A Milánói dóm

Ha Milánó látnivalóiról beszélünk, nem hagyhatjuk ki a milánói dóm csodás gótikus épületét a Dóm téren (Piazza del Duomo) 

A milánói dóm a világ egyik legnagyobb katolikus temploma: 158 méter hosszú és körülbelül 4000 fő befogadására alkalmas.

A milánói Dóm tér (Piazza del Duomo) már az ókor óta a város középpontja, a mai napig is innen indulnak ki Milánó legfontosabb útjai.

A Mai dóm helyén már az V. században is egy bazilika állt, ami 1075-ben egy tűzvész során elpusztult.

Milánói dóm a dóm térről nézve

1386-ban egy új, hatalmas templom építésébe kezdtek. 
Az építkezés ötlete annyira feltüzelte a város lakóit és tehetősebb embereit, hogy azok komoly pénzekkel támogatták az építést.
Így vált lehetővé, hogy létrehozzák a Fabbrica del Duomo-t (“Dóm gyár”) ami akkoriban 300 embert foglalkoztatott.
A munkálatokat Simone del Orsenigo vezette, aki egy lombardiai születésű XIV. századi építész volt. Fő műve a milánói dóm.

A milánói dóm napsütésben


Simone del Orsenigo egy, a városhoz méltó templomot akart építeni főleg márvány felhasználásával, amihez a szükséges márványt több régi templom lebontásából és egy viszonylag közeli bányából szerezték. (A hatalmas köveket az ekkorra már elkészült csatornán szállították ide. Ma már csak egy ilyen csatorna maradt a városban, a Navigli.)  
A milánói dómot olyan ütemben kezdték építeni, hogy 1402-re már félkész volt!

A következő 80 évben pénzhiány és az ötletek hiánya miatt az építkezés szünetelt, mígnem Sforza meghívására Leonardo da Vinci is javaslatokat tett a milánói dóm további építésének hogyanjára. 

Ám sajnos javaslatait nem fogadták el, viszont néhány rajza megmaradt. 

hatalmas szobrok milánói dóm csúcsain

A kupola 1500 és 1510 között készült el, majd mivel a következő több száz évben sem készült el a templom, Napoleon kapva kapott az alkalmon és szerette volna, ha koronázásnak napjára, vagyis 1805 május 26-ra elkészül a csodás templom. Ehhez jókora összeget ajánlott fel, ami végül sosem érkezett meg, de arra jó volt a szándéka, hogy felgyorsult az építkezés. 
Ha szemfüles vagy, a templomot díszítő rengeteg szobor között felfedezhetsz egy Napoleont ábrázolót is. 

A milánói dóm oldalról nézve

Az elkészült templom öt hajós, bent 40 oszlop áll benne. 
A dóm központi hajójának magassága 45 méter.

A templom saját weboldala, ahol a belépőket is megveheted előre.

A belépő a templomba felnőtteknek 3 euró, gyerekeknek 2, és ha a tetejére is fel akartok menni, akkor kétféle jegy van: ha lifttel mentek, akkor 14 eurót kell fizetni, ha gyalog akartok felmenni, akkor 10 eurót kell az alap belépő mellé fizetni. 

Hol van a Milánói Dóm? 
Ha metróval közelítitek meg a Duomo megállónál kell leszállni az M1-ről vagy M3-ról. 

A Milánói Dóm nyitva tartása: 
Reggel 8-tól 7-ig lehet bemenni. 
Ha olyan szállást keresel, ami közvetlenül a Duomo mellett van, akkor ezt ajánlom: Flat in Duomo.

Milánó dóm