Lehet az Azori-szigeteken strandolni? – São Miguel strandjai 1.

Lehet az Azori-szigeteken strandolni?

Lehet az Azori-szigeteken strandolni? Ez egy érdekes kérdés és a válasz attól függ, mennyire vagy rokona egy rozmárnak. A minap az azori ingatlanügynökünkkel beszélgettünk, aki történetesen egy középkorú nőci, ő mesélte a legnagyobb borzongásunkra, hogy télen is lejár úszni az óceánba legalább hetente egyszer, de igyekszik háromszor menni, nyáron pedig minden egyes nap.

Amikor látta rajtunk a hüledezést, elmondta, hogy azért csinálja mert szerinte a hideg vízben úszás nagyon jót tesz az egészségnek.

A fenti kép a kedvenc tengerpartomat ábrázolja, Praia dos Moinhos a neve és Porto Formoso mellett van. Télen békés, nyugodt hely, a kutya sem jár erre, nyáron már itt is előfordulnak emberek. Van itt egy tengerparti bár és az egyik kedvenc szállásunk it itt található. (Népszerű, jó, közvetlenül a tengerparton van, rendelkezik egy hatalmas ablakkal az óceánra, ezzel szemben nem is drága, így gyorsan el szokták kapkodni ha éppen szabad.) A szállással szemben van egy bár, ahol remek halakat szoktak sütni, midig friss fogásból, és ha halat kérsz, megmutatja a pincér a készletet, te ráböksz egyre és azt megsütik neked. Még csak nem is drágán. A szomszéd dombon foltos bocik szoktak legelni. De ez nem tudom, hogy jön ide. Mindegy, csak egy tipp, hátha pont ilyen szállást kerestek.

Hány fokos az óceán az Azori-szigeteken?

Ha nyáron mész és az elvárásod nem a 30 fokos óceán, akkor a válasz az, hogy igen, lehet az Azori-szigeteken strandolni. A pancsolás hossza attól függ, mennyire bírod a hidegebbet. Nyáron 20-23 fokos szokott lenni itt az óceán, télen (január 22-én írom ezt a posztot) 17 fokos. Ha a friss adatokra vágysz, itt megtalálod. Itt pedig egy különleges, delfinekkel úszós programra invitálnak, ami kint zajlik az óceánban.

Természetes medencék (Piscinas Naturais)

São Miguel látnivalói közül több is ilyen. Van olyan szakasz, ahol egészen egyedülálló természeti környezetben lehet fürdeni az óceánban. Nem részletezem, egyszerűbb, ha ezen a weboldalon megnézed és letöltöd a térképet, ahol mind jelölve van. Applikációt is kínálnak hozzá.

Lehet az Azori-szigeteken strandolni?

Ahol a forró víz az óceánba ömlik – Termas da Ferraria

São Miguel nyugati részén található a Termas da Ferraria, Ginetes falunál. Az óceán vízét 70 fokos forrásvizek melegítik, így a vízhőmérséklet itt akár 30 fokig is emelkedhet. A dagály nagyban befolyásolja a hőmérsékletet, apály esetén melegebbnek fogod találni itt az óceánt. A belépés ingyenes, de tudnod kell, hogy egy létrán kell lemászni az óceánba. A fenti képet körülbelül 10 éve készítettem itt.
Segítségként egy kötél van kifeszítve az óceán fölé, hogy abba tudjunk kapaszkodni, ne sodorjon ki senkit a hullámzás. Érdekes hely, ha merészek vagytok, próbáljátok ki!

Ússz delfinekkel az óceánban!

Kevés olyan hely van a világon, ahol ilyen szuper dolgot lehet csinálni, mint delfinekkel úszni a nyílt óceánban, ráadásul nem zaklatva az állatokat. Fontos, hogy jól tudj úszni mert oda kell úsznod a delfinekhez (vagy a delfinek úsznak hozzád oda kíváncsiságból).

Lehet az Azori-szigeteken strandolni?

Meleg vízesésben fürdeni – Caldeira Velha

Az egyik kedvenc helyem a szigeten, ide mindenképp érdemes elmenni. Egyetlen hátránya, hogy az utóbbi időkben roppant népszerű lett, így utoljára, amikor itt jártunk (2024 január közepén) szakadó esőben is 40 percet kellett várni a bejutásra, és már csak 90 percet lehet bent lenni. Érdemes előre időpontot foglalni, az árakról pedig beteszek lentre egy képet. Az Azori kormány készített egy tök jó weboldalt a foglaláshoz. Tényleg foglaljatok előre mert 90 percenként „csak” 100 embert engednek be és ha nem foglaltok előre, könnyen lehet hogy a kiszemelt napon már nem is tudtok bejutni. Bővebben a helyről: Caldeira Velha, a földi paradicsom.

Mi változott Sao Miguelen?

Azt érdemes még tudni erről a helyről, hogy miután bementél a kapun, egy élő „Jurassic parkba” kerülsz, ahol buja zöld növényzet vár, tényleg olyan, mint a filmben, persze Tirex és Velociraptor nélkül. Legalábbis remélem, hogy nincsenek ilyen szerzetek bent.
A hely Ribeira Grande mellett van, fent a hegyen, és az elmúlt néhány évben több tekintélyes méretű parkolót is tettek ide, tömegközlekedéssel nem tudom, hogy megközelíthető-e.

A Terra Nostra park medencéje

Dagonyázni lehet akár Furnasban is a Terra Nostra parkban és a mellette lévő Poca de Dona Beija-ban. (Erről lejjebb mesélek.) A Terra Nostra park egy elég nagy park (vagy nagynak tűnik az ösvények elrendezése miatt) ahol főleg természetkedvelők fognak sokat pislogni és gyakran fogják kattogtatni a fényképezőjüket mert van itt minden, a pici tavaktól kezdve, a hatalmas fákig, növénykülönlegességek, vízesések és minden, amit ki lehet találni. Ha keresnétek, nem tévesztendő össze a szállodával, ami a tó mellett van – amúgy az igen jó hely! De most a medencéje a lényeg.
A medencében sűrű sárga víz van, a méretéből adódóan egy picit hidegebb, mint a szomszédos Dona Beija medencéi, de itt is folyamatosan folyik bele a forró víz. Itt a tömeg jobban eloszlik általában.
Amikor 3 napja itt jártam, még nem végeztek a felújítással, de valamit nagyon csináltak odabent. Gondolom az eddig is szép és érdekes hely még különlegesebb lesz. Menjetek be, dagonyázzatok, fotózzatok érdekes növényeket és helyeket. Érdemes! Bővebben a parkról: A Terra Nostra park Furnasban.

Adrenalin túra! Canyoning Sao Miguelen

Mióta több a turista, az igények is megszaporodtak és már olyan menő dolgokra is lehet menni, amire pár éve még nem lehetett. Elindult a Canyonig, ami a Parque Natural da Ribeira dos Caldeirões-ben van. Ez a magyarul furcsa nevű hely, egy csodát takar, ahol van egy nagyobb vízesés és egy picit kisebb is, kiegészítve egy szép parkkal, ahol akár még grillezni is lehet. Itt lehet egy kis adrenalin túrán részt venni.

Poça da Dona Beija – Kedvenc helyeim egyike

Furnas tele van jó helyekkel. Az egyik kedvencem a Poça da Dona Beija, ami magyarul annyit tesz, hogy Dona Beija medencéje. (Fogok írni külön Furnasról egy posztot, majd beteszem ide.) Ez a kellemes fürdő körülbelül 10 éve nyitott, azóta viszont igen népszerű lett. Nem véletlenül! 5 medencét találsz itt, mind különböző „témakörben”. Van olyan, ami viszonylag mély, van gyerekmedence, van olyan része is, ahova belefolyik egy hegyről lezúduló patak is és az a víz keveredik a forró, vulkánból kifolyó vízzel. Szuper hely, találsz itt öltözőt is, van ajándékbolt és minden, amit ki tudtak találni. Határozottan érdemes ide is előre jegyet foglalni, a saját weboldalán megteheted. És ha már itt járunk: Furnasban annyi mindent lehet csinálni és nézni, hogy érdemes az egyik szállásotokat ide foglalni. Mi utoljára (2024 január elején) a 3 Bicas-ban laktunk, ami szerintem közepes volt, de ha ennél jobbat keresel, akkor az Octant Furnas is jó hely, ez egy gyönyörű park mellett van és reggelit is adnak az árért.

Összefoglalás – Lehet az Azori-szigeteken strandolni? – São Miguel

Lehet Sao Miguelen strandolni! A Lisszabontól alig több, mint 2 óra repülőútra található sziget kellemes hely, bővelkedik természetes medencékben, vagy akár az óceánban is fürödhetsz, de vannak meleg, vulkanikus fürdők is és olyan hely is akad a szigeten, ahol az óceán vize keveredik a vulkáni vizekkel. Télen 17 fokos az óceán, nyáron 20 fok fölé melegszik a víz.