16 érdekesség, amit biztosan nem tudtál Berlinről

A német főváros rengeteg kincset rejt. Ebben a posztban Berlin érdekességei a téma. A többi Berlinről szóló posztot itt olvashatod.

Berlinről szóló nagyobb írások

  1. Berlini érdekességek: Berlin látnivalói 3 napra
  2. Berlin látnivalói – titkos helyek
  3. Séta a Spree partján térképpel
  4. Berlin természetkedvelőknek
  5. Ha meleg van Berlinben – vízparti programok Berlinben

Berlin 44%-a zöldterület

Meglepő szám. A legnagyobb kiterjedésű zöldterület a Tiergarten, amit ha alaposan be akarnál járni, nem lenne elég hozzá egy egész nap. A berliniek szeretnek ott sétálni, futni, csónakázni, vagy valamelyik tisztáson heverészni és napozni ha éppen olyan az idő.
Emellett a Tiergarten tele van állattal, rengeteg a nyúl és a hattyú is, de rendszeresen látni ott rókát és vaddisznót is. Mindezt a város közepén.

Berlin érdekességei
Oberbaumbrücke a Spree folyó fölött

Több híd van Berlinben, mint Velencében!

Bár furcsának hangzik, de Berlinben több a híd, mint Velencében. Berlinben 1700 híd van, míg Velencében „csak” 400, de 180 kilométer hajózható vízfelület is van a városban.
A legszebb híd többek szerint az East Side Gallery közelében lévő Oberbaumbrücke, ami ráadásul határátkelőként is szolgált míg a város két részre volt szakítva.

Berlin érdekességei
Brezsnyev és Honecker

Berlinben van a világ leghosszabb művészeti galériája

Egész konkrétan az  East Side Gallery-ről van szó ahol majdnem másfél kilométer hosszan láthatsz  falfestméneket.
21 ország művészeinek  101 festményét láthatod az East Side Gallery-n, a berlini fal egyik egyben megmaradt részén. Egész pontosan ez a fal leghosszabb egyben megmaradt része, aminek a leghíresebb része az a festmény, ahol Brezsnyev és Honecker csókolóznak.

A Bode múzeum és a tévétorony

Németország legmagasabb épülete

Az Németország legmagasabb építménye a berlini tévétorony, ami egyben a város egyik jelképe is. 368 méter magas, és két szintjéről ki is nézhetünk. A toronyban egy étterem és egy kilátóterasz is van, ahonnan  207 méter magasról remek panorámát csodálhatunk meg. Érdekesség: a lift 40 másodperc alatt visz fel ebbe a magasságba, de nem ez a város leggyorsabb liftje.
Mivel évente több, mint egymillió ember megy fel, érdemes előre jegyet váltani, de figyeljük az időjárást is mert párás, felhős, esős időben semmit nem fogunk látni a gömb belsejéből.
A berlini tévétorony európa második legmagasabb építménye, az első a rigai tévétorony, az mindössze 15 centivel magasabb.

Berlin érdekességei
A berlini fal egy megmaradt részlete

A berlini fal sötét oldala

A berlini fal évtizedeken keresztül elválasztotta a város keleti felét a nyugatitól, a hidegháború jelképe a mai napig is. 1989-ben döntötték le, és a hivatalos adatok szerint ledöntéséig 136 ember halt meg miközben megpróbált keletről nyugatra átszökni a falon át valamilyen módon.

Legérdekesebb berlini élmények

  1. Trabanttal a berlini fal mentén – Ha még nem vezettél Trabantot 🙂
  2. Séta a legérdekesebb helyeken (olcsó és jó!)
  3. Hot Rod Berlinben – cuki 🙂
  4. Sörtúra Berlinben – sörfőzde látogatással

Berlin = lakatlan föld?

A vendek nyelvén Berlin lakatlan földet jelentett.
Valamennyire igazuk is van mert most ezer évvel később, az ember hiába egy nagyvárosban van/él, de sok olyan terület van, ahol elég ritkán találkozik mással. Berlin népsűrűsége nagyon alacsony a többi nagyvároshoz képest, mindössze 3869 fő/km² összehasonlításként Budapest népsűrűsége 3347 fő/km², de ne felejtsük el, hogy Berlinben 2-3x több ember lakik, mint a magyar fővárosban.

Három operaház van Berlinben

Három működő operaház is van a városban: a Staatsoper, a Deutsche Oper és a Komische Oper.
A Staatsoper a város keleti részében egy roppantul elegáns, klasszicista vonásokkal rendelkező épületben van, míg a Deutsche Oper a város nyugati részében van egy modernista épületben.

Berlin érdekességei
Múzeumsziget, érdemes elmenni és megnézni!

Több múzeum van, mint esős nap

Berinben átlagosan 106 napon esik az eső évente, viszont a múzeumok száma 2018 elején már 182 volt. Mindenféle múzeumot találunk itt, ráadásul nagyon sok közülük teljesen ingyenes.
Múzeumba menni itt nem kuriózum, mivel sokféle kiállítás van, rengeteg az időszaki kiállítás is, egész biztosan találsz magadnak valami érdekeset. Évente a múzeumok 15 millió látogatót fogadnak Berlinben, a múzeum-sziget ráadásul  UNESCO világörökség is, itt öt kihagyhatatlan múzeum kapott helyet. Mivel sokan látogatnak ide, érdemes előre megvenni a jegyet, lefoglalni az időpontot, hogy ne kelljen órákon keresztül várni a beengedésre.

Berlinben könnyebb kebabot enni, mint Isztambulban

Berlinben több a kebabos, mint Isztambulban. Körülbelül 1600 kebabos van a városban, ami annak köszönhető, hogy Berlin lakóinak körülbelül 20%-a török bevándolró vagy azok leszármazottai. A leghíresebb, és ahol a legfinomabb kebabot lehet enni, az a Mustafa’s Gemüse Kebab, ahol órákat állnak sorba, hogy megkóstolhassák a zöldséges kebabot. (Tényleg nagyon finom, megéri kivárni!)

Berlin érdekességei
Az Adlon

Michael Jackson és az  Adlon

A központi fekvésű Adlon  a város egyik legelőkelőbb szállodája és ez az a hely, ahol Michael Jackson szállt meg amikor Berlinben tartott koncertet. Emlékszel arra, hogy egyszer az énekes egy ablakból kilógatta a kisgyerekét?
Az itt volt, az Adlonban. A harmadik emelet második ablakánál történt.
Az Adlon pedig a Brandenburgi kapu mellett van.

Hol vannak Hitler maradványai?

Hitler Berlinben lett öngyilkos, viszont soha nem találták meg  a csontjait ami alapot adott mindenféle mendemondáknak, miszerint Brazíliába szökött, esetleg valamelyik apró óceániai szigeten él inkognitóban a mai napig is.
A történészek viszont azt mondják, hogy a bunkerében lett öngyilkos és a katonái elégették a holttestét mielőtt még a szovjet csapatok felfedezték volna azt. Úgy tartják, hogy a hamvai egy manapság parkolónak használt terület alatt vannak, az U2 Mohrenstrasse megállójának közelében.

Berlin pont olyan, mint Moszkva

Igen, ez is teljesen igaz. Ugyanis a város keleti része amit a szovjetek uraltak teljes egészében majdnem 40 éven át, tökéletesen tükrözi az akkori Moszkva építészetét.
Elég az Alexanderplatz környéki Karl Marx Strassén egy rövid sétát tenned és rögtön meglátod 🙂 Még szputnyikot is láthatsz 🙂

Berlini lámpaemberke
Lámpaemberke 🙂

A lámpaember, az Ampelmann

A lámpaemberke elég feltűnő mert minden keletberlini jelzőlámpában látni fogod, és ezt a kedves figurát az oroszoknak köszönheti a város. A lámpafigurát egy Karl Peglau nevű közlekedéspszichológus tervezte, hogy csökkentse a balesetek számát. Az Ampelmann mára komoly kultuszfigura lett, több boltban is lehet Ampelmann díszításű tárgyakat venni.

A Brandenburgi kapu tavasszal

A Brandenburgi kapu és Napóleon

1806-ban a Jénai csata után a győzelmét ünneplő Napóleon áthaladt alatta. Igen ám, de a kapu alatt csak a császár és a családja haladhatott volna át, de Napóleon megszegte ezt a szabályt.

Berlin érdekességei
A kvadriga, ami végül visszakerült Berlinbe

A Brandenburgi kapu fölött látható lovasfogat

A második világháborúban súlyosan megsérült a Brandenburgi kapu és a fölötte látható  szoboregyüttes.
Amikor Napóleon meghódította Berlint,  annyira megtetszett neki a lovasfogat, hogy elvitte magával Párizsba, de pár évvel később, amikor az Ernst von Pfuel által vezetett német csapatok Párizst ostromolták, sikerült visszaszerezni.