Vízibiciklivel a Spree folyón

Vízibiciklivel

Berlin tele van tök jó dolgokkal, ráadásul az ember bármerre megy, 500 méteren belül valami nagyobbacska parkot talál. Ezt nem én mondom, hanem a statisztikák, amiket évekkel ezelőtt láttam valahol. Akkor éppen az volt a téma, hogy Berlin az egyik legzöldebb főváros és nem is csodálkoztam rajta. Azóta persze jöttek a nyári melegrekordok és a kevés csapadék, de ez nem változtat azon, hogy Berlin továbbra is zöld. Vagyis nem simán zöld, hanem ZÖLD és természetközeli. Furcsának is hat, hogy munka után az emberek -már akik arra vannak kárhoztatva, hogy még bejárjanak dolgozni- nem durcás képpel iparkodnak hazafelé, hanem sörrel vagy egy üdítővel a kezükben valamelyik szomszédos parkot vagy folyót, tavat célozzák meg. Jó ez így! Nem is értem, hogy Budapesten miért éppen a plázák lettek a fő szórakozási helyek és nem egy park. Mondjuk nincs is nagyon park, a Duna partja meg inkább egy nagy autópálya. De innen lehet szépet és nagyot fejlődni, szóval hajrá Budapest! Biztos lehetne ott is vízbiciklivel tekerni valahol a külvárosban.

Vízibiciklivel

Péntek délután? Irány vízibiciklivel a világ!

Nem is kellett messzire menni, és ami azt illeti, nem is először voltunk vízibiciklizni. Amikor elindultunk, az volt a kérdés, hogy csónakázni vagy inkább vízibiciklizni menjünk? Aztán nyert az utóbbi mert vízbiciklizni rég voltunk, a Schlachtensee pedig még mindig gyakori kirándulóhelyünk, már amennyire ez kirándulásnak nevezhető. Ott tök jókat lehet csónakázni, ugyanígy van ott kölcsönző és a Schlachtensee még mindig egy csoda. Télen-nyáron az, de most más a téma.
(Itt van egy oldal, ahol összeszedték a hajóbérlős lehetőségeket)

vízibiciklivel a Spreen

Nem mondom, hogy nem mentek fel az árak, mert az egy óra 18 euró volt most, 4-5 éve még 14 euró volt, de a biznisz az biznisz. És ha az embernek van jól és emlékezetesen elköltött pénze, akkor ez az.
Mert ha most megkérdezed magadtól, hogy eddig mikor és hol vízbicikliztél utoljára, egész biztosan fel tudod sorolni az alkalmakat, de ha azt kérdezem, hogy a múlt havi vagy a 2019 szeptemberi fizetésedet mire költötted, akkor azt nem tudod megmondani olyan pontossággal, hogy „18 eurót költöttem a valamire”. Szóval innen nézve nem is olyan sok az a 18 euró.

vízibiciklivel

A Spree folyón

Azért az jó lenne, ha a járművek tulajdonosa venné a fáradságot és kiszedné a vizet a „ladikból” mert elég kemény volt úgy tekerni, hogy „jaj, nehogy vizesek legyünk” mert azt ne felejtsük el, hogy nem a rekkenő nyári hőségben jártunk, hanem szeptember végén és jó ha volt 15 fok.

vízibiciklivel a Spree folyón

A Spree folyó nem a Duna, annál sokkal kisebb, talán a fele lehet a legszélesebb pontján mifelénk, vízhozama sem akkora, viszont a benne élő növények és állatok sokasága szerint nem is olyan dzsuvás.
Még nem nyílt meg a Spreefürdő, de azt hiszem majd 2023-ban nyit egy olyan hely, ahol szabadon lehet Berlin közepén a Spree folyóban fürdőzni. Szerintem ez menő. Vízibiciklivel nem tudom, lehet-e majd arra közlekedni.

Ez nem azt jelenti, hogy az emberek nem szoktak arra alkalmas és nem annyira alkalmas helyen belemenni a Spree folyóba. Mi is fürödtünk már benne.

Az Insel der Jugend szigetét körbetekertük és benéztünk a Stralau félszigetez is. Arrafelé nem olyan romantikus a kép mert van egy erőmű meg egy csomó trogyoga állapotban lévő hajó is, ettől függetlenül arrafelé található egy madárvédelmi rezervátumsziget, ahova nem szabad menni hajóval meg ilyen lábhajtásos csodával sem. Tele volt kormoránnal, amikor ott jártunk.

Persze van más bérelhető jármű is Berlinben. Lehet minden olyat bérelni, amit épeszű ember nem tud kitalálni. Majd egyszer ha olyanunk lesz, elmegyünk Köpenickbe és kipróbáljuk a napelemes vízibicikli is 🙂 Mert olyan is van.

vízibiciklivel

Szóval jó volt! Nagyon is, és valószínűleg még megyünk párszor. )