Puglia tengerpartjai – az európai Maldív

Puglia tengerpartjai

Az olasz csizma sarka, Puglia tengerpartjai gyönyörűek! Mielőtt jártunk volna Torre Lapillo tengerpartján, teljesen hülyének néztem azt, aki ilyet mer mondani. “Hol lenne már egy olasz part a Maldív-szigetekhez képest?” Pedig nem tévedés, néhol tényleg olyan, a pálmafákat leszámítva.

Puglia – az olasz csizma sarka– (ejtsd “pujja”) majdnem 800 kilométer tengerpartjával valóban sok kincset rejteget, most a legszebb tengerpartokat fogjuk végigjárni, az olyan igazi “bícselős” tengerpartokat, ahol homokos a part, kristálytiszta a víz és halak fickándoznak benne.

Ezeket a Pugliai tengerpartokat fogjuk megnézni:

PUGLIA TENGERTARTJAI

A 11 legszebb pugliai tengerpart:
az európai Maldív

Pescoluse

PESCOLUSE – AZ  (egyik) EURÓPAI MALDÍV

Puglia tengerpartjai közül nem véletlenül hívják így ezt az egészen délen, az olasz csizma sarkának csúcsától pár kilométerre lévő tengerpartot. Egyszerűen csodálatos!


Marina di Pescoluse
tengerpartja 8 kilométer hosszú.  Széles, homokos, apró homokdűnés partja van,  kisgyerekes családoknak kiválóan alkalmas ez a rész mert lassan mélyül a víz, ráadásul nagy parkolót is találtok mellette és étkezési lehetőség is van.

GALLIPOLI

Riviera Sauro, Gallipoli

Gallipoli a salentói félsziget nyugati partján helyezkedik el, a Jón-tengernél. A város két részre oszlik, egy nyüzsgő, forgalmas modern városra és egy hídon keresztül megközelíthető nyugodtabb, óvárosi, várfallal körülvett részre, ami mellett a tengeren halászcsónakok ringatóznak a hullámokon.

Gallipoli, la Riviera Nazario Sauro e il "Seno della Purità"

Gallipoli az egyik kedvenc városom Pugliában.  A Puritá nevű tengerpartja roppant hangulatos, lásd fenti kép.  Ez egy viszonylag védett öböl, ahol nem túl széles a homokos rész, visznt az óvárosban van és a közelben található sok kávézó és étterem, ami nem hátrány, ha az ember nyaral.

Gallipoliban nem ez az egyetlen említésre méltó tengerpart. A várostól délre és északra is nagyon szép tengerpartokat találunk.
Gallipoli óvárosában ezt a szállást szeretjük mert 1 percre van a fenti tengerparttól, ráadásul egy igazi palota. (Tényleg az!)

Gallipoli modern városrészében este nagyon jó a hangulat, érdemes bóklászni egyet.

Puglia tengerpartjai: Torre dell’ Orso

Puglia tengerpartjai közül az ez egyik legnépszerűbb, így erre fokozottan érvényes az az állítás, hogy ha tehetjük, ne augusztusban menjünk. Torre dell’ Orso tengerpartján ezüstös homokot és kristálytiszta vizet találunk, a parton kis homokdűnék vannak, a hátunk mögött pedig illatozó fenyőfák állnak. Nagyon szép part, érdemes megnézni!
Tőle északabbra Rocca Vecchia és San Foca sziklás partja is nagyon érdekes, de ha igazi homokos partra vágyunk, itt azt nem találunk. Torre dell’ Orsoban ezt a szállást szeretjük, kilátással a tengerre, medencével 🙂
Ilyen Torre dell’ Orso tengerprtja:

Rocca Vecchia partja ilyen, – szerintem nagyon szép – de nem pont az a part amit most keresünk:

A vízbe úgy lehet lemenni, hogy a sziklába vájt lépcsőn lemászunk, vagy ahol nem volt erre lehetőség, ott vaslétrát erősítettek a sziklához. A víz kétségtelenül nagyon szép. Mellette egy nem túl szép üdülőfalu van, annak minden szokásos kellékével.

Torre Guaceto

Torre Guaceto és környéke Puglia legszebb természetvédelmi területe. Ha ezt a partot választjuk, különösen igaz, hogy vigyünk magunkkal búvárszemüveget és pipát mert nagyon szép halakat láthatunk a vízben. Parkolót is találtok, ha erre a partra mentek.

Ostuni, a fehér város szintén kihagyhatatlan látnivaló a környéken, ráadásul csak pár kilométernyire van. Erről bővebben a Puglia látnivalói posztban olvashatsz.

Porto Cesareo, Punta Prosciutto, Torre Lapillo – A legszebb Pugliai tengerpartok, az európai Maldív

PORTO CESAREO SALENTO
A legszebb tengerpartok Pugliában többek szerint ezek a partok. Azért veszem őket egy cím alá, mert körülbelül 5 kilométeren át (és még tovább is!) tart ez a csodálatos partszakasz és elnevezésük attól függ, hogy melyik településhez esnek közelebb.
Torrel Lapillo a Guardian szerint a világ egyik legszebb ismeretlen tengerpartja. Konkrétan a világ 10 legszebb “ismerelen” tengerpatja között szerepel. Az tény, hogy gyönyörű a part. Mellette egy üdülőfalu van, semmi extra nincs ott. Parkolni az utcán tudtok a faluban, és ahogy a többi part, ez is zsúfolt az olasz szabadságolási szezonban, és ugyanez mondható el a másik két partról is.

Punta Prosciutto tengerpartja:

Polignano a Mare – a különleges pugliai tengerpart

Polignano a Mare öblöcskéje amilyen pici, olyan híres.  Nem is fürdőzési szempontból, mert igen kavicsos-köves az a pici part, hanem a látvány miatt.

Polignano a Mare városról ebben a posztban írtam.

A pici, ám gyönyörű öböl hátránya, hogy hamar megtelik emberrel, de az tény, hogy az egyik leglátványosabb tengerpart Pugliában.
Már az is egy élmény, ahogy a viaduktról lenézel a partra. Imádom! 🙂

Torre San Giovanni


Ez a part Ugento mellett található, tőle pár kilómétrre és ha már arra járunk, érdemes megnézni, sőt kihagyhatatlan! Ez a hely a rómaiak fontos kikötője és kereskedelmi központ volt régen. Az itt látható nyolcszögletű tornyot az 1500-as évek közepén építették.
Maga a part csodás. Ehhez nem fér kétség:

Baia dei Turchi

Ez a partszakasz arról kapta a nevét, hogy a XV. században a török harcosok itt szálltak partra.
Otranto szépséges városa mellett találod ezt a partot, ami az Alimini tavak védett területéhez tartozik.

Hosszú csatát vívtak/vívnak a helyiek és a vállalkozók, mert az üzletember érdeke az, hogy ezen a szép parton legyen valami turistás létesítmény, a part pedig legyen magánterület, a helyiek pedig ezt nem szeretnék. A helyzet most az, hogy a parton lassan 10 éve elkezdtek építkezni, de az építkezést leállították, aztán elkezdték bontani a már meglévő részeket, majd a bontás is leállt.

Egy gyönyörű videó nem csak a pugliai tengerpartokról:

Mikor utazzunk Pugliába?

Ha van rá mód, ne az olasz szabadságolási időszak kellős közepén utazzunk Olaszországba, tehát ne augusztusban, sőt, ha mód van rá még az igazi nagy nyarat is kerüljük, cserében viszont november elején is meleg a tenger, a nap általában ugyanúgy süt, és a tengerpartok néptelenek. A telek általában elég enyhék Pugliában, a tavaszról meg nem is beszélve. Egyszóval, én inkább szeptembertől júniusig mennék oda, mint augusztusban.

beach puglia

Hogyan utazzunk Pugliába?

Puglia tömegközlekedése jó, de tudni kell róla, hogy ahogy távolodunk a fővárostól Baritól, úgy válik egyre kalandosabbá és nehézkesebbé a tömegközlekedés.
Autóbérlés Pugliában meglehetősen egyszerű. Mielőtt utaztok, valamelyik nagyobb “rent a car” oldalán nézzétek meg az árakat, feltételeket. A bari reptéren a nagyobb autóbérlős cégeknek (Thrifty, Hertz, Lacauto, Auto Europa, Win Rent, Europcar and Maggiore) mindnek van lerakata.
Ha Pugliába autóval utazol, írtam erről egy összehasonlítást.

Untitled

Árak Pugliában, Olaszországban

Erre van egy weboldal, ahol a legfrissebb árakat tudod megnézni, abból jól láthatod az aktuális árakat minden településre és legalább 50 dologra. Az egész világra kiterjedően vannak már árak.

Van jónéhány olyan szállás, ami nekünk bejött. A szempontjaink: legyen wifi, ne legyen nagyon lepukkant, legyen a látnivaló (vagy valamilyen látnivaló) közelében, lehetőleg a tengerparton legyen, a bookingos véleményt írók jókat írjanak róluk, és lehetőség szerint legyen reggeli.

Holtel Belvedere, a csodálatos Torre dell’Orso parton
Katt a képre az árakért:

puglia szállás
Hotel Bervedere

Másik kedvenc a Polignano a Mare óvárosának -szerintem- legjobb helyén lévő Casa Dorsi.
Remek helyen van, ha Polignano, Monopoli és Ostuni tengerpartjait is végig akarjuk járni, ráadásul nem csillagászati összegbe kerül és a reggelije is jó. Mi szerettük! Ahogy a felirat is mutatja, ott van, több terasszal, ablakkal, ahonnan a tengert is lehet látni.

casa dorsi
Casa Dorsi

Otranto környékén:

Ha Bariból indulva járjuk körbe a félszigetet, Otranto környékén pont jó helyen van egy szállás. Egyrészt Otranto is gyönyörű, másrészt tőle kb. 5 kilométerre van Santa Cesarea Terme, amit nem érdemes kihagyni. Olaszország nem bővelkedik úgy  termálfürdőkben, mint Magyarország és Santa Cesarea Terme pont egy ilyen.
Otranto mellett van ez a kis házakból álló szállodakomplexum, a hozzá tartozó medencével, jó reggelivel. Katt a képre! Hotel Resort Mulino a Vento

Hotel Resort Mulino a Vento
Hotel Resort Mulino a Vento

Az olasz csizma sarkában

Van ott egy part, a Torre Mozza ami körülbelül 10 km-re lehet a félsziget csücskétől (Santa Maria di) Leucától. Leucában van egy majdnem 50 méter magas világítótorony, ez Olaszország második legmagasabb világítótornya a genovai után.
Szóval Torre Mozza egy viszonylag nyugis tengerpart, a Hotel da Gianni and Spa pedig pont a partján van. Nyugis hely általában. Katt a képre!

Hotel da Gianni and Spa
Hotel da Gianni and Spa

ÖSSZEFOGLALVA

1: Puglia közel van (repülővel) és nem érdemes kihagyni mert gyönyörű tengerpartokat találunk
2: jó a kaja (leszámítva, hogy az ember akár éhen is halhat mert este 8-kor nyitnak a ristoranték)
3: lehet közlekedni általában az utakon. Viszonylag nagy területen vannak elszórva a települések és a tengerprtok

Alberobello (BA) Puglia Nikon P6000

4: ár-érték arányban szuper
5: nagyon nagy előnye Pugliának, hogy ha nem tetszik az egyik part, pár perc alatt átmehetünk egy másikra, hiszen többszáz található ebben a régióban.
6: Puglia tengerpartjai szépek

Jó utat mindenkinek, Puglia tengerpartjai megismeréséhez is!