Athén – De jó, hogy ezt láttam utoljára Görögországból

Athén

30 éve járunk Görögországba, és általában évente többször is úgy alakul, hogy ide sodor a sors vagy a jó szerencse. Jártunk mindenfelé az országban de van egy sziget, ahova az átlagosnál is többször látogattunk. Ez Santorini. Athén mindig kimaradt. Nyáron nyilván azért mert a fene sem akar egy túlmelegedett, zsúfolt városban turistáskodni, arra sokkal alkalmasabb az év bármelyik másik szakasza. 
Athén mindig csak a repteret és a kikötőt jelentette meg a közöttük húzódó autópályát. 

És akkor most van 3 napunk

Örültem annak, hogy végre lesz időm megnézni azt, ami mellett eddig csak elsuhantunk. Aztán ideértünk. Már az érdekes volt, hogy a metrón minden egyes megállóban bemondták, hogy vigyázzunk az értékeinkre. Nálunk (Berlinben) meg csak azt mondják be, hogy vigyázzunk a peron és a metró közötti résre, (be ne csússzon a lábunk). Itt meg az értékeink féltésére ösztönzik a bátor külföldi látogatót.
Ez kiábrándító.
Barcelonában is erős a metrón a bűnözés, ott is bemondják, hogy vigyázat, zsebesek tevékenykednek és a tévében is rendszeres téma, hogy épp hogyan áll a helyzet. De az, hogy minden egyes megállóban bemondják… rémisztő! De nyilván szükséges, ha ennyire mondják. 🙁

Az ijesztő jel az volt, hogy amikor a Szintagma téren át kellett szállnunk a másik metróra azt láttam, hogy két egyén végigsétál a peronon, majd a kijáratnál ácsorgó társuknak átadtak egy szempillantás alatt valamit. Az meg tovább ácsorgott ott. És nyilván ő is átadja valakinek.

Amikor Budapesten, az Astoriánál laktunk 10 évet, már arcról ismertem a zsebeseket, és tudtam ki az, akit kiszemelnek magunkak (a lépcsőn lassan felfelé totyogó nyugger, korlátot fogdosó néni, babakocsis anyuka volt a fő célpont).
A magyar rendőrség semmit nem tett, pedig nem lett volna nagy művészet elkapni az egész bandát mert elég feltűnően tevékenykedtek.

De térjünk vissza a görög fővárosra. Leszálltunk végül az Omonia térnél és nem hittem a szememnek. Ennyi hajléktalant még életemben nem láttam! Minden nagyobb bokorban feküdt valaki, pedig esett az eső. És a kapualjak sem maradtak ki.
Az épületek lepukkantak voltak, de az a fajta lepukkantság jellemezte őket, amikor azért is van szar állapotban az épület mert amikor építették, már akkor is szartak egy csomó mindenre.
Lepukkantság, kosz, szemét, reménytelenség és koldusok mindenhol.
A koldusból az elsőt még a metrón láttuk, egy apuka koldult a kislányával. Ez gáz 🙁

És ezek után csak az Akropoliszt szeretném látni és soha többet nem visszajönni ebbe a városba!

Szimplán ijesztő és kiábrándító.

Értem én, hogy ez egy főváros és nem egy csilivili turista desztináció, de… na… Athén megbukott!