Mielőtt elindulsz az Azori-szigetekre, olvasd el! (São Miguelre)

Mielőtt elindulsz az Azori-szigetekre

Amikor az Azori turizmus hajnalán vagy inkább őskorában először jártam São Miguelen, a turistákat csak képről ismerték. Minden bizonnyal valamelyik magazinban jelent meg rólunk egy-egy kép, hogy így néznek ki és ilyen elvárásaik vannak. Nekünk akkor jól jött volna több szállás meg rendes éttermek meg ha megtanulnak cappuccionót készíteni – utóbbi még mindig nem megy, de erről majd máskor. Manapság már annyi a turista, hogy mielőtt elindulsz az Azori-szigetekre lett egy csomó tennivalód mert ha nem foglalsz magadnak időpontot, akkor nem mehetsz be. Az meg nem jó mert nem azért mész, hogy kívülről nézd a Jurassic Park kinézetű területet, ahol a melegvizű vízesés van, vagy mondjuk a fürdőkről sem érdemes lepattanni, amik szerintem pont São Miguel látnivalói közül a legérdekesebbek. Szóval, mielőtt elindulsz az Azori-szigetekre:

Mielőtt elindulsz az Azori-szigetekre

Ide foglalj előre időpontot!

Az azori kormány ügyesen felismerte, hogy a Caldeira Velha (ahol a meleg vízesésben lehet pancsizni) olyan híres és népszerű lett, hogy képtelenség megállni már az út szélén, ezért dög nagy parkolókat alakított ki, másrészt készített egy foglalós weboldalt, ahol MINDENKÉPP foglalj magadnak időpontot. Ne pattanj le a kapuról teljes menetfelszerelésben! Bővebben a Caldeiea Velha-ról.

Ne maradj le a fürdőről sem!

Ugyanígy, ha dagonyázni vágysz Furnasban a Poca da Dona Beija fürdőben, biztos, ami biztos alapon foglalj időpontot a saját menő weboldalukon. Mostanában itt csak 90 percet lehet bent lenni, karszalagot kapsz, van öltöző és minden. A lényeg azonban változatlan: ez a fürdő benne van az öt legkedveltebb célpontban Sao Miguelen. Utoljára pár napja voltam itt (január 24-én írom ezt a posztot) és már akkor is sokan voltak bent, január legelején azért még egy kicsit kevesebben.

Bálnales

A bálnales itt nem kamu, mint Madeirán. Itt tényleg szoktak látni bálnát és delfint az emberek, de ehhez be kell fizetni egy bálnalesre, ami az élményhez képest nem drága. Itt olvashatod ez egyik bálnalesünkről szóló élménybeszámolót: Bálnales az Azori-szigeteken. Nyáron, csúcsidőben már erre sem lehet elég helyet biztosítani, így oda is érdemes előre foglalni.
Ha esetleg hajlamos vagy tengeribetegségre, akkor a foglalásnál adnak tippet arra, mit csinálj vagy mit ne csinálj indulás előtt.

Mielőtt elindulsz az Azori-szigetekre

Kedvenc szállásaink Sao Miguelen

A szállások száma az elmúlt évtizedben megtöbbszöröződött, de még mindig nincs elég. Ebben annyit tudok segíteni, hogy elmesélem, hogy az én kedvenc szállásom Porto Formoso mellett van a Praia dos Moinhos-on (vagyis Moinhos tengerparton) és van egy hatalmas faltól-falig ablaka kilátással az óceánra. Jó helyen van, egy baj van vele: általában foglalt. Szemben vele van egy „bár” ahol finom halakat sütnek, de úgy, hogy te választod ki, melyiket akarod megenni.
A másik, egészen friss tesztelés az ANC Resort, ami egy négycsillagos szálloda. Rosszat nem tudok róluk mondani, hacsak nem annyit, hogy a takker mániája, hogy 2 darab kávéscsészével elindítja a mosogatógépet, ami csak akkor működik, amikor bent vagyunk a szobában. „Köszi!” Fene sem érti! Hol marad a környezetvédelem, a takarékoskodás az árammal és a vízzel?
A harmadik, szintén friss tesztelés a 3 Bicas Furnasban, ami jó helyen van, semmi negatívumot nem tudok róla mondani, de nem a kedvencem. A 3 Bicas autósoknak előnyös mert a focipálya mellett van, és annak van egy nagy parkolója, illetve hogy kb. 50 méterre tőle van az azonos nevű bár, ahol tényleg jó reggelit adnak (és van kedves cica is).

Caldeira Velha
Caldeira Velha egyik medencéje

Autóbérlés

Mondanám, hogy az autóbérlést sem árt korán szemügyre venni. Mi már 10+ éve az Ilha Verdétől bérlünk autót, eddig nem volt velük problémánk soha. De az is igaz, hogy mástól meg még nem béreltünk az Azori-szigeteken. Szóval nem vagyok mérvadó. Nem szoktak szőrözni sem amikor kiadják az autót, sem amikor visszaveszik. Ha több szigetre mentek, például átmentek Floresre is, akkor érdemes megbeszélni velük, hogy a kauciót ne szabadítsák fel, így nem fog előfordulni, duplán ülnek a pénzeteken. (Ez akkor fordulhat elő, ha lassú a bankotok.) Floresre meg menjetek át, ha van rá lehetőségetek. Érdemes! Sokkal zöldebb és nyugisabb, mint São Miguel. Terceirára meg azért menjetek át mert nem véletlenül világörökség a fővárosa. Tényleg szép!

Mennyi időt szánjak az Azori-szigetekre?

Milyen lesz az idő?

Nézz rá az időjárásra ezen a weboldalon és vigyél magaddal egy rendes esőkabátot! Az esernyő nem jó mert kirepül a kezedből és itt az eső ritkán jön vad szél nélkül. Nekem a Decathlonban kapható félig cipózáros jött be mert ez véd a szél ellen is, nem izzadsz bele és vízálló, negyedrészt pedig olcsó is.