Andalúzia látnivalói minden infóval, 2 hétre

Andalúzia legszebb látnivalói

2019-ben Andalúziába megyünk nyáron. (Az elkészült andalúz élménybeszámolót itt olvashatod
Mivel rengeteg infót kell összegyűjtenem, – amit ráadásul az utastársak is szeretnének tudni – kiteszem nyilvánosba, hátha másnak is jól jön az andalúz utazásához egy kis segítség. Címeket, linkeket, minden hasznosat teszek bele 😉 Szóval, mik Andalúzia látnivalói, mit fogunk megnézni? 

 

Andalúzia látnivalói

 

Gyönyörű tengerpartjai vannak Andalúziának!

 

Közlekedés: autóval (Sevillában a reptéren fogjuk felvenni és oda is visszük vissza.
Azért megyünk autóval, mert olcsóbb, gyorsabb és kényelmesebb, arról nem is beszélve, hogy több szuper tengerpart tömegközlekedéssel nehezen (vagy sehogy sem) megközelíthető.
Andalúziában a tömegközlekedés nem annyira fejlett. Sok (akár nagyobb) városba sem jut el a vonat, és bár van több busztársaság is, de a buszok elég „déliesen” járnak. Szóval autózunk. Így többet meg tudunk nézni Andalúzia látnivalói közül. 

 

Ronda egy utcáján

Andalúzia látnivalói körút tervezett útvonala

 

Sevilla – Jerez de la Frontera – Cádiz – Vejer de la Frontera – Playa Bolonia – Tarifa -Marokkó (Tanger) – Tarifa – Gibraltar – Estepona – Júzcar – Ronda – El chorro (La Garganta) – Caminito del Rey – El chorro (La Garganta) – Setenil de las Bodegas – Olvera – Sevilla


Andalúzia látnivalói hasznos infókkal
Óceán és homokdűnék Tarifa közelében


Sevilla – reptérről a belvárosba

Andalúzia látnivalóit körbejáró utunkon az első megtekintett település Sevilla lesz. Ide érkezik mindenki repülővel.
A reptérről, ami kb. fél órára van a várostól busszal (vagy taxival) lehet bejutni.
A busz ára 4 euró (2019) és hajnali 5:20-tól jár hajnali 0:50 ig (vagyis a repülődhöz lesz busz) visszafelé a városból pedig hajnali fél 5-kor indul és éjfélig jár. Néha hatalmas sorok alakulnak ki és csak a sokadik buszra férne fel az ember. Ekkor menj inkább taxival.
A menetidő kb. fél óra, de ez forgalomtól függ. Szánj rá időt!
Itt van a közlekedési vállalat linkje, tettek be térképet is, hogy könnyebben ki tudd silabizálni, merre is kellene menned.

Taxival a reptérről Sevilla belvárosába: fix árú a taxi Sevillában, 21 és 31 euro közötti áron viszik el az embert a reptérről bárhova a városon belül. Ha többen vagytok, érdemes taxizni. Időben és pénzben is jobb megoldás.

Utcarészlet. Tipikus 🙂

Sevilla látnivalói

Fontos dolgok Sevilláról:


1, Szállás itt lesz, kellemes patio-s (belső udvaros) szálloda, pár lépésre a legfontosabb látnivalóktól.

2, közlekedés a városon belül:
Sevilla legfontosabb látnivalói gyalogszerrel is simán becserkészhetőek. Valószínűlehg nem lesz szükséged a tömegközlekedésre.

Sevilla tömegközlekedése viszonylag jó, metrója is van.
Térképet itt találsz nagyban, nyomtathatóan.
Érdemes napijegyet váltani mivel az 5 euró egy napra, 3 napra pedig 10, míg a sima jegy majdnem egy euró és azt csak egyszer használhatod.
Jegyekről infó itt.
MIT TERVEZÜNK MEGNÉZNI SEVILLÁBAN?

 Mond sörgyár

2017-ben a világ legjobb söre címet kapta az itt készített sör, így pláne érdekes lehet megnézni, ahogy a kézműves söreiket készítik.
A látogatás során három sört kóstolunk, hozzá ‘tapas’ jár. Az idegenvezetés angolul és spanyolul lesz elvileg, utóbbi még nyomozás alatt van. A látogatás ára 2 főre 9,9 euró a groupon oldalon most, de a weboldalukon foglalva is lehetőség van elmenni hozzájuk.
Elvileg ugyanaz a program.
A sörgyár Sevilla mellett található, kocsival negyed óra, tömegközlekedve a RENFE szolgátatásait kell igénybe venni.
Cím: Calle Torrepavas 4 (Cortijo Torrepavas) 41309 La Rinconada, Sevilla

A Mond sörgyár weboldala

Giralda és a katedrális egy részlete

A Giralda és a Catedral de Sevilla – Világörökség!

La Grialda, Catedral de Sevilla 
A Sevillai katedrális a világ legnagyobb ilyen épülete, ráadásul 1987-től a Világörökség része.
Érdekessége többek között, hogy kétszer is beomlott a kupolája, ezen kívül itt található Kolumbusz sírja is. Az épület erdetileg mecset volt, és az eredeti épület darabjait felhasználták az építéséhez. Talán ezért a hasonlóság a marrakechi mecsethez. 
Az épületegyüttes belsejében egy kellemes narancsliget is található.    Hasznos: Lényegében az év minden napján nyitva van.
Hétfőn 16:30 és 18:00 között ingyen lehet bemenni, a többi napon és órában 9 euró a belépő, ami mellé 3-ért lehet venni audioguide-ot.

Ha a Giraldába is felmegy az ember (a torony), akkor készüljön vízzel! Szüksége lesz rá!

Reales Alcázares egyik belső udvara

Reales Alcázares – Világörökség!

Erre a nagy palota,- és kertre- szerintem érdemes 2-3 órát hagyni. Lesz mit nézni és utolsó emlékeim szerint kellemes lesz a szökőkutak és csobogók mellett a pálmafák árnyékában pihenni egy kicsit. 

Nyitva: hónaptól függőnen, de általában reggel 9:30 és télen déután 5 között, nyáron este 7-ig lehet bemenni, legkésőbb este 8-kor ki kell jönni.
Belépő: az alap tarifa 11.5 euró fejenként.
Bővebben: Reales Alcázares weboldala

Plaza de España Sevillában

Plaza de España


Ez a tér önmagáért szép. Egy hatalmas épület van rajta, egész biztos már mindenki látta legalább egyszer fotón.
170 méter átmérőjű az épület „karja”, ami flig körbeöleli a teret. Előtte sok híd vezet át egy „folyón”. Ha van víz a hidak alatt, lehet csónakázni is.
35 perc 6 euró, 1 ora 10 perc 10 eur. Bővebben itt az infó.
Érdemes kipróbálni!


Plaza de Toros belülről

Plaza de Toros (aréna)

(Teljes nevén Plaza de Toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla) Ez az aréna a Guadalquivir partján található, egy kívülről is nagyon szép épületben.
Rendszeresen tartanak itt bikaviadalokat a mai napig is. Jegyet érdemes előre venni. Az időpontokat a weboldalon találod. Egy bikaviadalra a jegy 10 eurótól indul és árnyéktól, a kiválasztott helytől és még ezernyi dologtól függően egészen 180 -350 euróig elmegy fejenként. Nem olcsó mulatság.
A múzeumba is érdemes lehet bemenni. A jegy ára 8 euró, kivéve hétfő délután 3 és 7 között, akkor ingyen be lehet menni.
Cím:

Torre del Oro

Torre del Oro – Aranytorony

Vagyis Aranytorony. Még az 1200-as években építették ezt a háromszintes tornyot, aminek a történetét erős homály fedi, a legromantikusabb szerint az Amerikából rabolt kincseket itt tárolták egy ideig.
Igazság szerint nem egy agyeldobós épület Sevillában, vannak ennél sokkal érdekesebbek, szebbek és főleg nagyobbak is, de a torony a Guadalquivir folyó partján áll és ott bizony nagyon jól mutat. Másrészt mindenképp látja az ember, ha Sevillában kószál.

Metropol parasol

A Metropol Parasol


A fenti képen egy óriási napernyő látható. Tudom, ez most kicsit meglep, de tudnod kell, hogy a spanyolok kifejezetten vonzódnak az érdekes épületekért vagy építményekért.
Az építészfórumon olvashatsz egy nagyon jó cikket róla, olvasd el és nézd meg a képeket, érdemes!
A Plaza de la Encarnación-on találod, pont itt.

Sierpes utca – Calle Sierpes

Ez egy viszonylag hosszú utca Sevilla belvárosában. Annyiban hasonlít a budapesti Váci utcára, hogy itt is boltok, kávézók és éttermek vannak, de a sevillai Calle Sierpes sokkal érdekesebb, mert rengeteg boltnak megtartották az eredeti homlokzatát, cégérét, mindenét. Hangulatos hely!
Este, naplemente után elég zsúfolt szokott lenni, de a bármikor a nap folyamán érdemes elmenni oda. Itt egy videó róla:

Flamenco, az igazi!

Aki szereti a flamenco-t, annak kihagyhatatlan Andalúziában egy flamenco előadás. Ennek ára 15 eurótól indul és körülbelül 50 euóig tart. Az ár függ a résztvevők számától, hírnevétől, a helytől és még ezernyi dolgotól. Itt egy link hozzá
Egy ilyen műsor körülbelül másfél óráig tart és a legtöbb helyen két előadást tartanak délután – este.
Ha nem tudod miről van, szó, nézd meg ezt a rövid videót:

Honnan jön a spanyol sonka?

Mifelénk a sertéshízlalda szó terjedt el, de ezek a röfik nem úgy élnek, mint a mi disznóink. Ezek a spanyol malacok szabadon élnek a makkosban és általában makkot esznek.
Sokkal kellemesebb az életük és az ízük is teljesen más lesz emiatt.
Egyre több sonkakészítő műhelyt lehet megnézni Spanyolországban, ami nemcsak arról szól, hogy magát a sonka érlelését, vagy csomagolását, elkészítését nézhetjük meg, hanem azt a területet is bejárhatjuk (gyalog, lovon, traktorral, stb.) ahol ezek a röfik élnek.
Érdekes dolog!
Az egyik ilyen hely a Jabugo és a Cinco Jotas farm. Weboldal itt. Kicsit messzebb vannak Sevillától, de érdekes a hely.
Ha nincs időd elmenni, legalább a videót nézd meg:

Főzőtanfolyam Sevillában

Aki szereti a spanyol konyhát, az jó helyen jár Sevillában, Andlúziában.
Van több iskola is, ahol angolul és spanyolul okítják a népet főzni, még olyan tanfolyam is van, ahol először elmennek a piacra, bevásárolnak, majd megfőzik az ebdet/vacsorát.
Az egyik ilyen minitanfolyamokat kínáló iskola a Taller Andaluz de Cocina.

Piac! Mercado de Triana

Egy piac mindig érdekes, különösen a spanyol piacok. Van itt minden, zöldség, gyümölcs, de mindez a hagyományos piacos külsőn kívül még stílusban is érdekes. Nézd meg az alábbi videóban a csempéket és a „díszletet”.
A piac weboldala.
Cím: Calle San Jorge, 6.
A Plaza de Toros-szal van szemben, a folyó másik oldalán, összesen 8-10 perc sétára. Ebédre ideális hely!

Jerez de la Frontera

Jerez egy nagy spanyol város, 200.000 lakosa van körülbelül. Híres a boráról „herezi bor” ha így ismerősebb. A shery / brandy a fő profil arrafelé.
Itt is terjed az a jó szokás, hogy a népet beengedik a borászatba, így itt megnézzük a Tío Pepe borászatot.

Látogatás a Tío Pepe borászatban


A látogatás 16 euróba kerül fejenként, plusz ha tapas-t is vagy extra pohár bort is kérünk akkor picit többe.
A borászatban az idegenvezetés spanyolul, angolul és németül van.
Előre itt lehet jelentkezni. Naponta csak 5-6 látogatás van!
Nézd meg a videót:

Cádiz

Cádiz Nyugat-Európa legrégebbi városa. Nem gondoltad volna, ugye? 3000 évvel ezelőtt alapíttották jó ízléssel pont ide 🙂
Az óvárosban rengeteg római korból származó épületet, romot találtak, találnak a mai napig is.
Amiben szintén nagy a város az a karnevál. A világ harmadik legnagyobb karneválját itt tartják minden évben!
Cádizban itt fogunk lakni.

A soktornyú Cádiz

Cádiz látnivalói

Cádiz látnivalói térképen, letölthetően.

Cadizban is sok a látnivaló, de annál több az olyan dolog, ami az élet élvezetére vezet minket. Az itteniek nagyon szeretik a városukat, szeretik a jó ételeket és a kellemes időtöltést.
Cádiz az Atlanti-óceán partján fekszik, amit a helyiek ki is használnak: szeretnek a parton időt tölteni és rengeteg halételt fogyasztanak.

Cádiz óvárosában régen több, mint 160 torony volt, amiből ma még 130 megvan, néhány közülük látogatható is.
Mire hashználták ezeket a tornyokat? Azt figyelték a magasból a gazdag kereskedők, hogy a hajók mikor térnek vissza a sok frissen kifogott hallal.

Ma, ha Cádizban jót akarsz enni, akkor egyél halat! A helyiek szerint, minél egyszerűbben van elékszítve, annál finomabb. De nemcsak halat esznek, hanem mindenféle herkentyűt is (természetesen).

A piac

Amikor utoljára Cádizban jártam, ami a legjobban megfogott a városban, az a piac volt. Nem véletlen! Maga az épület 200 éves, Spanyolország legrégebbi fedett piaca, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy micsoda hangulata van és milyen érdekes halakat és herkentyűket árulnak!
Nyitva: reggel 9:30-kor nyit, maga a piac része fél 4-kor bezár, de keddtől szombatig viszont éjfélig nyitva van a kajás része.
Cím: Plaza de la Libertad

Torre Tavira (Tavira torony)

Nem kihagyhatatlan látnivaló, de érdekes kinézni az egyik toronyból, és körbenézni Cádiz fölött 🙂
Aki tériszonyos vagy nem tud lépcsőzni, az ne akarjon felmenni mert üveg lépcsőfokok is vannak, de aki bírja az ilyesmit, annak érdekes lesz. Lift nincs! (2019)
A belépő 6 euró fejenként, és 10 és este 6, nyáron 8-ig lehet bemenni.
Weboldal itt van.


Tengerpartok Cádizban

Mivel Cádizt körbeveszi a tenger, több tengerpart közül is választhatunk.
A legérdekesebb az óvárosi La Caleta tengerpart, de ezen kívül a városban és a környékén is számtalan jobbnál jobb tengerpartot találunk. Ezeket egy másik posztban fogom részletezni.

La Caleta strand Cádizban

Pont az óvárosi részen található ez a sokak számára ismerős tengerpart. Egy James Bond filmből, a Halj meg máskorból lesz ismerős. Itt Cádiz La Caleta tengerpartja „játszotta” a kubai tengerpart szerepét. 🙂
A körülbelül fél kilométeres tengerpartot két oldalán egy-egy vár zárja le: a Santa Catalina és a San Sebastián várak.
Ilyen a part és a környéke:

Catedral de Cádiz

Cádiz katedrálisa

Jó nagyra építették, így ne csodálkozz, hogy egyetlen (módosítatlan) fotón sem szerepel egészben. Én is próbáltam értelmes képet készíteni róla, de nem sikerült. Körbe van építve elég rendesen, pluszban a másik oldalról a tenger határolja, ami ezen a helyen nem túl szerencsés dolog, ugyanis a templom mészkőből épült, az pedig elég rosszul viseli a nedvességet és a tengeri sót pedig kifejezetten rosszul. Amikor nagyon hullámzik a tenger, akkor bizony eléri az amúgy nagyon szép templomot.
Barokk és neoklasszikus stílusban építették 116 éven keresztül. Sokáig épült mert közbejöttek olyan „apróságok”, mint háború a franciákkal és az amerikai kontinens fölötti „uralom” elveszítése.

Andalúzia látnivalói - Cádiz tengerparti sétánya
Cádiz midenhol szép

Séta a tengerparti sétányon

Kihagyhatatlan dolog, hogy az ember sétáljon egyet a tengerparti sétányon Cádizban. A nap bármelyik szakasza jó erre, de a legszebb akkor, amikor már majdnem lement a nap. Felejthetetlen élmény!

Egyél pescaito frito-t!

Ez „rendes spanyolul” pescadito frito akar lenni, csak az andalúzok kicsit máshogy beszélnek. A pescaito frito magyarul sült halacskákat jelent. Valójában nemcsak halak, hanem bármi lehet kisütve, mármint ami a tengerből jön és ehető.
Pescaito fritót sok helyen lehet enni Cádizban is, érdemes ott próbálkozni, ahol sok helyit látsz.

Vejer de la Frontera

Andalúzia látnivalói - Vejer de la Frontera
Vejer de la Frontera az egyik fehér andalúz városka

Vejer nem a világ közepe, de mégis egy annyira cuki kisváros! Arról nem is beszélve, hogy itt még vannak szélmalmok, tehát megéri a kitérőt.
Másik pozitívuma Vejer de la Fronterának, hogy itt van egy csomó jó szállás arra az esetre, ha a tengerparton már elfogynának.
Mit érdemes Vejer de la Fronterában megnézni és kipróbálni?

Szélmalmok!

Aki nem látott még igazi szélmalmot, pont olyat amilyennel Don Quijote harcolt, akkor feltétlen itt a helye! A várossal szemben egy dombon vannak

Szamaragolás a szélmalmoktól

Egy helyi bácsinak jutott eszébe, hogy a gyerekeket körbe lehetne vinni a városban szamárháton. Juanjo a bácsi neve és mára egy virágzó szamaragoló sbizniszt tudhat magáénak. Minden infó ott van az oldalon.

Tarifa – Andalúzia látnivalói

Tarifa a Pireneusi félsziget legdélebben fekvő városa. Ettől még senki nem esik hasra, de ha elárulom, hogy annyira közel van Afrikához, hogy átlátni a szomszéd kontinensre, akkor már elgondolkodtató a dolog. Összesen 14 kilométer választja el Tarifát a hozzá legközelebb eső afrikai várostól.

Tarifa egy varázslatos hely, nem azért mert műemlékekben annyira gazdag, hanem mert önmagában érdekes.
Azon kívül, hogy nagyon közel van Afrikához, itt van az a pont, ahol a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán találkozik. Ezt egy-egy táblával jelzik is a parton. Eldöntheted, melyik tengerben fürdesz aznap 😉 Ehhez ki kell sétálnod az Isla Paloma végébe:

Aki olvasta Paulo Coelhotól az Alkimistát, annak Tarifa onnan lesz ismerős, hogy a regény elején itt találkozik Santiago az Alkimistával, aki egy téren, a padon ülve a homokba írja a fiú teljes életét és titkait.
Tarifában itt lesz a szállásunk. Nem pont a városban van, hanem a széles, homokos tengeraprton, itt fogunk néhány napot eltölteni 🙂

Trifa – Virgen de La Luz ünnepe

Minden évben, szeptember első vasárnapján Tarifában hatalmas ünnepség van, ekkor tartják a Virgen de la Luz ünnepet. Aki szeptember környékén jár arra, az időzítse úgy, hogy ezen a napon a városban legyen, főleg este.
Ezen a napon Tarifában felvonul több ezer (vagy legalább nagyon-nagyon-nagyon sok) lovas igazi, andalúz viseletben, a lovat „andalúzosan” megülve. Eleve már ez is érdekes, de ezen a napon különosen sok nő hordja a hagyományos andalúz viseletet, így fotósoknak ez kiemelkedően jó lehetőség.
Maga a Virgen de La Luz ünnepség úgy zajlik, hogy a rengeteg lovas elmegy a Virgen de la Luz-ért (virgen = szűz, la luz = fény) a Tarifától 8 kilométerre lévő templomba, majd néhány erős férfi a vállára veszi a szüzet ábrázoló szobrot a hozzá tartozó ezüst állvánnyal együtt és elmennek a lovas kisérettel Tarifába.
Tarifában ekkor már nagyon várja őket a tömeg.
Mivel Tarifa egy elég kis település és az utcák nem túl szélesek, konkrétan a főutca is -szerintem- maximum 10-12 méter széles, igen nagy tömegre számítsunkm meg arra is, hogy a lovak rengetegen vannak és nagyon közel jönnek az emberhez.
(Én azóta félek a lovaktól, hogy egyszer a Virgen de la Luz-on jól beszorultam az első sorba a lovakhoz.)

Kikötő Tarifában

Tarifa Spanyolország harmadik legforgalmasabb kikötője Barcelona és Algeciras után.
Főleg a személyforgalma nagy, mivel ez az Afrikához legközelebb eső kikötő. Innen körülbelül 30-60 percenként indulnak a komoplok Afrikába. A menetidő körülbelül 30 perc, a jegy ára 70 euró körül van retúr.
Van olyan út is, ami pont ugyanennyibe kerül, és benne foglaltatik az idegenvezetés Tangerben, de nekem nagyon gyanúsan turistalehúzós „vegyél ezt is, meg vegyél azt is” szaga van. A tripadvisoron utánanéztem és a véleményezők több, mint fele negatívat írt róla.

El mirador del estrecho – Kilátó a szorosra

Ez a kilátó Tarifától 6 kilométerre van, és ahogy a neve is mutatja a Gibraltári-szorosra néz. A környék adottságai miatt nem szídítő a magassága, de a 300 méterről szépen belátni a környéket. Ezt látni:

Séta Trifa belvárosában

Tarifa hagyományos andalúz kisváros, így hangulatos utcákra és terecskékre számíthatunk. Kellemes bárok vannak, kiülős és beülős helyek. Egyszóval semmi extra, de ha már arra járunk, érdemes sétálni egyet Tarifában.
Ilyenek az utcák:

A Jóságos Guzmán vára

A kis várat mindenképp látni fogod, ha Tarifában mászkálsz. Nem kihagyhatatlan Andalúzia látnivalói közül, és leginkább arról híres, hogy ez a Jóságos Guzmán, aki egyébként egy leoni (spanyol város) születésű nemes volt, nagyon jól házasította gyermekeit. Persze nem minden gyermekének jutott ilyen jó sors. A fiát például feláldozta a város szabadságáért, ezért hívják Jóságos Guzmán várának. Csúnya történet.

A legszebb tengerpartok Andalúziában
Andalúzia legszebb tengerpartjai

Tarifa melletti tengerpartok

Erre vannak Spanyolország legszebb tengerpartjai! Nem a „hagyományos” napernyősoros turistaözönös partokra gondolj, hanem a békésebb, természetközelibb tengerpartokra.
Itt fogunk eltölteni jópár napot. 🙂
Andalúzia legszebb tergerpartjairól már írtam egy hosszú posztot, érdemes elolvasnod.

Andalúzia látnivalói: Gibraltári majom, aki fotóztatja magát :)

Gibraltár – Andalúzia látnivalói

Gibraltárban csak egy napot fogunk eltölteni. Szállásunk egy Holiday Inn-ben lesz Marokkóbol visszajövet. (Marokkóra szánok egy külön posztot.)

Tudtad, hogy Gibraltár a világ egyik legsűrűbben lakott települése?
Máshogy nem is lehet, mivel vagy a tenger vagy Spanyolország veszi körül ezt az Angliához tartozó kis földnyelvet. A helyszűke miatt néhány házat (és a reptér egy részét is) a víz fölé építették.

Maga a belépés úgy történik, hogy rendes határellenőrzés van Spanyolroszág és Gibraltár között. Rögtön utána már a reptér található, ahol a leszállópályán kell átsétálni – és kivárni, hogy az éppen aktuális repülő elhaladjon ott.
Gibraltárban jobboldali a közlekedés, visznot a fizetőeszközük az angol Font, de Eurót és néha Dollárt is elfogadnak.

Nagyon érdekes Gibraltár reptere, féltétlen nézzétek meg ezt a rövid videót:

A szikla – The Rock

Andalúzia látnivalói: Gibraltár, a Szikla, amire fel is megyünk!

Gibraltár leghíresebb látnivalója a Szikla, amire egy gyors felvonóval fogunk felmenni. A 400 méteres magasságba 6 perc alatt fog felrepíteni minket. A jegy ára 2019-ben 16 font. Bővebb infó itt van róla.

Ha felrétünk, majd nagyon vigyázzunk mert rengeteg a majom fönt, akik azzal szórakoznak, hogy kirabolják a gyanútlan turistát. Persze mindenféle feliratok figyelmeztetik az embert, hogy vigyázzon, de sokan nem fogadnak szót. A majmok meg pláne. Imádnak az emberre ráugarni, kicsit ücsörögni a vállán esetleg a fején. Meg persze az évtizedek alatt megtanulták nagyon ügyesen kinyitni pillanatok alatt a hátizsákokat és szélsebesen elszaladni a zsákmánnyal. Vigyázzunk!


Estepona

Gibraltári látogatásunk után, Andalúzia látnivalóit körbejáró utunk során megyünk tovább Észak felé. Az első megállónk Estepona lesz, ahol az Orchideáriumot fogjuk megnézni.

Orquidario Esteponában

Nem emelkedik ki Andalúzia látnivalói közül az Orchideárium, de ha már pont arra vezet az utunk, megnézzük.
Ez egy olyan hely, ahol több, mint 5000 különböző féle orchideát láthatunk. Az egész egy különleges üvegbúrákkal díszített épületben található botanikus kert, ahol hogy biztosítsák a megfelelő páratartalmat, vízesést is építettek.
A hely nyitvatartása eléggé andalúzos, reggel 9-től van nyitva 2-ig, majd 3-tól este 6-ig.
A belépő 3 euró fejenként.

Júzcar – Törpfalva Andalúziában

Nyilván senkinek nem mond semmit az a név, hogy Júzcar, viszont nem sok ilyen hely van. Nem kihagyhatatlan Andalúzia látnivalói közül, de érdekes.
Júzcar a Törpfalva!
Egy egész fehér andalúz falu, amit befestettek hupikékre, mert jól megfizette őket ezért a Sony még mielőtt a rajzfilmet bemutatták volna. Persze azóta már maguktól festik hupikékre a lakosok a házakat, hiszen rengetegen látogatnak az amúgy teljesen jelentéktelen kisvárosba csak azért, hogy megnézzék „Törpfalvát”.
Így néz ki:

Ronda – a szép andalúz város

Andalúzia látnivalói közül az egyik legfontosabb ez a város. Nevével ellentétben Ronda tényleg szép, ráadásul érdekes hely is.
A szállásunk Az Apartamentos Coronelben lesz, valószínűleg estére fogunk megékezni ide és a városnézést másnapra tervezem.

Andalúzia látnivalói: Ronda a világ egyik legszebb városa!

Puente Nuevo – Új híd

Nyilván már nem annyira új ez az új híd, mindenesetre Ronda egyik leghíresebb látnivalója. Egész biztos, mindenki látta már. Andalúzia látnivalói között olyan ez, mint Budapesten a Halászbástya. 🙂
A híd Ronda két részét köti össze: az óvárost az új várossal és természetesen át fogunk rajta sétálni, sőt ha erőnk, energiánk és időnk engedi még le is megyünk a szurdokot az évezredek alatt kivájó folyót megnézni. A folyó neve río Guadalevín.

Andalúzia látnivalói: Rondai aréna belülről

Plaza de Toros – Aréna Rondában

1572-ben alapította II. Fülöp király (akit Okos Fülöp néven ismerünk).
Ez Spanyolország legrégebbi arénája, ráadásul meg is lehet nézni belülről is és a múzeum is nagyon érdekes. A belépő 8 euró fejenként, ha audioguide-ot is kér az ember, akkor 9,5 eur.
Aki nem ment be Sevillában az arénába, az itt tegye meg mindenképp, nem sok arénát tud megnézni belülről az ember…
A múzeumban olyan ritkaságokat láthatunk, mint a torreádorok ruhája, sok arany és aranyozott lovas felszerelést, és természetesen az rondai aréna történetével is megimserkedhetünk.
Bővebben itt van róla infó. Itt pedig azt lehet megnézni, hogy mikor van igazi bikaviadal.

Alameda del Tajo – szuper kilátás!

Ez a sétány (park) az aréna közelében kezdődik. Egy fás részt képzelj el, ahonnan páratlan kilátás tárul elénk, a Serra de Grazalema nagyon szép innen nézve.
Rondában járva ez egy kihagyhatatlan hely:

Andalúzia látnivalói közül kihagyhatatlan a Caminito del Rey.

Camino del Rey – Andalúzia látnivalói

Ha van kihagyhatatlan dolog Andalúzia látnivalói közül, akkor ez az!
Amikor utoljára itt jártam, még nem lehetett (legálisan) végigmenni az úton. Akkoriban még arról volt ismert a hely, hogy ez a világ legveszélyesebb útja, de azóta szépen felújították, persze ez nem azt jelenti, hogy könnyű sétára kell számítani, tériszonyosoknak nem ajánlott most sem.
Annyira népszerű ez a hely, hogy mi 5 hónappal az ottlétünk előtt már csak néhány időpont közül választhattunk. Itt lehet jegyet venni.
Fogok írni egy teljes posztot erről.
Szállás a közelben, egy olyan helyen, amit már rég kinéztem magamnak: Complejo Turístico.

Nézzétek meg ezt a videót, angolul van:

Andalúzia látnivalói közül Setenil de las Bodegas kihagyhatatlan

Setenil de las Bodegas

Amikor először láttam róla képet, arra gondoltam, hogy itt tuti nem kötnek az emberre életbiztosítást, ugyanis a pici fehér andalúz falucska részben egy hegy alá(!) van beékelve. Persze ezt a turizmus elég rendesen felkapta, így már jobban megélnek posztán a létezésükből.
Nagyon szép ez a falu önmagában is, érdemes lesz megnézni:


Olvera – templom a hegy tetején

Sok andalúz faluról és városról mondják, hogy az a legszebb Andalúziában és nem is csodálom, hogy Olvera is sokszor megkapja ezt a címet. Olvera gyönyörű! Szerintem kihagyhatatlan Andalúzia látnivalói közül!

Andalúzia látnivalói - Olvera egy csodálatos látnivaló Andalúziában

Jó lesz ebben a városban sétlálni egy kicsit pihenőképpen Sevillába menet.
Nézd meg a videót, a kép a lényeg:


Andalúzia látnivalói körút összefoglaló

Andalúzia látnivalói sokan vannak. A tervezett két hétre még válogatnunk is kell majd, még úgy is, hogy Córdoba és Granada városokat a következő útra halasztjuk. Andalúzia látnivalói egyrészt érdekesek, másrészt pedig időigényesek, a gyönyörű tengerpartokról nem is beszélve.


Közlekedés: autóval.
Sevilla szállás első napok.
Cádiz szállás
Tarifa melletti tengerparti szállás
Gibraltár melletti szállás
Ronda szállás
Szállás El Chorroban
Sevilla szállás utolsó nap.

Tervezett költségek:

Sevilla:
Bérlet: 5 eur (3 napra)
Mond sörgyár: 5 eur
Giralda: 9 eur
Reales Alcázares: 11,5 eur
Plaza de España csónakázás: 10 eur (összesen, ha egyáltalán nyitva lesz)
Plaza de toros: 8 eur
Flamenco est: 15 eur
Sonkanéző túra: 15 eur

Jerez de la Frontera
Tip Pepe borászat: 15 eur

Cádiz
Torre Tavira: 6 eur

Gibraltar
Felvonó a sziklára retúr: 16 font

Estepona
Orchideák: 3 eur

Ronda
Plaza de Toros 8 eur

Összesen 126 euró fejenként de nem biztos, hogy mindenhova bemegyünk.