Barbados

Hamarosan a csodálatos Barbados szigetén teszünk látogatást, mivel itt lesz az első kikötőnk a karibi utunkon. Mit érdemes tudni Barbados szigetéről? 

Barbados a Kis-Antillák legkeletebbre lévő tagja, fővárosában, Bruidgetown-ban fogunk kikötni.
Barbadosra nem kell vízum magyar állampolgároknak. 
Maga a sziget nem túl nagy, 34 x 23 kilométeres, legmagasabb pontja a Monte Hillaby (336 m). Ezen a 430 négyzetkilométeren majdnem 280.000 ember él. 

 

Barbados tengerpart
Barbados csodás tengerpartja

Barbados egy lényegében lapos sziget, viszont gyönyörű partokat kapott a természettől: itt található a térség legszebb tengerpartjai közül jónáhány. 

Barbados teknős
Teknőssel is lehet úszni Barbadoson

Kolumbusz fedezte fel Barbadost az első útján, így a spanyoloké volt sokáig, majd az angolok vették át az uralmat fölötte, ami egészen 1966-ig tartott, amikor függetlenedtek.
Ma Barbados alkotmányos monarchia, II. Erzsébet királynővel az élen. 

Barbados gazdasága sokáig a curkornádra épült, ma már inkább a turizmus hozza a legtöbb pénzt. 
Barbadoshoz köthető érdekesség, hogy ez egy adóparadicsom, így rengeteg nagy nemzetközi cégnek itt van a székhelye az alacsony adók miatt. És persze a banktitok is fontos szerepet játszik a dologban. 

Meglepő, de Barbados az amerikai kontinens harmadik legfejlettebb országa a wikipédia szerint. 

Ha valaki repülővel érkezne: a szigetnek egy reptere van, amit Grantley Adams-ról neveztek el.
Utána is néztem, ki ez az ember, és kiderült, hogy a helyi munkáspárt alapítója volt és a sziget nemzeti hőse. 
Gyorsan utána is néztem, hogy kik itt még nemzeti hősök és kiderült, hogy csupa politiulkusok, kettő kivételével: Bussa egy afrikai születésű rabszolga volt, aki Barbados szabadságáért harcolt, a másik pedig egy krikett játékos volt, Gary Sobers volt a neve. 
Rajtuk kívül csupa politikus szerepel a listán. 

Ha Barbadosra készülsz, ne felejtsd el, hogy fokozottan védekezz a Zika vírus ellen, bár az Oltóközpont honlapja nem ír róla semmit. 

Mit lehet csinálni Barbadoson?1, A  csodás vízben lubickolni 🙂 

Erre rengeteg lehetőség adódik. Itt találsz egy térképet a tengerpartokról. Itt pedig azt hiszem, a Google jobban tud segíteni. Lényeg az, hogy a kikötőhöz elég közel is gyönyörű partok vannak. 

Barbados keleti oldalát az Atlanti-óceán mossa, míg a másikat a Karib-tenger.
Az Atlanti-óceánra néző részek a szörfösök kedvencei, a Karib-tengeri partjai viszont a puha fehér homokos strandok. Van miből választani. 

2, Bridgetown városnézés 

Barbadoson a kikötő a belvárostól gyalog kb. 20 percre van, de lehet busszal / taxival is menni, ez kb 2-5 dollárba kerül fejenként.
A fővárosban találunk egy csomó boltot, még vámmentest is. 

3, Teknősökkel úszni Brbadoson

Ez sem egy utolsó lehetőség Barbadoson. 🙂
Tengeri teknősökkel nem úszhat midnen nap az ember, tehát érdemes lesz kipróbálni.
Itt van egy link, ami hasznos lehet.
Van mindenféle megközelítésben, katamarános, sima csónakos, stb.

4, Mount Gay rum gyár

Nem akkora nagy látványosság ez, körülbelül 45 perc az egész “gyár” nézés, mivel magát az üzemet nem lehet megnézni: van egy 10 perces videó és a kóstoló. A gyár az 1700-as évek eleje óta múködik, így nem csoda, hogy jót készítenek, volt idejük a kisérletezésre.
Rumot lehet kapni midnefelé a boltokban.

5, Harrison’s Cave

Egy elektromos kisvonattal lehet bejárni az amúgy szép és érdekes cseppkőbarlangot. Persze aki már volt két-háromszor cseppkőbarlangban, az nem fog tőle hasra esni.
Itt egy videó róla:

Szállások Barbadoson

Elég nagy a kínálat, de ha jót szeretnél magadnak foglalni, akkor érdemes előre gondolkozni. A többség a közvetlenül tengerparti szállásokat szereti – érthető módon – így azok fognak elsőre elkelni.
Ha időben foglalsz, akkor főszezonban 50 – 100 euró körül már találsz viszonylag jó szállást, de 200 körül már Hiltont is találsz.