Barcelona látnivalói – kevés turistával

Barcelona látnivalói kevesebb turistával

 

Olyan látnivalókat keresel Barcelonában, ahol nem lógnak fürtökben a turisták?

Összeszedtem néhány olyan helyet, amik érdekesek, de mégsem túlzsúfoltak, és még térképet is készítettem hozzá, amit akár ki is nyomtathatsz.

Fontos, hogy nem minden látnivalót lehet megnézni a hét minden napján, de a látnivalóhoz tettem linket, ahol meg tudjátok nézni mikor vannak nyitva.

Mikor van kevesebb turista Barcelonában?

Decemberben és januárban, esetleg október végén és február elején, az év többi hónapjában viszont iszonyat sokan vannak. Annyira sokan, hogy a tömeg már eljutott arra a szintre, amikor a turisták egymást is zavarják, a helyiekről nem is beszélve. Rengeteg a turista/turizmus ellenes tüntetés Barcelonában, amit nem csodálok.
A nemzetközi sajtó sokat foglalkozik a dologgal, például itt egy link (angolul) ahol egy helyi magyarázza el, miért utálja a tömegturizmust / turistákat.

Szóval összeszedtem azokat a helyeket, ahol te, mint turista nem fogsz másik egymillió turistával együtt vonulni.

Készülj föl Barcelona látnivalóiból indulás előtt, foglalj időpontot (pl. parlament) ha már tudod, mit is szereznél megnézni.

Barcelona szép!


Amit a szállásokról tudnod kell

Ha tudod jóelőre, hogy Barcelonában lesz dolgod, foglalj szállást időben!
A növekvő kereslet és az egyre kevésbé bővülő kínálat miatt a barcelonai szállások nagyon drágák. Spanyolországban itt a legdrágább eltölteni egy éjszakát a statisztikák szerint.
+ Ha van rá lehetőséged, ne a Ramblán akarj lakni, hanem keress magadnak egy olyan helyet, ahol viszonylag nagyobb a nyugalom. Én itt fogok lakni
Ez a szálloda pedig azért jött be mert van ingyenes reptéri transzferje (kb 20-30 percenként a T2-ről és vissza is visz) egész nap. Nagyon korrekt hely, kényelmes ággyal. Ajánlom, főleg, ha nagyon későn vagy korán indul/ érkezik a repülőtök.

A Katalán Parlament épülete, és előtte a rózsás park. 

1, Katalán parlament

Mostanában elég sok szó esik a katalán elszakadásról, és arról is, hogy a katalán parlament a világon az egyik legrégebbi.
Maga az épület a Parque de la Ciudadela-ban található. Francia klasszicista stílusban épült  az 1700-as években, eredetileg katonai célokra.
A látogatás teljesen ingyenes, viszont előre be kell jelentkezni. Mivel ez egy működő parlament és valóban azokat a helyeket lehet megnézni, ahol az esemélyek zajlanak, nem minden nap lehet megnézni. Itt tudjátok megnézni a naptárban, pont be tudtok-e jutni. A látogatás 45 perces és négy nyelven van, mind külün indulással (katalánul, spanyolul, angolul és franciául van vezetés)
Itt pedig a katalán parlament épületét tudjátok megnézni (a 2. perc után)

2, Mare Nostrum szuperszámítógép

Na igen, ilyet sem láthat az ember minden nap! A Barcelona Supercomputing Center tulajdona a MareNostrum 4, ami  egy régi templomban van, és ingyenesen megtekinthető hétfőtől péntekig munkaidőben. Előzőleg be kell jelentkezni és egy kérdőívet ki kell tölteni, amiben megkérdezik az is, hogy ugyan miért érdekli az embert egy szuperszámítógép.
Maga a látogatás körülbelül egy órás, és biztonsági okokból nem mehet be egyszerre 30 embernél több, plusz ételt és italt is tilos bevinni.
A látogatás során nem csak a szuperszámítógépet lehet megnézni, hanem egy kiállítást is a szuperszámítógépek történetéről.
A bejárat a Torre Girona épületében van.
Itt lehet jelentkezni a látogatásra.

3, Erotika múzeum  Barcelonában

A múzeum pont a Ramblán található és megéri a látogatást. Kulturális erotika-történeti kiállítás ez, hiszen a több, mint 800 bemutatott tárgy egy része az ókori civilizációkból származik, de betekintést nyerhetünk itt XIII. Alfonz király magán erotikus film kollekciójába, és Picasso erotikus alkotásai közül is jónéhányat megnézhetünk itt, de a 14 terem között van a Kama Sutra pózait bemutató fafaragás gyűjtemény is. Több időszakos kiállítás is helyet kap az Erotika Múzeumban, így mindig van valami újdonság.
A múzeum cseppet sem vulgáris!
Egy átlag látogató másfél órát tölt bent mert mindenki talál magának valami érdekeset.
A belépő ára 10 euró fejenként, de lehet kérni plusz díjért audioguide-ot is (több nyelven), ami nyilván érdekesebbé teszi az élményt, ráadásul pezsgő is jár mellé.
Az erotika múzeum Barcelonában 10-től éjfélig van nyitva.
Jegyeket, további infókat itt találsz.
Itt meg megnézheted a róla készült videókat.

4, A selyem háza: la Casa de la Seda

Szuper titkos és kihagyhatatlan azok számára, akik a kuriózumokat keresik!
Ez egy gyöngyszem, ráadásul eléggé ismeretlen még, mivel nem sokkal ezelőtt nyitotta meg kapuit a látogatók előtt ez a régi céhház. Az épület már kívülről is kifejezetten feltűnő, – bár Barcelonában majdnem minden ház kifejezetten szép – hiszen kívülrül is olyan, mintha selymre festettek volna.
A több, mint 300 éves épületben a selyem útját bemutató kiállítás van, de maga az épület és a szobák falai is elég látnivalóval szolgálnak.
Szombatonként van idegenvezetés (angolul, spanyolul és katalánul) ezért érdemes ekkorra időzíteni a látogatást.
Bővebb infó itt.
Hol van?  Sant Pere Mes Alt 1. (El Born/La Ribera)

5, MEAM – Európai Modern Művészeti Múzeum

Nem sima múzeum ez, mert itt az állandó kiállításokon kívül rengeteg az időszakos is, emellett rengeteg zenés rendezvényük van. Érdemes a weboldalukon megnézni, mert nagy élmény szokott lenni!
Aki érdeklődik a modern művészetek iránt, annak ez egy remek hely lehet ha Barcelona látnivalói közül a kevésbé látogatottakat preferálná, ráadásul a múzeum a Barrio Gotico-tól nincs nagyon messze, egy kellemes sétával össze lehet kötni őket.
A jegyek 9 euróba kerülnek, diákoknak, időseknek olcsóbb. Bővebb infó itt.

6, Magasan Barcelona fölött – Torre de Collserola


Rengeteg képeslapon szerelep ez a torony, ami a Tibidabo hegy közelében van. Hétvégén lehet felmenni a tetejébe és onnan gyönyörködni Barcelona látnivalóiban.
Ez a telekommunikációs torony 560 méter magas (a tengerszint felett). Az 1992-es olimpiára építették, hogy megkönnyítse a sportesemények közvetítését. Ez Spanyolország második legmagasabb tornya, Katalóniában pedig a legmagasabb. (A legmagasabb tévtorony az alicantei)
Nem más, mint a híres angol építész, Norman Foster tervezte ezt a futurisztikus tornyot, aminek a 10. emeletéről lehet kinézni. Jó idő esetén 70 kilométerre is ellátni innen.
Fontos, hogy ha rossz az idő, erős szél fúj, akkor nem lehet felmenni, de ezen a linken meg lehet nézni, hogy elvileg mikor lehet felmenni a toronyba.
Bővebb infó itt.

 

7, Kaktuszos park

Jardins de Mossèn Costa i Llobera a becsületes neve annak a gyönyörű parknak, ahol nemcsak a kilátásban, hanem Európa legnagyobb kaktusz és pozsgás gyűjteményében is gyönyörködhetsz  a városközponttól mindössze néhány percnyire.
A kilátás is lenyűgöző mert rálátni a városra, a tengerpartra és a kikötőre is.
Címe: Ctra Miramar, 38

8, Pedralbes kolostor

 

Nyilván a többségnek nem jutna eszébe magától kolostort nézegetni, de itt van mit. Az épületet az 1300-as években építették és ez a katalán gótika legszebb megmaradt építészeti remeke. A templomot Elisenda királynő építtette, így az ő szobrát is megnézhetitek, ami nem akármilyen! 2 oldala van, az egyiken díszes kiránynői ruhában látható, a másikon viszont özvegyi ruhában. Ha nem láttál még “kétarcú” szobrot, itt az ideje…
A templomban érdemes megnézni a hatalmas és gyönyörű, színes ólomüveg ablakokat, amik általában a kor nemeseit ábrázolják.
A kolostorba és a templomba is vasárnap ingyen be lehet menni, hétfőn zárva van, a többi napon pedig 5 euró a belépő.
Nyitva: 10-től 5-ig.
Címe: Baixada del monestir, 9 (a térképen megtaláljátok fönt) http://monestirpedralbes.bcn.cat/en