Jó a robotporszívó?

Két teljes éve szemezek a robotporszívóval. Főleg azért mert rohadtul lusta vagyok és ezzel párhuzamosan hiú is. Ha nem lennék hiú, már réges rég lenne takarítónőnk, de ameddig cikinek érzem az itthoni kupit és a takker érkezése előtt alaposan kitakaírtanék… nos addig nincs értelme a takkernek sem,  szóval maradt a robotporszívó, ami olyan előnyökkel jár, amire eddig nem gondoltam volna.  

Robotporszívó – Hogy bírtam eddig élni nélküle?

Tudom, sokan nem értik a dolgot mert mi az, hogy hetente párszor nincs időm, kedvem, satöbbi végigszaladni a lakáson egy porszívóval pár perc alatt… pedig ez a helyzet. Rémesen utálok porszívózni! Semmi látványos nem szokott belőle származni, semmi jutalom. Nem olyan, mint amikor az ember lemossa a sivatagi homokot az ablakról és rögtön beáramlik a napsütés. Nem.
Aztán elszántam magam és vettünk egy robotporszívót. Nem a csúcsmodellt vettük mert szimplán nem hittem benne. Azt hittem, a robotporszívó egyfajta úri muri, aztán pár hét használat után ott tartok, nem értem, hogyan bírtam eddig robotporszívó nélkül élni.
Mert hasznos. Még ez a 2020-as olcsó modell is olyan szuper a hagyományos porszívóhoz képest, hogy egy napon nem lehet őket említeni!
Egyrészt -és ez a legfontosabb- csodálatosan takarít. Én azt hittem, hogy tiszta levegőjű lakásban élünk de az első hét robotporszívó használat után kiderült, hogy ez nem így van.
Jön Senfi (a német Senf szóból, mert Roboter mit Senf – amit ebben a dalban hallhat az emberiség) másfél órát kering a lakásban, majd dokkol, én kiszedem a termést belőle és csodálkozom. Mert általában napi kétszer keringi be a lakást, esetenként 70-90 percig végez komoly házimunkát, de mindig van benne por. Mindig. És elég nyitva tartani az ablakot pár órán át, Senfi rögtön nem üres kézzel jön vissza.
Eleinte azt gondoltam, hogy pár hét után biztos csökkenni fog az összegyűjtött dzsuva mennyisége, de ez nem így történt. Kiderült, hogy az ablakon jön be a rengeteg por, ami megtelepszik a szőnyegen és a padlószőnyegen és elég napi egy órán át nyitott ablaknál létezni hogy rengeteg por legyen a lakásban.
Szóval kijelenthetem, hogy a hagyományos emberi erővel és időráfordítással végzett porszívózáshoz képest a hatásfoka jóval nagyobb.

A robotporszívó segít a takarításban! Mert össze kell pakolni előtte, vagyis nem szabad széthagyni a zoknikat, cipőket, zsepiket, könyveket a földön mert a robotporszívó szól. Mióta beköltözött Senfi hozzánk, tök nagy rendet tartunk itthon. Sosem gondoltam volna magunkról.

A robotporszívó magától megy, ami nyilvánvaló, hiszen azért veszi az ember, de mennyire menő már, hogy be lehet neki állítani, mikor takarítson? Akkori is el lehet indítani, ha jó messze vagyunk itthonról mert okos a Senfi.

Megvétele előtt az egyik legnagyobb félelmem az volt, hogy biztos rémesen hangos. Aztán kiderült, hogy egyáltalán nem az. Nem mondom, hogy néma és észre sem lehet venni, mert azért ez távol áll a valóságtól, de egy átlag porszívóhoz képest halk. Ezt nem hallja a szomszéd. Még én sem hallom amikor a szomszéd szobában vagy a konyhában mászkál.


Állsz és bámulod, próbálod megfejteni


Az első napok úgy teltek, hogy próbáltuk kitalálni, vajon mitől függ az, merre megy mert azért valljuk be, elég érdekes látvány, hogy a szoba közepén hirtelen irányt vált, simán kimegy az ajtón és megfordul. Szóval álltunk fölötte és bámultuk. Meg csodálkoztunk. Több hét használat után sem tudtam megfejteni, mitől függ az, merre megy, hol vált irányt.
Arra már rájöttem, hogy valószínűleg van benne valami érzékelő ami a felszippantott dzsuva mennyiségét figyeli mert a 4 centi hosszú szőrű szőnyegünket nagyon szereti. Azzal képes jó sokáig elszöttyögni, a konyhában viszont hamar végez.

Jó-e a robotporszívó?

Igen! Egy másodpercig sem bántam meg, csak azt, hogy nem évekkel ezelőtt szereztünk be egyet. Ráadásul ez a fapados darab is tök jó és annyiba kerül, mint egy olcsó porszippancs.

A fenti kép: Image by khiem tran from Pixabay