A csodálatos Puglia, avagy Bari és közvetlen környékének látnivalói

Puglia látnivalói

Puglia látnivalói:
Felejthetetlen utazásban lehet részünk ha a Budapesttől repülővel  másfél órányi távolságra lévő csodálatos Puglia (ejsd: Pujja) tartományba látogatunk.

Puglia látnivalói - Bari óvárosa

Puglia hangulatos,  látnivalók és történelmi események miatt is érdememes ellátogatni ide, de ha már Puglia-ról van szó, nem lehet kihagyni az utazás gasztronómiai részét sem. Puglia az egyszerű ételek őshazája, például a pastáé, de ne feletkezzünk meg arról sem, hogy  Pugliában van az “európai Maldív” és ha nyáron látogattok az olasz csizma sarkába, nem szabad kihagyni a tengerpartokat sem. Igazság szerint egész november közepéig élvezhető a tenger. 

Ha a Wizzair-rel repülsz Pugliába és csak pár napod van, a következő városok megtekintése érdekes lesz:
– Polignano a Mare
– Monopoli
– Ostuni
– Alberobello
(Ha picit több időd van, Matera – a kőből épült város – is szóba jöhet. (Matera visznt már Basilicata régióban van.)

Puglia látnivalói - AlberobelloAlberobello, “törpfalva”

Ha ügyes vagy, egy péntek délutántól vasárnap estig tartó út alatt ezeket a városokat simán meg tudod nézni, még tömegközlekedéssel is.


Pugliában az UNESCO 3 világörökségét is láthatod:

Castel del Monte érdekes  vára
–  Alberobello látványos épületei, a trullik
San Michele Arcangelo templom

Puglia látnivalói - Bari, Olaszország Bari, Lungomare

Puglia látnivalói


Puglia látnivalói - infografikaPuglia infografika letöltése pdf-ben.

Visszatérve az Alberobello, Polignano a Mare, Ostuni, Monopoli körre:

Ha nem bérelsz autót, az első három város megtekintése akkor is sima ügy, mert van vonat és buszok is, amik elég sűrűn járnak.

Ha több, mint 3-4 napod van, vagy egy heted, akkor akár körbe is járhatod az egész félszigetet, jókat strandolhatsz, akár még novemberben is.

Ha autóval utaznál Pugliába, ezt az összefoglalót olvasd el.

Bejutás Bariba (ha nem bérelsz autót)

– Ha picit vastagabb a pénztárcád, van a nagyobb városokba közvetlenül közlekedő buszjárat, egész normális menetrenddel.
– Vagy mehetsz úgy is, hogy a reptér első emeletén lévő könyvesboltban/újságosnál veszel buszjegyet, megvárod a buszt és bezötyögsz a városba. A 16-os visz be 1 euróért. Itt találod a menetrendjét .pdf-ben
– Vagy metróra szállsz. Ez is a Piazza Moro-ra visz be. Menetrend itt. (válaszd ki az aeroporto-t)

Közlekedés Pugliában a városok között:

A vonat általában pontosan és rendszeresen jár, ráadásul nem is drága.

Látnivalók Bari belvárosában:

Amikor megérkezel a vasútállomásra, ne ijedj meg. Nem ott van a látnivaló.  A környék elég lepukkant, de ha elsétálsz az óvárosba, ott igazi hangulatos utcácskákat találsz.
A vasútállomás előtt van egy hatalmas szökőkút -érdemes megnézni-  az egyik sarkon pedig egy McDonald’s, és a másikon egy helyiek által látogatott pizzéria – ott jókat lehet enni általában, sajnos nem mindig. A kettő között indul egy széles sétálóutca, azon kell végigmenned, hogy az óvárosba juss.

Puglia látnivalói - Bari óváros Bari, óváros: ütött-kopott, de hangulatos és van benne valami emberi

Itt egy térkép a az óvárosról, de a vasútállomás előtti téren van egy jó turista információs bódé, annak tanácsos a felkeresése mert egész Pugliáról adnak szórólapokat, térképeket és mindent amire szükséged lehet.

Puglia látnivalói - Basilica di San Nicola (Bari) Bari, San Nicola templom

Bari egyik érdekes látnivalója amit nem szabad kihagyni az a Szent Miklós (San Nicola) templomot, ami a kereszténység egyik legjelentősebb egyházi építménye, fontos búcsújáró hely, nemcsak keresztények körében, hanem ortodoxoknál is.
Én sokáig egy mendemondának tartottam, hogy a Mikulás egy igazi, élő ember volt, de…  ebben a templomban van eltemetve!

Bari - Tour del Mulino - La Città Bari, óváros. Készül az ebéd az olasz mamma által 🙂

Bari általános látivalója maga az óváros a szűk utcákkal, a kiteregetett ruhákkal és lepedőkkel, vagy a pici lakások ahova bekukkanthatsz a nyitott ajtókon át, de láthatsz az utcán ücsörgő helyieket, akik beszélgetéssel (is) töltik idejüket, vagy éppen tésztát készítenek. 🙂
Stresszmentes környezet 🙂
Hihetetlen az összes déli városka hangulata, már csak ezért is érdemes céltalanul bóklászni az óvárosokban!

Puglia látnivalói  - Bari, Lungomare Bari, Lungomare

Bariban az óvároson kívül még az úgynevezett Lungomare  (rakpart) a halászhajókkal és csónakokkal is jó hely a sétára, de a nagy óceánjáró hajók által használt kikötőbe is bemehetünk, szétnézhetünk kedvünkre.

Puglia látnivalói - Poligamo a Mare Polignano a Mare  – csodálatos a tenger, sziklás apart, süt a nap. Pugliában vagyunk 🙂

Puglia látnivalói –  Polignano a Mare

Ennek a kisvárosnak is a hangulatos óvárosát tudom ajánlani egy remek sétára, de érdemes a közeli szakadékos parton is tenni egy hosszabb sétát, emlékezetes lesz.

Puglia látnivalói - Polignano a Mare Polignano a Mare óvárosa

Az egész óváros nagyon tiszta és rendezett, sok a virág. Igazi olasz hangulat!

Puglia látnivalói - Polignano a Mare főtér

A városban van egy nyáron igen zsúfolt kis öblöcske, fölötte egy híddal. A lejáratot a vár (óváros) bejáratától északra találod 200 méterre. Érdemes lesétálni a lépcsőn a partra.

 

Puglia látnivalói  - Polignano a mare a pici öblöcske

Rggelink a teraszon a Casa Dorsi-ban:

Puglia látnivalói - Polignano a Mare jó szállás
A Casa Dorsi szuper helyen van, a reggelit egy pici téren, a szálloda előtt szolgálják fel, közben pedig hallod a tenger zúgását. Az apartmanok tiszták, a teraszról (is) szuper a kilátás. Legközelebb is itt szállnék meg!

Polignano a Mare vonattal elérhető Bari központi pályaudvaráról (Bari Centrale) napszaktól függően kb. 30 percenként vagy óránként járnak a vonatok. Menetidő vonattól függően kb. 20 perc, az ár (2018 jaunár) pedig 2,5 euro irányonként.
Itt tudtok jegyet venni. vagy megnézni a menetrendet.

Puglia látnivalói - Monopoli halászkikötő Monopoli, egy elvarázsolt világ


Monopoli – Puglia látnivalói 

Polignano a Mare és Monopoli között 5 perc az út vonattal, a jegy pedig 1,1 eur (2018 január)  Mindkét város, Polignano a Mare és Monopoli is maga a csoda. Nyilván építészetileg és hangulatilag nem nagyon különböznek egymástól, hacsak nem annyiban, hogy Monopoliban nincs olyan meredek sziklafal a parton.
Monopolinak nagyon szeretem az óvárosát, annak is a vár részét. Nem nagy, de egy-két órát simán megér elmenni ide, vagy ha nyáron mentek (vagy november elején) érdemes strandolni is itt, hiszen ilyen várfal alatt hányszor van alkalma az embernek fürdeni? 🙂
Mi többször voltunk itt október végén és november elején is, akkor a víz még kellemes meleg errefelé. (Melegebb, mint júniusban!)
Puglia látnivalói - Monopoli
Ez a városi strand. A víz mindig nagyon tiszta.

Ez itt alul pedig a pici, védett halászkikötő a várnál. Szerintem kihagyhatatlan!

Puglia látnivalói - Monopoli

Puglia látnivalói: Ostuni, a fehér város

Ilyen az egyik oldalról nézve:
Puglia látnivalói - Ostuni

És ilyen, a másik oldalról napsütésben. Kerek! 🙂 (A szomszédban van egy Locorotondo nevű város, az látványosabban kerek)

Puglia látnivalói - Ostuni a várfallal körbevett fehér város
Pálmafákkal díszítve 🙂

Puglia látnivalói - Ostuni távolabbról
A várfalon (vagy alatta) végigfut egy széles sétány:

Puglia látnivalói - Ostuni a fehér város várfala
A várfalon belül pedig ilyen utcácskák vannak. Minden fehér!

Puglia látnivalói - Ostuni a fehér város

Ez itt az egyik főutca.  Jó “széles”… 😀

Puglia látnivalói - Ostuni egyik főutcája
A főtéren remek kávét főznek a buszmegállónál a sarkon, ücsöröghettek is az asztalnál egy darabig a napsütésben, élvezhetitek az életet, csak úgy, olaszosan egy kávé mellett 🙂

Puglia látnivalói Ostuni
Szállások tekintetében Ostuni jól el van látva és nem túl meglepő módon, a várfalon belül található apartmanok, szállodák belső geometriája nem hasonlít egy panellakáséhoz, lévén girbe-gurba, boltíves, lekerekített mindenhol. Egyszerűen utánozhatatlanok 🙂 Kedvencek: A 7 Archi egy olyan utcában van, ahol 7 boltív alatt kell elmennünk, mielőtt bekanyarodnánk a bejárathoz. Pici apartmanok, de a várfalban vannak. Hányszor laktál eddig várfalban? 🙂 Link itt.
Másik kedvenc: A 30 Metri Quadri, amit kicsit nehezebb kifogni, elég népszerű ez is, hiába csak 30 négyzetméter 🙂
Ostuniba úgy juthatsz el a legegyszerűbben (autó nélkül) ha vonatra szállsz. Ugyanaz a vonal, mint az előző városok. Az Ostuni nevű megálló Baritól körülbelül 40 percnyi távolságban van, a vonatok kb. 20 percenként indulnak, a jegyár Baritól számítva 5,6 euro a Regionale vonatra. (Az intercity ennek duplája, menetideje viszont ugyanannyi) Fontos, hogy az Ostuni nevű megálló nem a városban van, hanem Ostuni város és a tengerpart között egy ipari zónában. Onnan úgy fogsz eljutni a városba, hogy megvárod a buszt. Az állomáson mindig ki van függesztve a menetrend, és a buszok a vonathoz vannak igazítva, tehát valószínűleg keveset kell várnod. A buszjegy 1-2 eur körül van. Mentrend itt van.

Alberobello - világörökség - Puglia látnivalói Alberobello – Világörökség.

Puglia látnivalói: Alberobello

Fontos tudni, hogy Alberobello világörökségi helyszín. A helyiek sok-sok évvel ezelőtt nem akartak vaskos adót  fizetni az épületek, lakóházak  után, ezért kitaláltak egy páratlan dolgot: a házakat kötőanyag nélkül építették, így ha jöttek az adóbehajtók, simán lebontották ezeket a cuki házikókat, így mivel nem volt ház csak egy kőhalom, nem kellett fizetniük. Persze az adószedők hamar rájöttek a turpisságra, de addigra már hozzászoktak a helyiek ezekhez a furcsa építményekhez.

Puglia látnivalói - Alberobello utcácskája
A szimbólumok a tetőkön nem véletlenül vannak! Szerencsét, egészséget, bőséget hoznak.

Puglia látnivalói  - Alberobello trullo
alberobello

Fehér házak, virágok, Alberobelloban

alberobello
Ha teheted, egy trullóban aludj! Örök és felejthetetlen élmény! Mi itt aludtunk. Locorotondo és Alberobello között van ez a hely, nagy medencével, grillezővel, egy nagyon tiszta és izléses berendezésű trullóban. Pont ez az ajtó volt a miénk itt alul:  🙂

Puglia szállás, alberobellóban
A Due Passi del Centro a város közepén van, olcsóbb, ez sem rossz megoldás.

Összefoglalva Puglia látnivalóit:

Ha csak egy hosszú hétvégéd van, esetleg péntek estétől vasárnap estig érsz rá, Puglia remek választás. Hosszabb időre is, mert akkor láthatod az európai Maldívnak nevezett, tényleg csodálatos tengerpartokat.

Porto Cesareo
Ez Porto Cesareo tengerpartja

Ricordi dell'estate 2014. Le due sorelle, Torre dell'Orso (LE)
Torre dell’ Orso partja

Mikor utazzunk Pugliába, az olasz csizma sarkába?

Az év bármelyik szakaszában tartogat látnivalót, a tenger pedig még novemberben is meleg szokott lenni.
Az olaszoknál a szabadságolási időszak augusztus, akkor tényleg nagyon-nagyon sokan vannak a partokon, de júliusról is elmondható ugyanez. Puglia népszerű lett az elmúlt években.
A helyiek barátságosak, imádják a gyerekeket. 🙂

FONTOS!

Sziesztát tartanak, ami azt jelenti, hogy magyar gyomor számára megszokott étkezési (vacsorázási) időben minden étterem zárva van. Este 8-kor nyitnak. Ha délután mégis találsz egy nyitva tartó helyet, becsüld meg, egyél valamit 🙂

Amit mindenképpen érdemes megkóstolni az a burrata nevű sajt. Sajt-tejszín-sajt egyben.

burrata

Végezetül néhány videó a környékről és a helyi gasztronómiáról: