Berlin tömegközlekedése

Berlin tömegközlekedése
Hasznos infók turistáknak

Frissítve: 2021 április 1.

Ha repülővel érkezel Berlinbe jelentős változások vannak mert bezárt a Tegel reptér és a Schönefeld reptér is, viszont MEGNYÍLT az új reptér.

Hogyan jutsz be most a reptérről Berlin belvárosába?

Jelen pillanatban a lecsökkent utasforgalom miatt csak a T1 üzemel. Innen az Airport Express, a regionális vonatok, az S9 és az S45 hoz be a terminál alatti pályaudvarról. Egy videót itt nézhetsz meg róla. 
Még mindig a C zónában van a reptér, tehát ne felejts el megfelelő jegyet venni, de a legegyszerűbb, ha letöltöd a BVG applikációját és ott megveszed a jegyedet (ha már megérkeztél mert a jegy általában két óráig érvényes).

Frissítve: 2019 augusztus  4

Egyre több a turista a városban, közöttük lényegesen megnőtt a magyar utazók száma, köszönhető ez annak, hogy a Ryanair, az Easyjet, és a Wizzair is napi több járatot közlekedtet a német és a magyar főváros között.
A többség – ha jól sejtem –  csak pár napra érkezik, nekik segít ez az írás.

berlin utazás látivalók
Futóverseny Berlinben

Berlin látnivalói térképpel, linkekkel, hasznos infókkal ITT

Ha repülővel érkezel, vagy a Schönefeld vagy a Tegel reptére érkezel.

Berlin közlekedése -Tennivalók, okosságok

Töltsd le a helyi tömegközlekedési appot! 

Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy ne tévedj el, mindig legyen jegyed, tudd, hogy merre kell menni, mobilneted meg már neked is mindig van mióta megszűntek a külföldi telefonásás extra díjai. (Pont annyiért tudsz külföldön is telefonálni, mint belföldön.)
Az appon keresztül is megveheted a jegyedet vagy bérletedet, ezt akkor érdemes megtenned, mielőtt felszállsz a járműre mert a megvásárolt jegy csak két óráig érvényes.
A buszokon a sofőrtől is lehet kegyet venni, de ha ezt a variációt választod, legyen nálad a pontos összeg vagy lagalább apró.

Berlin tömegközlekedése általánosságban:

Berlinben lényegesen több metró és úgy általában mindenféle tömegközlekedési eszköz van, mint mondjuk Budapesten, ezért elég nehezen átlátható a Berlin tömegközlekedése elsőre.
Gyorsan fussuk át a számokat:  van 173 metrómegálló, 10 metróvonal, 15 S-Bahn vonal, 147 kilométer hosszú metróhálózat amin 1266 kocsi közlekedik, nem számítva a 326 buszvonalat és a rengeteg villamost. Évente 400 millió (!) utas szállít a helyi tömegközlekedés.

Bejutás Tegel reptérről:

Ez a reptér a B zónában van.

Szerintem az egyik legjobb választás, ha a TXL busszal jössz, ez az új útvonal szerint a főpályaudvar érintésével (Hauptbahnhof) közlekedik, ott pedig rengeteg S-Bahn, busz és egyéb áll meg. A TXL végállomása a Robert-Koch-platz.
(2019 augusztusáig egészen az Alexanderplatzig járt, de ez nem vált be az állandó fennakadások miatt.)
A  245-ös busz a Zoologischer Garten érintésével hoz az Alexanderplatzra. (Ez is megáll rengeteg fontosabb közlekedési csomópontban, ráadásul végigmegy az Unter den Lindenen, ahol rengeteg szép és híres épület van.)

Itt találsz
térképet, megállókat, menetrendet, átszállási lehetőségeket.

Schönefeldi érkezés esetén:

Ha megérkezésedkor hagyományos jegyet vásárolnál, a reptér épületében van sárga-fehér BVG (ez a helyi BKV) automata, illetve az A-B terminál épülete előtt jobbra is találsz egyet vagy kettőt a buszmegállók környékén. Ha nem, akkor az aluljáróban van 12 db. piros automata (bármennyi automata van, szinte mindig sorba kell állni) amik mellé a megnövekedett turistaforgalom miatt több embert is kivezényeltek, hogy segítsenek.

A schönefeldi  reptéren, az érkezési oldalon minden terminálon vannak kihelyezett térképek, prospektusok a város mindenféle látnivalóiról, vadássz szimpatikusat, illetve térképet is. Jól fog jönni!

A schönefeldi reptérről busz, S-Bahn vagy vonat hoz be.

Vonat: Az RE 7 vagy az RB 14 körülbelül 30 percenként indul a városba. Mindkettő bevisz igen hamar (kb. 15-20 perc) az Alexanderplatzra és más forgalmas helyekre. (Itt egy oldal az összes megállóval)
Az S-bahn körülbelül 10 percenként indul a reptérhez közelebb eső oldalról. S9  a száma. Ez is bevisz a forgalmasabb helyekre de egy picit lassabban.
S-Bahn és metrótérképet itt találsz.

Ha busszal jönnél be Berlinbe, az X7-et keresd, ez pont az A-B terminál előtt áll meg.
Az X7 busz 5 perc alatt ott van az U7 Rodow megállójánál, az U7 pedig egészen Spandauig megy, ez a város leghosszabb metróvonala.

Okosságok Berlin tömegközlekedéséhez

A papír alapú jegyeket le kell pecsételtetni a pici sárga-fehér (vagy piros-fehér) masinával: ráírja a dátumot, órát és a pecsételés helyét.

A buszra az első ajtónál kell felszállni és felmutatni a jegyedet vagy bérletedet.

Itt egy térkép Berlin vasúthálózatáról.

FONTOS!

Készülj apróval, nem mindegyik automata fogad el kártáyt és nagyobb címleteket!

Mindig legyen nálad készpénz, Berlinben nem mindenhol lehet kártyával fizetni!
Ha automatából veszel jegyet vigyázz arra, hogy várd meg míg kiadja a jegyedet, ne siess, lassan dolgozik a masina. Távozás előtt nézd meg, mit kaptál, várd meg a saját blokkodat is!

Fontos!
Berlinben mindig, mindenhol építenek, felújítanak, elég gyakoriak a közlekedési változások, de minden ki van írva, viszont mivel sűrű Berlin közlekedési hálózata a belvárosban, nem mindig van pótló járat!

Berlin utazás tömegközlekedés
Forrás: intersteno2017

Berlin tömegközlekedése – JEGYEK, bérletek, árak, zónák

Berlinben 3 zóna van: A, B, C. A reptér a C zónában van.
A C zónába való kijutáshoz külön pótjegy vagy ABC jegy kell!

Itt találod a BVG jegyekről és bérletekről szóló információját angolul.

Mielőtt elvesznél a jegyek rengetegében elmondom, hogy ha mondjuk 3 napra jössz, valószínűleg jobban jársz a napijegyekkel vagy valamelyik turista jeggyel, mintha szorgosan megvennéd a 2,8 eurós jegyet naponta többször. Gondold át merre mennél, mit néznél meg, elmennél-e Potsdamba megnézni a palotákat (érdemes!) stb. Elég sokat lehet spórolni ha előre átgondolod a dolgot.

A jegyellenőrök beszélnek külföldiül is, és a bírság 60 euró fejenként, tehát nem éri meg bliccelni. Amúgy elég kultúrált, normális figurák. Nagy eltérés más városok jegyellenőrzéséhez képest, hogy itt az állomásokon nincs beléptető kapu, hanem simán csak besétálsz, felszállsz a metróra, viszont egyre gyakrabban járnak az ellenőrök.

FONTOS! 

Visszafelé, a schönefeldi reptérrel vigyázni kell, mert igen forgalmas. Nem ekkora utasforgalomra tervezték, és bár az elmúlt években építettek hozzá 3 épületet 2 terminállal, egyszerűen nem tud ennyi utast ellátni. Érkezz időben, legyen elég idő a biztonsági ellenőrzésekre mert néha tényleg komoly sor áll.

Tipp 1: az A terminál első emeletén is van biztonsági ellenőrzés. Használd azt, ott vannak a legkevesebben, mivel alig ismerik 🙂

Tipp 2: Mivel Berlin nagy, ne a városszéli szállásokat nézegesd akkor sem, ha picit olcsóbbak mert előfordulhat, hogy irányonként 2 órát kell utaznod, hogy elérd.  A városban mindenféle szállodát, hostelt találsz és rengeteg az “őrült” szállás is Berlinben. Ezeket itt szedtem össze: Különkeges szállások Berlinben. 

Berlin, Schönefeld reptér térképe.

Berlin látnivalóiról itt olvashatsz. 

Jó utat!

Berlin tömegközlekedése első látásra igen bonyolult, viszont pontosan járnak a szerelvények.  Percben mérik az éves késést és a 2020-as évben rekordot döntött a BVG,  olyan pontosan jártak a szerelvények, de ehhez kellett a vírus is 🙁  A járművek tiszták, naponta többször kitakarítják őket, te se szemetelj! Enni, inni nem szokás, bár ez alól a sörözés erős kivétel, főleg nyáron.