A Comói-tó látnivalói

A Comói-tó látnivalói

Ha Olaszországba készülsz és érdekelnek a kihagyhatatlan helyek, jó helyen jársz. A Comói-tó látnivalói közül a legfontosabbakat járjuk körbe ebben a posztban.

A Comói-tó látnivalói – áttekintés

Hihetetlenül gyönyörű látvány a keskeny tó a magas, hófödte hegyek között, a parton sorakozó villákkal és pálmafákkal. Ráadásul, ha szerencsés az ember, pont akkor érkezik, amikor napos az idő és a hegyek csúcsa még havas. Ilyenkor aztán tényleg a világ egyik legszebb tava!

A Comói-tó látnivalói között mindenki talál magának megfelelőt: a strandolástól a városnézésig mindenre van itt lehetőség, a hőmérséklet pedig egész évben megfelelő a nézelődéshez, a tó felfedezéséhez.

Ha csak gyors, ám felejthetetlen és viszonylag olcsó kikapcsolódásra vágysz, a Comoi-tó az egyik legjobb célpont! 

Comoi- tó
Comói- tó- kép forrása: navlaghi.it

A Comói-tó körülbelül két Balaton méretű, és ahhoz képest, hogy milyen keskeny, olyan mély.
Európa legmélyebb tava a maga 400 méteres mélységével!

A tavat az északi csücskében beömlő Adda folyó táplálja, a víz pedig délen, Lecco váosnál ömlik ki belőle, viszont a tó Como felőli ága nem rendelkezik semmilyen kifolyással, lényegében egy hatalmas holtág.

A Comói-tó körüli hegyek dél felé haladva egyre alacsonyabbak, éppen ezért érdemes végighajózni a tavon, hogy megcsodálhassuk az egyre magasodó, néhol havas hegycsúcsokat. Életre szóló élmény lesz!
A legfontosabb városok a bal oldali térképen vastagon szedett nevűek, ha ezeket megnézed, akkor már láttad A Csodát.
Persze nem hagynám ki Lecco-t sem, lásd alul 🙂

Ha csak kevés időd van a Comói-tóra

A Comói-tóhoz eljutni tömegközlekedéssel nem a legegyszerűbb dolog. Ha inkább egy szervezett kirándulással szeretnél elmenni a tóhoz, akkor itt találsz lehetőségeket.

Miről híres a Comói-tó?

Arról, hogy gyönyörű és olyan hírességeknek van vagy volt itt villája, mint Madonna, George Clooney, Versace, Ronaldinho és Stallone.

Ha a Comoi-tó körüli közlekedésről olvasnál, itt megteheted, vagy a poszt alatt is van egy részletes összefoglaló arról, hogyan közelítheted meg a Comói-tavat ha nem bérelsz autót.  Kipróbált szállásokat és éttermeket  is a poszt alján találsz.  Itt találsz Comoi-tó térképet.
Itt pedig  Bergamo látnivalóiról itt olvashatsz.

A Comói-tó látnivalói


A Comói-tó látnivalói

Maga a környezet is csodálatos, simán el lehet nézegetni bármelyik faluból napokig a hegyeket és a tavat. Szinte megunhatatlan a táj. 
Ha az ember jót akar magának, hajóval megy  legalább az egyik irányban. A hajók rendszeresen közlekednek, van személyszállító hajó plusz autókat vivő komp is, de a legnagyobb élmény egy igazi olasz fa hajóval közlekedni. A menetrendjét itt találod a kompoknak. Ha bővebben olvasnál a hajózásról a Comói-tavon, akkor erről is született poszt.

Az úgynevezett tóközép három nagyobb városkáját (Bellagio, Menaggio és Varenna) gyakrabban közlekedő hajók is összekötik.

A tavat körbe is lehet autózni, kivételt képeznek a Bellagio fölötti dombok, ott nem a tóparton vezet az út, hanem a dombok „közepén”. De azok a dombok és a kilátás… csodálatos, ráadásul néhány vízesés is van az út mellett, tehát ha autóval mentek és ráértek, akkor mindenképp ejtsétek útba azokat a dombokat. Érdemes! 

BELLAGIO látnivalói

A tó közepénél fekvő Bellagionál rengeteg a látnivaló. Az egyik leghíresebb a Villa Melzi kertje. Nem akármilyen park ez, nézzétek meg!

Bellagio önmagában is egy nagy látványosság, a gyönyörű szállodákon kívül a szűk utcácskákat vagy a lépcsőket tudnám kiemelni, de kihagyhatatlan  a tóparti sétányt a gondosan ápolt virágokkal, amik márciustól a tél kezdetéig pompáznak. 

A Comói-tó látnivalói - Bellagio

Vagy ott vannak az apró boltocskák és éttermek a tóparton, az árkádok alatt, a parton pedig a sok virág. Hihetetlenül hangulatos!

Még egy Pinocchio bolt is van a faluban, de nem akármilyen! A helyi fafaragó művész Luigi Tacchi által készítet figurákat is meg lehet vásárolni az egyik pici boltban.
Ha a gyöngyszem Bellaggioban szeretnél megszállni, nekünk ez a szállás a kedvencünk az olcsóbbak közül mert Bellagio főutcáján van és jó a kilátása a tóra (nem minden szobából), ráadásul közel van a Comói-tó látnivalóihoz.

Varenna látnivalói

Varennában van egy csodálatos villa és annak  van egy gyönyörű kertje fantasztikus kilátással. Írtam róla egy hosszabb posztot is, olvasd el.

Varenna városkában született Giovanni Battista Pirelli, a Pirelli gumiabroncsgyár alapítója. Varenna másik híres látnivalója a pici, színes tóparti házakon kívül a Fiumelatte vagyis „Tej folyó.” Ez a folyó a  falutól icipicit délebbre található. Ez Olaszország legrövidebb folyója a maga 250 méteres „hosszával”. Olyan „jelentős” ez a folyócska, hogy őszre el is apad, körülbelül akkorra olvad el az összes hó és jég a fölötte található hegyekben, tipikus mulandó Comói-tó látnivaló 🙂

Rögtön a hajóállomás mellől indul a tó fölé épített járda ami bevisz a falu másik oldalára.
Ilyen gyönyörű Varenna a tóról nézve, mint a bal oldali képen.  🙂
És nemcsak ennyi ez a tó fölé épített beton járda, mert legalább 2-300 méter hosszan kanyarodik a faluban és ha a végére értünk, akkor egy sokkal szebb kilátásos helyre érünk el.

Varenna fölött

Varenna fölött a hegyen található a Castello di Vezio (Vezio vár) egy igen szép helyen.
Itt már lényegében a tó közepén vagyunk és innen belátni a tó mindhárom ágát.
A várromban madárröptetést is szoktak tartani. És a kilátás valami hihetetlenül szuper onnan!
Ne hagyd ki semmiképpen se Varennát, sőt, ha teheted, ülj be legalább egy kávéra az egyik tóparti kávézóba, nem fogod megbánni!

Comoi-to latnivaloi
Kilátás egy kávézóból Varennában

Varennában található a Villa Monastero is, és mint megszokott, látogatható a botanikus kertje. Nem tudom nektek elmesélni milyen szép, inkább nézzétek meg!

Lenno látnivalói

Kiemelkedő szépségű a Comói-tó látnivalói közül a Villa Balbianello.
A fenti csodálatos kilátást Lennoban, egy pici földnyelven elhelyezkedő de annál csodálatosabb, teraszos elrendezésű parkban találod. A Villa Balbianello weblapját itt találod.

Annyira híres ez a park és a városka, hogy többek között a Csillagok háborúja és (azt hiszem) több James Bond film néhány jelenetét itt forgatták. Ne hagyd ki ezt sem! 

Menaggio látnivalói

A Comói-tó látnivalói közül Menaggio, mint a tóközép egyik városa kiemelkedő.
Lényegesen nyugodtabb, mint Bellagio, és bár a panoráma ugyanolyan szép de sokkal kevesebb itt a turista.
Ez a pici városka nem rendelkezik különösebb látnivalóval, szerényen „csak” egy hosszú tóparti sétánya van rengeteg virággal, padokkal.
Itt is simán el tud nézelődni az ember pár órát. Kár kihagyni!
Ha megfizethető áron keresel szállást a Comoi-tó környékén, akkor ezt a falut ajánom neked. Mi sokszor itt szállunk meg. Az SantAndrea egy új, viszont jó szállás. Az Apartment Nicole viszont olcsóbb.

DSC_0054.jpg

Colico látnivalói

Colico PanoramaKilátás a tóparti sétányról Colico városában.

Ez a városka nem a hihetetlenül sok látnivalója és érdekessége miatt tűnik ki, hanem a mesés környezete miatt. Már majdnem a tó legészakibb részén van, körülötte magas hegyek, zöld dombok, mint a fenti képen.
Több jó étterme is van Coliconak, mi a legutóbbi (két) alkalommal remek pizzát és salátát ettünk egy kellemes tóparti helyen. Bővebben itt írok róla: Comói-tó egynapos látogatás

Lecco látnivalói

Lecco

Leccora is érdemes időt szánni. Egyrészt nagyon hangulatos a város óvárosi része, érdemes beülni egy sütire és egy kávéra valamelyik cukrászdába a sok közül, figyelni a népet vagy kiülni a partra és hattyúkat nézni. 
Ha vasárnap reggel jársz Leccoban midenképp menj ki a tóparti sétányra mert vasárnap reggel és délelőtt a helyiek szokása az, hogy beülnek kávézni és sütizni egy cukrászdába, majd sétálnak a tóparton. 
A tó partján vezet egy bicikliút, a sportosabbak ott szoktak bringázni reggelente.
Ha jó fagyit szeretnél enni, akkor a tóparton, a McDonald’s mellett találsz egy Grom nevű remek helyet. Grom nemcsak Leccoban van, hanem az egész országban (sőt, dobozolva már Németországban is kapni a termékeiket). A pisztácia és a csoki fagyijuk a leghíresebb, de bármelyik másik fagyijuk is remek.

Természetesen Lecco fölé is tettek felvonót: a Piani d’Erna  jó kikapcsolódási lehetőséget nyújt kicsiknek és nagyoknak, fantasztikus kilátás van Leccora és a tóra innen!

Como – az egyik leghíresebb a Comói-tó látnivalói közül

A Comói-tó látnivalói közül az egyik leghíresebb maga Como város. Ez már nem egy kisváros, itt van történelem, néznivaló bőven.

A tó nyugati ágának végénél fekszik Como, ha hajóval indulsz a tó felfedezésére Leccon kívül ez a másik remek kiindulási pont. 

Como nagyon kellemes, élhető város, sok parkkal, zöldterülettel, szökőkutakkal.
Nem lenne igazi, ha nem lenne felvonó a mellette magasodó Brunate hegyre. Érdemes kivárni a sort és felmenni mert tényleg szuper a kilátás innen (is) és nagyon szép villák vannak ott fönt 🙂

Ha szeretnél részt venni egy városnézésen ha szeretnétek a város rejtett csodáit is felfedezni.

Como


Como este

Összefoglalva, a Comói-tó látnivalói:

A Comói-tó látnivalói minden utazót kielégítenek.
A tó nem nagy, a csodálatos villák és a gyönyörű kerteken kívül a saját szépségével tűnik ki. Ide nem azért jön az ember, hogy végigrohanjon rajta, vagy hogy kipipálja, hogy „na, körbejártam a Comói-tavat is”, hanem azért, hogy minden méterét megcsodálja. Mert van mit csodálni!

Tipp, ha vonattal és hajóval járnád körbe a Comói-tavat

A Trenord akciójában Lombardia bármelyik településéről eljuthatsz Varennába és ott hajózhatsz, amennyit akarsz, fix összegért. Ez nagyon megéri, ha több helyet is megnéznél. Bővebb infó itt: Trenord.

Terecske valahol a tó partján
Terecske valahol a tó partján
Strand
Strand

Kipróbált szállások a Comói-tó körül:

Ha a Comoi-tóra gondolok, az első ami eszembe jut a sok gyönyörű hegy, a második pedig ez a szállás. A Comói-tó igen népszerű célpont, így érdemes időben foglalni. A Limonera is az egyik kedvencünk, de ha autóval vagyunk, még ez is be szokott jönni. Ez már nem Bellagioban van, hanem egy kicsit visszafelé, Como felé, de nagyon korrekt hely.

Comoi tó szállás

Bellagio

Residence La Limonera Bellagio

Bellagioban több helyen is laktunk, a kedvenc a Residence la Limonera volt. Nem a tóparton van, hanem picit följebb, előtte egy kert van citromfákkal ami elég romantikus (szerintem). Nagyon kedves a személyzet és a szobánkból kilátásunk is volt a Comói-tóra. Szerettem!

Ha már Bellagio és szálloda… Ebben a városban van egy nagyon elegáns hotel, a Grand Hotel Villa Serbelloni. Ha nézted régen a Frei dossziét, volt egy része, ami a tóról szólt és szerepelt benne ez a szálloda is.

Como

Comoban az Albergo Firenze jött be, egy kedves téren van  az épület a tótól 2-300 méterre. Nem volt hatalmas a szobánk, viszont a reggeli szuper volt!

Menaggio

Szerintem Menaggioban vannak a legolcsóbb szállások a tó körül. Ott van például az Albergo Vecchia Menaggio (kipróbáltuk, nagyon rossz volt!) és az egyetlen hostel is: Lake Como Hostel, aminek viszont saját strandja van – ez elég nagy ritkaság!
De az Albergo Loveno jó volt

albergo loveno menaggio
Szép kert és kilátás

10-15 perc sétára van a kikötőtől, kocsival meg csak pár perc a komp.

Hol lehet jókat enni a Comói-tó körül?

Erre azt tudom válaszolni, hogy eddig nem ettünk a rosszat, de vannak bevált helyek, amiket ha arra járunk, nem hagyunk ki. Az egyik Bellagioban, rögtön a tóparton az árkádok alatt található nem túl fantáziadús elnevezésű Bellagio étterem. Többször ettünk ott, mindig jó volt a kaja, a koktélok is finomak és évszakonként változik a kínálat és mostanában leginkább helyi halakat adnak, meg persze mást is.

De igazság szerint a többi hely is jó.

Ahol mindig szoktunk ücsörögni egy órát, az Varenna pici öblöcskéjében a Cafe Varenna. Ezeknek a pici helyeknek a hátránya, hogy hamar megtelnek, 10 órakor nyitnak, de fél 11 felé már vadászni kell a szabad asztalt. Így bármelyik étterem/bár/ kávézó megfelel a célnak: együnk valamit és közben csodáljuk a tájat. Árban nagy különbség nem szokott lenni a helyek között, kivétel, ha valamelyik sokcsillagos szálloda éttermébe mész be.

Etterem Varennában

A képet a neverendingvoyage oldalról szedtem.

Comói-tó látnivalóinak megközelítése

Budapestről könnyen és olcsón megközelíthető a Comói-tó a  Wizzair Milánó- Malpensa repterétől és a Ryanair által frekventált Bergamotól sincs messze sem tömegközlekedéssel, sem autóval.

Megközelítése Bergamo Orio al Serio repteréről:

Keresd az A1 jelzésű buszt. Ez 20 percenként jár egész nap, a menetrendjét itt találod. A 3 zónás jegyet kell venned ami 2,3 euróba kerül irányonként, 90 percig érvényes és csak egyszer kell lepecsételtetni.
Jegyet a megállóban lévő masinából is tudsz venni, de az ATB appból is simán megveheted. (link itt)
Az A1  busz bevisz téged az állomásra körülbelül 15 perc alatt.

A vasútállomáson több jegyautomata is van, de kisablakos rendszerben is árulnak még jegyet. A Leccoba induló vonatok a T1-ről (tronco 1) szoktak indulni. Kicsit eldugták, ezért leírom neked: ha kijösz a jegypénztáraktól, akkor fordulj jobbra, menj végig az első vágány mellett, majd ott lesz egy teljesen elfekvő vágány. Ez a T1. Itt szállj fel a vonatra.

Bergamóból a Comói-tóhoz

A Comói-tóhoz úgy juthatsz el, hogy a reptérről elmész Bergamo vasútállomásig, onnan vonattal Leccoba. Lecco már a tó partján fekszik. Ha ráérsz, akkor érdemes hajóval menni észak felé, ha nem, akkor (általában) Leccoban át kell szállnod egy másik vonatra, ami elvisz mondjuk Varennáig, vagy még annál is tovább. Hajómenetrend itt. 
Ha a tó legszebb pontjait szeretnéd megnézni és nem egy hétre jöttél, akkor Varennában szállj le a vonatról, indulj el lefelé a tó felé, nézd meg a csodálatos kis öblöcskét, nézd meg a Villa Monasterót a város másik felében, majd sétálj vissza a hajóállomásra.
A tóközépre egész gyakran járnak a hajók, valószínűleg nem kell majd sokat várnod.

Bellagio-ig vedd a jegyet, ott is érdemes szétnézni, nagyon szép a város. Ha van időd, akkor Menaggio is érdekes lehet. Vissza ugyanígy érdemes jönni. Ha még több időd is akad, akkor Lennot se hagyd ki.
De valamelyik parkot mindenképp nézd meg!

Mikor utazzunk a Comói-tóhoz?

Minden hónapban voltam már a Comói-tónál. Télen általában ködösebb az idő és nem esik olyan jól a bámészkodás, de március közepétől már a virágokat is kiültetik, megjön a kellemes napsütés és onnantól egészen ősz végéig csodás a hely. Bár télen is szép.
Szerintem a tó ősszel a legszebb, amikor színesek a fák és süt a nap. Azok csodás élmények szoktak lenni.
Ilyen a Comói-tó ősszel.

Vannak strandok a Comói-tó környékén?

Vannak bizony! Több helyen is bele lehet menni a tóba, vannak homokos és köves részek is, sokkal bővebben itt írnak róla magyarul: strandok a Comói-tó körül.

Élmények a Comói-tó körül

  1. Borkóstoló ha szereted az olasz borokat. Még nem is drága.
  2. Tanuld meg az igazi Tiramisú és a pasta készítését egy olasztól! (Nézd meg épp mit tanítanak!)
  3. Állítólag a világ legszebb vonatútja!

Fotóegyveleg – Comói-tó látnivalói

Comoi-tó látnivaói: Lenno
Csodásan gondozott park – Comoi-tó látnivalói
Comoi-tó látnivalói kikötő Varennában
Kikötő Varennában
Comoi-tó látnivalói - botanikus kert
A földi Paradicsom

A Comói-tó látnivalói elbűvölnek mindenkit!

Comói-tó látnivalói
Kilátás a kávézóból Varennában
Comói-tó élménybeszámoló

Szintén Varenna kisvároskában, a kikötő közelében

Kilátás a Villa Monastero teraszáról tavasszal
A Villa Monastrero és a Comoi-tó tavasszal