Polignano a Mare

Polignano a Mare látnivalói

Be kell vallanom, hogy Puglia látnivalói közül számomra Polignano a Mare az egyik legérdekesebb. Ez az a kisváros, ahova rendszeresen visszatérünk, mert minden évszakban más a hangulata, mások a színei és mert egyszerűen lenyűgöz minket Polignano a Mare.  

Ha Bariból jössz, akár autóval, akár vonattal, nem kell sokat utaznod. 
Polignano a Mare vonattal is 32 percre van Bari Centrale pályaudvartól és a jegyre sem kell sokat költened, mert az is csak 2,5 euro. 
Ha autóval jössz, rengeteg parkolót találsz a belváros körül. 

Polignano a Mare híres strandja
Érdemes ide lejönnöd!

Polignano a Mare látnivalói

  • Puglia egyik leghíresebb tengerpartja
  • Barlangétterem
  • Polignano a Mare óvárosa
  • Kilátópontok
  • Régi templomok
  • Volare, oh, oh, cantare… 🙂

Puglia leghíresebb tengerpartja: Lama Monachile

Ez Polignano a Mare óvárosóhoz legközelebb fekvő tengerpart, ahova úgy tudsz lemenni, hogy átmész a régi kőhídon, majd lemész a lépcsőn.
Ezen a tengerparton nyáron mindig sokan vannak, de ősszel és tavasszal viszont esélyes, hogy szebb képeket tudsz készíteni.
A hely jellege miatt a part itt kavicsos, köves, viszont olyan mély a víz akár pár méterrel a parttól, hogy a Red Bull itt rendezi az egyik sziklaugró bajnokságát.

Ezen a tengerparton a hely szűke miatt nincs semmilyen kényelmi berendezés, nem találsz napágyakat napernyővel sem.

Polignano a Mare óvárosa

Séta Polignano a Mare óvárosában

Ha szereted az olasz kisvárosokat, akkor nem szabad kihagynod Polignanot! A középkori hangulatú városkában órákat sétálhatsz a fehérre meszelt szűk utccskákon, ahonnan néha rálátni a tengerre.
Polignano a Mare mostanában nyáron elég népszerű hely, sok turista jön ide, de még így is lérezni a hely hangulatát, bár rengeteg étterem, fagyizó és ajándékbolt nyílt az utóbbi években.
Polignano a Mare az egyik leghangulatosabb olasz kisváros!
Ha itt járunk, igyekszünk olyan szállást találni, ahonnan rálátunk a tengerre. Eddig a kedvencünk a Casa Dorsi volt, közvetlenül a balra látható árkádos átjáró mellett.

Séta a sziklákra épült városban

Polignano a Mare nem annyira turistás részén, vagyis nem az óvárosban, hanem attól délre érdemes kimenned valamelyik szűk utcácskán a szakadékos tengerpartig. Végig egy széles úton tudsz majd menni és innen is remek kilátásod lesz a városra. A Via Rocco Giuliani-ra juss el, mert onnan tudod majd megközelíteni a Punto panoramico Largo Ardito-t, vagyis panoráma pontot, ahonnan majdnem végig rálátsz majd az óvárosra. ha van időd érdemes tovább menni az úton egészen a sportpályáig.
A helyiek szombaton és vasárnap korán reggel a Via Rocco Giulianin szoktak sétálni és sportolni, általában föl-alá sétálnak és közben beszélgetnek.

Polignano a Mare látnivalói - Puglia látnivalói

Egyél helyi ételeket!

Egy jó focaccia mindig jöhet. Közveltenül a leghíresebb partra vezető lépcső mellett van a La Focacceria di Delle Noci, ahol mindenki talál magának megfelelőt, ráadásul még olcsó is.
Mi az a focaccia? (Ejtsd: „fokaccsa”) Egy olasz eredetű tésztaétel, ami elsőre olyan, mint a pizza de az a különbség, hogy itt Pugliában a tésztájába tesznek krumplit is, amitől nagyon finom lesz. A focaccia pugliese hagyományosan úgy készül, hogy az elkészült tésztát megkenik olivaolajjal, a tészára tesznek apró paradicsomot és fekete olajbogyót felváltva és általában végül megszórják zöldfűszerekkel. Olyan verziója is népszerű, ahol csak rozmaringgal van megszórva.
Ha éhes vagy, a Focacceria di Delle Noci-ban biztosan találsz az ízlésednek megfelelőt.

Focacciák

Barlangétterem

Ez egy híres étterem, amit fotókon már egész biztosan láttál.
Az ára elég borsos, ráadásul összeállított menük vannak. Ha jól láttam, akkor fejenként 180 euró az induló összeg.
Így néz ki a hely:

Volare, oh, oh, cantare….

Miért írom ezt? Mert Polignano a Mare-ban született Domenico Modugno, aki ezt a dalt énekelte eredetileg.
Természetesen szobrot is állítottak neki pont a fent emlegetett érdekes strand mellett.
Ez a dal a sanremoi dalfesztiválon tűnt fel először, akkor Domenico Modugno megnyerte vele a vetélkedőt és innentől nagyon beindult az énekesi karrierje mert az egész világon ismert lett.
Az énekes később politikai pályára lépett, az olasz radikális párt színeiben képviselte Torino városát. 66 évesen a szépséges Lampedusa szigetén halt meg 1994-ben.
Hallgasd meg a híres dalt az ő előadásában:

Volaaaareeee…. 🙂

Közlekedés Polignano a Mare-ban

Ha vonattal jöttél, akkor sincs szükséged városon belüli tömegközlekedésre mert Polignano a Mare nagyon kicsi. Ha elindulsz az állomásról, menj a Viale della Rimembranza-n, ahol jobbra és balra is mindenféle hívogató éttermek, bárok, kávézók és fagyizók vannak.
Egy kis térre fogsz érni 100 méteren belül, majd menj további 100 métert és ki fogsz jutni a Via Pompello Sarnelli-re. Ez a helyi főút.
A Lama Monachie strand is csak 800 méterre van a vasútállomástól.


Mennyi időt szánj Polignano a Mare-ra?

Ha Puglia környező városait is meg szeretnéd nézni, és csak egy hétvégéd van a Bari – Polignano a Mare – Monopoli – Ostuni – Alberobello – Bari körre, akkor 2-3 órát szánj rá.
Ha több idéd van, akkor én a helyedben biztos, hogy itt szállnék meg mert ár-érték arányban itt a legjobbak a szállások a környéken.

Mikor menjünk Polignano a Mare-ba?

Az év bármelyik hónapjában érdemes eljönni ide. Nyáron a szabadságolások Olaszországban júliusban és augusztusban vannak, én személy szerint ha lehet, ezt a két hónapot nem választanám mert az olaszok imádnak belföldön nyaralni és rengetegen vannak.
Mi leggyakrabban ősszel vagy tavasszal szoktunk Polignano a Mareba menni mert ilyenkor még / már kellemes az idő és nincs tömeg.