A Comoi-tó partján: Varenna, Villa Monastero

A Comoi-tó partján fekvő piciny Varenna és a Villa Monastero kihagyhatatlan gyöngyszem!

Varenna minden évszakban szép! 🙂

 

Varenna
Varenna egy csoda!

Megközelítése

Varenna Lombardiában van, Milánótól 60 kilométerre és Leccotól körülbelül 20 kilométerre helyezkedik el.
Ha nem autóval megyünk, Como-ból hajóval, Lecco-ból pedig vagy hajóval vagy vonattal juthatunk el ide, attól függően, melyik reptérre érkeztünk.
(Milano – Malpensa repteréről Como-n keresztül, Milano-Bergamo repteréről pedig Lecco érintésével juthatunk Varennába) A közlekedési eszközökről a Comoi-tó partján ebben a posztban írok.
Ha hajóval közelíti meg az ember, akkor látja igazi szépségét, ahogy a magas -gyakran hófödte- hegyek alatt a Comoi-tó partján pici, színes házak sorakoznak.

Miről híres Varenna?

Varennában született Pirelli, teljes nevén Giovanni Battista Pirelli 1848-ban, aki a milánói székhelyű Pirelli gumiabroncsgyárat 1872-ben alapította.

Varenna sokáig egy pici halászfalu volt a Comoi-tó partján.

Pirellin kívül híres még Varenna a Villa Monasteroról,  annak csodálatos panorámával rendelkező botanikus kertjéről és a villáról.

A Villa Monastero Varenna és Fiumelatte között van, Varennától délre. Pár perces sétával érhetjük el a kikötőből, vagy ha vonattal megyünk, a Varenna-Esino Parledo állomásnál kell leszállni.

A Villa Monastero Varennában, A Comoi-tó partján nemcsak múzeum, hanem a gyönyörű parkjának köszönhetően rendszeresen tartanak itt rendezvényeket, esküvőket és fotózást is, a teraszosan rendezett tóparti parkot pedig mindig új, egzotikus növényekkel gazdagítják.  Itt találsz egy leírást a botanikus kertről.

A parkra és a múzeumra érdemes legalább két órát szánni, hogy legyen idő gyönyörködni a festői kilátásban, a tóban és a növényeken.
Tavasztól őszig szinte mindegy mikor megyünk, minden évszakban találunk virágzó növényeket.

A Comoi-tó körüli további látnivalókról itt olvashatsz.

Infók:
Belépő a Villa Monastrero parkjába: 5 euró felnőtteknek
A Villa Monastero park + villa (múzeum) belépő: 8 euró
Nyitva 10-től délután 5-ig van egész évben.
A Villa Monastero weboldala

Ha szép az idő, feltétlen látogass el a Comoi-tóhoz!
A helyi időjárást a Tempo Italia oldalon érdemes ellenőrizni, lényegesen megbízhatóbb, mint a nagy, nemzetközi oldalak.

Ha szállásra van szükséged, nincs egyszerű dolgod mert nagy a kereslet és igaz, hogy a kínálat egyre nagyobb, de még mindig a kereslet a nagyobb, így aztán elég sokat kérnek egy éjszaka szállásért is. Pont a botanikus kertek fölött van a Wonderful wiev nevű apartman, de ha olcsóbbat szeretnél, akkor a Varennával szemközti Menaggioban vannak a legolcsóbb szállások a környéken, páldául az Apartment Nicole pont ötöde ennyibe kerül.
A közlekedést pedig nagyon egyszerűen meg lehet oldani mert a hajó (komp) egész évben körülbelül félóránként jár (bár télen ritkábban, nyáron pedig sűrűbben) közlekedik.

Varenna - Comoi-tó látnivalói: Varenna és a botanikus kert