Egy hónap KÍNÁBAN – terv árakkal

Mióta visszajöttünk Kínából, azóta piszkál mindenkit a gondolat, hogy vissza kellene menni Kínába, mondjuk egy hónapra.
Szóval egy hónap Kína jövőre! Mennyibe kerül egy hónap Kínában? Ennek jártam utána, és annak is, hogy mégis, mit lehet megnézni Kínában ennyi idő alatt. 

Hozzáteszem, hogy akkora Kína, hogy egy hónap alatt is csak egy kis részét fogjuk tudni megnézni, és árnyalatnyival jobban megismerni a kultúráját.

Kína hatalmas, de hogy számszerűsítsük: Kína 103-szor nagyobb, mint Magyarország területét illetően, népességét tekintve pedig … másfél milliárdan vannak a kínaiak.
Szóval ezért lehetetlen vállalkozás a teljes Kína megismerése, de majd apránként bejárjuk az országot. 🙂

Mit szeretnék megnézni?

(Azért egyes szám egyes személy, mert a többiek zsenik föciből és nem pörögnek rá annyira a témára, mint én. Nekik mindegy hova megyünk, nekem meg vannak elképzeléseim, mint mindig.)

Egy hónap Kína: 1. Peking!

– Mert a múltkor kimaradt a Tiltott város a pokoli meleg miatt. Erre szánok egy napot. Nem akarom végigrohanni az egészet, meg akarom nézni.
– Jó lenne jobban bebarangolni a Nyári palota területét. Aki még nem volt: a Nyári palotára bizony nem elég 2-3 óra. Ha az ember alaposan meg akarja nézni, arra szerintem egy hónap is kevés.
– Pekingnek kifejezetten érdekel a modern építészete is, tehát a körgyűrűn túl is jó lenne mászkálni. 
– Kung fu show Pekingben érdekes lehet 
– Kínai operát nézni
Longqingxia szurdok Peking mellett. 
– Megnézni a Nagy Falat újra, de most Badaling mellett
– Enni pekingi kacsát. 
– Taichizni a parkban 

 

Tervezett költségek: 
Repjegy: Budapest – Peking /Shanghai: 100.000 Huf retúr, természetesen minden illetékkel és egyébbel. De még képélkeny, merre megyünk és merre jövünk.
Szállás: Peking, 3 éjszaka, fejenként legalább 25.000 Huf. 
Belépők Pekingben: 2500 ft (tiltott város) 1500 Ft (Nyári palota) 
Közlekedés Pekingben: olcsó. 
Kaja: olcsóbb, mint Budaspesten
Általános áttekintés az árakról itt található.

Opera, egyéb dolgok teljesen fakultatív költségek.

Hajózás a Li-folyón

A folyóra egy napot szánok, a környékre kettőt, így összesen 3 nap lesz, utazással együtt.
A Li-folyó az a szépség, amit csak ritkán lehet látni a médiákban, nem értem miért, viszont ha az ember egyszer meglátja, akkor jól megjegyzi.
Erről a helyről van szó:

A Li-folyón a hajózás az körülbelül 100 dollárba kerül. Egy csomó mindentől függ az ár, még nem volt agyam elmélyülni benne. Majd…
Szállásnak kinéztem a Riverside Retreat Hotelt, ahol szerintem 2-3 napot fogunk tölteni, hogy kicsit utolérjük magunkat. Majd nézzük a hegyeket. 🙂
Szállás ára: 4000 ft/ éj., reggelivel, páratlan kilátással.
Ide pedig úgy fogunk jutni, hogy (több verzió is van) Shanghaiban felszállunk a vonatra (Shanghai Hongqiao) és vagy majdnem 9 óra alatt vagy akár 24 óra alatt (!) megtesszük az utat. Az ár attól függ, mennyire gyors a vonat és milyen szolgáltatást választunk. Érdekesség: van álló jegy egy 24 órás útra. Az a legolcsóbb, az 24 dollár. Első osztályon akár 300 dollár is lehet a jegy.
Vagy pedig repcsivel megyünk 1 óra 10 perc alatt és fizetünk kb. 15.000 Ft-t. Azt hiszem repülni fogunk.

Tervezett költségek: (ha hajózunk)
40.000 ft (hajó + szállás)
Útiköltség: Shanghai – Yangshuo repülő (egyirányú) körülbelül 20.000 Ft.

Rizsföldekre is megyünk!


Az előző helyhez kínai viszonylatban közel, 245 km-re vannak a legszebb rizsföldek.
Pont így helyezkednek el. Katt ide.
Ezt a szállást néztem ki. Lehet, hogy itt is több éjszakát kellene maradni. Rice View Villa. 🙂 Mindenesetre szerintem jó áron van fejenként 6.000 Ft-ért.

Xianggong hegy, megmásszuk a bubót

Innen gyönyörű a kilátás a Li-folyóra és a hegyekre is. Egy 100 méter magasan lévő kilátóról van szó, vagyis az egyik bubóra kell felmászni.
Magamat ismerve, lehetséges hogy megfutamodok, de majd meglátjuk. Ilyen lenne a kilátás:

Bambuszrafting a Yulong folyón

Ha már ott vagyunk, érdemes kipróbálni 🙂
Ilyen lesz:

Shanghai

Nézzük először az elképesztő adatot: 40 millióan laknak Shanghaiban és környékén.
A városra 3 napot szánok. A Bund-ot feltétlen meg akarom nézni és szeretnék olyat látni, mint itt a felső fotón.

Ezeket szeretném Shanghaiban megnézni és kipróbálni:


Szállás tekintetében iszonyat nagy a választék és van csillagászati drága és olcsó de rémesen tré szállás is, itt aztán pláne. Ezt néztem ki, Golden Tulip, aztán majd kiderül mi lesz. Éjszakánként, fejenként 10.000 Ft környéke.

Közlekedés: innen (is) lehet lemérni, hogy milyen fejlett Kínai. Arrafelé nem cammognak a vonatok, hanem mennek, mint a golyó. Peking – Shanghai vonattal 3 és fél óra és 5 és fél óra között mozog, járattól függően, viszont repülővel picit több, mint 2 óra.
És itt jön a lényeg: mire kimész a “Peking külsőn” lévő reptérre és kivárod a sorod, addigra odaérsz vonattal. A vonat 60 dollártól kezdődik. Vannak itt is osztályok, majd választunk megfelelőt.

Tervezett költségek:

Odautazás: 20.000 Ft (vonat)
szállás: 20.000 Ft

Hangzhou?

egy hónap Kína, Nyugati-tó Kínában.

Tudom, nem rémlik sehonnan ez a név, de még úgy sem, hogy Handcsou 🙂
Ez egy kisváros a nagy Kínában, picit több lakossal, mint 12 millió.
Van mellette egy szép tó, jó lenne megnézni. 🙂 És nem mellesleg, Shanghaihoz közel van. (2,5 óra vonattal)
Szállás van itt is mindenféle. Ezt találtam 5.000 Ft-ért / éjszaka / fő. Ennek a Yurong-nak legalább tök jó stílusa van. 🙂

Hszian?

egy hónap Kína

De lehet, hogy jobban ismered a város úgy, mint Xi’an. Ahol az agyaghadsereg van. Egy napot szánok a városra.

Költségek:

– Ha Guilinből repülünk, akkor kb. 15.000 Ft a repjegy. 2 óra az út.
– A szállás: van nagyon olcsó is, akár 2000 Ft-ért 12 ágyas hálóterem, de van Sheraton is és ahhoz képest, hogy ötcsillagos és lényegesen jobbak a szolgáltatásai, nem olyan vészes az ára. (Fejenként 12.000 ft)

Hajózunk a Jangce folyón?

Erre is van esély. Ennek az ára (4 nap, 3 éjszaka) körülbelül 300-400 dollár. Minden benne van a borravalón kívül. Ha úgy döntünk, hogy megyünk, akkor majd például erről az oldalról tájékozódunk.
Érdekessége az útnak, hogy a Három-szurdok-gátat is érinti.

Ürümcsi?

Mert szerintem a legérdekesebb régió lehet Kínában. Ez az Ujgur Autonóm Terület fővárosa, egy kínai (már amennyiben kínai) kisváros, tízmillió lakossal.
Azért érdekel a hely mert egy tökéletes “kereszteződés” ez arrafelé. A környező népek és kultúrák kereszteződnek ott, és ez igen különlegessé teszi.
Ha Xianból repülünk, akkor az út 4 óra repülővel (Kína nagy, mondtam már) ha vonattal megyünk, akkor 26 óra. Az ár 60-80-120 euró körül van repcsivel.

Tengerpart? Hainan?

Kínának tök jó tengerpartjai vannak, például Hainan szigetén. Lehet, hogy ott kellene eltölteni egy hetet, ez még nagyon képlékeny, de tény, hogy egy hétig jó lenne egy tengerprton dögleni valahol a környéken. Lehetőleg nem tömegben és nem nyüzsiben. Én a Windham-ot találtam szimpinek, majd még alakul a helyzet.

Lijiang és a Jade Dragon hegy? Tibet?

Na, ez a nagy kérdés. Mert ha arra is megyünk, akkor már nem hagyhatnánk ki Tibetet. (Tibetbe külön engedély kell)

Lijiang a kínai Szentendre, ugyanis ide özönlenek a kínaiak megnézni a több, mint ezer éves majdnem eredeti várost. Mármint óvárost. Világörökség a hely, de annyira turistás, mármint kínai turistás, hogy valószínűleg visszaveszik tőlük a címet.

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mellette van Kína egyik legszebb helye, a Jade Dragon Snow Mountain. Katt ide.
Fel lehet menni jó magasra, majdnem 4600 méterre felvonóval.
Innen Shangri-La már tényleg nincs messze.
Lényeg az, hogy komoly kérdések merülnek itt fel…
De még van egy évem kiagyalni 🙂

Variánsok az egy hónapra

Irány Korea?

Esély van rá, ugyanis tök jó lenne átmenni oda is egy kicsit.
Shanghaiból nincs messze repcsivel, ráadásul elég olcsó is, jó szervezéssel (majd résen leszek, ha úgy alakul) akkor 30-40.000 Ft-ból megvan egy oda-vissza jegy. Ha átmegyünk Koreába, akkor néhány napot leszünk ott.

Irány Japán?

Shanghaiból retúr repjegy átlag japán nagyvárosba kb. 80-100 eur fejenként. (20-30.000 Ft)
Japán ellen szól, hogy jó drága, viszont érdekes.

Irány Hawaii?

Ha Korea, akkor onnan igencsak rezegni fog a léc, hogy elrpüljünk Hawaii-ra, mert a derék koreaiaknak szuper fapadosaik vannak és a retúr repjegy kijön már (jókor vásárolva) 50.000 Ft-ból.
Persze az is felmerül ilyenkor, hogy akkor nem Ázsia felé jövünk vissza, hanem az USA felől, de ez majd kiderül. (Hawaii már annyira messze van, hogy kb. mindegy merre jövünk haza.) Még van egy évem agyalni rajta és figyelni a járatokat, akciókat.
Ellene szól, hogy vízumköteles és nem mindenkinek van amerikai vízuma, és az is ellene szól, hogy igen drága arrafelé a lét.

Egy hónap Kína -össz árak – erős becslés

Az út legvalószínűbb része (Peking, Shanghai, Hangzhou, Li-folyós hajózás)
összesen oda és vissuajutással, szállással, belföldi vonatokkal és repülőkkel együtt kb. 300.000 Ft. Ez így, ha csak ezeket a helyeket nézzük meg, akkor 2-3 hét.
Erre az összegre rájön még a költőpénz és a kaja, meg a kisebb költségek, mint taxi, tömegközlekedés, víz, stb.
Persze konkrét összeg akkor lesz, ha megvettük az oda és visszajegyet, mert akkor ahhoz igazítva tudom majd a pontos összegeket.

Fontos, hogy ebben az árban nincs benne a NYARALÁS, az egyhetes döglés a tengerparton. És az is lesz…. Szerintem körülbelül Forintban számolva 400-500 000 lesz az egy hónap Kína fejenként + kaja és egyebek (ha átmegyünk Hawaiira, akkor tuti több lesz) de ebben láttátok, hogy ötcsillagos szállások is vannak.