Berlin – tömegközlekedés

Berlin tömegközlekedése
Hasznos infók turistáknak

Frissítve: 2018 január 7

Egyre több a turista a városban, közöttük lényegesen megnőtt a magyar utazók száma, köszönhető ez annak, hogy a Ryanair, az Easyjet, és a Wizzair is napi több járatot közlekedtet a német és a magyar főváros között.
A többség – ha jól sejtem –  csak pár napra érkezik, nekik segít ez az írás.

berlin utazás látivalók
Futóverseny Berlinben

Berlin látnivalói térképpel, linkekkel, hasznos infókkal ITT

Ha repülővel érkezel, vagy a Schönefeld vagy a Tegel reptére érkezel.

Berlin közlekedése -Tennivalók, okosságok

Töltsd le a helyi tömegközlekedési appot! 
Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy ne tévedj el, mindig legyen jegyed, tudd, hogy merre kell menni, mobilneted meg már neked is van.
Az appon keresztül is megveheted a jegyedet vagy bérletedet, ezt akkor érdemes megtenned, ha már megérkeztél mert a megvásárolt jegy csak két óráig érvényes.
A buszokon a sofőrtől is lehet kegyet venni, de ha ezt a variációt választod, legyen nálad a pontos összeg vagy lagalább apró.

Általában a berlini tömegközlekedésről

Berlinben lényegesen több metró és úgy általában mindenféle tömegközlekedési eszköz van, mint mondjuk Budapesten, ezért elég nehezen átlátható a berlini tömegközlekedés elsőre.
Gyorsan fussuk át a számokat:  van 173 metrómegálló, 147 kilométer hosszú metróhálózat amin 1266 kocsi közlekedik évente 400 millió utast szállítva.

Bejutás Tegel reptérről:

Ez a reptér a B zónában van.
Szerintem az egyik legjobb választás, ha a TXL busszal jössz, ez az Alexanderplatzról indul vagy érkezik.
Az X9 és a 128-as a Zoologischer Garten -nél tesz le. A menetidő forgalomtól függően kb fél óra, de nagyon gyakoriak a dugók, főleg délután.
Itt találsz térképet, megállókat, menetrendet, átszállási lehetőségeket.

Schönefeldi érkezés esetén:

Ha megérkezésedkor hagyományos jegyet vásárolnál, a reptér épületében van sárga-fehér BVG (ez a helyi BKV) automata, illetve az A-B terminál épülete előtt jobbra is találsz egyet vagy kettőt a buszmegállók környékén. Ha nem, akkor az aluljáróban van 12 db.  piros automata (bármennyi automata van, szinte mindig sorba kell állni) amik mellé a megnövekedett turistaforgalom miatt több embert is kivezényeltek, hogy segítsenek.

A schönefeldi  reptéren, az érkezési oldalon minden terminálon vannak kihelyezett térképek, prospektusok a város mindenféle látnivalóiról, vadássz szimpatikusat, illetve térképet is. Jól fog jönni!

A schönefeldi reptérről busz, S-Bahn vagy vonat hoz be.

 Vonat: Az RE 7 vagy az RB 14 körülbelül 30 percenként indul a városba. Mindkettő bevisz igen hamar (kb. 25 perc) az Alexanderplatzra és más forgalmas helyekre. (Itt egy oldal az összes megállóval)
Az S-bahn körülbelül 10 percenként indul a reptérhez közelebb eső oldalról. S9  a száma.
Ez is bevisz a forgalmasabb helyekre de egy picit lassabban.
S-Bahn és metrótérképet itt találsz.

Ha busszal jönnél be Berlinbe, az X7-et keresd, ez pont az A-B terminál előtt áll meg.
Az X7 busz 5 perc alatt ott van az U7 Rodow megállójánál, az U7 pedig egészen Spandauig megy, ez a város leghosszabb metróvonala.

Okosságok Berlin tömegközlekedéséhez

A papír alapú jegyeket felszállás előtt le kell pecsételtetni a pici sárga-fehér (vagy piros-fehér) masinával: ráírja a dátumot, órát és a pecsételés helyét.
Magyar rendszerű “orkok” nem dolgoznak Berlinben a  metróállomásokon, itt szúrópróba szerűen van csak ellenőrzés.
A buszon viszont az első ajtónál kell felszállni és felmutatni a jegyedet vagy bérletedet. Ezt hamarosan megváltoztatják és akkor a buszon is lesznek ellenőrök – bevezették, már a buszon is vannak ellenőrök. (2018 január)

Itt egy térkép Berlin vasúthálózatáról.

FONTOS!

Készülj apróval, nem mindegyik automata fogad el kártáyt és nagyobb címleteket!

Mindig legyen nálad készpénz, Berlinben nem mindenhol lehet kártyával fizetni!
Ha automatából veszel jegyet vigyázz arra, hogy várd meg míg kiadja a jegyedet, ne siess, lassan dolgozik a masina. Távozás előtt nézd meg, mit kaptál, várd meg a saját blokkodat is!

 

 

Fontos!
Berlinben mindig, mindenhol építenek, felújítanak, elég gyakoriak a közlekedési változások, de minden ki van írva, viszont mivel sűrű Berlin közlekedési hálózata a belvárosban, nem mindig van pótló járat!

 

Berlin utazás tömegközlekedés
Forrás: intersteno2017

Berlin közlekedése – JEGYEK, bérletek, árak, zónák

Berlinben 3 zóna van: A, B, C. A schönefeldi reptér a C zónában van, Tegel a B zónában.
A C zónába való kijutshoz erre külön pótjegy vagy ABC jegy kell!

Itt találod a BVG jegyekről és bérletekről szóló információját angolul.

Mielőtt elvesznél a jegyek rengetegében elmondom, hogy ha mondjuk 3 napra jössz, valószínűleg jobban jársz a napijegyekkel vagy valamelyik turista jeggyel, mintha szorgosan megvennéd a 2,8 eurós jegyet naponta többször. Gondold át merre mennél, mit néznél meg, elmennél-e Potsdamba megnézni a palotákat (érdemes!) stb. Elég sokat lehet spórolni ha előre átgondolod a dolgot.

A jegyellenőrök beszélnek külföldiül is, és a bírság 60 euró fejenként, tehát nem éri meg bliccelni. Amúgy elég kultúrált, normális figurák. Nagy eltérés más városok jegyellenőrzéséhez képest, hogy itt az állomásokon nincs beléptető kapu, hanem simán csak besétálsz, felszállsz a metróra, viszont egyre gyakrabban járnak az ellenőrök.

 

FONTOS! 

Visszafelé, a schönefeldi reptérrel vigyázni kell, mert igen forgalmas. Nem ekkora utasforgalomra tervezték, és bár az elmúlt években építettek hozzá 3 épületet 2 terminállal, egyszerűen nem tud ennyi utast ellátni. Érkezz időben, legyen elég idő a biztonsági ellenőrzésekre mert néha tényleg komoly sor áll.

Tipp 1: az A terminál első emeletén is van biztonsági ellenőrzés. Használd azt, ott vannak a legkevesebben mivel alig ismerik 🙂

Tipp 2: Neked megfelelő helyen válassz szállást magadnak, de ne a “világ végén”.  A városban mindenféle szállodát, hostelt találsz és rengeteg az “őrült” szállás is Berlinben. Ezeket itt szedtem össze: Különkeges szállások Berlinben. 

Berlin, Schönefeld reptér térképe.

Berlin látnivalóiról itt olvashatsz. 

Jó utat!

Berlin tömegközlekedése első látásra igen bonyolult, viszont pontosan járnak a szerelvények. Sokáig percben mérték az éves késéseket, mára sajnos már órában mérik az össz éves késést.
A járművek tiszták, naponta kitakarítják őket, te se szemetelj. Enni, inni nem szokás, bár ez alól a sörözés erős kivétel, főleg nyáron.