Puglia látnivalói: Bari és környékének látnivalói 2024-re

Puglia látnivalói

Puglia látnivalói mindenkinek tartogatnak kellemes meglepetéseket: a tengerpartok szerelmesei Olaszország legszebb tengerpartjait, az igazi olasz hangulat kedvelői pedig jellegzetes tereket és hangulatos kávézókat, éttermeket találnak, az olasz konyha rajongói pedig Olaszország egyik legjobb gasztronómiáját találják Pugliában, de az ország egyik legjobb szállodája is itt van, a Masseria Torre Maizza

Puglia látnivalói
Ostuni

Felejthetetlen utazásban lehet részünk, ha a Budapesttől repülővel másfél órányi távolságra lévő csodálatos Puglia tartományba látogatunk.

Nézzük, melyek Puglia látnivalói?

Csodás tengerpartok

Ha csak pár napod van a Puglia titkait felfedezni:

A következő városokat ajánlom neked, mind könnyen és gyorsan elérhető Bariból tömegközlekedéssel és autóval is.

Polignano a Mare
Monopoli
Ostuni
– Alberobello
– Matera (világörökség!)

Ha tengerparti vakációt tervezel:

Tudtad, hogy Európa legszebb tengerpartjai Pugliában vannak?

  1. Punta Prosciutto (Európa egyik legszebb tengerpartja)
  2. Polignano a Mare (pici, de annál érdekesebb a partja)
  3. Trani (hosszú, köves tengerpartja van)
  4. Bisceglie (sziklás, de nagyon érdekes a partja)
  5. Giovinazzo
  6. további tengerpartokért katt ide: Puglia legszebb tengerpartjai.

Ha ügyes vagy, egy péntek délutántól vasárnap estig tartó út során a fentiek közül jó pár várost simán meg tudod nézni, még tömegközlekedéssel is.

Alberobello érdekes házai

Pugliában az UNESCO 3 világörökségét is láthatod:

  • Castel del Monte érdekes vára
  • Alberobello látványos épületei, a trullik és
  • éa a San Michele Arcangelo (Foggia) templom mind az UNESCO Világörökségi listáján szerepelnek.

PUGLIA LÁTNIVALÓI

Puglia látnivalói - infografika

Puglia infografika letöltése pdf-ben.

Visszatérve az Alberobello, Polignano a Mare, Ostuni, Monopoli körre:

Ha nem bérelsz autót, az első három város megtekintése akkor is sima ügy, mert van vonat és buszok is, amik elég sűrűn járnak.

Ha több, mint 3-4 napod van, vagy van egy heted, akkor akár körbe is járhatod az egész félszigetet, jókat strandolhatsz, akár még novemberben is.

Puglia látnivalói
Otuni egyik utcácskája

Bejutás Bariba a reptérről (ha nem bérelsz autót)

Bari reptere 12 kilométer távolságra helyezkedik el a várostól, körülbelül 20-25 perc bejutni a belvárosba. A legnagyobb buszpályaudvar a Centrale vasútállomásnál van. Itt tudod megnézni a menetrendet.
A repülőtérről vonattal vagy busszal tudsz bejutni a városba, de akár a környező nagyobb településekre is van buszjárat, igaz, nem a leggyakrabban és nem minden nap közlekednek.

Polignano a Mare látnivalói

Bariban a tömegközlekedés viszonylag olcsó. A sima jegy 1 euróba kerül, ezzel csak egy menetet mehetsz. Az 1,2 eurós jeggyel már 90 percig utazhatsz, de megfontolandó, ha többet akarsz tömegközlekedni a városban, hogy napijegyet veszel mert az lényegesen kedvezőbb áron van: 2,5 euróba kerül és egész nap arra mész, amerre akarsz.
Ha simán „turistáskodni” akarsz a városban, akkor nincs szükséged napijegyre általában, mert az érdekesebb részek pont Bari óvárosában (Bari Vecchia) vannak, ahol meg semmi nem jár.
A reptérről befelé jövet vonatra is szállhatsz:  Ez is a Piazza Moro-ra visz be. A jegy ára pár euró irányonként, a menetidő pedig 17 perc.

Locorotondo egyik utcácskáján.


Közlekedés Pugliában a városok között:

A vonat általában pontosan és rendszeresen jár, ráadásul nem is drága.
Pugliában 4 regionális vasút van, ezek az alábbiak, de ha a sima menetrendre vagy kíváncsi, a trenitalia.it oldal is kiadja.
A Ferrovie Sud Est Barit és Lecce, Taranto és Brindisi városokat köti össze. A Ferrovie Appulo Lucane Bari és Murgia, Basilicata között jár. A Ferrotramviaria Bari és az északabbra fekvő Trani között jár. A Ferrovie del Gargano Bari és a Gargano-félsziget között jár.

Látnivalók Bariban

Amikor megérkezel a vasútállomásra, ne ijedj meg, nem ott van a látnivaló.  A környék elég lepukkant, de ha elsétálsz az óvárosba, ott igazi hangulatos utcácskákat találsz.

A vasútállomás előtt van egy hatalmas szökőkút – érdemes megnézni –  az egyik sarkon pedig egy McDonald’s, a másikon egy Bacio di Latte nevű kávézós, sütizős hely lesz – itt jókat lehet enni általában. A kettő között indul egy széles sétálóutca, azon kell végigmenned, hogy az óvárosba juss. (Kipróbált, jó szállás a várnál!)

A vasútállomás előtti téren van egy jó turistainformációs bódé, annak tanácsos a felkeresése mert egész Pugliáról adnak szórólapokat, térképeket és mindent, amire szükséged lehet. Érdemes bemenni oda!

Bari látnivalói: Szent Miklós bazilika – Ahol a „Mikulás” van!

Puglia látnivalói - Bari látnivalói: Szent Miklós templom

Bari egyik érdekes látnivalója amit nem szabad kihagyni az a Szent Miklós (San Nicola) templom, ami a kereszténység egyik legjelentősebb egyházi építménye, fontos búcsújáró hely, nemcsak a keresztények körében, hanem az ortodoxoknál is. (Fenti képen látható a belseje) Ha szerencsés vagy, akkor pont akkor vagy Bariban, amikor Szent Miklós szobrát egy körmeneten kiviszik a templomból. A közelében ezt a szállást próbáltuk ki, nekünk bejött.

Tipikus 🙂

Bari igazi látnivalója maga az óváros

Bari látivalói (ezen a pasta workshopon kívül) maga az óváros a szűk utcákkal, az oda kiteregetett ruhákkal és lepedőkkel, vagy a pici lakások ahova bekukkanthatsz a nyitott ajtókon át, de láthatsz az utcán ücsörgő helyieket, akik beszélgetéssel (is) töltik idejüket, vagy éppen tésztát készítenek. 🙂
Hihetetlen az összes déli városka hangulata, már csak ezért is érdemes céltalanul bóklászni az óvárosokban. Ha valami érdekes szállásra vágytok, akkor ennek a freskós szobáját próbáljátok ki Suites di Jo Bariban.

Lungomare Bariban

Bariban az óvároson kívül még az úgynevezett Lungomare-n is egy kellemes sétát tehettek, de a halászhajó és csónakkikötő is érdekes hely 🙂

Bari tengerpartja: Pane e Pomodoro

Ha már a Lungomare környékén jártunk, meg kell említenem Bari tengerpartját, a Pane e Pomodoro (kenyér és paradicsom) strandot.
Ha végigsétálsz a belvárosból Lungomare-n, ide fogsz kijutni.
A strand, mivel a városban van, nyáron, nagy hőség idején igen zsúfolt tud lenni, viszont ha nincs annyira meleg, érdemes kimenni ide.
A part homokos és a közelben mindent megtalálsz, amire szükséged van: éttermek, kávézók és még öltözőszekrények is vannak.
Bővebben a környék tengerpartjairól itt írnak Tengerpartok Bari mellett.

Torre Quetta strand

Ehhez a parthoz sem kell sokat gyalogolnod, mert a fönti Pane e Pomodoro strand után található. A Torre Quetta körülbelül 500 méter hosszú, viszont itt már köves a part, nem homokos, mint az előzőnél. Itt is megtalálsz minden strandoláshoz szükséges jót.

Puglia látnivalói:
bari látnivalói, színház

Teatro Petruzzelli

Jut is eszembe, Bariban van ingyenes városnézés! A teatro Petruzzelli Olaszország negyedik legnagyobb operaháza és az egyik legszebb az országban. Meglehetősen elüt a környezetétől a vörös épület, és ha bemegyünk, csodát láthatunk! A nézőtér 4000 főt képes befogadni, minden csupa arany és vörös bársony.
Másik érdekesség, hogy 1991-ben az akkori tulajdonosa felgyújtotta, mert szerette volna megkaparintani a biztosítási összeget, de rájöttek a turpisságára. Az épület egészen 2009-ig zárva volt.
Ma ez egy rendes, működő operaház, ha arra jártok és érdeklődtök a műfaj iránt, érdemes megnézni egy előadást. A jegyárak a választott helytől függenek, 12 eurótól indulnak. Itt lehet megnézni a műsort.

Csúszdapark  Bariban

Ha nyáron mész Bariba, esetleg gyerekkel mentek, egy jó lehetőség a kikapcsolódásra a csúszdapark Bariban.  Ez az aquapark Bari külvárosában van, autóval könnyebb megközelíteni, de tömegközlekedve sem lehetetlen. Találsz ott rengeteg csúszdát, (kicsiknek is van megfelelő, sekély vízű medence) étkezési lehetőséget és minden földi jót, amit egy ilyen helytől el lehet várni.
A belépő ára attól is függ, hogy melyik hónapban mentek. Itt van bővebb infó róla.

Piac Bariban

Biztos hallottad már a mondást, hogy ahhoz, hogy egy népet megismerj, menj ki a piacra és a tetemőbe. A Bari belvárosában található fedett piac az egyik a sok helyi piac közül. Főleg halat és mindenféle herkentyűket árulnak és ha nem jártál még olasz halpiacon, akkor mindenképp meg kell nézned!
Nagyon érdekes a sok ismeretlen herkentyű. Tudtad, hogy az olaszok megeszik a tengeri sünt is? Egy speciális eszközzel kettészedik az állat páncélját és a narancssárga húsát simán kiveszik, megeszik.

Ahol a tésztát az utcán készítik

Puglia és a tészta elválaszthatatlan.
A helyi ízek messzeföldön híresek, ami nyilván nem véletlen. Ha egy kicsit vissza szeretnél repülni az időben – és még szerencséd is van – akkor Bariban a  Strada ad Arco Basso -nál láthatod az igazi régi Barit vagy Pugliát: asszonyok az utcán, kézzel készítik vagy szárítják a hagyományos pastát, az  Orecchiette-t. A tésztákból vehetsz is, ha épp ott vannak a nénik. 🙂

Puglia látnivalói –  Polignano a Mare

Puglia látnivalói  - Polignano a Mare
Polignano a Mare

Ennek a kisvárosnak is a hangulatos óvárosát tudom ajánlani egy remek sétára, de érdemes a közeli szakadékos parton is tenni egy hosszabb sétát, emlékezetes lesz! Ha vonattal érkezel, az állomás a város felső részén van, egyszerűen csak indulj el lefelé, a kellemes kávézókkal  és fagyizókkal szegélyezett úton, majd kiérsz egy térre, de te mindig csak lefelé menj. Ott vár téged az óváros, igazi olasz hangulattal. Bővebben a városról: Polignano a Mare látnivalói

Polignano a Mare óvárosa nagyon tiszta és rendezett, sok a virág.

Puglia látnivalói - Polignano a Mare főtér

A városban van egy nyáron igen zsúfolt kis öblöcske, fölötte egy híddal.
A lejáratot a vár (óváros) bejáratától északra találod 200 méterre. Érdemes lesétálni a lépcsőn a partra ha időtök engedi és eltölteni ott egy kis időt.

Tipp: Ha szállást keresel Pugliában, akkor Polignano  a Mare remek hely erre! Többször laktunk Polignanoban, de a kedvencünk a remek kilátással rendelkező Malú. Polignano a Mare vonattal elérhető Bari központi pályaudvaráról (Bari Centrale). Napszaktól függően kb. 30 percenként vagy óránként járnak a vonatok, a menetidő vonattól függően körülbelül 20 perc, az ára pedig 3 euro irányonként. Itt tudtok jegyet venni. vagy megnézni a menetrendet. Polignano a Mare-ról írtam egy hosszabb posztot az összes látnivalóval, azt is olvasd el! Polignano a Mare látnivalói

Monopoli – Puglia látnivalói 

Puglia látnivalók - Monopoli vára a tengerparton
Vár és halászkikötő 🙂 Remek kombó!

Polignano a Mare és Monopoli között 5 perc az út vonattal. Mindkét város, Polignano a Mare és Monopoli is maga a csoda! Nyilván építészetileg és hangulatilag nem nagyon különböznek egymástól, hacsak nem annyiban, hogy Monopoliban nincs olyan meredek sziklafal a parton. Monopolinak nagyon szeretem az óvárosát, annak is a vár részét. Nem nagy, de egy-két órát simán megér elmenni ide, vagy ha nyáron mentek (vagy november elején) érdemes strandolni is itt, hiszen ilyen várfal alatt hányszor van alkalma az embernek fürdeni? 🙂 Mi többször voltunk itt október végén és november elején is, akkor a víz még kellemes meleg errefelé. (Melegebb, mint júniusban mert ilyenkorra még nem hűlt ki a tenger, júniusban pedig még nem melegedett fel eléggé.) Bővebben Monopoliról itt írnak: Monopoli látnivalói

Puglia látnivalói - Monopoli

Ez a városi strand. A víz mindig nagyon tiszta.

Puglia látnivalói: Ostuni, a fehér város

Hogy őszinte legyek, Ostuni az egyik nagy szerelmem. A városnak két része van. Az egyik az alábbi képeken látható fehér város, a másik egy fokkal modernebb városrész. A fehér város egy kör alakú, majdnem teljesen várfallal körbevett kerek, régi város szűk utcácskákkal, ahol minden fehérre van festve.
Ostuni nem nagy, de az ember nem tud eleget gyalogolni benne, hogy az összes utcáját bejárja, ráadásul, hogy nehezítsék az ember dolgát, még remek kilátás is van a közeli tengerre. Egyszóval Ostuni megér egy látogatást, de még többet is 🙂 Itt írok bővebben Ostuniról.

Maga a város így néz ki kívülről:

Puglia látnivalói - Ostuni

És ilyen a másik oldalról napsütésben. Kerek! 🙂 (A szomszédban van egy Locorotondo nevű város, az látványosabban kerek.)

Puglia látnivalói - Ostuni a várfallal körbevett fehér város


Pálmafákkal díszítve 🙂

Puglia látnivalói - Ostuni távolabbról

A várfalon (vagy alatta) végigfut egy széles sétány:

Puglia látnivalói - Ostuni a fehér város várfala

A várfalon belül pedig ilyen utcácskák vannak. Minden fehér!

Puglia látnivalói - Ostuni a fehér város

Ez itt az egyik főutca.  Jó „széles”

Puglia látnivalói - Ostuni egyik főutcája

A főtéren remek kávét főznek a buszmegállónál a sarkon, ücsöröghettek is az asztalnál egy darabig a napsütésben, élvezhetitek az életet, csak úgy, olaszosan 🙂

Puglia látnivalói Ostuni

Szállások Ostuniban

Szállások tekintetében Ostuni jól el van látva és nem túl meglepő módon, a várfalon belül található apartmanok, szállodák belső geometriája nem hasonlít egy panellakáséhoz, lévén girbe-gurba, boltíves, lekerekített mindenhol. Egyszerűen utánozhatatlanok 🙂 Kedvencek: A 7 Archi egy olyan utcában van, ahol 7 boltív alatt kell elmennünk, mielőtt bekanyarodnánk a bejárathoz. Pici apartmanok, de a várfalban vannak. Hányszor laktál eddig várfalban? : Link itt.
Másik kedvenc: A 30 Metri Quadri, amit kicsit nehezebb kifogni, elég népszerű ez is, hiába csak 30 négyzetméter 🙂
Ostuniba úgy juthatsz el a legegyszerűbben (autó nélkül) ha vonatra szállsz. Ugyanaz a vonal, mint az előző városok.
Az Ostuni nevű megálló Baritól körülbelül 40 percnyi távolságban van, a vonatok kb. 20 percenként indulnak, a jegyár Baritól számítva 5,6 euro a Regionale vonatra. (Az intercity ennek duplája, menetideje viszont ugyanannyi)
Fontos, hogy az Ostuni nevű megálló nem a városban van, hanem Ostuni város és a tengerpart között egy ipari zónában. Onnan úgy fogsz eljutni a városba, hogy megvárod a buszt. Az állomáson mindig ki van függesztve a menetrend, és a buszok a vonathoz vannak igazítva, tehát valószínűleg keveset kell várnod. A buszjegy 1-2 eur körül van. Mentrend itt van.

 Puglia látnivalói: Alberobello

Fontos tudni, hogy Alberobello világörökségi helyszín. A helyiek sok-sok évvel ezelőtt nem akartak vaskos adót  fizetni az épületek, lakóházak  után, ezért kitaláltak egy páratlan dolgot: a házakat kötőanyag nélkül építették, így ha jöttek az adóbehajtók, simán lebontották ezeket a cuki házikókat, így mivel nem volt ház csak egy kőhalom, nem kellett fizetniük. Persze az adószedők hamar rájöttek a turpisságra, de addigra már hozzászoktak a helyiek ezekhez a furcsa építményekhez.

Puglia látnivalói - Alberobello utcácskája

A szimbólumok a tetőkön nem véletlenül vannak! Szerencsét, egészséget, bőséget hoznak.

Puglia látnivalói - Alberobello trullo
alberobello

Fehér házak, virágok, Alberobelloban

alberobello

Ha teheted, egy trullóban aludj! Örök és felejthetetlen élmény! Mi itt aludtunk. Locorotondo és Alberobello között van ez a hely, nagy medencével, grillezővel, egy nagyon tiszta és izléses berendezésű trullóban. Pont ez az ajtó volt a miénk itt alul:  🙂

Puglia szállás, alberobellóban


A Due Passi del Centro    Alberobello közepén van, olcsóbb is, ez sem rossz megoldás.

Giovinazzo – az ismeretlen szépség

Ha nem szeretnél messze menni Bari repterétől, de mégis egy kellemes óvárosban szeretnél sétálni vagy strandolni, akkor ajánlom figyelmedbe Giovinazót.
Itt ugyanazt találod, amit a felkapottabb városokban, csak még kevesebb a turista ezért nyugisabb a hely. Giovinazzo romantikus kis öblöcskéjében a halászcsónakok, az óvárosában hangulatos utcák várnak. A szállások is olcsóbbak itt, mint például Polignano a Mare-ban.

Bisceglie

Bár Puglia látnivalói közül nem annyira kiemelkedően fontos, de sokan választják Bisceglie-t nyaralásuk színhelyéül mivel közel van Barihoz és érdekes a tengerpartja. Írtam róla egy egész hosszú posztot, leírtam a tapasztalatokat, itt tudod elolvasni: Bisceglie látnivalói.

Összefoglalva Puglia látnivalói

Ha csak egy hosszú hétvégéd van, esetleg péntek estétől vasárnap estig érsz rá, Puglia remek választás. Hosszabb időre is, mert akkor láthatod az európai Maldívnak nevezett, tényleg csodálatos tengerpartokat. Puglia látnivalói egész évben várnak minket, és a tenger még novemberben is meleg szokott lenni.
Az olaszoknál a szabadságolási időszak augusztus, akkor tényleg nagyon-nagyon sokan vannak a partokon, de júliusról is elmondható ugyanez.

FONTOS!

Sziesztát tartanak, ami azt jelenti, hogy magyar gyomor számára megszokott étkezési (vacsorázási) időben minden étterem zárva van. Este 8-kor nyitnak. Ha délután mégis találsz egy nyitva tartó helyet, becsüld meg, egyél valamit 🙂

Mesélő képek

Puglia látnivalói - Burrata

A képen egy burrata nevű nagyon finom tejszínnel töltött sajt van. Ha ilyet látsz valahol, érdemes megkóstolni. Általában valamilyen salátával tálalják. Pugliában sok helyen látsz tejboltot, ha igazán finomat szeretnél enni, akkor menj be, jókat készítenek az olaszok.

Piac - Puglia látnivalói

Ez egy hagyományos piac, amiből több maradt meg, mint amennyi Magyarországon. Az emberek szeretnek kijárni vásárolni az ilyen helyekre. Érdemes korán menni mert a friss árut, főleg a halakat korán kezdik árulni, ne romoljon meg a melegben.

Ha szereted a kagylókat, akkor Puglia a te helyed. A helyiek imádják, mindenféle színűt és formájút fogyasztanak, még a tengeri sünök narancssárga belsejét is megeszik.
Ha ilyet rendelsz egy étteremben, akkor számíts arra, hogy egy nagy halommal fog kihozni a pincér, egy kisebb hegy lesz az asztalon. Természetesen a hús kiszedéséhez alkalmas eszközt is adnak.

Bari vasútllomása

A fenti képen Bari vasútállomása látható. Ez kiindulási pontnak tekinthető minden sétához.
Fontos, hogy a környékén nem a legfényesebb, szóval ne ítélj elsőre, nem ilyen az egész város.

Nyáron meleg van itt is, így a pék az ajtóban hűti a termékeit. Érdekes benézni egy helyi pékségbe. Sok helyen régi technológiával állítanak elő isteni finom kenyereket, focacciát és még ezernyi dolgot.

Puglia látnivalói

A fenti hely Traniban van, de hasonló kellemes éttermeket találsz az egész félszigeten és mivel a helyi konyha kifejezetten jó, általában nem fogsz csalódni.
Egy dolgot ne felejts el: a helyiek későn nyitnak és bezárnak sziesztára, így a legtöbb étterem este 8-kor nyit, előtte pedig minden zárva.

Bisceglie roppant hangulatos hely. A helyi halászok ide kötik ki a csónakokat mert a kisváros többi részén a tart sokkal sziklásabb. Ha van időd és kedved, ülj ki ide és nézelődj egy darabig.

Alberobello „Aprajafalva”

Alberobello szépséges utcája

Ha vannak hihetetlen helyek, akkor az egyik egész biztosan Alberobello ezekkel a különleges házakkal. Mára jó néhány közülük átalakult valamiféle vendégeket fogadó létesítménnyé, de a közöttük haladó utcácskák ilyen szépek és virágosak. Ha van időd elmenni Alberobelloba, akkor ne hagyd ki mert Puglia látnivalói közül egészen biztosan élvonalbeliek.

Életképek – Puglia látnivalói

Puglia látnivalói - Bari

De vannak itt nagyobb városok is. Bari ilyen egy átlagos napon: sok autó, emberek, tömegközlekedés, nyüzsi, zaj és minden ami szükséges egy olasz városhoz. Ne felejtsd el, hogy nyáron a nagy meleg miatt sziesztát tartanak még itt is és sok bolt bezár és csak este nyit ki.

Ha Bariban jársz, vannak dolgok, amiket érdemes vásárolni, akar úgy is, hogy hozol haza. Puglia a friss tészták olasz őshazája, így itt bőven találsz tésztásokat, de arról, hogy mit érdemes venned, itt írnak sokkal bővebben. Még annyit hozzátennék, hogy a friss tésztákat általában csak papírzacskóba teszik, így ha szerzel egy dobozt, akkor biztonságosabban tudod messzebbre is szállítani. (Kedvencem a spenótos-sajtos ravioli, kóstold meg!)

Puglia látnivalói

A fenti képen nem egy tipikus olasz tájat vagy parkot látsz, bármennyire is szeretnénk, a pálmafák nem őshonosak itt sem, ezzel szemben rengeteg olasz kisváros (és persze nagyobb város) terein láthatsz belőlük. A pugliai parkokban esténként van nagyobb élet, nyáron már sötétedés után mert a hőmérséklet addigra válik elviselhetővé, így a helyiek ilyenkor merészkednek elő otthonaikból. Ilyenkor a gyerekek is kimennek játszani, az idősebbek, nénikék, bácsikák és a fiatalabbak is megtöltik a parkokat, beszélgetnek, nevetgélnek, élvezik az életet. Ha van időd, ülj te is le egy kicsit, élvezi az olasz életritmust, nagyon sokat tanulhatunk ezektől a sokkal délebbi kedves népektől.

Az olaszok és a nyaralás

bari környéke

A képen látszik, hogy valamikor nyáron fotóztam, szerintem bőven júliusban. Ilyenkor igen meleg van, a helyiek is úgy gondolják, hogy eljött a vakáció, a nyári szabadság ideje.
Tudtad, hogy az olaszok általában nem mennek külföldre nyaralni? Miért tennék, ha országon belül minden megvan nekik: vannak északon magas hegyeik, tudnak síelni. Vannak homokos tengerpartjaik és kövesek is, vannak modern városrészeik és hangulatos, többezer éves városaik is. Ezért nincs különösebb okuk a nagy világjárásra mostanában. A helyiek július végén vagy augusztusban szoktak nyaralni vagy szabadságra menni, így számíts arra, hogy ilyenkor tényleg sokan lehetnek, főleg a tengerparti részeken és ilyenkor a szállások árai is megemelkednek, értelemszerűen az éttermek is jobban tele vannak az év ezen szakaszában.


Köszönöm, hogy elolvastad, kellemes nyarat vagy utazást kívánok nektek az olasz csizma sarkában, ahol Puglia régiót találod!