Bakancslista – Hova fogunk elutazni?

Nem vagyok már mai darab és néhány év múlva szeretnék leállni az utazásokkal. Jó, igen, tudom, furcsán hangzik, de ez az igazság.
A nem annyira távoli jövőben már nem szeretnék kéthetente útra kelni és elmenni külföldre, bárhol is lakjunk majd. (Oké, az elmúlt pandémiás évben nem valósulhatott meg a sok utazás, de …)
Tegyük hozzá azt is, hogy mióta az eszemet tudom folyamatos utazásban vagyok. A 80-as években csak országon belül mentünk, de a határok megnyitásától már külföldre mászkáltam, és mióta olcsón lehet repülni meg sem álltam. Szóval elég hosszú a bakancslista, szerencsére 🙂 

Hova nem szeretnék utazni?

Most még nincs vége a pandémiának de már gyűlnek a jobbnál jobb ajánlatok. El lehetne menni 180 euróért Rodoszra egy hétre egy al inclusive ellátásos sokcsillagos szállodába (repjeggyel és országon belüli vonattal együtt ennyi az ára!) vagy egyéb közeli és átlagos desztinációkra, de annak nem látom értelmét, hogy olyanra költsem most a pénzt, amit feltételezhetően majd 20 év múlva is megengedhetek magamnak és akár rozogább állapotomban is elérhető lesz.
Így aztán maradnak a nehezebben megközelíthető, távolabbi és drágább helyek. De mik ezek?

Bakancslista a következő évekre

Nem sorban írom, hanem ahogy az eszembe jut. Oda megyünk majd először, amit majd a sors dob. Nyilván jó lenne ezt a rengeteg helyet mind megnézni, viszont hogy ebből mi sikerül, az majd kiderül.
Szerintem ha csak arról mernék álmodni, hogy eljussak a Balatonra egy hétvégére, akkor azt “kapnám” a sorstól, ha meg merek álmodni nagyobbat lehet, messzebb jutok.

1, Ushuaia

Azt hiszem írtam már, hogy ez a városka (és különösen a környéke) nagyon bakancslistás nálam. Az összes közül ez az egyik legnehezebben megközelíthető hely. Legegyszerűbb lenne hajóval menni, úgy, hogy megkerüljük a kontinens csücskét és mondjuk áthajózunk Buenos Airesből valahova Chilébe. Majd meglátjuk. Utóbbi út amúgy nem olyan drága, láttam már 300 dollárért is.

2, Sydney- Seattle út (vagy fordítva)

Seattle még oké, mert az nincs olyan szinten messze, hogy az ember eldobja az agyát, de Sydney igen. Hajóval ez az út 4-6 hét és nem egyszerűen kivitelezhető. Ráadásul még a nemzetközi dátumvonalat is átlépjük közben.
Ha már út közben… akkor arra van több olyan sziget, amit jó lenne megnézni és erre legalább 40 éve vágyom. Az egyik Vanuatu, a másik Fiji, a harmadik pedig Nauru.

3, Vanuatu, Nauru, Fiji

Az utóbbi helyről már mindenki hallott, de mondjuk Nauru már nem szerepel a magyar fejekben. Nem véletlen mert mostanában világgazdasági szerepe finoman fogalmazva sem fontos ennek a 20 négyzetkilométeres szigetállamnak. Érdekesség, hogy mostanában abból élnek, hogy Ausztráliának adnak területet ahol az meg menekülttábort tart fent.
Vanuatu ehhez képest sima ügy, de majd meglátjuk 🙂

4, Hawaii

Ehhez nem kell különösebb magyarázat. 🙂

5, Giraffe Manor

Ez annyira drága, hogy biztos, hogy ha rengeteg pénzem lenne sem fizetnék azért milliókat, hogy egyszer zsiráfokkal reggelizzek. De azért álomnak ideírtam 🙂

6, Helikopterrel a Grand Canyon fölött

A múltkor kimaradt ez a buli, így ez erőteljesen pótlandó, ráadásul egészen megfizethető.

7, Antillák

Az Antillák több szigetét bejártuk már, de nem az összeset. Jó lenne többet látni közülük és nem csak látogatóba menni, hanem eltölteni pár hetet valamelyiken.

8, Új-Zéland

Drága, de hajóval már nem olyan csillagászati összeg mert amellett, hogy szállítják az embert még enni is kap meg szállása is van. Szóval ez esélyes ilyen módon. Hátránya (meg az összes igazán távoli helynek) hogy nagy az időeltolódás és azt elég nehezen viselem, teljesen mindegy hogy keletre vagy nyugatabbra megyünk. Kipurcanok tőle.

9, Florida

Elmenni Key West-ig elég régen téma nálam, viszont ha az amerikaiak tényleg ilyen ügyesen haladnak az oltásokkal, akkor ez elérhető közelségbe kerül. Floridában még ezernyi dolgot megnéznék, de azokat nem részletezem mert annyi betű nincs a világon 🙂

10, Oroszország több része

Nyilván Moszkva és Szentpétervár kihagyhatatlan, utóbbi ráadásul már nem vízumköteles, de valamiért Murmanszk is régi becsípődésem. Vlagyivosztok szintén, mégpedig úgy, hogy onnan jó lenne átmenni Japánba. Persze végigmenni a Transzszibériai vasúttal Moszkvából valahova sem elhanyagolható ötlet. Igazság szerint ide csak a gyerekkel mennék, nélküle nem vállalkoznék rá.

11, New York télen

Nem tudom miért éppen télen és nem nyáron. Valahogy ez egy furcsa vonzalom nálam.

12, Szafari

Tök érdekes lehet egy igazi szafari 🙂

13, Tevegelni a Szaharában

Egyszer már volt egy ilyen kalandom, de most egy hosszabb verziót próbálnék ki, ami legalább 2-3 napos. Szörnyen félelmetes volt tevén ülni mert hatalmas állat, ráadásul az enyém elég vad is volt, szóval maradandó élmény volt és jó lenne esélyt adni a tevéknek.

14, Emírségek

Ez már egyszer tervben volt, a repjegyünk is megvolt de közbeszólt a pandémia. Ezt jó lenne pótolni majd.

15, Bermuda!

Ne kérdezd miért épp ide. Egyszerűen piszkálja a fantáziám.

16, Röfikkel úszni a Bahamákon

Mióta egyszer láttam mennyire cukik, azóta van tervben. Ha még nem láttad miről beszélek, katt ide.

17, Egy hónap Kína

Ez is halasztódik egy ideje, szintén a pandémia miatt. Nem tudom mikor áll annyira vissza a helyzet, hogy újra Kínába lehessen utazni, ráadásul nem csak Pekingbe, de majd kiderül. Én türelmes vagyok és ez a @X+! sem tart örökké.

18, Dél-Korea és Japán

Ez lett volna a tavaly nyári programunk, de akkor még (június elején) nagyon zárva voltak még a határok. A repjegyünk megvan rá, tehát esélyes. Sőt, más esélyeink is vannak ide elmenni, de erről majd akkor írok, ha jobban látszik a dolog vége. 🙂

19, Panamericana

Igen, ez sem maradhat ki és ez sem egy “egynapos kiruccanás” mert bizony sok türelem, szervezés és tűrés kell ahhoz, hogy az ember legalább részben végig tudjon menni rajta. Nem kell végig-végig, csak legalább egy részén 🙂 Itt nézd meg miről beszélek.

20, Manaus

Manaus azóta bakancslistás, hogy zsenge koromban a könyvtárban (nagy Szabó Ervin!) elolvastam az összes útikönyvet, ami rendelkezésre állt. Szeretném megnézni az operaházat ott is.

21, Changi airport

Ennek nem kellene külön szerepelnie a listában mert elég fontos helyen van ahhoz, hogy egyszer átutazóban megnézzem, de mégis piszkálja a fantáziám milyen lehet a világ legjobb reptere.

22, Zanzibar

A fűszer szigetek 🙂 Ez a Tanzániához tartozó sziget is régi szereplője a bakancslistámnak, itt az ideje, hogy kihasználjuk a kínálkozó alkalmat majd.

23, Marokkó több városa

Többször jártunk már Marokkóban, és egyre jobban szeretem az országot. A gyerek meg pláne, szóval vele mennék pár hétre.

24, Kamcsatka

Ez nagyon szervezős és nagyon elérhetetlen viszont ha szervezett úton mennénk (ez elképzelhetetlen) akkor még rohadtul drága is. Majd kiderül. Mindenesetre jó lenne gyönyörű hegyeket, folyókat és medvéket látni. Utóbbit lehetőleg csak tisztes távolból.

Ennyi?

Dehogy! A bakancslista kimeríthetetlen, de ezek a legfontosabb helyek, hirtelen ezek jutott eszembe. Kimaradt Mongólia és Norvágia a listából meg még egy pár hely de majd úgyis alakulnak valahogy a dolgok. A cél és az álom megvan. Ez a legfontosabb.