Tiergarten

Tiergarten

Egy kedves ismerősöm Berlinbe készül míg én nem leszek itthon, így összeszedek neki néhány különleges helyszínt Berlinben, amit érdemes lesz felkeresnie. Nem feltétlenül a nagyon turistás helyek közül hozok néhányat, így most a Tiergarten lesz terítéken.

A Tiergarten szó magyarra fordítva állatkertet jelent, de ne zavarjon meg, nem lesznek itt ketrecbe zárt állatok. A Zoologischer Garten (Állatkert – ahol a pandák is laknak) viszont a Tiergarten egyik csücskében helyezkedik el.

Röviden összefoglalva a Tiergarten egy hatalmas park a város közepén, amit az emberek sétálsára, futásra, sportolásra vagy a fűben heverészésre használnak.

Tiergarten

Fontos: Berlinben szabad a fűre lépni, szabad a fűben heverészni, a virágokat viszont nem szokás letépkedni és szemetelni sem szokás. Ha üres üveged van, akkor azt visszaveszik a boltokban magyar szemmel jó pénzért. (Pfand, a visszaváltós üvegeken jelölve van.)

A Tiergartenben vannak állatok is, szoktam látni nyuszikat, hattyúkat, kacsaféléket és még rókát is. A róka nem kuriózum Berlinben, elég sokan vannak és néha a forgalmasabb helyeken is megjelennek. Senkit nem bántanak, csak átsuhannak a téren, mintha ott sem lettek volna.

Szóval ha pihenni szeretnétek, esetleg nyáron napozni, akkor a Tiergarten egy jó ötlet lehet. A Tiergarten hatalmas területén áthalad több forgalmas út is és a szép oszlop a park közepén (látni fogod, elég feltűnő) a Siegessäule, amibe fel is lehet menni és a tetejéről ki lehet nézni.

Ebben a parkban van egy tó, a neve Neuen See, ahol lehet csónakot is kölcsönözni.
A tó mellett van egy étterem-kávézó, a Café am Neuen See, ott jókat lehet enni. Hangulatos hely.

A Tiergarten megközelítése:

Nagy kiterjedése miatt több tömegközlekedési útvonal is érinti.
A legfogalmasabbak és legismertebbek:
Brandenburger Tor, Potsdamer Platz, vagy az S-Bahn Tiergarten megállója (utóbbinál a park vége felé száltok ki.)
A buszok közül akár még a 100-as busz is jó lehet. A 100-as busznak városnézési szempontból szuper jelentőssége van mert Berlin látnivalói közül rengeteg közelében elhalad, de erről majd később fogok írni.
Tiergarten