Sao Miguel – Azori-szigetek – Top 10

Az Azori-szigetek TOP 10  – Sao Miguel

Ha az Azori-szigetek legnagyobb tagjára Sao Miguelre készülsz, rengeteg kihagyhatatlan látni való (és tennivaló!) akad. Igyekezz legalább 5 napot eltölteni a szigeten, de legjobb, ha egy hétre mész vagy akár oda is költözhetsz 🙂 Az Azori-szigetek gyönyörűek és elég távol esnek a világ történéseitől, hogy békében, nyugalomban eltölts ott egy kis időt, a tiszta levegőről, az állandó kellemes hőmérsékletről nem is beszélve.

Mit érdemes megnézni Sao Miguel szigetén? 

1,  A bálnales kihagyhatatan!

Azores, São Miguel, Whale Watching

Két nagyobb, bálnalessel foglalkozó cég van Sao Miguelen. Mi a Futurismo nevűvel voltunk. A másik cég a Terraazul.
Az igen jól sikerült bálnalesünkről már írtam egy posztot, olvasd el mi mit láttunk, ettünk, tapasztaltunk ott, itt találod.

2,  Fürdőzés a vulkanikus fürdőkben

TERMA CALDEIRA VELHA
Az Azori-szigeteken az év egyik szakaszában sem olyan meleg a víz (az óceán) hogy ott kellemesen lubickolhass órákon kersztül, viszont a sziget rengeteg melegvízű, vulkanikus fürdővel rendelkezik.
Azores, São Miguel, Furnas
Három fürdő kihagyhatatlan:
Poca da dona Beija.
(fenti kép)
Itt öt medence van, ezek közül négynek 39 fokos a víze, egy pedig 28 fokos. A medencék különböző nagyságúak és mélységűek, így más hőfokúnak is fogod érezni őket.
Ez a fürdő Furnas városban van, a belépő 4 euró felnőtteknek. (2017)

Parque Terra Nostra– Szintén Furnasban található a Terra Nostra park medencéje, ide 8 euró a belépő felnőtteknek. Egy valóban hatalmas  medencéje van, nagyon-nagyon vasas vízzel.

Waterfall at Caldeira Velha

– A Caldeira Velha fürdő egy igazi paradicsom! Egyrészt találsz ott egy melegvízű vízesést, másrészt pedig egy medencét nagyon kellemes hőmérsékletű vízzel. Belépő 2 euró.
Kár kihagyni, ha Sao Miguelen, az Azori- szigeteken jársz!
Fontos, hogy ne a legújabb fehér fürdőruhádat vidd magaddal, mert mindegyik víz fog, nehezen lehet csak a ruhából eltávolítani a sárgaságot.

3,  Sao Miguel sziget gasztronómiája

Cocido de Furnas

A helyi gasztronómia szerintem igen izgalmas. De ne számíts nagyon különleges fogásokra, a helyi ételek meglehetősen egyszerűek de laktatóak.
Talán meglepő lehet, hogy bár annyi tehén van a szigeten hogy szerintem meg sem lehet őket számolni, ezzel szemben a boltokban általában csak hőkezelt helyi tejet árulnak, illetve a friss tejből készült sajtokat. Ezeket érdemes megkóstolni, többségében helyi sajtokat árulnak a boltok. Az Azori-szigetek  a sajtevők szigetei 🙂

Bolo LêvedoÉn édesszájú vagyok, így egyik kedvenc helyi félig édességem a Furnasban készült bolos levedos (fenti kép) ami félig édes, félig sós, pont a kettő között félúton. Ezt az általában kerek kenyérfélét a sziget első lakói kezdték készíteni.

Van egy nagyon híres étele a szigetnek, szintén Furnas városának, ami nem más, mint egy “vulkánban” vagyis a földbe eltemetett nagy edényben főzött étel mindenféle jóból. Van benne krumpli, répa, káposzta, egyéb zöldségek, marhahús, csirkedarabok, disznóhús, kolbászféle. Nagyon érdekes az étel, mindenképp kóstoljátok meg! Több helyen is árulják, az étel neve cozido das furnas.


A szigeten sokféle befőttet vagy lekvárt árulnak, a legkulönfélébb ízekben, érdemes valamelyiket megkóstolni.
Van egy híres sajtos-túrós édes sütijük, ezeket egyenként csomagolják és porcukorral szórják meg. Érdekes íze van ennek is. A neve queijadas.

Likőrgyár

Ribeira Grendében van egy likőrgyár. Az egyik keskeny főúton találod, ha a kapun bemész lesz parkoló is. A neve A Mulher de Capote. Itt az egész gyárat megnézheted ha szerencséd van kapsz idegenvezetést is (ingyen)  de a kóstoló az mindig jön. Mindenféle dizájnnal és kiszerelésben, ízben gyártják a likőröket, és szerintem mindegyik nagyon finom. Kedvencem a rizslikőr.

Chá Porto Formoso 01

Teaföldek

Ha a szigeten jársz, érdemes a Porto Formosoban lévő Chá Gorreana teaültetvényre is elmenni, ott megnézni a termelési folyamatról készült filmet, megnézni a gyárat és inni egy csésze teát.
Én szeretem a Gorreana teát mert nem savas. Hogy hol a legolcsóbb a tea, azt nem tudom, de a teagyárban van mintabolt is, ahol a teljes termékskálát árulják.

A teaültetvényen túrázni is lehet!
Mi a szigeten a teaültetvény közelében lévő, közvetlenül óceánparti házikóban szoktunk lakni.


A másik ültetvény a Chá Porto Formoso szerintem sokkal szebb, mint a másik. Itt körbevezetnek a gyáron, kapsz idegenvezetést, és a teagyár teázójában megkínálnak teával. A vezetés alatt látott film nekem jobban bejön, mint a Gorreanás.

Tea Fields from Above - São Miguel, Azores

A két teagyár a teaföldekkel közel van egymáshoz, az egyik Porto Formoso után a főútról nyílik, a másik (Gorreana) pedig pár kilométerrel odébb, a főútról jól látható az épület és hatalmas Gorreana felirat.

4, Grillezés a szabadban

Northern coastline

Ha van időd és kedved, grilezzetek valamit az egyik erre kijelölt helyen. Nem kell félni, nagyon sok ilyen hely van akár az utak mentén is, ugyanis a Sao migueliek egyik kedvenc elfoglaltásága a grillezés. A szükséges szenet bármelyik botban megkapod pár euróért, de a grillezőknél néhol még a fát is bekészítik a rács alá. Kihagyhatatlan élmény!

5, Túra a szigeten

IMG_1478

Van több igen népszerű túraútvonal a szigeten, ezzel több oldal is foglalkozik. Például a Visit Azores oldalon még letölthető térképeket is találsz hozzá a jobb oldalon.
Arra számíts, hogy a szigeten szerintem nincs öt méter olyan terep, ami sík lenne 🙂

Lagoa do Fogo

6, Boca do Inferno (a pokol szája)

Ez az az Azori szigeteki, Sao migueli kép, ami mindenkinek ismerős már:

Könnyebb tájékozódásul: 37.836759,-25.758474 Itt találod 🙂 A főútról a Lagoa do Canario felé mutató nyíl irányában egy kapun kell bemenni, majd menni tovább az erdőben. Meg fogod találni, ha a Vista do Rei-től nem kanyarodsz le Sete Cidades felé.
Csodálatos látvány a négy tó és az Atlanti óceán egyszerre!

 7, Nézz csillagokat!

DSC_0736

A szigeten van egy csillagvizsgáló, rendszeres programmal. Bejelentkezés szükséges, de megéri. Itt találod a linkjét. Ha nem mentek el, akkor is érdemes a telelfonodra letölteni valamelyik csillagászattal foglalkozó appot, ugyanis ha szerencsés vagy és az egyik éjszaka felhőtlen, olyat láthatsz, amilyet máskor egész biztosan nem 🙂

8, Parkok, kilátók

Az egyik kilátót már említettem, mint külön látványosság, de a szigeten még legalább 50 van. A Sao migueli kilátók  fantasztikus kilátással bírnak, mint például ez:

DSC_0186

A fenti képen a Miradouro do Rei látható, ez az egyik legnépszerűbb kilátópont az Azori- szigeteken.
Másik -szerintem- legszebb a Ponta do Sossego nevű a sziget másik végében. Itt grillezni is lehet.

Ponta do Sossego - S.Miguel

9, Menj el egy teaföldre! – az Azori-szigetek csodái!

Gorreana Tea Plantation

Porto Formoso körül kettő is van. (Lásd fönt)

Érdemes tenni egy rövid sétát vagy túrát a környéken, ehhez útvonalat csak eleinte jelölik 🙂 Mi jól el is tévedtünk, de nem bántuk meg. 🙂

Egyszóval, ha az Azori-szigetek közül Sao Miguelre utazol, tervezz előre. A felsorotakon kívül van még cseppkőbarlang Ponta Delgada mellett, két ananász ültetvény, és még egy csomó apróbb dolog, de a sziget lényege mégis a természet 🙂

10, Lakj jó helyen! 

Jó szállás

Lakj jó helyen, mert nagyon sokat tud hozzáadni az utazásodhoz egy jó szállás.

A jó helyet úgy is értem, hogy gondold végig, mit szeretnél megnézni és azok hol vannak. A sziget bár nem hatalmas, de az utak követik a hegyek, dombok vonulatait, így eléggé kacskaringósak, gyorsan, száguldozva vezetni nem lehet, ráadásul Sao Miguelen rendszeresen közlekednek kisebb és nagyobb mezőgazdasági járművek amik általában cammognak az úton, és az állatokat is rendszeresen átterelik az utakon. 🙂


Hiába csak 90 kilométer a távolság mondjuk Ponta do Sossego és Sete Cidades között, de az útra, ha nem állsz meg bámészkodni – ami teljesen képtelenség – akkor is legalább 2 órát kell szánni.

Mi utoljára Porto Formosoban laktunk, közvetlenül lent, az óceán partján. A kilátásunk fantasztikus volt, előttünk csak az óceán volt. A házban 2 külön szoba van meg egy amerikaikonyha egy legalább 5 méteres faltól falig, padlótól plafonig érő üvegajtóval, egy nagy erkély és egy fürdőszoba. Nem nagy a házikó, de 2-3 (talán 4) embernek tökéletes.  A Casa da Praiat csak ajánlani tudom!

Egy a lényeg: az Azori- szigetek szép! 🙂

Egy másik csodálatos film az Azori-szigetek – Sao Miguel csodáiról :


Előző Azori-szigeteki útjainkról itt olvashatsz:
Kell egy ház az óceán partján (majd te is meglátod, hogy feltétlen szükséges 🙂 )
Bálnales az Atlanti óceánon
Élménybeszámoló

Ha tetszett az írás, oszd meg másokkal is!

Az Azori-szigetek csodálatosak!

Ezt a filmet is érdemes megnézni mielőtt mentek: