Szilveszter Berlinben

Berlinben az élet

Az első szilveszter előtt engem nagyon meglepett – magyar fejjel- hogy a szilveszteri tűzijátékot minden boltban árulják. Külön prospektust ad ki erre az alkalomra a Lidl, Kaiser’s  és az Aldi is, sőt, a Lidl weboldalán külön videók illusztrálják, hogy melyik milyet pukkan, hogy néz ki.
Az emberek mennek és szinte mindenki vesz valamit.
Van kicsi tűzijáték, petárda, nagy tűzijáték, ami igen magasra felmegy, mindenféle, a hozzá kapcsolódó díszletekkel együtt. 🙂
Sőt, vannak gyerekeknek szánt tűzijátékok is.

Aztán eljön az este, és 6 óra körül elkezdődik a durrogtatás, ami másnap reggel 6-ig tart. Tavaly annyira sok tűzijátékot lőttek fel, hogy éjfélre a szemben lévő házat már nem láttuk, pedig csak 20 méterre van.
Nagy a buli!
Másnap reggel pedig az ember a város szinte bármelyik részén bokáig gázol a tűzijátékok maradványaiban, de a takarítók korán kelnek, 11 órára már alig látni a maradványokat az utcákon.
A durrogtatás sokáig tart, szilveszter előtt pár nappal is és utána is van még elszórtan néhány, de az az átlag berlini szintet nem nagyon haladja meg. Itt mindig van valaki, aki valamit ünnepel.

Aki nem látta még az itteni tűzijátékot, az úgy képzelje el, mintha a magyar augusztus 20-i állami tűzijáték nem fél órás, hanem 16 órás lenne.

Több baleset történik a tömeges tűzijátékozás miatt?
Ez engem is meglepett, de nem történik több baleset, mint az ittenihez képest lényegesen szolidabb magyar lődözések miatt.

Ami a kutyákat illeti:  itt egészen máshogy viszonyulnak az emberek a kutyákhoz, teljesen más a felfogás. Azt már nem is említem, hogy itt a kutyák okosak, iskolázottak, és valószínűleg ezért itt -bár nagyságrendekkel nagyobb a durrogás – nincs másnap tele az utca azzal, hogy Mircike és Fricike elszökött, „szemét durrogtatók, miattatok  ijedt meg az a szegény állat”

De ami a számokat illeti: Berlinben rendezik Európa legnagyobb szilveszteri utcabálját a Brandenburgi kaputól induló úton a Tiergartenben. 1 millió emberrel.

Van hangulat! 🙂
Annak nem való a berlini szilveszter, aki nem tudja magát elengedni, aki retteg a tűzijátéktól.