Andalúziával foglalkozó sorozatunk nem lehet teljes Andalúzia legszebb tengerpartjai nélkül.
Andalúzia látnivlóiról szóló hosszú írásunkat is olvasd el, hasznos ötleteket olvashatsz benne. Térképet is készítettem hozzá, ezt a poszt alján találod. 

Milyenek Andalúzia tengerpartjai?

Spanyolország legszebb tengerpartjai Andalúziában vannak!
Andalúziának az Atlanti- óceánon és a Földközi-tengeren is vannak remek tengerpartjai, viszont valamiért a Földközi-tenger partján lévő partok sokkal felkapottabbak vagy népszerűbbek a magyar látogatók körében, pedig a valódi szépséget nem ott találjuk.
Andalúzia Földközi-tengeri partjai általában mindennel fel vannak szerelve, amit a mezei turista kívánhat, viszont roppantul zsúfoltak, jellemzőek rájuk az akár 10-15 sorban egymás után elhelyezett napágysorok, és a sok ember miatt a vízminőség is rosszabb általában. (Erre a poszt végén kitérek hosszabban).
Ezeken a Földközi-tengeri tengerpartokon bárok és éttermek tömkelege várja a tapasztalatlan turistát, de a legszebb tengerpartokat és legtisztább vizeket nem itt találjuk, hanem az Atlanti-óceán partján.

Tarifa mellett

Spanyolország Atlanti-óceáni tengerpartjai sokkal szebbek, hosszabbak, nagyobb kiterjedésűek, kellemes fehér aprószemű homokkal borítottak. Ezek a partok Spanyolország legszebb tengerpartjai!

Andalúzia legszebb tengerpartjai

A lista a legszebb andalúz tengerpartokat taglalja, de nem fontossági, szépségi sorrendben, hiszem mindenkinek más lesz a szép és a fontos a nyaralása során!

Playa de Bolonia

Ez a part Andalúzia déli részén található, Cádiz és Tarifa között.
Bolonia tengerpartja a tipikus fehér homokos part, ami majdnem négy kilométer hosszú és 70 méter széles. Pont emiatt a nagy terület miatt az emberek szét tudnak szóródni, tehát ne az a turistagettós, több sor napernyős andalúz tengerpartra számíts. Akkor van napernyőd, ha viszel magaddal. 🙂
Megközelíteni is csak autóval lehet, tömegközlekedés nem visz ide, a busz pár kilométerrel odébb tesz le.

A parton van egy La Cabaña de Bolonia nevű hely, ahol kapsz ételt, italt, és rendszeresen vannak koncertek is.

Ha már arra jársz, fel fognak tűnni a jó állapotban lévő római kori oszlopok a parttól nem messze.
Régen a rómaiaknak itt volt egy települése, amit Baelo Claudiának hívtak. Bővebben itt olvashatsz róla angoul.
Ha szállást keresel, a tippem az, hogy foglalj minél előbb és vedd figyelmebe azt, hogy a nyári hétvégéken a szállásárak pénteken és szombaton megtöbbszöröződnek, tehát amellett, hogy alig találni szabad szobát, még irreálisan drágák is lesznek. Ezt a szállást nézd meg vagy ezt a másikat. Mindkettő közvetlenül tengerparti.

Playa de Valdevaqueros

Ez egy picit hosszabb tengerpart, mint a Playa de Bolonia, a 4 kilométert is meghaladja, és lényegesen szélesebb is, körülbelül dupla olyan széles, mint az előző. Itt is van hely bőven 🙂
Fehér homokos partot fogsz találni, amihez a homokot a szinte állandóan fújó szél hoz át Afrikából.
A part nyugati végén van egy nagy homokdűne, amit a katonaság hordott össze eleinte, próbálták a homokot kordában tartani, több-kevesebb sikerrel. Néhol sikerült növényzet telepítésével megfékezni a homokot, de a part más részein a homokdűne áll nyerésere.
Ennyire:


A partra csak autóval tudsz eljutni, a homokdűnék között. És pont ez adja a hely szépségét: távol esik minden lakott településtől, ezért ez egy elég nyugodt part.
Hétvégén itt is sokan vannak, főleg ha jó a szél és szuper az idő.
A playa de Valdevaqueros nemcsak Andalúzia egyik legszebb tengerpartja, hanem a világ elsőszámú kitesurf paradicsoma is!
A kite szörfösök inkább a Tarifához közelebbi részen szoktak sokan lenni, a dűnés rész sokkal nyugodtabb, de mint mondtam, mindenki talál magának megfelelő partszakaszt, mert elég hosszú a Valdevaqueros tengerpart.


Szálláskereséséhez tipp: Ezen a parton fokozottan érvényes, hogy foglalj időben! Ez azt jelenti, hogy fél évvel előbb általában még van lehetőséged válogatni a szállások között, utána napról napra kevesebb a fent említett dolgok miatt. Az El Levante egy elég jó hely, reggelit is adnak. Ha nem találsz szállást, akkor nézz szét Tarifában, ott nagyobb a választék, bár valahogy vissza kell jutnod a tengerpartra. (Tarifának is vannak tengerpatjai)


Zahara de los Atunes

Zahara de los Atunes sokak szerint az egyik legszebb tengerpart Andalúziában. Persze ennek megvannak az előnyei és a hátrányai is mostanában, mert egyre többen jönnek ide. Az elmúlt években egy lakóparkot vagy üdülőparkot építettek a partjára, ami nyilván jó annak, aki szállást keres, másrészt, aki az érintetlen, néptelen tengerpartokat szereti, az itt nem annyira azt kapja, amit szeretne, csak a falutól kicsit távolabb.
Mentségére szóljon a helynek, hogy majdnem 7 kilométeres a tengerpartja és valóban gyönyörű!

A Zahara de los Atunes tengerapart a Barbate nevű településhez tartozik, Barbate a part északi részén helyezkedik el. Ha innen mennél a délebbre fekvő partra, akkor a hídon kell átmenned, ugyanis a városka déli részén ömlik a tengerbe a Barbate nevű folyó. Szállás tekintetében Barbate és Zahara de los Atunes jól áll a fenti építkezések miatt, de itt is jól jön, ha időben foglalsz.

Punta Paloma

Őszintén megmondom, nekem Punta Paloma az egyik kedvenc tengerpartom, kiemelkedik Andalúzia legszebb tengerpartjai közül mert hosszú, tágas, magas homokdűnékkel szegélyezett, nagyon aprószemű homokkal és kristálytiszta vízzel várja a látogatókat. Itt sosincs tömegnyomor!
Eddigi életem egyik kedvenc élménye a homokdűnén való legurulás volt, amit mindenkinek ajánlok. Ne pont akkor próbáld meg, amikor ezerrel süt a nap és árnyékban is ezer fok van, mert akkor kellemetlen meglepetésben lesz részed (megéget a forró homok) de reggel vagy napnyugta előtt szuper dolog lecsúszni egy homokdűnén! Persze van, aki merészebb és bukfencezik 🙂

Legurulni egy homokdűnén jó buli!


Arra azomban mindenképp számítani kell, hogy akaratlanul is viszünk haza egy kis homokot a ruhánk és cipőnk apró barázdáiban és a varrások között.
Folyamatosan fúj a szél, de nem úgy, ahogy az ember megszokta, hanem folyamatos erővel a nap 24 órájában. Olyan, mintha egy nagy hajszárítóval fújnának folyamatosan.

Homokdűne Punta Paloma parton


Na, ezek a hátrányai egy itteni nyaralásnak.
Előnye viszont, hogy örök élmény a homokdűnén legurulni és a kristálytiszta vízben lubickolni. Mindezt úgy, hogy szemben velünk tisztán látszik Afrika 🙂
Punta Palomán szállást talláni viszont művészet. Egyrészt van egy camping, ahol vagy van, vagy nincs bungalló, másrészt meg csak kicsit távolabb a parttól van egy szállás, az viszont medencés. Bár ilyen gyönyörű andalóz tengerpart mellett szerintem nem létfontosságú a medence.
Étkezési lehetőség is adódik a parton, néhány chiringuito egyszerűbb ételeket és italokat kínál.

Playa del Palmar

Ha szeretsz szörfözni, akkor itt a helyed! Ahogy a Valdevaqueros part a kite szörfösök paradicsoma, a playa del Palmar a szörfösöké!
Persze ennyiben nem merül ki ez a part, mert ez a lasan mélyülő tenger ideális a kisgyerekes családok számára is. Játszóteret is találtok a gyerkőcnek itt.
A parton találsz az idő kellemes eltöltéséhez szükséges dolgokat, van néhány beach bár is, van wc, és van több étterem is van, közülük a Casa Juan kiemelkedően jó.
A szezon itt is májustól novemberig tart, a legtöbben júliusban és augusztusban vannak a legszebb andalúz tengerpartokon.
Ilyen a tengerpart, nézd meg a videót:

Plya Islantilla

Az Islantilla (ejtsd: iszlantijja) tengerpart már majdnem a portugál határon fekszik.
Az eddig említett partok közül ez a legnépesebb, de tegyük hozzá, hogy ez egy település tengerpartja, ahol ráadásul sok több csillagos szállodát is találunk. Ez persze jó, mert itt nagyobb valószínűséggel találunk szállást.
A part a nyári hónapok közül augusztusban zsúfolt, júliusban kicsit kevesebben vannak, az év többi hónapjában kevesen vannak, de általánosságban elmondható, hogy július közepétől novemberig sokan vannak itt.
A Playa Islantilla legnépszerűbb a spanyolok körében, külföldit kevesebbet lehet látni.

Ha szállást keresel ezen a tengerparton azt döntsd el, mennyit szeretnél érte fizetni éjszakánként, illetve vigyázz arra is, hogy ha parti szállást keresel, hogy itt van egy nagy folyó, a Guadiana, ami a spanyol – portugál határfolyó itt és ez egy szép nagy szigetet alkot, illetve, hogy a másik oldalon egy Carreras nevű folyó kanyarog. Ha jó ár – érték arányú szállást keresel, akkor az Isla Canela (Fahéjsziget) nevű golf szálloda jó választás szokott lenni.

Andalúzia legszebb tengerpartjai térképen

Spanyolország legszennyezettebb tengerpartjai


Mert erről is szót kell ejtenünk. Sajnos évről évre magyarok körében népszerű tengerpartok is fekete zászlót kapnak.
A fekete zászló azt jelenti, hogy valamilyen szempontból nem megfelelő a víz minősége vagy pedig maga a környezet meglehetősen elhanyagolt, szemetes, vagy egyáltalán nincs karban tartva.
Az Ecologistas en Acción minden évben kiadja a részletes listáját. A 2018-as eredményt itt találod.
Spanyolországnak majdnem 5000 kilométer tengerpartja van, ami közül a többség kifejezetten jó vízminőségű, így bátran indulhatsz el valamelyik szép spanyol tengerpartra. Azt tartsd szem előtt, hogy minél többen vannak egy parton és a tengerpart minél közelebb van egy városhoz vagy kikötőhöz, (esetleg mindkettőhöz) annál piszkosabb a vize.

Értelemszerűen azokat a tengerpartokat, amelyek fürdőzésre nem alkalmasak, nem írtam bele a listába.

Andalúzia legszebb tengerpartjai között mindenki talál megfelelőt magának. Jó utat!