Bisceglie – az ismeretlen olasz szépség titkai

Puglia látnivalói: Bisceglie

Bisceglie látnivalói

Bisceglie nem Olaszország közepe, és a nagy turistatérképen sem jelölik rikító piros pöttyel. Szerencsére!
Bisceglie annak való, aki kíváncsi az igazi Olaszországra, azon belül Puglia tartományra, aki nem azt szeretné, ha mindenhol turistáknak szánt dolgokkal traktálnák, hanem képes önállóan is jól érezni magát, élvezni egy csendes halászkikötő nappali nyugalmát és az esti nyüzsgést. Bisceglie jó hely!
Mivel ezt a posztot olvasod, feltételezem, hogy azért vagy itt, mert te is nyaralni szeretnél Biscegliében.  (Aprópó… Biscegile ejtése: Bisejje)

Van egy sokkal hosszabb, részletesebb írás Puglia látnivalóiról, és csodálatos tengerpartjairól, azokat is olvasd el!

Bisceglie tengerpartjai

Több(féle)  partja is van Biscegliének:
Van nagy sziklás, van köves és egy néhol homokos a partja, mindezt úgy képzeld el, hogy egymástól pár száz méterre találhatóak, tehát találsz magadnak megfelelőt.

Salsello beach

A Salsello beach egy köves partszakasz, általában nagyon tiszta vízzel. Mivel itt a legszélesebb a tengerpart, nyáron itt vannak a legtöbben.
Szép ez a tengerpart, egy körülbelül 10 méter magas mészkő (azt hiszem az) fal a másik oldala, ahol a hosszú tengerparti sétány fut végig, amiről remek kilátás nyílik mindenfelé. A másik irányba szélesebb utcák vannak lakóházakkal.
Egyszer laktunk a közvetlenül telnerparti Salsello Beach  háromcsillagos szállodában egy hetet. Nem mondom, hogy a legjobb volt, de nem is volt katazstrófa. Az nem tetszett benne, hogy a saját tengerpartját fizetőssé tette, még a szállóvendégeknek is. Akkor 50 euró volt naponta, hogy lemehess a partra. Hát… köszi. Üres is volt mindig a hely és még a parti bárjában sem volt soha senki. Hozzáteszem, hogy mindkét tengerpart (az ingyenesek) közvetlenül a privát partja mellett vannak. Szóval nem csoda.

Spiaggia  del Macello

A másik jelentősebb tengerpartja elég sajátos. Nem mondom, hogy pocsék, csak érdekes. NAGY lapos sziklákon lehet heverni a napon, viszont mivel akkorák ezek a sziklák, mindenkinek jut egy külön darab. A vizi élővilág itt sokkal de sokkal jelentősebb: esténként tele van tarisznyarákokkal az összes repedés. Nagyon cukik ám a rákocskák! A Spiagga del Macello a halászkikötőtől délre van, de igazság szerint Bisceglie teljes tengerpartja hasonló ehhez. Itt egy térkép.

Hol vannak fehérhomokos partok?

Ha igazi, fehérhomokos szuper tengerpartot keresel, akkor ezt a posztot olvasd el. Azok a partok sokkal jobban bejöttek nekem.  Nagy különbésg, hogy azok hosszú-hosszú kilométereken keresztül húzódnak és … áhhh… egy csoda mind!

Halászkikötő

A halászkikötő cuki hely. Lásd legfelső képet. Jó ott ücsörögni, mindig csak helyiek vannak és napközben nem túl aktív a hely. Igazi álmosító olasz hangulata van. Ha szereted nézni a kikötőt az erkélyedről, akkor ez a szállás sokkal jobbnak bizonyult, mint az előző

Mit lehet Biscegliében csinálni?

Itt rendesen sziesztát tartanak, ami azt jelenti, hogy pont nem a te ritmusodban élnek. Az éttermek (és minden) bezár délután és csak elvétve találni egy-egy nyitva tartó helyet, az élet este 8-kor tér vissza a városba.
Az egyik nyitva tartó  ÉS JÓ hely (éjfélig nyitva van, szóval becsüld meg!) majdnem a főtéren helyezkedik el.
Helyi elképzelés szerint készítik a pizzát. Szeritnem elég extra, de a sültkrumplis-virsilis pizza elég nagy sláger náluk. A tonhalas pizzájukat szerettem, kóstoljátok meg azt is. Meg a sültkrumplis – virsliset is.
Van egy szuper, családi vezetésű étterem (bár, lehet hogy minden étterem családi vezetésű arrafelé) ahol tengeri herkentyűket adnak. Nem akármilyeneket! Nem turistás a hely, szóval vértezd fel magad minden bátorsággal mert mindent tálalnak, ami mozog a tengerben. Itt találod a helyet. Nem drága hely ez sem egyébként.

A főtér

Esténként a főtér megtelik  élettel, mindenki ott van, ki él és mozog. Lehet ismerkedni és élvezni az életet. A teret kávézók és éttermek szegélyezik, de nem túlzsúfolva, hanem csak szépen lazán. Van pizzéria, kévézó, fagyizó, bolt, miden, ami kell. A főteret igyekeztek kellemes, árnyas helynek megcsinálni, így rengeteg ott a fa és egy kisebb, de annál szebb  park is van.

Biscegliében elég jelentős a lovak iránti szeretet, így ne lepődj meg, ha egy lovaskocsi húz el melletted. Elég extra darabok is cirkálnak ám! Azt nem tudom, hogy lovagolni lehet-e, de feltételezem, hogy igen – bár nem próbáltam.


Ha képes vagy lelassítani a pugliai ritmusra, kifejezetten jól fogod magad érezni. Busceglie nem egy dübörgő nagyváros, itt az emberek szeretik élvezni az életet és a lassúságot. Ráérnek.Érj rá te is, lassulj le. A többi Puglia látnivalóival  foglalkozó posztot itt találod.Puglia látnovalói

Fontos, hogy imádják a gyerekeket!

Bejártuk Olaszország majdnem egészét a pici falvaktól kezdve a nagyobb városokig, de olyan helyet, ahol ilyen szinten rajonganának a gyerekekért, nem láttunk.
Szóval ha gyerekkel mentek, jó lesz nektek!