2022 februárjának végén egy csodás, napsütéses napon jártunk a Dahlem majorban. Megközelíteni nem volt túl bonyolult mert ez az ország egyetlen olyan majorja, farmja és még sorolhatnám, ami egy metrómegálló mellett van.
Persze nem mindig volt ez így mert ez a major már 800 éve ott van, 800 éve tartanak ott állatot és termesztenek növényeket. Igaz, hogy mostanában már nem a fő szerepét látja el, mert átalakult szabadtéri múzeummá, viszont így legalább szabadon látogatható és a mai kor gyerekei egy lépéssel közelebb kerülnek a mezőgazdasághoz.
Rögtön le kell szögeznem, hogy Berlinben rengeteg helyen láthat az érdeklődő birkákat, különböző fajta marhákat, kecskéket, szamarakat és még sorolhatnám, néha a város közepén.
Pl. Mitte és Kreuzberg határán is van (volt?) egy telek, ahova a környék ovisait vitték játszani, de ugyanígy az összes berlini park is ilyen. Már nem csak fűnyíróval vágják a füvet, hanem birkákat tartanak erre a célra, úgy mint az egyik kedvenc parkunkban, a Britzer Gartenben

Dahlem major

Vam itt minden, amit ki lehetett találni, még étterem is van, ha valaki megéhezne. A múzeumban pedig egy átfogó kiállítást lehet megcsodálni, amin bemutatják, hogy a földekről hogyan jut el az élelmiszer az asztalunkig.
A Dahlem major szabadtéri részén rengeteg állat van, mind szabadon, egyedül a szárnyasokat tartják érthető okokból egy háló alatt.
Február végén még elég hideg volt, így a bocik még nem legeltek kint, de ha melegebbre fordul az idő egész biztos, hogy ennek is eljön az ideje.

A Dahlem majort egy körúton lehet felfedezni. Indul az egész a főépülettől, az istállókon át, majd következnek a földek, a „konyhakert” ahol mindenféle kerti zöldséget termesztenek, majd jön az állatok része, ahol nagy területeken szabadon kószálhatnak a pacik, barik, kecskék. A minidisznócskák ottjártunkkor távolabb voltak, de az távolról is látszott, hogy nagyon komolyan dolgoznak és túrják a földet. Jó volt őket látni, arról nem is beszélve hogy ezek a fekete-fehér jószágok milyen cukik 🙂

A gyerekek is jól érezhetik itt magukat, lehet fára mászni, kiabálni, rohangálni, állatokat nézni, pocsolyában ugrálni, sárban tiporni és még sorolhatnám.
Ottjártunkkor rengeteg gyerek volt ott, az egyik sarokban álló fa mintha gyerekfa lett volna, amin alma helyett gyerekek termettek. Fára mászni jó!

A különleges metrómegálló: Dahlem

Mikor láttál utoljára nádefeles metrómegállót? 🙂 Itt megteheted. Nem semmi az épület: kívülről és belülről is van mit nézni rajta.

Infók

Megközelítése: vagy autóval, vagy a metró U3-as vonalán, a belvárostól negyed órányira, vagy annyira sem. 🙂
Nyitva: reggel 7-től este 10-ig a hét minden napján.
Belépődíj: becsületkasszás, ha úgy gondolod ingyen, ha nem, akkor adakozhatsz, amennyit akarsz.
Weboldala itt.