Bergamo – látnivalók egy olasz ékszerdobozban

Bergamo látnivalók

Bergamo
Bergamo ideális helyen van: közel a Comoi-tóhoz, Milánóhoz, és a hegyekhez, viszont önmagában is rengeteg érdekes látnivalóval szolgál.
A 120.000 lakosú  Bergamo, Lombardia negyedik legnagyobb városa.  Reptere, az Orio al Serio, (más néven Caravaggio reptér) egész Olaszország harmadik legforgalmasabb reptre az évi 12 millió utasával.

Bergamo egy ékszerdoboz, nagyon sok középkori épülettel, ami annak köszönhető, hogy a második világháborúban alig sérült.

Itt találsz Bergamo térképet nagyban

Ez itt pedig egy másik Bergamo térép

Bergamo látnivalók

Cittá Alta (Felsőváros)

Bergamo két nagy részből áll: az alsó,- és fölsővárosból.
A felsővárosba feljutni nagyon egyszerű: mehetünk egy narancssárga csodával, a siklóval (Funicolare)  ( a siklóhoz pedig az 1-es busz visz minket) vagy gyalog is felmehetünk a keskeny, köves utcákon.
Siklóval megközelíteni egyrészt olcsó (benne van bármelyik jegyben az ára, tehát nem kell külön fizetnünk érte ha már van érvényes jegyünk, másrészt nagyon szép a város látványa ahogy emelkedünk fölfele.

A felsővárosban szűk kis utcákat, érdekes boltokat, jó éttermeket és középkori épületeket találunk.
Bergamónak ez a városrésze a legdrágább, ha épp itt szeretnénk lakást vásárolni, egy négyzetméterért akár 12.000 eurót is elkérnek.

Golden light Bergamo látnivalói: a fenti képen a Cittá Alta (felsőváros) van.

Bergamo, città alta - Piazza Vecchia:Fontana Contarini A  felsőváros főtere

A főtér – Piazza Vecchia

Bergamo látnivalói közül kiemelkedő fontosságú ez a tér.

Palazzo nuovo

Palazzo Nuovo

A Piazza Vecchia-n található Olaszország egyik legrégibb könyvtára. A gyönyörű, fehér, klasszikus épület neve Palazzo Nuovo, vagyis új palota. Kis érdekesség az épületről, hogy több, mint 300 éven keresztül épült, és nem egészen 90 éve készült el. Sokáig Bergamo városházája volt, de ma már könyvtárként üzemel. Érdemes bemenni és megcsodálni belülről is!

Civic tower of Bergamo

Campanone

A főtéren van egy 52 méter magas torony, ahova felmehetünk gyalog vagy akár lifttel is. Érdemes felmenni, fantasztikus a kilátás onnan! A belépő 5 euró a Campanonéba és  reggel 9:30-tól van nyitva este 6-ig nyáron, hétfőnként viszont zárva van. Ezt láthatjuk, ha fölmegyünk:

Bergamo Alta dall'alto
Érdekessége a toronynak hogy benne található Lombardia legnagyobb harangja.
Ennek a harangnak az elmúlt 360 évben fontos szerepe volt:  minden este 10 órakor harangoznak, kereken 100 harangütést hallhatunk: régen ezzel figyelmeztették esténként a környék lakóit, hogy a vár mind a négy kapuját bezárták, se ki, se be. 🙂
A torony azért lett ilyen magas, mert amikor épült, Olaszország nemesei között az volt a divat, hogy egymást túllicitálva, minél magasabb tornyok építésével mutatták meg, kinek mennyi pénze van. Akkoriban Bergamót a száztornyú városnak hívták, és valóban, ha ma megnézzük a Bergamóról készült képeket, látszik, hogy tényleg nagyon sok torony áll még a mai napig is a városban.

Santa Maria Maggiore bazilika

Santa Maria Maggiore
A világ egyik legérdekesebb temploma. 1137-ben döntöttek úgy Bergamo lakói, hogy templomot építenek Szűz Mária tiszteletére, mert túlélték az Európán végigsörpő járványt. A templom több száz éven  keresztül épült, újraépült, minden korban építettek hozzá valamit, míg végül a mai, belülről barokk, kívülről román, barokk stílusú lett.
A klasszikus zene és azon belül Donizetti szerelmeseinek külön érdekesség, hogy ebben a templomban van Donizetti síremléke.
TIPP: Ha épp vasárnap járunk a városban, érdemes legalább egy kicsit belehallgatni a misébe, mert egy “Pavarotti” énekel, nagyon-nagyon jó hangja van a helyi papnak! A mise 10-kor kezdődik.

Bergamo látnivalók: a várfal

Venetian walls, Bergamo
Nem akármilyen várfalról van szó! Több, mint hat kilométer hosszú a várfal, ami a bergamói felsővárost veszi körbe. UNESCO világörökségnek jelölték 2007-ben.
Ezt a hatalmas, széles várfalat a velenceiek építették 1561-ben.  Ha végigsétálunk rajta, 14 bástyát, 4 kaput és legalább 100 lőrést láthatunk.
Nem volt egyszerű a várfalat felépíteni: 250 házat bonottak le, és több templom is “áldozatul” esett.
TIPP: Ha este megyünk, csodálatos naplementét láthatunk a várfalról.

BERGAMO AIRPORT Bergamoi Alpok a reptérről nézve

Bergamo látnivalók: a botanikis kert

Bergamo Botanical Garden

A bergamói felsővárosban van egy focipályányi méretű, de nagyon szép botanikus kert. A parkot 1972-ben hozták létre, azóta a kis területre 900 különböző növénfajtát ültettek. Érdemes megnézni ha arra járunk (térkép)
A park márciustól október végéig van nyitva reggel 10-től délig és délután 2-től este 6/7/8/10 óráig, a naplemente idejétől függően.

Hol lehet jót enni Bergamóban?

Valószínűleg mire felérünk a felsővárosba, megéhezünk.

Két jó helyet tudok ajánlani: az egyik az a pizzéria, ami a sikló végállomása és a főtér (Piazza Vecchia)  között lévő utcán van, a siklótól jövet jobb oldalon, ahol a pizzát ollóval vágáják és kilóra veszed 🙂
Vagy a főtér az egyik sarkán lévő híres, régi bergamói étterem, az Il Sole
Ha az il Sole-ban esztek, kóstoljátok meg a minestra levest, egész más, mint amit mi ismerünk ezen a néven.

A város alsó részén, már majdnem a vasútállomásnál, a Viale Papa Giovanni XXIII 86 alatt van a La Ciotola nevű bergamói hagyományos ételeket kínáló régi, családi vállalkozásként működő szerintem szuper étterem. Pizzái is vannak (a vulcano a kedvencem) és nagyon finomak a tésztái is, a tészták közül a gombaszószos zöld gnocchit ajánlom és italként pedig az újkeletű Donizetti “koktélt” ami egyébként egy gyógynövényekből készült ital pici naranccsal és szénsavas vízzel. Érdemes megkóstolni!

Hol lakjunk Bergamóban? Bergamói szállások:

Mivel sokszor voltunk Bergamóban, nagyon sok szálláson megfordultunk már az olcsóbbtól a drágábbakig.
Jó helyen van a Mercure Bergamo és a csúcsszezonon kívül egész jó áron adják a szobákat.
A Botton D’Oro az óváros közepén van, a Piazza Vecchia pedig a főtér háta mögött, ideális helyen a bóklászáshoz.
A Hotel Excelsior a Porta Nuova mellett szintén jó választás.
Bergamo szálloda

Bejutás Bergamoba az Orio al Serio reptérről:

A reptér épületét elhagyva lesz az Atb (Azienda Transporti Bergamo) busza. (Per Bergamo feliratot keressétek)  A menetidő a belvárosig 15 perc körül van, néha dugó is van.
A Linea 1 -re kell szállnod, ez bevisz a városba. Itt a menetrend pdf-ben ez pedig a weboldal.
Ahogy a mellékelt menetrendből is látszik, a busz elég sűrűn jár, bármikor is érkezünk a reptérre, nem kell sokat várnunk.
A busz először Bergamo belvárosába visz minket, majd onnan a vasútállomásra, aztán visszakanyarodik és utána megy föl a siklóhoz és a felsővárosba.
Taxi: Mostanában a Ryanair gépe akkor érkezik, amikor az utolsó busz már elment. A taxi szabott áras, 25 euró irányonként a városba, teljesen mindegy, melyik részére megyünk, a viteldíj ennyi lesz.
Ha a hajnali géphez kell taxi, idejében gondolskodjunk a foglalásról, elég kevés a taxi a városban hajnalban.

Jegyek az Orio al Serio reptérről Bergamoba:

Ha az Orio al Serio reptérről akarunk a Bergamoba jutni, akkor a 3-as zónás jegyet kell venni, ami 2,3 euróba kerül és 90 percig érvényes. A jegyet csak egyszer kell érvényesíteni, a legelső felszálláskor.
Ha többet szeretnénk közlekedni a városban, érdemes megfontolni egy 24 órás jegyet, ami az érvényesítés időpontjától 24 órán át érvényes és minden bergamoi közlekedési eszközre jó, beleértve a siklót is.
A 24 órás jegy ára 3,5 euro, ugyanez a verzió 48 órára 5 euró és 72 órára pedig 7 euró.

A jegyeket az atb applikációjából is megvehetjük, sőt, ha autóval vagyunk, a parkolást is ezzel az appal fizethetjük.

Mit nézzünk meg Bergamo környékén?

Kiemelkedő látnivaló a Comoi-tó. Kihagyhatatlan, ha még nem láttad!
Az Iseoi-tó egy kisebb tó, sokkal nyugodtabb, mint a nagyobb testvérei.

Itt pedig érdekes olvasnivalókat találsz Bergamóról.