Ha esik az eső Berlinben – Látnivalók

Ha esik az eső Berlinben

Berlinnek egész más a klímája, mint Budapestnek. Itt sokkal gyakrabban fordulnak elő esők, viszont cserében a világ legszebb felhőit itt láthatod és a szivárványok is gyakoribb vendégek. Valamit valamiért. Ha esik az eső Berlinben, rengeteg választásod van mert Berlin tele van szuper múzeumokkal, ahol átvészelheted a rosszabb időt is. Tudtad, hogy Berlinben több a múzeum, mint az esős nap?
Viszont ha inkább beülnél valahova, akkor remek teázók, kávézók és éttermek vannak itt a világ minden részről.

Milyen gyakran esik az eső Berlinben?

9 éve lakunk Berlinben és ennyi év tapasztalata alapján azt tudom neked mondani, hogy teljesen kiszámíthatatlan mostanában az eső. Az első 2-3 évben majdnem minden délelőtt 10 órakor elkezdett esni, majd 10 perc múlva elállt, addigra viszont mindent alaposan meglocsolt. Ez volt a legkellemesebb időszak Berlinben, ragyogó zöld volt minden, a parkokban mókusok szaladgáltak.

Aztán jöttek a csütörtök délutáni heves esőzések (úszott a város) aztán az egész elmúlt.
Berlinben elvileg soha nincs nagy hőség, 29 fokban már hőségriadót fújtak, aztán 3 éve áprilisban már 42 fok volt. 2022-ben hónapokig nem esett az eső, a lakókat kérték, hogy locsolják a fákat, idén meg április elején is esett a hó, ami meg nem szokott esni.
Szóval ebből is látszik, hogy érdemes minden időre felkészülni. Sosem tudni, ezért is íródnak ezek a posztok: Ha meleg van Berlinben.

A legfontosabbak egy helyen

 1. Ingyenes városnézés Berlinben
 2. Ingyenes tömegközlekedés, kedvezmények sok helyre: Berlin Card!
 3. Jó szálloda normálisáron, reggelivel az Alexanderplatzon
 4. Mivel nagy a város, a helyi tömegközlekedési vállalat applikációját mindenképp töltsd le. A BVG applikációja segít a tájékozódásban és természetesen jegyet is tudsz venni benne.
 5. Ingyenes látnivaló, de regisztrációhoz kötött a Bundestag / Reichstag látogatás. Itt a link, ahol kiválaszthatod a neked megfelelő időpontot.
 6. Járd be Berlint Trabanttal!
 7. Ne ácsorogj órákat a TV-torony előtt, vegyél jegyet előre!
 8. Berlin tömegközlekedése és bejutás a reptérről
 9. Berlin HATALMAS, lehetőleg központi helyen lévő szállást foglalj magadnak! (Ne utazz 10 euróért irányonként 2 órát extrában!)

Hasznos appok, ha Berlinbe látogatsz

 1. Ha tömegközlekedsz Berlinben, a BVG alkalmazása nélkülözhetetlen. Ebben az appban minden benne van, amire szükséged lehet: útvonaltervező, menetrend, jegyvásárlás, stb.
 2. A Berlin Wall Art app is hasznos lehet, ha visszanéznél arra, milyen is volt régen ez a város.
 3. Ha bringáznál a városban, akkor örömmel jelentem, hogy megszámlálhatatlanul sok szolgáltató van a városban. A Berlin.de oldalon 5 van, de egész biztos, hogy több is van.
 4. Esetleg rollerrel közlekednél? Abból is van vagy egy tucatnyi. (Ezzel vigyázz, gyakoriak a balesetek, nem egy életbiztosítás rajtuk közlekedni!)
 5. Robogós szolgáltatás is van a városban tucatnyi.

Berlinről szóló további összefoglaló posztok

 1. 16 érdekesség Berlinről
 2. Útiterv Berlinbe 3 napra
 3. Berlin édesszájúaknak
 4. Berlin látnivalói– titkos helyek
 5. Berlin természetkedvelőknek
 6. Ha meleg van Berlinben – irány a vízpart
 7. Berlin környékének látnivalói egynapos kiruccanásokra
Ha esik az eső Berlinben - irány a teaházak+

Különleges teaházak Berlinben – ha esik az eső Berlinben

Tadzsik teaház Berlinben (Die Tadshikische Teestube)

Jártál már Tadzsikisztánban? És tadzsik teaházban? Ha nem, akkor itt az ideje. Érdemes asztalt foglalni előre, ne érjen meglepetés. Ez a teaház nagy kedvenc itt Berlinben és mindenki ismeri, ráadásul nem is hatalmas, szóval foglalj asztalt. A weboldalukon a menüt is elolvashatod, így nem érnek meglepetések. A teaház berendezése eredeti, így nem hagyományos asztalok és székek várnak itt. Nézd meg ezt a videót.
Neve, címe: Die Tadshikische Teestube, Oranienburger Straße 27, Berlin Mitte

Vietnámi tea ceremónia – Chén Chè Teehaus

A Rosentahler utcában van ez a vietnámi teaház, ahol az ázsiai teák mellett vietnami édességeket is kóstolhatsz és még rendezvényeket is tartanak és akár egy tea ceremónia részese is lehetsz. Weboldala itt.
Chén Chè Teehaus, Rosenthaler Straße 13, Mitte

MAMECHA, japán kávéház

Ezt különösen a japán dolgok iránt érdeklődőknek írom ide. A Mulackstraße 33 -ban van a Mamecha nevű japán kávéház (nyilván teái is vannak) ahol a különleges teákon kívül japán édességeket, nyáron fagyikat is ehetsz. Saját készítésűt!
Weboldala itt.

Kínai teaház a Garten der Welt-ben

Ezt most csak mellékesen írom ide mert esőben nem lesz jó hely, megázol míg odáig elsétálsz. Ez az eredeti kínai teaház (!) az egyik legszebb berlini parkban van, a Garten der Welt-ben. Ide belépőt kell fizetni (a parkba, nem a teaházba) de bármelyik bejáratától is legalább 10 percet kell sétálni, szóval nem jó ötlet arra, ha esik az eső Berlinben. Viszont ha jó az idő, érdemes ide elmenni mert nagyon sok fajta tea és kínai desszert közül lehet választani, és ezeket ráadásul egy „kínai” tó partján eheted meg. Nekem ez az egyik kedvenc helyem Berlinben, ha a parkba megyünk, itt egész biztosan iszunk és eszünk valamit. Kártyával is lehet fizetni mostanában.

Hard Rock Cafe

Tudom, hogy ilyen étterem még van vagy 200 a világban, de itt más relikviák vannak kiállítva és a GetYourGuide-on lehet kapni menücsomagot is, úgy meg olcsóbban jön ki, mint egy sima étterem és itt még élményt is kapsz mellé. Ráadásul jó helyen van. Bővebben itt írok róla: Hard Rock Cafe Berlinben.

Különleges múzeumok – ha esik az eső Berlinben

Rengeteg érdekes múzeum van Berlinben és egy élet nem elég ahhoz, hogy az ember mindegyiket megnézze, én sem voltam mindegyikben (nyilván). Az alábbi felsorolásba csak a legextrémebbeket hoztam el nektek, amik egy esős napon elfeledtetik a pocsék időt. A „hagyományos” berlini múzeumokról egy másik posztban fogok írni.

Számítógépes játék múzeum – Computerspielemuseum

Az Alexanderplatztól nem messze van ez a múzeum, ahol nemcsak nézni, hanem játszani is lehet a számítógépes játékokkal. Ha gyerekkorodban játszottál valamelyikkel, akkor itt megtalálod, de régi számítógépeket is találsz itt. Nagyon ki van találva a dolog, tényleg érdemes ide elmenni.
Weboldala.

Undorító kaják múzeuma – Disgusting Food Museum

Ebben a múzeumban még nem jártam, de a múltkor a Checkponit Charlie felé menet megláttam és nem mondom hogy megszerettem.
Kívülről az látszik, hogy mindenféle férgek és nem szeretném tudni mik vannak kiállítva, de van a múzeumnak boltja is. Vajon mit lehet ott venni?
Weboldala. Itt pedig egy német nyelvű videó van róla.

Bud Spencer múzeum

Németországban nagy rajongótábora van Bud Spencernek, így nem is akárhol, az Unter den Linden-en nyílt múzeuma. Van boltja is a múzeumnak, ahol mindenféle témába illő dolgot lehet varázsolni, de még édességeket is. És van fagyi is. 🙂 Weboldala.

Kém múzeum – German Spy Museum

A Potsdamer Platzon van ez a népszerű múzeum, így ide érdemes időpontot foglalni a weboldalukon. Itt lehetsz James Bond egy napon át, de megismerkedhetsz mindenféle kémkedési technikával is. Nézd meg ezt a videót.
Címe: Leipziger Pl. 9, 10117 Berlin

DDR múzeum

A DDR múzeumban jó sok időt el lehet tölteni, főleg ha a 90-es évek előtt voltál gyerek. Van itt minden, amit utoljára gyerekkorodban láttál. A kiállított tárgyak többégét meg is lehet tapogatni, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy komplett lakótelepi lakásokat rendeztek be, de van itt Trabant is, amit „vezethetsz”, régi újságok, konzervek és minden, ami régi.
Címe: Vera Britain Ufer, Karl-Liebknecht-Str. Ez a berlini Dóm mellett van, a Spree partján, az alatt az épület alatt, ahol volt a hatalmas henger alakú akvárium, ami összetört és kifolyt belőle a víz.
Vegyél jegyet előre ide is mert sokan kíváncsiak a múzeumra, ne szobrozz a bejárat előtt órákig.

A világ leghatalmasabb színpada – Palast Berlin

Az elmúlt években többször volt szerencsém megnézni egy-egy elődást itt és mindegyik olyan volt, hogy nem lehetett volna jobb. Ezek revü előadások, de olyan színvonalon, akkora térben, amit máshol nem láthatsz. Nézd meg, van-e még jegy akkor, amikor a városban vagy.