Hova utaztunk 2022-ben?

Madeirai utazásunk második

Mozgalmas év volt ez is. Annak ellenére, hogy vettünk egy nagy házat idén és felújítottuk, sikerült néhány helyre eljutni, így okom nincs a panaszra. Szóval hova utaztunk 2022-ben?

Itt találod az előző évek összefoglalóit: 2021, 2020, 2019, 2018, 2016,  2015

dubai látnivalók: a belváros este

1. Dubaj és Emírségek

Egy hétig voltunk Dubajban és egy hétig hajóztunk a környéken. Mivel 2022 januárjában még mindenféle megszorítások voltak a covid miatt, így legnagyobb sajnálatomra kimarat Omán, pedig azt az országot már vagy 30 éve meg szeretném látogatni. Nem baj, kell máskorra is hagyni ilyen csemegéket.
Dubaj tetszett, bár nagyon mű volt.
Abu Dhabi szerintem sokkal emberibb volt, ott különösen tetszett a sivatagi kaland, és pontosan tudom, hogy ha sivatag közelébe megyek, nem fogom kihagyni a hasonló élményeket.

Jeruzsálem

2. Izrael, Jeruzsálem

Tyűha! Annál sokkal összetettebb ez az élmény, hogy röviden össze tudjam foglalni mert ezernyi oldala van a történetnek, beszélhetnék a vallásokról, a gasztronómiáról, a földrajzról és még egy csomó dologról, de annál sokkal fontosabb, hogy ha van hely, ahova vissza szeretnék menni, akkor az Izrael. Itt írtam róla bővebben, de az élménynek csak egy apró szeletét örökítettem meg a posztban.

Ciprus

3. Ciprus

Tagadhatatlan hogy szép hely Ciprus, de azt hiszen nem nekem találták ki, főleg nem nyáron. Rengetegen vannak mindenhol, éppen ezért oda nem szeretnék visszamenni hacsak nem valamelyik téli hónapban. Itt írok hosszabban Ciprusról.

kusadasi

4. Törökörszág

Túl sok meglepetéssel nem szolgált a hely, pont olyan volt, mint Berlinben a szomszéd városrész.

5. Santorini

Áprilisban az egyik hajóval jártunk itt és kivételesen csak egy napot maradtunk. Santorini nagy szerelmem, így most nem fogok ódákat zengeni róla. Sajnos 2022-ben ismét rekord számú turista érkezett ide, ami nyilván azt eredményezi, hogy hamarosan megint leginkább a túl sok turistáról fognak beszélni, nem arról, hogy milyen nyugodt hely. Nem is csodálom. Rettenetes az, amikor egy helyet felkap a turizmus és elözönlik a népek.

Bory-vár

6. Rekord sok idő Magyarországon

A házvásárlós projekt miatt 2022-ben az átlagnál sokkal többet voltunk Magyarországon, az egyes lépésekről az ingatlanos posztokban számoltam be.
De akárhogy is nézzük, 2022-ben bejártuk az egész országot. Voltunk januárban-februárban a Balatonnál, Budapesten, Zalában, Nógrádban és Heves megyében is, csak hogy a legfontosabbakat kiemeljem. Ja igen, és rendszeresen járunk Egerszalókra dagonyázni.

7. Madeira!

Madeira maga a földi paradicsom! Főleg az a szállás, amit teljesen véletlenül választottunk magunknak. Három nagy szobája volt, pont a sziget legszebb völgyében, csodás kilátással a hegyekre. Már akkor elhatároztuk, hogy ide bizony visszajövünk több hétre majd télen. Remélem így is lesz. Maga a sziget is elbűvölő, zöld, buja. Szerettem.

Újra Portóban

8. Porto

Bármennyire is utáltam régen Portugáliát, meg kell állapítanom, hogy az egyik legkellemesebb hely a világon. Porto környéke és maga Porto város is, csak ne lenne annyi domb ott. Remélem még sokat járunk arra véletlenül a jövőben is. 🙂

rodosz

9. Görögország mindenfele

Életemben először és valószínűleg utoljára jártam Athénban hosszabb ideig. Annyira nem jött be a város, hogy többet nem is szeretnék oda elmenni.
Rodosz továbbra is az egyik kedvencem, most voltam ki tudja hányadszorra, és még egész biztosan megyek oda valamikor.

10. Hajózások Európa nyugati oldalán

Hajózni jó, főleg ha a hajó is megfelelő hozzá. Idén kétszer volt szerencsém arrafelé járni, de óceánjáró hajón is sok időt, összesen négy hetet töltöttem. Jó volt! 🙂

11. Hollandia

Az összes európai ország közül talán Hollandia az, ahol általában a legjobban érzem magam. (Berlinben is jól vagyok, de Hollandia az mégis valahogy szimpatikusabb nekem. Pici ország rengeteg érdekes dologgal, jó hangulatú emberekkel. Kellemes hely. Itt írok Rotterdamról hosszabban, de jártam még Delft és Hága városában is. Erről még nem írtam, de majd…

Mont Saint-Michel

12. Franciaország

Franciaország gyönyörű, és minél több részét látom, annál jobban érdekel. Olyan sok érdekes helye van és olyan rövid az élet ahhoz, hogy az ember mindent megnézzen. És akkor még nem is említettem a francia gasztronómiát. Hogy lehet az, hogy egy egyszerű útszéli benzinkúton olyan sütit kap az ember, amit különben csak a legjobb éttermek tudnak előállítani? Áh, Franciaország. Idén a fenti képen látható Mont-Saint Michel valóban lenyűgöző világörökségi színhelyen és egy normandiai kisvárosban, Rouenben jártam. Utóbbiról még nem született meg a poszt, de hamarosan sort kerítek rá.

Stonehenge

13. Anglia – Stonehenge

Idén kétszer is jártam az országban, és elmentünk megnézni Stonehenge híres köveit, amiktől nem ájultam be, de legalább láttam azt is. Viszont kiderült számomra, hogy Anglia gyönyörű. Ilyen zöld rétek, ennyi bárányka mindenfelé… nagyon tetszett!

Ide jutottunk el 2022-ben. Szerintem nem kevés.

És mi lesz 2023-ban?

Most csak egy utazás van betervezve, de furcsa lenne, ha az évben csak egyetlen helyre jutnánk el. Mindenesetre 2023-ban a házat szeretném berendezni, befejezni a dolgozószobámat, tök jó lenne sokat olvasni és nyáron kertet művelni, megtanulni a terményeket tartósítani. Nem azért mert rá vagyok kényszerítve, hanem azért mert érdekel ez a fajta tudás is.
Nagyon szeretnék Indiába eljutni és a telet valami melegebb helyen tölteni mert az a decemberi néhány nap, amikor -5 fok volt Berlinben az nagyon nem tetszett. Szóval terv nincs, de ez így szokott lenni.

Kép: D Mz a Pixabay-en