Ha meleg van Berlinben: irány a vízpartok

Ha meleg van Berlinben

Ha meleg van Berlinben az általában nem olyan fajta meleg, mint amit Mayarországon megszokott az ember. A más klíma miatt itt 30 fok már komoly hőségnek számít, 40-42 fok pedig szerencsére csak igen ritkán szokott előfordulni. Azért is problémás Berlinben a hőség mert az épületek többsége nincs légkondival felszerelve, ezzel szemben mivel a nagy hőség Berlinben nem megszokott, inkább hatalmas ablakokat szereltek mindenhova. Tehát jól jön az olyan tudás, hogy mit csinálj, ha meleg van Berlinben.

Vizes programok

Tavak – 3000 tó van a kornyéken!

Berlinben és a szomszédos Brandenburg tartományban 3000 tó van és 30.000 kilométer vízi út. Nem írtam el a számot, tényleg ennyi van. Forrás. Így ha Berlinben vagy és nagy a hőség, érdemes az egyikhez kimenned. Berlinben nincs olyan, hogy fűre lépni tilos, így érdemes magaddal vinni fürdőruhát és törölközőt vagy valamit, amit leterítesz a földre.
Ha igazán meleg van a berliniek kimenekülnek a tavakhoz, hiszen a tavak vízminősége jó, a tavakat általában erdő veszik körül, így ott garantált a lehűlés.
Legnépszerűbb vagy legszebb berlini tavak (nézd meg, melyik van a te közeledben)

De itt egy hivatalos térkép a berlini tavakhoz és strandokhoz.

Ha meleg van Berlinben - Wannsee
Wannsee

Wannsee – tó tengerparti homokkal

A Wannsee egy hatalmas tó a Havel folyónál Berlin és Brandenburg tartomány határán. (A tömegközlekedéssel eddig jöhetsz B zónás jeggyel.)
De a Wannsee nemcsak erről, hanem a strandjáról is híres. Ez a strand egy igazi 80-as évekbeli csoda, elég retro de mindent megtalálsz itt. Érdekessége a helynek, hogy a homokot a Balti-tenger partjáról hozták. A strand az egyik legnagyobb Európában, 1300 méter hosszú és 80 méter széles.
Ha nagy a meleg érdemes ide is korán jönni, általában 10-től este 7-ig van nyitva a strand. Az S-Bahn Nikolassee megállójáig gyertek. (S1, S7 S-Bhf. Nikolassee)
A belépő ára 5.5 euró. Hivatalos weboldala itt.
Ha a közelben egy kuriózum, úszóházban szeretnél lakni, azt is megteheted.

Ha meleg van Berlinben

Terek, füves részek – Fűre lépni szabad!

Berlinben fűre lépni szabad. Mindenhol, kivétel ahol ki van írva, hogy ne lépj rá mert éppen frissen vetették. Épp ezért szinte bárhol láthatsz embereket a fában heverészni és beszélgetni. Érdemes kipróbálnod ezt az élményt is.

Néhány népszerű zöld terület Berlinben:

  • Mauerpark – itt vasárnap délután karaoke van
  • James-Simon park
  • Monbijou park – bárokkal, nagy füves területtel,
  • Körnerpark
  • Treptower park – nagy erdő a Spree partján sok füves résszel
  • A charlottenburgi palota kertje – hatalmas parkja
  • Viktoriapark – belvárosi oázis
  • Tiergarten – hatalmas park Berlin szívében
  • Tempelhofer Feld – szabadidős terület sportolásra, pihenésre, grillezésre
Badeschiff – ússz egy uszályban a Spreen!

Strandok?

Berlinben van egy csomó strand, egy probléma szokott csak velük lenni: ha igazán meleg van, rengetegen szeretnének bemenni. Általában elmondható a strandokról, hogy kifejezetten nagy területen helyezkednek el és mindennel fel vannak szerelve.
A fenti képen a Badeschiff nevű helyet látod. Ez egy régi uszály, amit átalakítottak medencének. Nyáron igen népszerű.


Tipp:

Ha strandra akarsz menni hőségben, akkor igyekezz kormán kimenni, a német kényelmes nép, hétvégén 9 előtt kevesen vannak csak az utcán, de ha egyszer megindultak a strandokhoz, akkor viszont tömeg lesz és sorakozhatsz a bejárat előtt órákig. Az meg nem buli.A strandok olcsók Berlinben, 3,5 euróba kerül egy belépő.
A berlini strandok és fürdők hivatalos oldala itt.

ha meleg van Berlinben
Warnemünde tengerparti dűnéi

Tenger!

Ha meleg van Berlinben azt is vedd számításba, hogy nincs olyan messze a tenger. Nem a Karib-tenger, de a hőségben a Balti-tenger is megteszi. Busszal, vonattal, bárhogyan eljuthatsz a partjára és még sokat sem kell utaznod.
Warnemünde (Rostock), Stralsund a két legközelebbi. Ide akár a Flixbus is elhoz 😉Reggel mész, este jössz és nem lesz olyan meleged, ha ott szeretnél aludni, akkor a Hotel Neptun pont a tengerparton, a széles dűne mellett van, szuper kilátással a tengerre és még remek reggelit is adnak. (A sirályokkal pedig vigyázz!)

A charlottenburgi palota parkja

Parkok

Berlinben roppant népszerűek a parkok. Ide belépőt kell fizetni, de csak 2-3 eurót és cserében gyönyörű helyre mehetsz, ahol nincs olyan sok ember. A Britzer Garten és a Garten der Welt a két legnépszerűbb, ahol árnyas helyen, tóparton hűsölhetsz.

Spreebogenpark Berlinben

Folyóparti kiülős helyek

Ha meleg van Berlinben rengeteg olyan folyószakaszt találsz, ahol hűsölni lehet.
Ha turistáskodsz a városban, akkor a kormányzati negyedben, közel a pályaudvarhoz (Hauptbahnhof) is remek kiülős helyek vannak.
Ha tovább mész, akkor a történelmi kikötő környékén a Markisches Museum előtti parkban is lehet hűsölni vagy akár a Spree folyó mellett is végigsétálhatsz.
Innen nem olyan messze találod a csatorna partján az Urbanhafen nevű helyet, ahol rengeteg fiatal hűsöl délutánonként, de a Landwehrkanal partjára szinte bárhol kiülhetsz.
Berlin laza hely, ne feszengj te sem.

sárkányfesztiválon

Tempelhof – a régi reptér

A régi reptérről itt nézhetsz meg egy kifejezetten érdekes videót. Ebben a ma már csak szabadidős parkként használt régi reptéren az emberek görkoriznak, grilleznek, sétálnak, futnak, de legfőképp jól érzik magukat.
Ha grilleznél este vagy délután, vigyél magaddal grill felszerelést (Bármelyik boltban kapsz nyáron) meg ételt, italt. 😉