Koreai streetfood Berlinben

Koreai streetfood

Mostanában gyakran sétálok a Kottbusser Damm környékén. Ez a séta nem csak a szükséges kilométereket biztosítja, mert mindig találok valami érdekes látnivalót is, és ha megéhezem, rengeteg remek lehetőség közül választhatok. Egy ilyen séta alkalmával fedeztem fel a koreai streetfood talponállót.

A Kottbusser Damm egy olyan út Berlinben, ahol a világ különböző részeiről származó ételeket kóstolhatsz. Ha mégsem találnál kedvedre valót, ott van a közelben az Oranienstraße, ahol hétköznapibb ételeket is kipróbálhatsz, bár ott is találhatsz különlegességeket, ha pedig valami arabosabb ízvilágra vágysz, akkor a Sonnenallee a te helyed, ahol igazi, autentikus közel-keleti ételeket találhatsz.

Vannak ott cukrászdák is, amiket kifejezetten ajánlok a kulináris érdekességeket kedvelőknek. Ezen az úton van a régi kedvencünk, a „kiabálós arab” (valójában Azzam a neve, Sonnenallee 54), ami sajnos már sokkal európaibb lett a kiszolgálásban. Régen kiabálták, hogy milyen étel készült el, ki mehet az ételéért, ami különleges hangulatot adott a helynek. Ha igazi közel-keleti ízekre vágysz, ott megtalálod: a hummusz isteni, és minden más is kiváló, az adagok nagyok és még olcsó is a hely. Az Azzamban soha nem ettem rosszat vagy keveset.

Nem, magyar étterem nincs Berlinben, én legalábbis nem tudok róla. Viszont sok helyen árulnak „magyar gulyást”, aminek az égegyadta világon semmi köze a valódi gulyáshoz vagy pörkölthöz. Viszont minden vásárban találhatsz lángost is, de ez ritkán hasonlít az általunk ismert lángosra, gyakran vajjal készül és a nutelláson kívül szokott még lenni csokis-banános verzióban is. Na, csokis banános lángos? Porcukros lángos?
Sajnos csak néha kürtőskalácsot is árulnak erre-arra, ami viszont már egészen jó is tud lenni.

Egyszer láttam egy étlapon magyar szoljankát (!) is. Te hányszor ettél életedben szoljankát? Én csak Kijevben és Berlinben, de jobb ha tudod, hogy a szóljanka egy magyar étel. Hát, nem hiába csak Magyarországon világhírű a magyar gasztronómia!

De térjünk vissza a koreai streetfood étteremhez, mert ennek több köze van a magyar gasztronómiához, mint a német verziójú gulyásnak.

Koreai streetfood

Sok évvel ezelőtt ettem először koreai ételt, nem messze innen, egy másik koreai étteremben a Kottbusser Dammon. Azóta sem sikerült oda visszajutni, mert mindig tele van. Előre kellene asztalt foglalni, és ketten nem vagyunk elegen, mert a hotpotot legalább három vagy négy főre adják. Már évekkel ezelőtt lemondtunk a bejutásról.

De most itt van ez a koreai talponálló, amit két fiatal srác vezet. Nagyon drukkolok nekik, mert tényleg jó a kaja, de sajnos a szomszéd szicíliaihoz képest itt mindig kevesen vannak.

Arról a szicíliairól beszélek, amit mindig emlegetek, ott a Kottbusser Damm elején. Bármikor mész, mindig tele van, és a nagy sikerre való tekintettel már a Rosenhalter környékén is nyitottak egy üzletet.

Koreai streetfood

A koreai talponálló srácai nem csinálják rosszul, csak az étlapjuk nem egyértelmű. Első ránézésre úgy tűnik, hogy kevés fajta ételük van, és csak rendeléskor derül ki, hogy van koreai csirkeszárnyuk, sárga céklájuk és külön kimchijük. Ez utóbbit csak a harmadik látogatáskor vettem észre.

Muszáj megemlítenem, hogy a városban volt (vagy van, nem tudom) egy koreai csirkeszárnyas gyorskajás talponálló is, ami előtt viszont mindig tömeg van és onnan rendelni is lehet. Ott ettem először koreai csirkeszárnyat, azóta viszont megtanultam elkészíteni is.

Koreai streetfood

A koreai bibimbap nagy kedvencem, és ebben az ételben ettem először kimchit. Innen jött az ötlet, hogy otthon is kellene ilyet készíteni.

Mi a fene az a kimchi?

A kimchi egy hagyományos koreai étel, amely fermentált (erjesztett) zöldségekből készül. Leggyakrabban kínai kelből készítik, de más zöldségeket, például retket vagy uborkát is használnak hozzá. A kimchi készítése során a zöldségeket sóval, fokhagymával, gyömbérrel, chilipaprikával és halszósszal ízesítik, majd erjesztik.

Az erjedési folyamat során a kimchi probiotikumokban gazdaggá válik, amelyek elősegítik az emésztést és a bélflóra egészségét. A kimchi íze pikáns, savanykás és csípős, attól függően, hogy milyen összetevőkkel és mennyi ideig érlelik.

A kimchi sokféleképpen fogyasztható: önálló köretként, levesekben, rizsételekhez keverve, vagy akár szendvicsekben is. Az íze és a textúrája változatos lehet, és számos koreai étel elengedhetetlen része. A Streetkitchen-en található egy jó recept hozzá. Szerintem a kimchi olyan, mint a töltött káposzta vagy a halászlé, mert ennek is annyi receptje van, ahány ember készíti. Lényeg az, hogy érdemes otthon is készíteni és fogyasztani, mert a kimchi nagyon egészséges!

Koreai streetfood

Visszatérve a koreai ételekhez: tényleg olyan érzés, mintha valami magyar fogást ettél volna. Nem az a „fú, de érdekes” vagy „ilyet még sosem ettem” élmény, amit egy átlagos ázsiai étel után érzünk.

Egyszóval az Aigo jó hely, drukkolok a srácoknak, hogy talpon tudjanak maradni. Ha édesre vágytok, mellette van a Cicala, ahol szicíliaiakhoz hű isteni édességek vannak.