Természetkedvelőknek: Berlin látnivalói

Berlin látnivalói természetkedvelőknek

Lassan 10 éve élünk Berlinben és még nem foglaltam össze azokat a helyeket, amelyek jól jöhetnek másoknak is, ha Berlinbe látogatnak. Mert Berlin nem a Brandenburgi kapu – Potsdamer Platz – Alexanderplatz háromszögből áll. Berlin egy igazi zöld város, ahol -tapasztalatom szerint- az emberek munka után nem haza igyekeznek vagy egy plázába, hanem ki a természetbe, a zöldbe. Szóval mik Berlin látogatói természetkedvelőknek?

Spreewald Berlin közelében

📌 Tipp

Ha zöld környezetben szeretnél lakni, ajánlom figyelmedbe a hatalmas zöld erdő (Grunewald) egyik parti szállását. Garantált a nyugalom itt.
Másik különlegesség a „lombkorona hotel” ami a lejjebb említett Krumme Lanke közelében van. Urban Treehouse a szállás neve.

Különlegességek Berlinben

Rögtön az elején ki kell emelnem néhány olyan természetközeli élményt, ami bejelentkezős, viszont kihagyhatatlan:
1. Kenuval Berlinben (kipróbáltuk, szuper élmény!)

2. Bringával Berlinben – biciklis városnézés, ahol a város legérdekesebb helyeit nézheted meg.

3. Naplementés, vacsorázós, hajózós program.

Tiergarten – Nagy park Berlin szívében

A Tiergarten egy hatalmas park a város közepén, amit az emberek sétáltára, futásra, sportolásra vagy a fűben heverészésre használnak. Ha meleg van vagy pihenni szeretnél, érdemes átsétálni rajta.


Tipp: Ebben a parkban van egy tó, a Neuen See, ahol lehet csónakot is kölcsönözni. A tó mellett van egy étterem- kávézó, ott pedig jókat lehet enni.
Bővebben itt írok a Tiergartenről.


A Tiergarten megközelítése: Nagy kiterjedése miatt több tömegközlekedési útvonal is érinti.
A legfogalmasabbak és legismertebbek: Brandenburger Tor, Potsdamer Platz, vagy az S-Bahn Tiergarten megállója (utóbbinál a park vége felé szállunk ki.)
A buszok közül akár még a 100-as busz is jó lehet. A 100-as busznak városnézési szempontból szuper jelentőssége van mert Berlin látnivalói közül rengeteg közelében elhalad.

A Spree partján

Séta a Spree partján

A Spree egy rövid folyó, ami keresztülkanyarog Berlinen. (Lehet rajta hajókázni is, ugyanolyan városnéző hajóutak vannak itt, mint Budapesten, vagy máshol.)
Mivel a Spree és a csatornái átszövik a várost, igen sok helyen fogsz vele találkozni. Ha fiatal vagy, akkor a Spree Landwehrkanal nevű csatornáján van egy rész, amit Urbanhafennek hívnak. Ha jó az idő, akkor itt esténként rengeteg fiatal és kevésbé fiatal heverészik a fűben és beszélget, zenét hallgat, hattyút etet, jól érzi magát. Ha fel tudsz készülni, vigyél magaddal valami takarót, amire le tudsz feküdni. Ez az ért kell mert ha sokat esik az eső, akkor eléggé mocsaras a talaj plusz sokan szotyiznak a partján.
Bővennem itt írok a sétáról a Spree partjáról.

vízibicikli

Insel der Jugend – Pici sziget a Spree folyón

A város zajától és nyüzsgésétől nem olyan messze található ez a sziget. Találsz itt kiülős helyeket, lehet csónakot és vízibicikli bérelni és körbe lehet csónakázni a helyet.
Szoktak itt színházi bemutatókat, koncerteket tartani, de leginkább a pihenésé a fő szerep ezen a pici szigeten. A programokról itt olvashatsz részletesebben, itt pedig az egyik péntek délutáni vízibiciklizésünket mesélem el.

Britzer Garten – A kedvenc berlini parkom

A Britzer Garten nagy kedvencem. Ha szereted a természetet és pihenni szeretnél, növényeket és állatokat látni, akkor ide mindenképp menjetek el.
Ha otthon vagyunk, ez az egyik fix hétvégi programunk mert hatalmas a park, van mit nézni. A parkban olyan sok ösvény van, hogy hiába 7-8 éve járunk ide rendszeresen, mindig vannak új felfedezéseink, ráadásul a parkot is állandóan fejlesztik, az újabb igényeknek is megfelelően bővítik érdekes dolgokkal. Van a parkban egy szétlapított amorf amőba alakú tó, amiben nagy halak vannak, de legelnek itt bárányok és kecskék is, illetve a park másik oldalán bivalyok is szoktak tanyázni. A park akkora, hogy van benne kisvasút is ami nyáron hétvégén működik és ha jó az idő. Több posztom szól erről a parkról, itt találod őket.
A parkba belépőt kell fizetni, ami normál esetben 2 euró, ha valami speciális szezon van (dália, tulipán, rododendron) akkor 3 euró a belépő.

Gärten der Welt – Egy park a világ minden részéről származó épületekkel

Másik biztos befutó, ha nyugalmat és természetet keresel, kiegészítve azzal, hogy itt a világ miden tájáról vannak érdekes épületek. Van itt eredeti kínai teaház, ahol finom teákat ihatsz, van hozzá kapcsolódó tó, van koreai ház, és még sorolhatnám. Ez egy szép és érdekes park, ahol ugyanúgy, mint a Britzer Garten esetében, találsz éttermeket kis ha megéheznél.
Szoktam szeretni a kabinos „síliftet” mert az amúgy tök lapos Berlinben érdekes felülni egy ilyenre.
Ebbe a parkba is belépőt kell fizetni, de 2-3 euró szokott csak lenni.
Ha Berlinben laksz, érdemes előfizetni ezer a parkokra és éves bérletet váltani, főleg ha többször is mennél.
Sokkal bővebben itt írok a Garten der Weltről.

Berlin látnivalói természetkedvelőknek

Grunewald – Óriási erdő Berlin és Brandenburg határán

Ez egy hatalmas erdő Berlin nyugati részén, amin a Havel folyó folyik keresztül. Ha nem jártál még benne és van kedved kirándulni, akkor érdemes felkeresned.
A Grunewald terültén van a Schlachtensee is (ez egy szép tó, amit körbe lehet sétálni) vagy a Krumme Lanke és a Teufelsberg is, ahol a lehallgatóállomás volt. Egyszóval amellett, hogy hatalmas az erdő, még rengeteg látnivalót is tartogat nekünk.
Míg ki nem felejtem, ha nyáron mentek és meleg van, akkor a Wannsee strandja is egy szuper ötlet. Utóbbi strandnál érdekesség, hogy a homokot a Balti-tengerről hozták.
Megközelítése: Mivel hatalmas területen van rengeteg tömegközlekedési vonat is érinti.
Az S-Bahnok közül az S1, S3, S5, S7, de rengeteg busz is jár arra. Érdemes a berlini tömegközlekedési vállalat, BVG applikációját letöltened és az útvonaltervezőt igénybe venned.

Berlin látnivalói természetkedvelőknek

Schlachtensee – egy tó, ahol kirándulni, fürdeni és csónakázni is lehet

A Schlachtensee olyan Berlinben, mint Budapesten a Normafa vagy a Margitsziget. Népszerű és mindig sokan vannak a környékén de nem is csoda mert nagyon szép ez a tó és körbe is lehet sétálni teljes egészében.
Ha megéheztél, a tó Berlin felőli oldalán van egy teraszos étterem – söröző, ahol még jókat is ehetsz. A neve Fischerhütte.
Lehet a tóban úszni és mindenféle vízi sportot űzni, még eszközöket is lehet bérelni.

Ha nyáron melegetek van, a Schlachtensee egy remek hely arra, hogy a belvárostól pár percre csobbanjatok egy természetes vízben. Írtam már többször a Schlachtensee-ről.
Megközelítése: az S-Bahn Schlachtensee megállójához van a legközelebb. Innen csak 200 méter séta.

Babelsberg park – szép épületek egy hatalmas parkban

A Babelsberg park egy hatalmas park Potsdam és Berlin között. Akár egy egész napot is szánhatsz erre a parkra mert valóban hatalmas és van benne mit nézni mert a kor legkiválóbb építészei dolgoztak az ott található palotákon. Palotából és épületből meg van itt vagy 20, és érdekesebbnél érdekesebbek. Nem véletlen, ez is az UNESCO világörökség része, a potsdami palotaeggyüttesel együtt.

Dahlem, természetkedvelőknek Berlin látnivalói

Dahlem major – ahol sok állatot láthatsz

Ha könnyen megközelíthető ám olyan zöld helyre vágysz, ahol még állatokat is láthatsz, akkor a Dahlem major a te helyed.
A metrómegálló közelében van, így a belvárosból pár perc alatt itt lehetsz. Már a metrómegálló is egy különlegesség mert nádtetős, igazi régi épület, márcsak ezért is érdemes ide ellátogatni.
A Dahlam majorban találsz egy működő majort sok állattal, vannak lovak, disznók, csirkék, kacsák, tehenek, birkák és kecskék is, de van még egy múzeum is és egy étterem is.
Megközelítése: az U-Bahn Dahlem-Dorf megállójáig kell jönnöd.
Bővebben itt írok a helyről: Dahlem Major

Teufelsberg és Teufelssee – A lehallgató állomás és környéke

A Teufelsberg Berlin legmagasabb hegye. Már amennyiben lehet hegynek nevezni a hatalmas sitthalmot, amit a második világháborúban lebombázott lakóházak törmelékeiből hordtak össze. Nem viccelek, tényleg ebből áll Berlin legmagasabb hegye.
A Teufelsbergen találsz egy lehallgatóállomást, ami látogatható is, mármint az, ami megmaradt belőle. Itt tudod megnézni az látogatási lehetőségeket, bővebben pedig itt írok róla.

Az erdőben nem messze ettől a hegytől van egy tó, ami többek szerint Berlin legszebb tava, a neve Teufelssee. Lehet a partján napozni, heverészni és a tóban úszkálni. Tényleg szép hely ez a tó az erdő közepén, ha arra jártok érdemes megnézni.
Berlinben a nudizmus teljesen megszokott dolog, az emberekre nem jellemző a prüdéria, így számíts arra, hogy itt is láthatsz meztelen embereket.
A tóról és a lehallgató állomásról itt láthatsz egy drón videót.

Pfaueninsel – a pávás sziget

Szerintem az egyik legcukibb hely Berlinben. Ez egy valóban pávás sziget, nem csak a nevében az: egy sziget a Havel folyón, ahol pávák élnek szabadon, de nem ennyi az összes szépsége, mert van itt több különleges épület is.
Ha a szigetre jöttök legalább 2-3 órát tervezzetek rá mert elég sokat kell gyalogolni, mire az ember körbesétálja, plusz még a folyóra is szuper kilátás nyílik innen, padok is vannak, így aztán meg tényleg sokáig tarthat körbejárni.
Úgy lehet megközelíteni a szigetet, hogy egy rendszeresen közlekedő kompjáratra jegyet veszünk (csak retúr jegy van).

Tipp:

A szigetre nosztalgiabusszal is lehet menni. A BVG (helyi BKV) indít ide rendszeresen buszokat Berlin metróközei részeiről. Menetrendet itt találsz, a 218-as hoz ki ide.

Spreewald – erdők és csatornák között csónakázni

Természetkedvelőknek érdekes lehet a Spreewald.
Berlinhez közel van egy rész, amiről azt gondolnák az emberek, hogy csak Hollandiában láthatnak ilyet, pedig nem. Itt is lehet csatornákon hajózni, csónakázni, az egész környék egy csoda. Igaz, hogy ehhez több idő kell, de ha több napra mentek Berlinbe, esetleg eleve így tervezitek az utazást, akkor érdemes a Spreewaldot is felkeresni.
Vannak szervezett bringás túrák is itt, az is érdekes lehet 😉

természetkedvelőknek : sok tó Berlinben

Krumme Lanke – Erdővel körbevett kedves tó

A Krumme Lanke egy erdővel körbevett gyönyörű tó a fent említett Schlachtensee közelében. Túl sokban nem különbözik, itt is ugyanúgy tarzankodnak a vállalkozó kedvűek a vízbe nyáron, itt is úszkálnak és csónakáznak az emberek. Berlin már csak ilyen, természetkedvelőknek egy paradicsom.
A Krumme Lanke megközelítése ennek sem bonyolult mert a Metró (U-Bahn) 3-as vonala a közelben jár, a megálló neve sem túl bonyolult: Krumme Lanke.

Müggelsee – Berlin legnagyobb tava

A Müggelsee az a hatalmas tó, amit a repülőről is látsz leszállás előtt vagy felszállás után. Ennek a tónak több érdekessége is van:
1. Mellette van a kevésbé ismert, ám nagyon szép „kis Velence” ami egy csatornákkal átszőtt területet takar. Azért is hívják Velencének mert hidakon lehet átkelni a másik oldalra, hídból Berlinben meg több van, mint Velencében.
2. A Müggelsee mellett található Berlin legmagasabb természetes pontja, a Müggelsberg, a maga 120 méteres magasságával.
3. A Müggelsee egy oldalán, a Spree folyó alatt van egy olyan alagút, ahol csak gyalogosok járhatnak.

Ha körbe szeretnéd sétálni a tavat itt találsz remek túraötleteket, természetkedvelőknek kihagyhatatlan!

természetkedvelőknek Berlin látnivalói: Potsdam palota együttes

Potsdam: Sanssouci palota körüli hatalmas park

Potsdam már Brandenburg tartományban van, de Berlinből könnyen és viszonylag gyorsan megközelítheted akár az S-Bahnnal is. Vigyázz, C zónás jegy kell hozzá!
Potsdamra és környékére nem elég egy nap. 500 hektár park, és 150 épület vár itt, mind a Világörökség része. Bővebben itt ír róla az UNESCO.
Leghíresebb közülük a Sanssouci palota, amit egy körülbelül 30 perces séta után érhetsz el.