A berlini maraton – ahol tényleg sokan futnak

A berlini maraton, nézőként

Magyar fejjel először furcsa volt, hogy Berlinben az emberek nem szentségelnek, ha a maraton vagy egyéb futóverseny miatt lezárják az utakat hosszú órákra.  A berlini maraton nagy esemény itt!
Egyrészt ki kell emelnem, hogy mivel a város is sokkal nagyobb, mint Budapest, a rendezvények is lényegesen nagyobb tömegeket mozgatnak meg.
Itt rendszeresen vannak 500-750 ezer főt megmozgató tömegrendezvének, de ha nagyobb focimeccs van, akkor arra bizony -mármint a közvetítésére- egymillió embert várnak, ugyanígy Európa legnagyobb szilveszteri utcabáljára is rendszerint 800.000 egymillió ember szokott kilátogatni.

Hányan indulnak 2018-ban a berlini maratonon?  8000 görkoris és 42.000 futó áll rajthoz 130 országból.

Hogyan zajlik a berlini maraton?

Mi az egyik olyan úton lakunk Berlinben, ahol minden évben többször elhalad egy-egy futóverseny, felvonulás, tüntetés.
Most például a maraton előtt már 3 héttel kint voltak a tájékoztató táblák az út mentén, hogy “figyelem, le lesz zárva ettől eddig, ne parkolj ide”.
Aztán 2 héttel a futóverseny előtt a kapukra is kiragasztottak egy papírt, amiben megértésünket és türelmünket kérik, leírták, hogy hány futó lesz, hány görkoris, hány kerekesszékes, hány országból érkeznek, térképet is tettek ki, és adtak elérhetőséget, ahol további infókat tudhatuk meg.

Egyszóval nagyon korrektül tájékoztatva vagyunk.

berlini maraton 2

De…

Az egy dolog, hogy az embert tájékoztatja az önkorményzat, de az emberek itt külön szervezkednek, gondoskodnak saját maguk és mások szórakoztatásáról.

Olyan komoly körítés van majdnem minden kilométeren, hogy az, aki nem fut, az is jól érezheti magát.
Már napokkal a verseny előtt jön a térkép, hogy mindenki kinézhesse a magának megfelelő zenei programot. Itt a 2018-as térkép a fellépőkről. Külön kiemelem azt, hogy a térképen műfaj szerint is lehet keresni! 🙂

Már a maraton előtti héten elindul a találgatás, hogy idén ki fogja megnyerni a versenyt, ki lesz a második, miért épp ő és miért nem a másik?  Olyan ez, mint régen a Forma 1, bármilyen hihetetlennek is hangzik.

Már a berlini maraton indulása előtt felküldik a közvetítő helikoptereket, így az ember tudhatja, hogy mégis mikor induljon otthonról 🙂
Amikor a közelbe ér a verseny, akkor hirtelen megtelik az utca, lesznek mindenféle zászlónak kifestett emberek – lehet kapni minden Rossmannban, Dm-ben ehhez alkamlas festéket 🙂 –  a gyerekek kereplővel és mindenféle zajkeltő eszközzel buzdítják a futókat. Nézőként is nagyon jó ilyenkor kint lenni!

Rengeteg a vicces feliratú de buzdító szándékú transzparens is és kihasználják a cégek a nagyszámú nézőt is.

A maraton Németországban egy komoly biznisz, nézd meg ezt a videót róla. Angolul, németül és spanyolul van meg csak:

 

Szóval már csak az a kérdés, hogy idén ki nyeri, fog-e esni az eső (2017-ben esett rendesen) és hányan fejezik be a versenyt.

Hajrá futók!