Áprilisban olvastam

Amikor elutaztunk hajózni, minden tervem ellenére nem volt időm olvasni, így ez a lista nem lesz hosszú, de azért néhány könyvet sikerült elolvasni áprilisban is. 🙂

Gary Chapman – Az 5 szeretetnyelv: kamaszokra hangolva

Na igen. Kihagyhatatlan volt és nagyon hasznos! Az amerikai pszichológus első (?) könyvét Az 5 szeretetnyelvet már nagyon régen hangoskönyvben hallgattam többször is,  így nem volt kérdés, hogy ezt, a kamaszokról íródottat is elolvasom most.
Régebben írta a könyvet ami onnan derült ki számomra, hogy a 80-as, 90-es évek tinijeit veszélyeztető dolgokról írt egy csomót, amik ma már sokkal komolyabb és veszélyesebb, szerteágazóbb dolgok. Ahh… a régi szép idők 😀
Viszont az alapok nem változtak. Szeretni kell őket és elfogadni.
Végigment mind az öt szeretetnyelven, tanácsokat adott és sok példát hozott.
Tetszett.

Lukács Liza – Az éhes lélek gyógyítása

Fuhh…. néhol sokkolóan jó volt a könyv! Főleg az anorexiával és a bulimiával foglalkozik, a túlevéses zavarok kisebb részben szerepelnek benne, de rávilágított a lényegre és ez a fontos. Nagyon sokszor magamra ismertem, és megerősített abban az elgondolásomban, hogy az ember vagy magától lefogy, mert le akar fogyni, vagy nem fogy le. Persze el lehet menni pszichológushoz is, úgy könnyebb, de az én/ mi esetünkben  az életmódváltás a megoldás. (Majd erről is írok, hol tartok 4 hónap után.)
Nagyon tetszett a könyvben, hogy személyes “levelek” is voltak benne, amik igen sokkolóak voltak. Nem gondoltam volna, hogy az anorexia és a bulimia ennyire összetett betegség és végig az anorexiás ismerősökre gondoltam. Nem tudtam, hogy ilyen poklon mentek keresztül.  Persze van remény. 🙂
Hasznos volt a könyv és nagyon érdekes.

Anthony Robbins – Egy barát üzenete

Már régen akartam tőle olvasni valamit.
Anthony Robbins a világ egyik legjobb üzleti guruja, és motivációs előadója.
Ebben a könyvben főleg történeteket olvashattunk sikeres és kevésbé sikeres emberekről, amivel motiválja az épp nehéz időkön átevickélő olvasót.
Kifejezetten tetszett benne a Honda története. Mármint az emberé, aki alapította az autógyárat, ami persze egyáltalán nem annak indult, tervben sem volt ilyesmi. 🙂 Szóval megint az volt, hogy az ember kitalált valamit, ezerszer a padóra került, ezer és egyszer felállt, leporolta magát és ment tovább. Nagyon tetszett a könyv!

Robin Sharma – A rang nélküli vezető

Megint nem magyarul olvastam, mert nem volt kapható  e-könyvben. Nem is értem, miért. Mondjuk addig nem gáz, míg marad pár nyelv, amin el tudom olvasni.
Na, a könyv a szokásos Sharmás szerkezet, olyan mint a Szent, a szörfös és a vezetőben, vagyis a főszereplőt ebben a könyvben  négy guruhoz viszi el egy nap alatt (ez rekord a könyveiben, az átalakulás mindig hónapokig tart eddig) és ez a négy ember olyanokat mond a háborús veteránnak, hogy bizony megváltzik az élete.
Nagyon jókat írt itt is Sharma, olyannyira, hogy jól ki is jegyzeteltem a könyvet!

Egyre csökken a rendelkezésre álló Sharma könyvek száma, de a következő, amit elolvasok a Hajnali 5 óra klub lesz, de nem magyarul, mert elég vastag a könyv és nincs elektronikus változatban a magyar boltokban.
Az már más lesz, az nem egy történet lesz meg igazság szerint nem is tudom, miért fogom elolvasni mert én eleve korán kelek, ráadásul magamtól, szóval eleve az 5-kor kelők klubját gyarapítom, viszont kíváncsi vagyok arra, mit ír az egyik kedvencem a témában.

Hogy ne halj meg – Gene Stone Michael Greger

Fuhh… letehetetlen! Az amerikai orvos végigmegy az emereknek leggyakrabban halált okozó betegségeken és tanácsot ad, hogy hogyan ne haljunk bele egyikbe sem.

Az jön ki mindig, hogy együnk több zöldséget. Vagyis helyesbítek: együnk rengeteg zöldséget, egyáltalán ne együnk húst, sem halat, semmi tejterméket ne vegyünk magunkhoz és még tojást sem, természetesen a finomított liszt, cukor és egyéb gyakran ismételt élelmiszert is kerüljük.

Nagy pozitívuma a könyvnek, hogy végigmegy a betegségeken és mindegyikre ad egy jó hosszú tanácsot. Mit egyél, ha el akarod kerülni a bélrákot? Mit ne egyél, ha nem akarsz Azheimer-kóros lenni? Milyen zöldséget egyél, hogy elkerüld a sztrókot? Stb., stb.

Nem tudom mennyire fogom megfogadni a tanácsait, de nyilván megpróbálok majd kevesebb husit enni. A tejjel nem volt gond, január óta nem fogyasztom. (Részletesebben egy másik posztban majd megírom, hol tartok.)

Mindenesetre az eléggé szíven ütött, hogy azzal indul a könyv, amit én mindig is gondoltam, hogy az ember kerülje a gyógyszereket és próbálja meg megelőzni a betegségeket azzal, hogy vigyáz magára, helyesen táplálkozik és sokat mozog.
Szóval jó úton járok de nyilván van hova fejlődnöm.
Még tervezek egy laza 50 évet ezen a bolygón, így nem árt mielőbb elkezdeni vigyázni magamra. Oké, most is messze a nagy magyar átlagnál jobb az állapotom, de akkor is… az ember inkább vigyázzon magára, mintsem élete végéig gyógyszert szedjen.

Mit fogok májusban olvasni?

Még rejtély, de vettem 10 ebookot a Librinél a nagy akcióban és még van 2 vastagabb könyv “offline” kiadásban, de a fő témakör most az egészség és a rendrakás lesz. Ayurvéda, hosszú élet titka, rendrakás. Emlékeim szerint most semmi olyat nem vettem, ami nagyon pénzzel lenne kapcsolatos, de majd nyáron átmegyek tőzsdés és keményebb pénzügyes témákra mert kell a tudás a fejlődéshez. Muszáj.

Hát, ennyi volt áprilisban.