártam, nem foglaltam össze a látnivalókat, de majd legközelebb.

Hamburg – az egyik kedvenc városom

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy rendszeresen megfordulok Hamburgban. Hamburg az IC vonattal másfél óra Berlinből, busszal viszont 3 óra az út. (Ha télen mész és havas a táj, csodákat láthatsz.)
Hamburgban is van mit nézni, én nem hagynám ki a kiszuperált tengeralattjárót az Elba partján, mindenképp elmennék egy kikötőnéző hajózásra mert lenyűgöző, ahogy a 4-500 méter hosszú óriás konténerhajókat ki és bepakolják. Sétálnék a világörökség raktárvárosban, jól megnézném magamnak a városházát és bemennék a világ legdrágább épületébe, az Elbphilharmonie-ba.
Ha megéheznék, beülnék az olasz pizzáshoz vagy a Fischerhaus by Beyoglu-hoz, ahol remek halakat lehet enni.
De ezek még csak a legkézenfekvőbb ötleteim.

Lipcse

Lipcse (németül Leipzig) szintén egy olyan város, ahol van mit nézni, így ha ide mennél, igyekezz minél korábban indulni, különben nem lesz időd mindent megnézni. Kevesen tudják, de itt született Bach és Wagner is.
Lipcsében én megnézném a régi városházát, a piacot, az árkádokat, a Szent Tamás-templomot, és újra ennék az Auerbachs Keller-ben, ami a világ 5 legismertebb éttermében van, és elmennék hajózni és a folyóról csodálnám a várost.

Lübeck – a világörökség városka a marcipán hazája

Lübeck 3 óra vonattal Berlinből, de még így is érdemes akár egy napra is ellátogatni ebbe a világörökség részét képező kisvárosba, ami a Hanza-szövetség központja volt. Gótikus építészeti csodákat láthatsz itt és már ezért is megéri eljönni ide, de a többség a marcipánjáról ismeri a várost, nem is csoda, a Niederegger marcipánt itt készítik és még múzeuma is van.
A városnak van egy szuper weboldala, érdemes megnézni azt is.

Magdeburg -A hajó-híd

Ezer éve a Spektrumon láttam egy dokumentumfilmet arról, hogyan készítették és hogy működik ez a hajó-híd. Ha te is csak pislogsz, hogy miről van szó, itt egy videó róla. Hihetetlen mérnöki bravúr.
Ha elmennék Madeburgba, egész biztosan hajóznék egyet és megnézném a Grüne Zitadelle nevű épületet.

Potsdam – Világörökségek minden mennyiségben

Potsdam egy nagy falat. Annyi itt a palota, a világörökség, a természeti látnivaló Berlin szomszédságában, hogy erre nem elég egy nap. Császárok és királyok rezidenciái, teaházak, orosz faházak, hatalmas és látványos parkok, múzeumok, holland házak, és még sorolhatnám. Minden van Potsdamban, ezért szánj időt a városra, Berlin környékének látnivalói közül kihagyhatatlan!
A paloták közül a leghíresebb a Sanssouci, amit belülről is érdemes megnézni.
Ha egy kémfilmben szeretnéd érezni magad, akkor a Glienicker Brücke-t keresd meg.
Potsdamban olyan sok a látnivaló, hogy a város egy egész, tényleg hasznos weboldalt szentelt a palotáknak, még ajánlott útvonalakat is találsz több napra lebontva.

Rostock és Warnemünde – szuper tengerpart ha meleg van

Warnemünde az a tengerpart (a másik Sylt) ahol rengeteg berlini hűsöl a legmelegebb nyári napokon. (Kapcsolódó: Ha meleg van Berlinben) Warnemünde Rostock külvárosa, ahol hosszú kilométereken keresztül sétálhatsz a tengerparton, pihenhetsz, napozhatsz és akár úszhatsz is, ha épp elég melegnek találod a Balti-tengert. (Általában borzasztóan hideg.)
Rostockot is érdemes megnézni, gyönyörű épületeket fogsz látni és Berlinből csak körülbelül 2 óra vonattal, busszal picit több.
Ha busszal jössz Warnemündébe és a Strand megállónál szállsz le, lesz ott egy halfüstölős büfé, érdemes megkóstolni náluk bármit. Isteni!

Sachsenhauseni koncentrációs tábor

Berlin környékének látnivalói közül érdekes lehet ez a koncentrációs tábor, akkor is ha nem a legvidámabb hely.
A történelmi helyeknek külön posztot fogok szentelni, így most csak annyit írok, hogy erre a szervezett kirándulásra érdemes befizetni.

Berlin környékének látnivalói - Schwerin

Schwerin – a gyönyörű kastély

Vonattal körülbelül 2 óra távolságban van Berlintől és egyszer át kell szállnotok Ludwigslust-ban. (Ludwigslust is megéri a látogatást!)
Schwerin, Mecklenburg-Elő-Pomeránia fővárosa. A fenti kastély egy szigeten található, de további érdekesség, hogy a tartomány parlamentje is ebben az épületben működik. Ha szeretnél kastélytúrára menni, akkor itt vannak az időpontok hozzá.

Spreewald – Erdei csónakázás

A Spreewald is remek hely, ha nyáron jöttök. Kellemes itt csónakázni vagy kirándulni, amikor máshol meleg van. Ha a Spreewaldba szeretnél eljutni, akkor körülbelül egy órát szánj irányonként az utazásra Lübbenau városig. Itt találod a csónakázási lehetőségeket és mindent, ami szükséges.

Tangermünde és Stendal

Ezek már nem annyira Berlin környékének látnivalói mert irányonként picit több, mint 2 óra a menetidő, de érdemes eljönni ide.
Tangermünde egy gyönyörű kisváros az Elba partján. Lehet itt sétálni, heverészni a fűben, hajókázni és jókat enni. Nagyon szép a hely, nekem legalábbis tetszik. Ha hajózni is szeretnél, akkor itt vannak az időpontok hozzá.
Ha Berlinből indultok és vonattal jöttök, akkor Stendalban át kell szállni.
Stendal is nagyon szép, szintén Hanza város, a főterén érdemes egy kicsit elidőzni és a Kaffeekult-ban inni egy jó kávét.

Wolfsburg – az autóváros

Berlin környékének látnivalói közül az autózás szerelmesei számára nem maradhat ki ez a szuper érdekes gyár.
Wolfsburg körülbelül egy óra vonattal Berlinből. Egy modern várost képzelj el, ahol napi több ezer autót gyártanak. Autótornyokat és egyéb menő dolgokat is láthatsz a Mittellandkanal partján. Az autóvárosban lehet tesztvezetésre menni, de a gyárat is meg lehet nézni. Szerintem szuper program.


Jó utat!