Hogyan legyél Berlinben igazi berlini?

Hogyan legyél Berlinben igazi berlini?

Kétféle ember létezik: aki rajong Berlinért és aki nem szeret itt lenni. Akik szeretik Berlint, imádják a hangulatát, hogy itt mindig (de mindig!) történik valami jó, hogy fesztiválok vannak szinte minden nap, hogy zöld a város minden szempontból, hogy itt aztán tényleg mindenféle ételt és élelmiszert kapni és a világ minden részéről vannak itt emberek. És itt nem arra gondolok, hogy vannak feketék, fehérek, sárgák, hanem hogy mondjuk felszállsz a metróra (U-Bahn) és egymás mellett ül egy ősz, kötögető nagyi, mellette egy ember zebrának öltözve, amellett egy turbános valaki. Ha turistaként érkezel a városba, pisloghatsz eleget az első nap, de inkább segítek neked, és elmesélem, hogyan legyén Berlinben igazi berlini.

Szeme se rebben

Itt lehetsz BÁRMILYEN, nem fognak bámulni. Nem bámulnak meg ha zebrának öltözve mész boltba reggelenként (ez én vagyok) és bármilyen magyar szemmel extrémnek kinéző külsővel is jelensz meg valami „komolyabb” helyen, senki nem szól be, nem vigyorognak rajtad és nem néznek rondán sem.
Tök mindegy mi van rajtad, egy vagy a sok ember közül és a kutyát sem érdekli és ami fontosabb: semmi köze hozzá, te miben jársz.
Ezért te se bámuld a furcsa kinézetű egyéneket.

Mutasd a tested – Freikörperkultur (FKK)

Gyorsan felejtsd el, hogy szégyelled a tested! Itt simán látsz parkban (értsd: egy téren) napozó embereket.
Amikor még működött az edzőterem, mindig meglepett, hogy 70-80 éves nénik simán ledobják a textilt, de annyira természetes módon, mintha világ életünkben együtt öltöztünk volna. Nem is csoda, a naturitmus Németországból ered.

Sötétben kivilágítatlanul, fekete ruhában bringázni

Jó, ezt ne tanuld meg, de az mindennapos, hogy fekete bringán, kivilágítatlanul, fekete ruhában teker valaki.

Ne fotózz embereket!

Utálják ha fotózol. Ha fotózol, ne legyen rajta senki idegen. Még véletlenül sem!
Gondolj bele, hogy pár éve volt egy német kezdeményezés, ami betiltotta volna az utcai fotózást az épületek személyiségi jogaira hivatkozva.
(Tegnap lefotóztam egy virágot és eszembe jutott közben, hogy szabad-e virágot fotózni és hogy megkérdeztem-e a véleményét előtte. Nooormáááááliiiis???)

Sör vagy üdítő a kézben

Általános kép: sétálsz a Spree partján és mindenki kezében van valami ital. Itt nem töményre gondolok, hanem üdítőre, sörre. Ez az általános. És sörnyitó is mindenkinél van. Ha nincs, akkor nem berlini.

Költözködés metróval?

Simán. Nagyszekrény, nyitott vasalódeszka, ágykeret összeszerelve? Sima ügy. 😀
Amúgy nézd meg a helyi BKV nagysikerű slágerét pár évvel ezelőttről. Nem fiktív eseteket mutatnak be, ez a berlini valóság.

De ne felejtsd el, hogy szeretjük ezt a várost. Berlin ❤️

Kutyát dögönyözni?!

Itt nincs olyan, hogy egy kutya odamegy hozzád, hogy rád ugrál, vagy ugat. Nem. Itt a kutyák adófizető állampolgárok és sokkal több joguk és kötelezettségük van, mint egy magyar kutyának.
Mivel a kutyák iskolázottak, pont úgy viselkednek veled, mintha ott sem lennél.
Fülyülsz neki? Semmi hatás. Feltűnően viselkedsz? Semmi hatás.
Ne is simogass kutyát, nem illik itt.

Kultúrák találkozása

Munkahelyen, iskolában, a boltban, a közlekedésen, mindenhol más nemzetiségűekkel fogsz találkozni. Helyi felfogás szerint ez teszi erőssé a céget, az iskolát.
Nincs túl sok értelme a migráncsozáasnak, ha te is egy vagy közülük.

Nézz szét!

Itt a bringás az utak királya és biciklisávok szövik át a várost. Óvatosan közlekedj, nézz szét, mielőtt a sávjukra lépnél!

Üres üveget kidobni?!

A műanyag üvegek és a fémdobozos italosokért is jó pénzt adnak, amire lehet, hogy valakinek szüksége van. Ne dobd ki az üvegeket! Ha te nem váltod vissza, akkor tedd le a szemetes tetejére vagy mellé és valaki örülni fog neki.

A természet imádata

Végeztél a munkahelyeden? Nehogy egyenesen hazamenj, hiszen vár a természet, a hatalmas parkok, a vízpartok, a tavak, az esti grillezés, egyszóval a természet.
Nem is csoda, ha nem a plázákban shoppingolnak vagy a tévé előtt hevernek az emberek, hanem kint vannak a természetben mert Berlinben 500 méteren belül találsz egy nagyobb kierjedésű zöld területet.

A „Spéti”

A „spétik” (értsd: non-stop boltok) előtt mindig van pad, ahova leülhetsz és megihatod, amit vettél. Így a spétik előtt sokáig ücsörögnek és beszélgetnek az emberek.

A sör nem alkohol

Németországban 7000 féle sört gyártanak. Nem írtam el, 7000. Berlinben (Köpenick főterén) találod az ország legkisebb sörfőzdéjét, de ugyanígy egy csomó étteremben is van sörfőző berendezés.
Egy átlag német évenként megiszik 95 liter sört. 🤔

Amint kisüt a nap…

Amint picit is kellemesebb az idő, az emberek ellepik a tereket, parkokat. Nem baj, hogy nincs 25 fok, elég az, hogy 10 fok van és valahol a Himalája mögött pislákol a gyenge tavaszi napsütés. Tehát jó idő van, ki lehet ülni az éttermek vagy kávézók elé.

Nem vagy cukorból!

Esik az eső? Majd eláll!
Minek bemenekülni valahova, nem vagy cukorból, mindjárt eláll az eső.

Rövidnaci bármikor

Onnan lehet tudni, hogy hamarosan jön a tavasz, hogy januárban meglátod az első embert papucsban és rövidnaciban bringázni.

Fagyizhatsz bármikor!

Magyar fejjel azt gondoljuk, hogy a fagyizás az olyan nyári dolog, meleg kell hozzá és napsütés, de mióta itt lakunk megtanultam, hogy akkor eszik az ember fagyit, amikor akar. Január van és esik a hó? Tuti találsz nyitott fagyizót! Mindig.

Dúdolni valamit az utcán semmi extra

Olyan jó lenne, ha Magyarországon több ember dúdolna valamit miközben bevásárol, sétál, vagy sorban áll. Nem azért mert kötelező, hanem mert jól esik. Itt teljesen normális az, hogy vásárolsz a Rossmannban és azt hallod, hogy valaki dúdol valamit. Mész az utcán és valaki elsuhan melletted énekelve. Áll a metrón és táncol magában. Normális. Berlini. Csak jól érzi magát. 🙂

Milliós részvétellel tömegrendezvények

Focimeccs van a Brandenburgi-kapunál és nem siettél eléggé? Nem engednek be mert már bent van 1 millió ember.
Bringás felvonulás? Másfél millió ember!
Szilveszteri buli? Egymillió ember!
Berlini „Pride”? 750 000 ember. Vagy több ha jó az idő.

Nem itt fogod szarrá stresszelni magad

Berlinben az élet sokkal nyugisabb, kiszámíthatóbb és lehet előre tervezni akár több évtizedet is. Nem stresszelnek az emberek és nem másra mutogatnak, nem mást hibáztatnak, nem a „hibást” keresik, hanem előre gondolkodnak, hogy legközelebb ilyen ne fordulhasson elő.

A magad dolgával foglalkozz, azzal viszont foglalkozz!

Mindenki azzal foglalkozik, amire ráhatása van. Nem üti az orrát más dolgába. Hagyja élni a másikat és visszafelé is ezt várja.
Foglalkozz a saját dolgaiddal, azzal viszont foglalkozz és ne a hibást keresd!

További Berlinről szóló posztokat itt találsz.