Barcelona látnivalói – A 29 legérdekesebb látnivaló Barcelonában

BARCELONA LÁTNIVALÓI

Barcelona Spanyolország második legnagyobb városa, egy érdekes, pezsgő település a Földközi-tenger partján, ahova 2 óra 40 perc repülés után jutunk el. Mindenkinek tartogat valamit a másfél milliós város mert Barcelona látnivalói 2024-re csak gyarapodtak. Barcelona nagy kedvencem, így a szokottnál is több ötletem van arra, mit is lehet csinálni Barcelonában.

📌 FONTOS!

Barcelona népszerű város, több millió turistát fogad évente ezért érdemes előre foglalni szállást és időpontot foglalni a látványosságokhoz hogy elkerüld a hosszas várakozást.
A Get Your Guide-on és a Civitatis-on mindent megtalálsz.

Barcelona látnivalói

Miről olvashatsz itt?

Barcelona látnivalói

A Sagrada Familia templom – Barcelona jelképe

Barcelona látnivalói közül a leghíresebb a város jelképe, a Sagrada Familia templom. Tervezője Antoni Gaudí volt, a katalán építészet egyik kiemelkedő (ha nem a legkiemelkedőbb) alakja. 
A templomot 134 évvel ezelőtt kezdték építeni, azzal a megkötéssel, hogy szigorúan csak közadakozásból épülhet fel, ami mostanában már nem okoz olyan nagy fejtörést, mivel a templomot évente több, mint 4 millió turista látogatja és bizony megkérik a belépők árát. A legolcsóbb jegy is 38 euró. Ha a toronyba is fel akar az ember menni, akkor 50 eurót kérnek el. Jegyvásárlás a hivatalos oldalon. Ha szeretnél idegenvezetőt is mellé, erre is van lehetőség.

A turisták által fizetett belépőjegyekből és adományokból fedezik a templom építésének költségeit, amely eléri éves szinten a 25 millió eurót (10 milliárd Ft). 
Ha olyan szállást keresel, ahol a saját ablakodból gyönyörködhetsz a Sagrada Familia épületében, akkor az Ayre Hotelt ajánlom neked, de ha csak egy koktélt szeretnél inni a tornyokat közelebbről csodálva, kicsit lejjebb írok erről a lehetőségről.

📌 Tipp

🔴 Gyorsabban bejuthatsz a templomba és idegenvezetést is kaphatsz. Bővebben itt.

A Sagrada familia templom építése

Gaudí 40 évig dolgozott a templomon, de hirtelen halál amiatt nem voltak még készen a tervek.
Gaudí váratlan halála miatt fordulhat az elő, hogy a ma rajta dolgozó építészek, Jordi Faulí főépítész vezetésével próbálnak a Gaudí által száz évvel ezelőtt készített tervekből kiindulva létrehozni azt, ami a legjobban hasonlíthat ahhoz, amit az eredeti építész akarhatott. 
Persze ez nehéz feladat, mivel nem sok írásos dokumentum maradt fenn, ráadásul a spanyol polgárháború során a gipszből készült makettek nagy része is megsemmisült.

Ha elkészül a Sagrada Familia Barcelonában,( 3D-ben a templom) majd 18 tornya lesz, és köztük a legmagasabb elérn a 172 méteres magasságot, így elkészültekor a világ legmagasabb harangtornyává fog válni. 

A templom önmagában is hatalmas, 90 méter hosszú, belülről a tágasság és emelkedettség érzetét a magas oszlopok adják. 
Gaudí érdekes életéről és haláláról itt írok sokkal bővebben: A Sagrada Familia templom Barcelonában.

Ingyenes városnéző séták Barcelonában

Barcelonában több ingyenes városnéző sétán is érdemes részt venni. Az egyik egy kétórás általános séta, de ha valaki érdeklődik Gaudí alkotási és a modernizmus iránt, akkor ezt nem szabad kihagyni, de a Civitatis oldalán rengeteg ilyen lehetőség van, nézzetek szét, ezek csak példák voltak.

Las Ramblas – a híres sétálóutcák

A Rambla Barcelonában, vagy ahogy a helyiek hívják, Ramblas kétségkívül a város szíve. A mondás szerint, „Ha nem jártál a Ramblán, nem voltál Barcelonában”. Talán ezért is van az, hogy a Rambla mindig tele van emberrel, az év bármelyik szakaszában mész. Lásd fenti kép. Ha mindenhez közel szeretnél lakni, itt jó helyen leszel.

A Rambla öt részből vetődik össze, bár ez nem olyan szembetűnő elsőre.
Öt különböző utcácska, amelyek együtt formálják azt a széles, élénk sétálóutcát, ahol bárok, éttermek, kávézók és rengeteg kis stand van.

A Rambla legősibb része a virágos rész, mi több, először itt árultak vágott virágokat a 18. században. Azóta a Ramblán kapható dolgok száma kicsit megszaporodott, mivel a madártól kezdve a szuvenírekig, mindent lehet itt kapni.
Ha a Rambla történetéről beszélünk, meg kell említenünk, hogy ugyanúgy, mint a budapesti Nagykörút, a Rambla helyén is egy folyómeder volt sok száz évvel ezelőtt.
Ennek a folyómedernek a feltöéltésével jött létre az a csoda, ahol manapság az emberek kellemesen sétálgatnak.
A várost 400 évig körbevevő várfalat is lebontották az ügy érdekében és fákat is telepítettek, így jött létre az a kellemes Rambla, amit ma ismerünk.
Sokkal bővebben a Rambláról itt írok.

Poble español – A spanyol falu

A Spanyol falu Barcelonában egy igazi kuriózum. Ha szeretnéd megismerni Spanyolország különböző építészeti stílusait, akkor itt a helyed. Olyan ez a hely, mintha egy szempillantás alatt Katalóniából Andalúziába, onnan Navarrába vagy lényegben Spanyolország bármelyik helyére kerülnél. 49.000 négyzetméteren mutatják be valós méretben egy-egy tartomány jellegzetes építészetét, az utcáit és ezzel együtt a hangulatot is.
De nem csak ennyiről van szó mert itt még színház, templom, polgármesteri hivatal és tényleg minden van, ami egy igazi faluban is megtalálható. Mivel modern dologról van szó, bemutatóterem is van, ahol érdekes videókat is lehet látni hatalmas kivetítőkön.
Az utcákon rengeteg bolt van, ahol népművészeti termékeket vásárolhat és kóstolhatsz is. Egy érdekesség Barcelona látnivalói között.

📌 Tipp:

Vegyél helyi turrónt! A turrón egy katalán desszerttípus, aminek két fő fajtája van: a puha és a kemény. Van itt a Poble Espanyolban egy bolt, az a neve hogy Torrons Vincens. Érdemes bemenni hozzájuk. Nekem a pisztáciás a kedvencem. 😉

Belépők: Ez egy éjjel-nappal nyitva lévő hely, ahova nappal 9 euró a jegy, éjszaka 7 euró, a különleges programokra pedig egy kicsit több. Jegyvásárlás itt.

Barcelona látnivalói

Camp Nou Stadion, amiről már mindenki hallott

Sokan csak azért mennek Barcelonába, hogy láthassák ezt a stadiont, így erről csak röviden fogok írni. Belépőket a látogatáshoz itt találsz: Camp Nou Látoatás.
A stadion hatalmas, 1986-ban az FC Barcelona és a Juventus közötti mérkőzésre 120.000 néző fért ide be. Összehasonlításként a budapesti Groupama Aránába 22.000 néző fér be.

Boquería piac – Spanyolország leghíresebb piaca

Szokták mondani, hogy míg nem jártál a Boquería piacon, addig nem jártál Barcelonában. Persze ugyanez a mondás járja a Ramblával kapcsolatban is. 🙂 De miért olyan extra a Boquería piac? 

A Boquería piac Barcelona szívében helyezkedik el, a Ramblán.

A Rambla igen népszerű a turisták körében, ami nem is csoda, hiszen ezen a másfél kilométeres utcán találunk olyan nevezetességeket, mint az Erotika múzeuma Liceo, amely Európa legnagyobb operaháza, de több színház és számtalan étterem is található itt, és nem utolsó sorban a Boquería piac is itt van, ami többek szerint a világ legjobb piaca. 

Ha a helyi háziasszonyoknak vagy éttermeseknek valami igen egzotikusra van szükségük, akkor ők is ide jönnek vásárolni. 


📌 Pro tipp

🔴 Menj el egy főzéssel egybekötött Boquería piaclátogatásra. Örök élmény!

Ha a Boquería piac több, mint 2000 négyzetméterét bejárod, az olyan, mintha a világ gasztronómiáját járnád körbe, mert nemcsak spanyol különlegességeket találsz itt, hanem ázsiai, amerikai és afrikai ételeket is kóstolhatsz és alapanyagokat is vásárolhatsz.

A Boquería egy olyan régi piac, hogy körülbelül azóta van, mióta Barcelona létezik. Ez nyilván túlzás, de már az 1200-as években is piac volt a mai Boquería helyén. 
A mostanihoz hasonló piac 1836-tól van itt. Azóta minden egyes reggel több, mint 200 pici stand húzza fel a rolót, hogy az egyre növekvő számú turistát és a helyieket kiszolgálja.

Így készülnek az italok és így néznek ki a Mariposa Negra-an

A világ 5. legjobb bárja

Ha szeretitek a VALÓBAN érdekes helyeket és a különleges koktélokat, akkor itt a helyetek! A Mariposa Negra (magyarul fekete pillangó) a világ egyik legjobb bárja, ahol kézműves italokat kapsz, saját készítésű alapanyagokból és még az a pohár vagy kehely amiben felszolgálják, még az is helyi és kézműves, ugyanis helyben gyártják egy 3D nyomtatóval.
Annyira különleges ez a hely, hogy még Masterclass is van náluk rendszeresen, hátha meg szeretné valaki tanulni ezeknek a tényleg különleges italoknak a készítését.
A hely weboldala: Mariposabar.com
Hol találod? Plaza de les Olles 4, 08003 Barcelona

Telefèric del Port – A tengerpartról a hegyre egy felvonóval

Az 1300 méter hosszú útvonalon gyönyörű kilátásban lehet részetek a városra. A Telefèric egyik állomása a San Sebastián torony, mely a La Barceloneta strandjánál található, majd folytatódik a Jaume I toronnyal, majd az útvonal vége a Montjuïc-i Miramar kilátónál van. Ez az út 70 méteres magasságban vezet, ahol páratlan panorámát élvezhettek Barcelonára.
A rendszer megálmodója Carles Buigas volt 1926-ban, akiknek célja az volt, hogy összekapcsolják a 1929-es kiállítást a tengerrel.

Ma a két torony szerves részét képezi Barcelonában található Történelmi-Művészeti Örökségnek.
A jegy ára 2024-ben 12,5 euró egy irányban, de ha retúr veszitek, akkor csak 20 euró.
Nyitva tartás, jegyvásárlás itt.

A legmenőbb rooftop bár a Sagrada Familia tornyainál

Nem mondom, hogy a világ legolcsóbb helye, de érdekes, az biztos. A Sercotel Rosellón hotel tetőteraszáról van szó, ahol a Sagrada Familia tornyait csodálva ihatsz vagy ehetsz, amit csak akarsz.
A legolcsóbb ital a víz, az 4 euróba kerül, de itt ittam eddig a legdrágább koktélt, 16-17 euróba kerülnek. Ha enni is szeretnél, akkor arra is van lehetőség. Ha nyáron mentek, érdemes előre helyet foglalni.

Erotika múzeum Barcelonában a Ramblán

A múzeum pont a Ramblán található, szemben a Boquería piaccal és megéri a látogatást. Kulturális erotika-történeti kiállítás ez, hiszen a több, mint 800 bemutatott tárgy egy része az ókori civilizációkból származik, de betekintést nyerhetünk itt XIII. Alfonz király magán (!) erotikus film kollekciójába, és Picasso erotikus alkotásai közül is jó néhányat megnézhetünk itt, de a sok terem között van a Kama Sutra pózait bemutató fafaragás gyűjtemény is.
Több időszakos kiállítás is helyet kap az Erotika Múzeumban, így mindig van valami újdonság. A múzeum cseppet sem vulgáris!
Egy átlag látogató másfél – két órát tölt bent mert mindenki talál magának valami érdekeset. Van egy „kert” is a területén, ahol nagyon régi pornó rajzfilmeket játszanak. 
Az erotika múzeum Barcelonában 10-től éjfélig van nyitva.
Jegyeket, további infókat itt találsz.

Kolumbusz-szobor Barcelonában a Rambla elején

A fenti képeket télen készítettem, azért ilyen szürke a táj. De még télen is érdekes volt felmenni ide. Bárhogyan érkezel Barcelonába, egész biztos, hogy látni fogod ezt a híres szobrot a Rambla végén. A Kolumbusz-szobor Barcelonában a város egyik jelképe. 

Azt viszont kevesen tudják, hogy ez egy olyan különleges szobor, amibe bele is lehet menni, mi több, majdnem a tetejéről ki is lehet nézni. 

Csak a Ramblán kell végigsétálnod, átmenni a pici kerek térre, ahol a szobor áll, megvenni a 6 eurós belépőt (14 éves korig 4 euró) és már állhatsz is be a sorba a lifthez. 

Mivel az oszlop elég keskeny, egy speciális lifttel lehet felmenni a Kolumbusz-szobor alá.

A liftbe csak néhány ember fér be egszerre de ha felmentetek, akkor ráláttok a barcelonai kikötőre, a Ramblára, de láthatjátok a Sagrada Familia templomot  és a szomszédos barcelonai akváriumot is, és természetesen az egész várost, de le kell szögezni, hogy mivel pici ablakokon lehet kinézni, nem a legjobb panorámát látjátok, az egészből inkább az élmény a fontosabb. Az ember ritkán megy fel egy kerek alakú lifttel egy 60 méter magas oszlopban 🙂
 Ha a legjobb kilátást szeretnéd Barcelonára, akkor érdemes a Güell Parkba elmenned.  
Sokkal bővebben itt írok a Kolumbusz-szoborról.

Tengerpartok Barcelona látnivalói közelében

A barcelonai tengerpartok nagyon népszerű azonban Barcelona alapvetően nem egy tengerpartos desztináció. Több érdekes hajós és tengerpartos program is van a GetYourGuide kínálatában.

Az legszebb tengerpartok Spanyolországban Andalúziában vannak,  Andalúzia legszebb tengerpartjairól pedig itt olvashatsz.

Érdekes adat, hogy Barcelona tengerpartjait csak a 90-es években kezdték kiépíteni. Ekkor kezdték a homokot megtisztítani és a vizet is kitakarítani, ekkor szélesítték ki a tengerpartot és a megfelelő létesítményeket is megépítették mellé, hogy egy olyan szép tengerpart legyen, mint amilyet ma láthatunk ha Barcelonába utazunk, előtte meglehetősen elhanyagolt képet mutattak az itteni tengerpartok. 
A legnépszerűbb tengerpartok Barcelonában azok, amelyek a bervároshoz (a Ramblához) a legközelebb vannak. 
A Sant Miquel és a Sant Sebastiá partok azok, ahol a legtöbb ember megfordul az év bármelyik hónapjában.
A tengerpart könnyen elérhető egy negyed órás sétával a Kolumbusz szobortól, vagy ha a metróra szállunk, akkor a Barceloneta megállótól kell séteálni egy picit.

Először a sportkikötő mellett fogsz elsétálni, majd Barcelona egyik híres látnivalóját, a Teleféricot fogod látni. 

Már maga a sportkikötő is elég látványos mert rengeteg méregdrága yacht köt ki itt, mitöbb, néha orosz oligarchák, focisták, sztárok híres hajóit is látni a kikötőben.
A víz hőmérséklete, minősége, minden hasznos infó itt található: barcelonai tengerpartok.

Barcelona látnivalói

Akvárium Barcelonában

Az akaváriumban érdekes halakat láthatunk, még olyat is, amit máshol soha nem.

Van 300 euróért arra lehetőség (ha az ember szerencsés és pont szerdán vagy pénteken jár arra), hogy a cápákkal ússzon.

Láttam az árlistában, hogy be lehet fizetni olyanra is, hogy az ember a cápák között alszik, de bővebb infót nem találtam róla. Az ára egyébként 90 euró.

Maga az akvárium tényleg nagy: 36 méter az átmérője és 5 méter mély. Utóbbi nekünk soknak tűnik, de gondoljunk bele, hogy a Földközi-tenger átlagban 1500 méter mély. Ehhez képest ez nagyon kevés.

Ha etetésekre mennétek, akkor a cápákat kedden és pénteken etetik dél és 1 között.

Bővebben: Akvárium Barcelonában.

Liceo – egy gyönyörű épület

Legutóbbi barcelonai látogatásunkkor hirtelen felindulásól bementünk a Liceoba és bejártuk az épületet, megismerkedtünk a történetével és nem utolsó sorban megcsodálhattuk belülről. A Liceo Barcelonában egy csoda, el is mesélem, miért.

Tudtad, hogy a Liceo Európa legnagyobb hagyományos, patkó alakú belső térrel rendelkező operaháza? 
De mindez semmi, mert a világon is a második legnagyobb a maga nemében. 

A túra a roppant elegáns előtérben indult, majd a lépcsőnél állva elmeséllték nekünk a Liceo történetét, amitől teljesen leesett az állam. 

Képzeljétek el, hogy az első két Liceo Barcelonában teljesen magán finanszírozásból jött létre. Aki szeretett volna operába járni, az adott pénzt. Persze ezért cserében mindenkinek megvolt a saját helye. 
Érdekessége az épületnek, hogy aki manapság rosszabb helyre vesz jegyet, (ahonnan például esetleg nincs rálátása a színpadra) annak szereltek be kijelzőket, ahol nézni tudják/láthatják az előadást olyan jól, mintha pont szemben ülnének a színpaddal. 
De ez nem minden, mert ez végre egy értelmes operaház, ahol a szövegeket mindenki elé kiteszik egy kis téglalap alakú kijelzőn, amin ráadásul ki lehet választani a nyelvet. Tehát az, ami a színpad fölött egy kijelzőn szokott futni, az itt az ember előtt van, tehát mindenki látja a sajátját. 

Liceoról bővebben.

Picasso nyomában Barcelonában

Picasso nyomában Barcelonában

Ha Barcelonában jártok és némi művészetre is vágytok (a Sagrada familia templomon és a Güell parkon kívül – mindkettő Gaudí, a híres katalán építész alkotása) érdemes Pablo Picasso nyomában is járni egy kicsit.  Van hozzá szervezett túra is!

Picasso 13 éves volt, amikor családjával a városba költöztek. Itt járt iskolába, a helyi művészeti akadémián (Escuela de Bellas Artes Llotja) tanult, ahol apja tanár volt, de mivel nem sokat tudtak neki tanítani, csak két évig volt az iskola diákja. 

Miután otthagyta az iskolát, igyekezett a kor népszerű és sikeres művészeivel kapcsolatba lépni, így került el először a 4 Gats étterembe. 


Picasso nyomában – Barrio GóticoPicasso kedvenc negyede a Barrio Gótico volt (gótikus negyed magyarul) ahol kedvenc étterme a Santa Ana tér melletti 4 Gats volt. 
Olyannyira szerette ezt a helyet, hogy törzsasztala is volt, ahova le is ülhetünk enni valamit 😉

Itt, a 4 Gats-ban tartotta az első kiállítását is a nagyteremben. Érdemes egy reggelire beülni ide
A 4Gats címe: Calle de Montsió, 3.
Nem messze ezektől a helyektől volt a Picasso család első barcelonai lakhelye, a Passeig Isabel II, 4.-ben, közvetlenül a kikötő mellett. 
Innen néhány perc sétára nyitotta meg szülei támogatásával a kis Picasso mindössze 14 évesen az első műtermét, ahol barátjával Manuel Pallarès-szel közösen alkottak a Calle de la Plata-ban. 


Következő barcelonai állomásunk a Carrer de Sant Pau, 65, ahol egy Marsella nevű bárt találunk a sarkon. 
Nem akármilyen hely ez! Egyike a nagyon kevés eredeti kinézettel megmaradt helyi bárnak. 
(Úgy maradhatott meg az eredeti bútorzat, hogy a helyi önkormányzat megvásárolta mert az épp aktuális tulajok kicsit modernizálni akarták. Több, mint 200 éves a bár…) 

És Picasso ide járt abszintot iszogatni a barátaival, mi több, a hely ma is erről híres. 🙂 Weboldala nincs a Bar Marsellának, de a Google a barátunk

Sokkal bővebben itt írok Picasso Barcelonájáról.

Barcelona látnivalói


Nézd meg Barcelonát egy vitorlásról! 

Barcelona látnivalói között valahogy elvész a tenger mostanában, pedig kellemes a hajózás arrafelé is, Barcelona pedig minden irányból szép. Több verzióban is kínálnak mostanában hajózásokat, van naplementében zenehallgatós, vitorláshajós, csónakos, egyszóval van választék bőven és már 13 eurótól is van rá lehetőség.

Kajakozás Barcelonában és a Costa Braván

Ez az ötletem a sportosabbaknak szól, mivel egy félnapos vagy akár egésznapos kajakos, evezős, merülős túráról van szó. Ha nyáron mész, akkor ez egy remek ötlet 😉 2024-ben 60 eurótól indul egy ilyen kajakos kaland.

Barcelona látnivalói

Barrio Gótico – a „gótikus” városrész

A Barrio Gótico egy híres barcelonai városrész. Magyarul azt jelenti, hogy „gótikus negyed”. A Barrio Gótico roppant népszerű mostanában a turisták között, de ez nem volt mindig így. Bővebben: A gótikus negyed Barcelonában.
A Barrio Góticonak még a neve sem ez volt a barcelonai világkiállításig, ráadásul még a stílusa sem ilyen volt. A ma látható gótikus épületek többsége eredetileg egész máshogy nézett ki, csak a turisták kedvéért tettek rájuk néhány gótikus jegyet mutató részt.
A Barrio Gótico eredeti neve Barrio del Catedral (Katedrális negyed) és egy impozáns városfal vette körül, amit mára szinte teljes egészében lebontottak.
Szűk utcácskákat, hűs tereket és régi házakat találsz itt.

Fontos, hogy ha itt jársz, vigyázz az értékeidre, sok itt a lopás, Barcelona egyik legveszélyesebb negyede nappal és éjszaka is.

Barcelona látnivalói

Tibidabo – Barcelona látnivalói föntről

Rengeteg képeslapon szerepel ez a torony, ami a Tibidabo hegy közelében van. Hétvégén lehet felmenni a tetejébe és onnan gyönyörködni Barcelona látnivalóiban.
Ez a telekommunikációs torony 560 méter magas (a tengerszint felett). Az 1992-es olimpiára építették, hogy megkönnyítse a sportesemények közvetítését. Ez Spanyolország második legmagasabb tornya, Katalóniában pedig a legmagasabb. (A legmagasabb tévtorony az alicantei)
Nem más, mint a híres angol építész, Norman Foster tervezte ezt a futurisztikus tornyot, aminek a 10. emeletéről lehet kinézni. Jó idő esetén 70 kilométerre is ellátni innen.
Fontos, hogy ha rossz az idő, erős szél fúj, akkor nem lehet felmenni.
Bővebb infó itt.
A hegyen van egy vidámpark is, jegyárak és egyéb infók itt: Vidámpark Barcelonában.

Barcelona látnivalói

Hop on – hop off buszok Barcelona látnivalói nyomában

Barcelonában sok a látnivaló, ráadásul a többségüket nem is lehet egyszerre, gyalog felfedezni ezért jól jönnek az olyan lehetőségek, mint a hop on -hop off buszok. Amikor ezer éve először voltam Barcelonában, én is ilyen busszal jártam körbe a várost két nap alatt. Mindent fontosabbat sikerült megnézni akkor, később csak finomítottunk Barcelona látnivalói hosszas során.
A buszok végállomása a Plaza Catalunyán van, az összes onnan indul, sok különbség nincs közöttük.
Bővebben itt: Hop-on busz.

Gaudí nyomában – a leghíresebb épületek

Barcelona látnivalói közül nem maradhat ki a Güell Park. Barcelona híres építésze igen sok épületet és kezdő építész korában mást is tervezett a városban. Ha a gótikus negyedben sétáltok, akkor azok az érdekes alakú lámpák is az ő kreativitásából születtek.
Ha minden Gaudí épületet meg szeretnétek nézni, akkor arra mindenképp több napot kell szánnotok vagy egy ingyenes városnéző sétára is érdekes lehet benevezni.

Park Güell – Barcelona látnivalói

Ha Barcelonában jártok, a Güell park egy kihagyhatatlan látnivaló! Amellett, hogy az ott található építmények érdekesek, a kilátás is remek a Güell parkból!

A város leghíresebb építésze, Antoni Gaudí tervezte ezt a csodás parkot Barcelona felső részén, eredetileg a helyi elitnek.

A tervek szerint a területen 60 lakóházat építettek volna, a hozzá tartozó kellemes közösségi területekkel, de a Güell park 14 éves építése során (1900 és 1914 között épült) nehézségek merültek fel és végül a nagyszabású, 60 házas projektből csak kettőt építettek fel.

Viszont az a két épület és a Gaudí által a legapróbb részletekig is átgondolt tervek a mai napig is olyan látnivalóval szolgálnak, amit tényleg nem lehet kihagyni.

Az év bármelyik szakaszában is jársz a Güell parkban, sokan lesznek, mivel ez a terület még a Sagrada Familia templomnál is sokkal népszerűbb: évente 8 millió turista járja be ezt a területet.

Nem véletlen!

Barcelona látnivalói

A Güell parkban főleg a közösségi területek az igazán impozánsak: már a bejáratnál a két ház, ami eredetileg őrbódénak épült, maga a csoda!
Nem annyira köztudott, de Gaudí 20 évig lakott itt. Régi lakása ma egy róla szóló múzeum, ahol a katalán építész lakását és személyes tárgyait lehet megnézni, amellett, hogy rengeteg bútort ő tervezett saját magának.

Sokkal bővebben itt írok a Güell Parkról.

Barcelona látnivalói - katalán parlament

Katalán parlament

Mostanában elég sok szó esik a katalán elszakadásról, és arról is, hogy a katalán parlament a világon az egyik legrégebbi.
Maga az épület a Parque de la Ciudadela-ban található. Francia klasszicista stílusban épült  az 1700-as években, eredetileg katonai célokra.
A látogatás teljesen ingyenes, viszont előre be kell jelentkezni. Mivel ez egy működő parlament és valóban azokat a helyeket lehet megnézni, ahol az esemélyek zajlanak, nem minden nap lehet megnézni. Itt tudjátok megnézni a naptárban, pont be tudtok-e jutni. A látogatás 45 perces és négy nyelven van, mind külön indulással (katalánul, spanyolul, angolul és franciául van vezetés).

MEAM – Európai Modern Művészeti Múzeum

Nem sima múzeum ez, mert itt az állandó kiállításokon kívül rengeteg az időszakos is, emellett rengeteg zenés rendezvényük van. Érdemes a weboldalukon megnézni, mert nagy élmény szokott lenni!
Aki érdeklődik a modern művészetek iránt, annak ez egy remek hely lehet ha Barcelona látnivalói közül a kevésbé látogatottakat preferálná, ráadásul a múzeum a Barrio Gotico-tól nincs nagyon messze, egy kellemes sétával össze lehet kötni őket.
A jegyek 9 euróba kerülnek, diákoknak, időseknek olcsóbb. Bővebb infó itt.

Pedralbes kolostor – egy nyugodt hely Barcelona látnivalói között

Nyilván a többségnek nem jutna eszébe magától kolostort nézegetni, de itt van mit. Az épületet az 1300-as években építették és ez a katalán gótika legszebb megmaradt építészeti remeke. A templomot Elisenda királynő építtette, így az ő szobrát is megnézhetitek, ami nem akármilyen! 2 oldala van, az egyiken díszes királynői ruhában látható, a másikon viszont özvegyi ruhában. Ha nem láttál még „kétarcú” szobrot, itt az ideje…
A templomban érdemes megnézni a hatalmas és gyönyörű, színes ólomüveg ablakokat, amik általában a kor nemeseit ábrázolják.
A kolostorba és a templomba is vasárnap ingyen be lehet menni, hétfőn zárva van, a többi napon pedig 5 euró a belépő.
Nyitva: 10-től 5-ig.
Címe: Baixada del monestir, 9 (a térképen megtaláljátok fönt) http://monestirpedralbes.bcn.cat/en

Mare Nostrum szuperszámítógép

Na igen, ilyet sem láthat az ember minden nap! A Barcelona Supercomputing Center tulajdona a MareNostrum 4, ami  egy régi templomban van, és ingyenesen megtekinthető hétfőtől péntekig munkaidőben. Előzőleg be kell jelentkezni és egy kérdőívet ki kell tölteni, amiben megkérdezik az is, hogy ugyan miért érdekli az embert egy szuperszámítógép, de ez teljesen jogos szerintem.
Maga a látogatás körülbelül egy órás, és biztonsági okokból nem mehet be egyszerre 30 embernél több, plusz ételt és italt is tilos bevinni.
A látogatás során nemcsak a szuperszámítógépet lehet megnézni, hanem egy kiállítást is a szuperszámítógépek történetéről.
A bejárat a Torre Girona épületében van. Itt lehet jelentkezni a látogatásra.

A selyem háza: la Casa de la Seda – Barcelona látnivalói

Szuper titkos és kihagyhatatlan azok számára, akik a kuriózumokat keresik!
Ez egy gyöngyszem, ráadásul eléggé ismeretlen még, mivel nem sokkal ezelőtt nyitotta meg kapuit a látogatók előtt ez a régi céhház. Az épület már kívülről is kifejezetten feltűnő, – bár Barcelonában majdnem minden ház kifejezetten szép – hiszen kívülrül is olyan, mintha selymre festettek volna.
A több, mint 300 éves épületben a selyem útját bemutató kiállítás van, de maga az épület és a szobák falai is elég látnivalóval szolgálnak.
Szombatonként van idegenvezetés (angolul, spanyolul és katalánul) ezért érdemes ekkorra időzíteni a látogatást.
Bővebb infó itt.
Hol van?  Sant Pere Mes Alt 1. (El Born/La Ribera)

Kaktuszos park – Európa legnagyobb gyűjteménye

Jardins de Mossèn Costa i Llobera a becsületes neve annak a gyönyörű parknak, ahol nemcsak a kilátásban, hanem Európa legnagyobb kaktusz és pozsgás gyűjteményében is gyönyörködhetsz  a városközponttól mindössze néhány percnyire.
A kilátás is lenyűgöző mert rálátni a városra, a tengerpartra és a kikötőre is.
Címe: Ctra Miramar, 38

Barcelona, legfontosabb infók egy helyen

Ha repülővel érkezel:


A barcelonai repülőtérről több variáció is van a belvárosba jutásra.
A többé az Aerobús-t választja (weboldala itt – érdemes megnézni, nagyon agyament) amivel Barcelona belvárosában lévő Plaza Catalunya-ra lehet bejutni.

Barcelona látnivalói és a közéekedés

Kép forrása: https://aerobusbarcelona.es


Erre a buszra applikáció segítségével is lehet jegyet vásárolni. Az Androidos app itt található, az iOS-es pedig itt.
Jegyárak 2023-ban az Aerobús-ra:
Sima jegy: 6.75 euró
Metróra, buszra és az Aerubús-ra is érvényes jegy 7.9 euró
48 órás jegy, amiben benne van minden Barcelonán belöli közlekedés plusz az aerobús-ra jegy retúr: 25.05 euró
72 órás jegy a fenti tulajdonságokkal: 31.35 euró
96 órás jegy a fenti tulajdonságokkal: 37.45 euró
120 órás jegy a fenti tulajdonságokkal: 43.50 euró

Ha tömegközlekedést használtok Barcelonában, érdemes előre gondolkodni és a megfelelő időtartamra vásárolni a jegyet. Link: Aerobús.

Ha vonattal közlekednél

Spanyolországban fejlettebb a vasúti közlekedés, menetrendeket, árakat itt találsz. : Renfe.

Metróval pedig így juthatsz be a városba

Barcelona 11 metróvonallal rendelkezik, ezek közül neked a 9-es vonalra lesz szükséged. L9 a neve, minden szükséges infó: tmb.cat
Barcelona látnivalói főleg a belvárosban vannak, de érdemes kimenned a tengerpartra és a hegyre is.

Barcelona tengerpartján magasodó híres szálloda - Barcelona látnivalói

Szállások Barcelona látnivalói közelében

Ha tudod jóelőre, hogy Barcelonában lesz dolgod, foglalj szállást időben!
A növekvő kereslet és az egyre kevésbé bővülő kínálat miatt a barcelonai szállások nagyon drágák. Spanyolországban itt a legdrágább eltölteni egy éjszakát a statisztikák szerint.
+ Ha van rá lehetőséged, ne a Ramblán akarj lakni, hanem keress magadnak egy olyan helyet, ahol viszonylag nagyobb a nyugalom. Én legközelebb itt fogok lakni.
Ez a szálloda pedig azért jött be nekünk mert van ingyenes reptéri transzferje (kb 20-30 percenként a repülőtér 2-es termináljáról és vissza is visz) egész nap. Nagyon korrekt hely, kényelmes ággyal. Ajánlom, főleg, ha nagyon későn vagy korán indul/ érkezik a repülőtök.

Barcelona egy roppant népszerű város, évente több millió turista keresi fel, a többség csak 1-2 éjszakát marad, ráadásul a barcelonai szálláskínálat is rettentően felhígult. Párizs után itt találod Európa leggagyibb szállásait, mentségükre szolgál, hogy nem annyira csillagászati összegbe kerülnek, mint a francia fővárosban. Barcelonai szállásokat itt találsz.

Készülj föl Barcelona látnivalóiból indulás előtt, foglalj időpontot előre, ha lehet, ha már tudod, mit szereznél megnézni. Segítségedre lesz a GetYourGuide.

Barcelona látnivalói- barcelonai séta
Barcelona szép!

Barcelona látnivalói térképen

Mikor van kevesebb turista Barcelonában?

Decemberben és januárban, esetleg október végén és február elején, az év többi hónapjában viszont iszonyat sokan vannak. Annyira sokan, hogy a tömeg már eljutott arra a szintre, amikor a turisták egymást is zavarják, a helyiekről nem is beszélve. Rengeteg a turista/turizmus ellenes tüntetés Barcelonában.
A nemzetközi sajtó sokat foglalkozik a helyzettel, például itt egy link (angolul) ahol megpróbálnak utánajárni.

Idegenvezetések, különleges élmények Barcelonában – Barcelona látnivalói

Barcelonában rengeteg szervezett, vezetett túra van, köztük olyan szuper élmények, mint bevásárlás a Boquería piacon, majd egy megfőzni a zsákmányt egy profi szakács segítségével. Itt találod a programot, de ingyenes városnézések is vannak.
Ha nem járták még Montserrat-ban, lehet, hogy eljött az ideje, nem olyan drága, viszont érdekes és szép hely, ha igazi különlegességre vágysz, akkor egy olyan ötletem is van, hogy menjetek el Andorrába és Franciaországba.

Tapas bár túra – Barcelona látnivalói

Régen nagyon nem voltam oda a spanyol tapas (ejtsd: tapasz) ételekért, de az idők folyamán megbarátkoztam vele. A tapas (vagy inkább tapas-ok) kis adag ételek és a spanyolok imádják. Nem egy fajtát kérnek ki, hanem rögtön 3-4-5 félét. Barcelonában van egy jó túra, ahol nem turistás tapas bárokba visznek el, ahol megkóstolhatod a helyi specialitásokat, sok mindent megtudhatsz a tapas kultúráról. Ha van időtök, kedvetek, menjetek el, mert az elfogyasztott ételek és némi ital is benne van az árban.

Barcelona látnivalói ősszel

A katalán főváros számos kifejezetten őszi érdekességgel is szolgál, köztük a hatalmas népünnepélyekkel, érdekes kiállításokkal és gasztronómiai ritkaságokkal.
Egy külön posztban foglaltam össze Barcelona látnivalóit az őszi hónapokra.

Mit egyél Barcelonában? – Katalán gasztronómia

 1. Pan con tomate:
  A pan con tomate a katalán gasztronómia egyik legelterjedtebb étele. Ne számíts fortélyos elkészítési módokra, ez egy teljesen egyszerű étel, amit főleg reggelire fogyasztanak. Ha ismered az olasz bruschettát, akkor nem jársz messze tőle. 
  Úgy készül, hogy fognak egy kenyeret, leszeletelik, megpirítják, majd mint mi a fokhagymás pirítóst, megkenik fokhagymával. 
  Erre jön a reszelt (!) paradicsom, amibe tesznek egy kis sót, borsot, majd az egészet ráteszik a kenyérre és még egy kis olajjal meglocsolják. Isteni. Tényleg kóstoljátok meg!
 2. Escudella:
  Az Escudella egy alapvetően karácsonyi étel, de máskor is láthatod az étlapon. Jellegzetessége a nagy, egyben megfőtt darált hús, és a sok sok zöldség. Én szeretem, kóstoljátok meg it is. 
 3. Botifarra: Bővebben itt
 4. Calcots – Sült zöldhagyma
 5. Botifarra amb mongetes – Kolbász fehérbabbal
 6. Esqueixada de bacalao – egy halas paradicsomos saláta
 7. Fricandó – marhahús gombával
 8. Crema catalana – a leghíresebb desszert
 9. Panellets – mandulás kekszféle
 10. Ha különleges élményekre vágysz
 11. Ajánlott éttermek Barcelonában ahol helyi ételeket kóstolhatsz
Barcelona látnivalói tengerporok

Mennyire biztonságos Barcelona?

Körülbelül 25 éve jártam először Barcelonában, azóta nagyot változott a város közbiztonsága. Nem mondom, hogy a világ legveszélyesebb helye, de jó vigyázni mert előfordulnak lopások, és a zsebtolvajok száma sem csökkent mostanában.

Hogyan vigyázz az értékeidre?

 1. Ha lehet ne járj rövidnadrágban mert ezzel rögtön felhívod a figyelmet magadra mert a helyiek főleg a metrón, tömegközlekedésen, bármilyen meleg is van, nem járnak rövidnadrágban. Ez a turisták szokása.
 2. A hátizsákodat semmiképp sem tartsd a hátadon, inkább fordítsd meg és legyen elöl a táskád.
 3. A pénzed soha ne legyen a hátizsákodban, táskádban. Tartsd külön a pénztárcádat.
 4. Legyen bérleted, így elkerülöd hogy célponttá válj az automaták előtt.
 5. Az éttermekben, bárokban semmiképp se tedd a hátad mögé a táskád és ne lógasd le a székedről mert bármilyen tömött is az étterem, senki nem figyel a másik tárgyaira, kivétel a tolvajok. A székről lelógó táskák pántját elvágják, aztán már mennek is a táskáddal. A rendőrség 300 euró kár alatt nem foglalkozik semmivel.
 6. Éjszaka, főleg a Rambla bizonyos részein több a kétes elem. Vigyázz ilyenkor is.

Barcelona látnivalói fotókon