A Comói-tó körüli kihagyhatatlan közlekedési módok

Milyen különleges közlekedési eszközök vannak az olaszországi Comói-tó körül?

Nem elég, hogy maga a tó gyönyörű, de körülötte szuper közlekedési módok vannak, közülük az egyik ráadásul világörökség is. Ez a Bernina express.

Bernina vasút Olaszországban és Svájcban: 

A vonatra az olaszországi Tiranoban szállhatunk föl és a svájci Chus -ig vagy Davosig, St. Moritzig mehetünk, illetve ha más túrát állítunk össze magunknak, akár körutat is terveztetünk. A Bernina vasút egyik gyönyörű része, a brusioi spirálviadukt egy egyedülálló építmény, az Albula-vasúttal együtt 2008 óta a világörökség része.
A vonatozást nem adják olcsón, – 20.000 Forinttól van jegy-  viszont cserében panoráma vonaton mehetünk 🙂


A Comói-tó látnivalóiról szóló írást itt találod.

Felvonók/lanovkák/libegők a Comói-tó körül:

A “sima” turisták által is könnyűszerrel használható felvonók az alábbiak a Comói-tó körül. Ha valaki síelni is szeretne, akkor ennél sokkal, de sokkal több felvonó van.

Lecco – Piani d’Erna funivia

Lecco városa fölött található a 2008-ban teljesen felújított Lecco – Piani d’Erna felvonó, aminek az induló állomására az 5-ös busszal juthatunk el Lecco belvárosából. A Piani d’Ernáról kinézni olyan, mintha Lecco városát egy páholyból néznénk. Csodálatos! A felonó viteldíja 6 euró körül van fejenként.

Térképen ábrázolva pedig itt van:

Pigra  – Argegno felvonó

Pigra a Comói-tó comói ága mentén helyezkedik el 881 méteres magasságban a tengerszint felett.

A felvonó Argegno településről indul, a viteldíj 3,6 euró. Erről is csodálatos kilátásban gyönyörködhetünk:

A Como-Brunate sikló

Érdemes felmenni a siklóval a Brunate hegyre, ha Comoban jártok, egyrészt a kilátás fantastóztikus onnan, másrészt szép villákat lehet látni ott fönt, a hegy tetején. Erről bővebben a Comói-tó látnivalói írásban írtam.

Néha nagyon sokan akarnak felmenni a hegyre, tehát szánj rá időt! Fél óránként jár a sikló.

Ha a Comói-tónál jársz, próbáld ki a hajózást is! Szeintem a tóról nézve a legszebbek a hegyek 🙂

Hajóval a Comói tó csodálatos vízein:

Ez egy ingyenesen letölthető angol nyelvű Comói-tó útikönyv, nagyon hasznos, ha hajóval járnád be a tavat.

Mielőtt elindulnál, nézd meg mikor és hol járnak a hajók a tavon. Télen jelentősen változik a hajók menetrendje, sőt, bizonyos városok között nem is jár. A navigazionelaghi.it oldalon mindig friss információt találsz, érdemes letölteni pdf-ben a menetrendet mielőtt indulsz
A tó északi része a lélegzetelállító, arrafelé érdemes hajózni, ha havas tetejű hegycsúcsokat szeretnél nézni, pálmafákkal az előtérben 🙂 Persze ha a jóval laposabb comói végétől indulnál akkor is nagyon szép lesz, de arra inkább zöld dombok vannak. A tó leccói ága hegyesebb és az északi részén láthatod a legmagasabb hegyeket.
A jegyet a kikötékben lévő bódékban tudod megvenni.