São Miguel szállás kisokos 1.

Nagyon népszerű lett São Miguel szigete és több ismerősöm is készül oda a következő hetekben vagy hónapokban, így felmerült bennük a kérdés, hogy mégis hol érdemes lakni São Miguelen, mire ügyeljenek foglalásnál, így összeszedtem a legfontosabb szempontokat a São Miguel szállás témakörben.

São Miguel szállás
Lábnyomainak az óceánparton a kedvenc szállásunk előtt

São Miguel szállás – Ha engem kérdezel:

Laknék a kedvenc szállásomon, (Casa da Praia a neve, és a Booking szerint Porto Formoso-ban van). Itt az ágyban fekve hallgathatom az óceánt és este a hullócsillagokat vadásznám az erkélyről, kezemben pedig egy bögre tea lenne, amit a szomszéd teaültetvényről szereztem be. Ennek a szállásnak egyetlen hátránya, hogy olyan jó, hogy sokan vadásznak rá, így általában foglalt. Amúgy nem drága ahhoz képest, hogy közvetlenül tengerparti. Másik előnye ennek a szállásnak, vagy helynek, hogy a teaültetvény innen nincs messze és az Iria kilátó is a szomszédjában van.

Ha magamnak szervezném, akkor az egy hetet úgy osztanám fel, hogy laknék Furnasban vagy mellette, a Furnas-tónál, ami nyugisabb hely, természetközelibb. Azért választanám Furnast, mert itt található két fürdő is, ami kihagyhatatlan: Poca da Dona Beija és a Terra Nostra fürdője, illetve itt lehet cozido das Furnas-t enni, emellett a Lagoa das Furnas-nál és magában a városban több vulkanikus tevékenység is megfigyelhető.

Harmadik szállásként pedig egy különlegeset választanék, mégpedig a sziget nyugati oldalán lévő Vista do Rei kilátó közelében, lehetőleg a tó partján. Ezen a Sete Cidades-hez tartozó részen több szuper ház vagy apartman is van. Ha igazán különlegeset keresnék, akkor a Feteirasban lévő régi szélmalomban (!) foglalnák egy éjszakára. Ennek Moinho das Feteiras a neve és vigyázz, mert több apartmanjuk is van. A szélmalom a drágábbik. (Nyilván)

Teaföldek Sao Miguelen
Teaföldek

A legfontosabb kérdés: São Miguel melyik részén legyen a szállás?

Az Azori-szigetek legnagyobb és legnépesebb tagja körülbelül 60 km hosszú és 10-15 km széles. Mondhatod, hogy ez milyen kicsi, de ez a sziget tele van hegyekkel, dombokkal, völgyekkel és tavakkal, így ha te egy légvonalban 10 kilométerre lévő helyre szeretnél eljutni, nem biztos, hogy oda fogsz érni pár perc alatt, sőt, valószínűbb, hogy legalább 25 perc kell hozzá.

Mielőtt bármit foglalnál, gondold végig, mit szeretnél megnézni Sao Miguelen. Van látnivaló bőven, ráadásul a természet gondoskodott arról, hogy a sziget minden kilométerére jusson egy „de széééép, álljunk meg, nézzük meg!” felkiáltás. 🙂

Tehát vegyél elő egy São Miguel és jelöld be azokat a helyeket, amiket meg szeretnél nézni!
További segítségül itt van ez a poszt: São Miguel látnivalói.

Hogyan tervezzek?

Két tervet készíts:
1. jó időre
2. arra az esetre, ha sokat esne az eső

Eső: esélytelen, hogy megúszd eső nélkül, legalább egyszer fog esni ha egy hétre jössz. De ez általában nem azt jelenti, hogy egész nap szakadni fog az eső, csak azt, hogy leszakad az ég, aztán minden megy tovább.

Közlekedés Sao Miguelen

Létezik tömegközlekedés a szigeten, három busztársaság is van, de ezek a buszok nem turistáknak vannak kitalálva és amellett, hogy dög lassúak, minden bokorban megállnak kétszer, és pont nem arra mennek, amerre a mezei turista szeretne járni. São Miguel Autós sziget.


Mi autót 10+ éve az Ilha Verdétől bérlünk, de más céggel nincs tapasztalatom, így nem vagyok mérvadó.

São Miguel szállás
Akár itt is lakhatsz

És ha nem akarok autót bérelni?

Nyáron néha nagyon elszállnak az autók árai, így érdemes lehet ezt a három szervezett egész napos kirándulásra befizetni mert elég sokkhelyre el tudtok jutni kényelmesen.

Hány helyen lakjunk Sao Miguelen?

1. Egy helyen lakni – miért nem jó?

Sao Miguel szállás egy helyen végig? Tök jó, ha kényelmes ember vagy, vagy találsz egy neked megfelelő szállást a szigeten valahol középen. Mi mindig Ribeira Grande környékén szoktunk lakni, ITT, ha kiköltözünk, akkor – mivel imádunk dagonyázni – Furnashoz minél közelebb lenne jó lakni, (valahol az óceán partján) és akkor viszonylag hamar oda tudnánk érni a fürdőbe.
A hátránya annak, ha ugyanazon a helyen laksz míg ott vagy, hogy megúszhatatlan, hogy oda-vissza közlekedj ugyanazon az úton többször.

São Miguel szállás


Sao Miguel viszonylag nagy és sok a domb – hegy – völgy – kráter – mező – lejtő – kanyar – kilátó – kanyar – domb – kilátó – kanyar párosítás, és az autópályák hossza és száma meglehetősen alacsony a szigeten, pluszban még állandóan meg kell állnia az embernek mert olyan kilátás van rengeteg helyen, hogy egyszerűen nem lehet kihagyni, tehát számítsd mindig legalább duplájával a menetidőt.

São Miguel szállások

2. Több helyen lakni

Szerintem ez egy jó megoldás, ekkor kicsit több lesz az időd bámészkodni, pihenni. Arra vigyázz, hogy szép sorban legyenek a szállások a sziget körül, ne kelljen visszafelé is haladnod.
Például: Ponta Delgada (főváros, reptér)  – Ferreira környéke (ahol egy forrás viszonylag kellemessé varázsolja az óceán hőmérsékletét) – Sete Cidades (kilátó fölötte) – Ribeira Grande (helyi nagyváros sok néznivalóval) – Achada (mert itt van egy gyönyörű botanikus kert) – Nordeste (az egyik legszebb kilátó a közelében) – Povoacao (mert gyönyörű a környezete) – Furnas (a fürdők miatt) – Vila Franca do Campo (pici sziget + jó kaják + templom)  – Ponta Delgada is egy jó kör.

Sao Miguel szállás – Mikor foglaljak?

Mielőbb!
A nagy igazság az, hogy pár év alatt (konkrétan 2) megtöbbszöröződött a Sao Miguelre  érkező utasok száma mert több fapados cég is repít már utasokat és nemcsak Lisszabonból, hanem távolabbról is.
Érdekes, hogy a szigeten mióta több a turista, sokkal több a felső kategóriás szállás, igazán olcsót nem is látni. Drágát viszont egyre többet.