A barcelonai tengerpartok nagyon népszerűek, azonban Barcelona alapvetően nem egy tengerpartos desztináció.

Az legszebb tengerpartok Spanyolországban Andalúziában vannak,  Andalúzia legszebb tengerpartjairól  pedig itt olvashatsz.

Érdekes adat, hogy Barcelona tengerpartjait csak a 90-es években kezdték kiépíteni. Ekkor kezdték a homokot megtisztítani és a vizet is kitakarítani, ekkor szélesítték ki a tengerpartot és a megfelelő létesítményeket is megépítették mellé, hogy egy olyan szép tengerpart legyen, mint amilyet ma láthatunk ha Barcelonába utazunk, előtte meglehetősen elhanyagolt képet mutattak az itteni tengerpartok. 

 

Barcelona legnépszerűbb tengerpartjai

A legnépszerűbb tengerpartok Barcelonában azok, amelyek a bervároshoz (a Ramblához) a legközelebb vannak.
A Sant Miquel és a Sant Sebastiá partok azok, ahol a legtöbb ember megfordul az év bármelyik hónapjában.
A tengerpart könnyen elérhető egy negyed órás sétával a Kolumbusz szobortól, vagy ha a metróra szállunk, akkor a Barceloneta megállótól kell séteálni egy picit.

A teleférico Barcelonában
A teleférico gondolái Barcelonában

Először a sportkikötő mellett fogsz elsétálni, majd Barcelona egyik híres látnivalóját, a Teleféricot fogod látni.

Már maga a sportkikötő is elég látványos mert rengeteg méregdrága yacht köt ki itt, mitöbb, néha orosz oligarchák, focisták, sztárok híres hajóit is látni a kikötőben.

A Teleférico egy érdekes program lehet, érdemes rá fölülni és elmenni legalább a következő megállóig. Nyáron reggel fél 11 és este fél 9 között közlekedik, télen, mivel korábban sötétedik, csak délután fél 6-ig jár.
Egy menet vele 11 euróba kerül, a retúr jegyért 16,5 eurót kérnek.
Bővebb infó itt: Teleférico de Barcelona.

Tengerpartok Barcelonában - a tengerparti út
széles út a kikötő mellett


Milyen hosszú Barcelona tengerpartja?

Körülbelül 5 kilométer hosszan terül el a gyönyörű sárga homokos tengerpart Barcelona belvárosától az északabbra fekvő részekig.

A tengerpart legdélebbi pontján van a híres hotel W Barcelona, (érdemes megnézni a szálloda linkjét mert szuper kilátás van minden szobájából, a tetőmedencéjéről nem is beszélve.)

A barcelonai tengerpart északi vége pedig a playa Levant.

barcelonai tengerpartok

A barcelonai tengerpartok vízminősége

Mivel különösen nyáron túlzsúfolt bármelyik része az itteni partnak, ezért a tengervíz minősége sem mindig a legjobb, épp ezért rendszeresen mérik a minőséget és ha fürdésre alkalmatlanná válik, lezárják a tengerpartot.
2019-ben többször lezárták a barcelonai tengerpartok egy részét hol az elszaporodott medúzák miatt, hol pedig a tengerben úszó borzasztó mennyiségű szemét és műanyag flakonok miatt.
Természetesen a hatóságok megpróbálnak mindent megtenni azért, hogy a víz minősége folyamatosan megfelelő legyen, de globális problémával állnak szemben.
Ha sárga zászlót tűznek ki a parton, akkor az azt jelenti, hogy fürdésre nem ajánlott a víz éppen. Ebben az esetben keressetek másik tengerpartot.

Mikor utazzunk Barcelonába?

Barcelona nem egy tipikus tengerparti célállomás, -bár rendelkezik tengerparttal- de ha tengerparti nyaralás céljából utazunk ide, akkor azt vegyük figyelembe, hogy nyáron, a legmelegebb napokon, bizony alig fogunk helyet találni a törölközőnknek a legnépszerűbb tengerpartokon. (A belvároshoz legközelebb esőkön.)

Lehet, hogy jó ötlet az, ha a szomszédos települések egyikében foglaltok szállást, ahol sokkal hosszabb a part és nem egy kis területen koncentrálódik a nagy tömeg. Az egyik ilyen part, a magyarok körében is népszerű Lloret del Mar és igen, itt is igen sokan vannak a parton néha, de vannak szállodák, amelyeknek kvázi saját tengerpartjuk van. Ilyen például a Hotel Santa María, ami még nem is vészesen drága és még medencéje is van, az erkélyes, tengerre néző szobákról nem is beszélve.

barcelonai tengerpartok novemberben
A part november végén

Strandszezon Barcelonában

A helyi hivatalos weboldal szerint Barcelonában két szezon van: a főszezon és a középszezon. (Temporada media.)
Magyarán nincs holtszezon, mert mindig vannak a tengerarton.
A strandszezon miden évben máskor kezdődik, de általánosan elmondható, hogy május harmadik hetében kezdődik a főszezon és egészen szeptember közepéig tart. Az év többi részében középszezon van, azzal a különbséggel, hogy Húsvét, és a nagyobb spanyol ünnepek és munkaszüneti napok környékén szintén megtelik a part.

Általánosságban elmondható, hogy bármikor mész, mindig lesznek emberek a tengerparton. Novemberben is szoktak itt fürdeni a „bátrak” és januárban is simán vannak fürdőzők. (Nem tudom, hogy nem fagynak bele a tengerbe! :D)

A barcelonai tengerpartok felszereltsége

A barcelonai tengerpartok roppant népszerűek, ezért minden parton van -különösen a csúcsszezonban- vizimentő és tisztálkodási lehetőség is.
Ezek általában 10:30-kor nyitnak és nyáron este fél 8-ig vannak nyitva, a többi időszakban pedig 6-kor zárnak.

A kellemes naphoz szükséges ételeket és italokat beszerezhetjük a tengerpart mellett elhelyezkedő bárokban, büfékben és éttermekben a megszokott árakon.

tengerpart télen - barcelonai tengerpartok
Téli kép a Barceloneta tengerpartról 🙂

Szállások a tengerparton

1, Az egyik legolcsóbb, ami közvetlenül a tengerparton van, (előtte már kezdődik a homokos rész) a Safestay Barcelona. Ez egy olcsó hosztel, de ha fiatalok vagytok és inkább a szórakozáson van a hangsúly, akkor nézzétek meg.
2, A Hesperia del Mar is tengerparti, ha olyan szobát választotok, akkor kilátást is kaptok a tengerre. Ez egy jobb minőségű szállás.
3, Egy szuper, tengerparti szálloda, szép tetőmedencével, nem csillagászati áron az Occidental Atenea.

barcelonai tengerpartok a magasból

Hány fokos a víz?

Ha az egész pontos adatokra és a holnapi előrejelzésre vagy kíváncsi, akkor a spanyol meteorológiai szolgálat oldalát nézd meg. Itt a „temperatura del agua” sort figyeld.
Ha az egész éves átlagokat szeretnéd tudni, akkor ezt a szörfös oldalt látogasd meg.
Általánosságban elmondható, hogy a víz februárban és márciusban a leghidegebb, de a legmelegebb hónapokban is „csak” 26 fokos.