Borászat látogatás Barcelonából

borászat látogatás

Sokat jártunk már szőlőültetvényeken, és ennél is több helyet láttunk, de igazi borászatot még sosem, ahol több millió üveg habzóbort, vagyis cava-t tárolnak, az valami teljesen új volt számunkra. A borászat látogatás érdekes!

A GetYourGuide-on keresztül fizettünk be egy szervezett látogatásra, amely magában foglalta az odautazást, a borászat bemutatását, kóstolót és természetesen a visszautazást Barcelonába. Több hasonló szervezett út is elérhető, és ha valaki nem szeretne autót bérelni, valamint már felfedezte Barcelona látnivalóit, érdemes elgondolkodnia egy ilyen programon, mert egy nyugodt, rendkívül érdekes helyre juthat.

borászat látogatás
Nyugis környezet

Körút a borászatban

Amikor megérkeztünk, kellemes idő fogadott minket: körülbelül 25 fok volt, és enyhe szellő lengedezett, ami igazán kellemessé tette az ücsörgést a borászat zöld füvére kitett székeken. Körülbelül negyedórányi pihenés után megjelent helyi idegenvezetőnk, a borászat egyik alkalmazottja, aki végigvezetett minket a borászaton.

Először a víztározókat néztük meg, amelyek most különösen fontos szerepet töltenek be, tekintettel a Barcelonában tapasztalható vízhiányra. A város annyira súlyos vízhiánnyal küzd, hogy még a szökőkutakat is ki kellett kapcsolniuk, mivel az elmúlt időszakban nagyon kevés eső esett. (Ez az információ 2024 áprilisára vonatkozik.)

borászat látogatás

Tettünk egy rövid sétát a szőlőültetvényen is, majd áttértünk a feldolgozó részre, ahol – meglepő módon – minden gépesített volt és minden lépés precízen ellenőrzött. Érdekes volt látni, hogyan zajlik a feldolgozás. Láttuk a hatalmas tartályokat, ahol a mustot tárolják, majd amikor az óriási tolóajtón bementünk a pincébe, szemünk elé tárult a több millió üveg cava.

borászat látogatás

Mi az a cava?

A cava egy spanyol habzóbor, amelyet általában pezsgőként ismerünk. A cava főleg Katalóniában készül, és a készítése hasonló a pezsgőkéhez, ám általában olcsóbb és könnyebben elérhető, így sokan választják különféle ünnepi alkalmakra és eseményekre.

A cava alapvetően fehér borból készül, de létezik rosé változata is. Az elkészítés során a borhoz hozzáadnak élesztőt és cukrot, majd zárt tartályban (általában üvegben) erjesztik, hogy a gázok kialakuljanak, ami a pezsgést eredményezi. A cava általában száraz vagy félszáraz, de létezik édes változata is, attól függően, hogy milyen mennyiségű cukrot adnak hozzá.

A cava többnyire friss, gyümölcsös és könnyű ital, amely kiválóan alkalmas a különböző ünnepek, bulik és étkezések kísérőjeként.

borászat látogatás

Kifejezetten érdekes volt!

Részletesen elmagyarázta a lány, hogyan készítik ezt a fajta „pezsgőt”, és végigvezetett minket a gépeken, amelyek a különböző munkafolyamatokat végzik. Megmutatta, hogyan fordítják meg az üvegeket, illetve bemutatta a fagyasztásos technikát, amely segítségével kiszedik az élesztőt az üveg nyakából, ezáltal betekintést nyertünk abba a precíz folyamatba, amely a cava készítésének részét képezi.

borászat látogatás

A látogatás végén újra lehetőségünk nyílt nézelődni, és természetesen további kóstolókat is kaptunk az ott gyártott italokból. Kellemes élmény volt, minden perc megérte, szóval ha Barcelonában jártok, menjetek el egy ilyen borászat látogatásra.