Vidékre költözés – ahogy én látom

Vidékre költözés

Egy hónap múlva lesz 2 éve, hogy vettünk egy házat vidéken. Sokat töprengtünk rajta és körülbelül 5 évbe telt, mire egyáltalán dönteni tudtunk, hogy TÉNYLEG veszünk egy HÁZAT vidéken. Itt fontos azt az igen hosszú folyamatot is megemlítenem, mire sziklaszilárdan döntöttünk amellett, hogy nem lakást, hanem házat vásárolunk.

Aztán persze ott volt a másik fontos kérdés, hogy mégis HOL legyen az a ház? Budapest környékén? Budapesten? Nagyvárosban? Faluban? Erdő szélén? Kisvárosban? Mire ezeken a kérdéseken végigmentünk, évek teltek el és sok fölösleges kört kellett megtennünk.

Fontos megemlítenem, hogy nem 100%-ban lakunk a házban mert Berlinben is lakunk és emellett még igen sokat is utazunk, de a jövőt semmiképpen sem egy nagyváros közepén képzeljük el. Berlinben egy négysávos út mellett lakunk több kórház és egy mentőállomás között, az ezzel járó folyamatos nínónínót pedig a rosszabbik fantáziádra bízom.

(Miért nem költözünk máshova? Mert akkora a lakáshiány, hogy azt nem tudod elképzelni, másrészt pedig 9 éve béreltük ki a lakást és a szerződésünkben ki van kötve, hogy mennyi a lakbér, és … akkoriban lényegesen kevesebbe került egy lakás. Harmadrészt pedig amúgy extra szuper helyen lakunk, közel mindenhez, olyan kilátással, amivel az átlag berlini tájképet szokták ábrázolni, és mi tagadás, a lakást is imádjuk, tényleg. Csak a sok mentőautó….)

Végül egy magyar kisvárosban vettünk házat, és az egyik fontos szempont a végső döntéskor az volt, hogy van közvetlen összeköttetése Budapesttel. Igaz, kocsival másfél óra alatt vagyunk ott, busszal meg majdnem két óra, de ügy őszintén, Budapesten belül mennyit közlekedsz? Sokat.

A vidékre költözések rengeteg olyan oldala van, amit előre nem gondoltunk volna. Itt ne arra gondolj, hogy „hát, én is vidéken lakom, agglomerációban”, mert az egész más, mint egy „vidék kettőn” lakni.

A vidékre költözés előnyei (számunkra)

Mindent elintézel pár perc alatt

Bármit elintézni 5 perc és ebben az is benne van, hogy oda kell sétálnod. Itt az sem gáz, ha ügyfélfogadási időn kívül mész mert akkor is kiszolgálnak. Szerintem az összes itteni ügyintézésünk összesen volt két év alatt 20 perc és ebben az autó törzskönyve, személyi, lakcímkártya, és még sok hasonló volt benne. Budapesten ez lényegesen több időt vett volna el. Múltkor a városházán úgy ugráltak körbe, hogy még csak ügyfélfogadás sem volt. Ezt máshol nem tudom elképzelni.

Nyugi van

Tök nyugi van mifelénk, vasárnap még csendes nap is van, amikor nem szabad zajongani és ebben a fűnyírás, flexelés, motor berregtetése, satöbbi is benne van. Szóval nyugis.
Nemcsak vasárnap, hanem mindig. Nyugi van. Mindig.

Általában nem történik semmi

10 évig életem Budapesten a Deák tér környékén, és ahhoz képest ez hihetetlen. Itt semmi nem történik, szinte soha.

Közelebb vagyunk a természethez, jobb a levegő (bár por az van bőven), vannak mindenféle állatok.

Vannak állatok!

Ha nem nappal megyünk a hegyek között, akkor egész biztosan látunk mindenféle állatot. Néha húsznál is több őz, különböző generációjú rókák, szürkemarhák, szarvasok, borz és mindenféle szőrös izé szokott előfordulni, így száguldozni nem lehet mifelénk. Legalábbis akinek kedves az élete, az nem száguldozik, főleg nem sötétben.

Van tér

Van tér mindenre. Nagy területű kert, nagy ház. Végre van tér és ez fantasztikusan jó!

Lehetnek saját növényeink

Jó, ez még nem annyira megy mert olyan meztelen csiga invázió van, hogy horrorfilmet lehetne forgatni a kertben, de legalább agyban úton vagyunk (vagyok) egy kellemes kert felé. A törekvés megvan, de ameddig egy cipőtalpnyi helyre jut 5 meztelen csiga, (ez komoly!) addig szerintem érthető, hogy nincs gusztusom kimenni sem. De jó úton vagyunk a csigátlanítás felé.

Vidéken élni jó

Ezt fontos megjegyeznem a most következő elég negatív dolgok előtt. Jó döntés volt ez a ház és a vidéki élet is bejött.

Vidékre költözés hátrányai számunkra

Nem fontossági sorrendben írom őket.

Itt minden, de minden viharban elmegy az áram

Legvadabb álmomban sem gondoltam volna, de így van. Budapesten egész más a helyzet és vélhetően a nagyobb városokban is, de itt, „vidék kettőn” tök normális, hogy ez van. Dörög kettőt és máris áramszünet van. A helyieknek nem tűnt fel, annyira hozzá vannak szokva, de engem bosszant, meg furcsa is. A nagy hanyatló nyugaton, Berlinben 9 év alatt egyetlen áramszünet sem volt, pedig ott sokkal durvább viharok vannak, és a különböző, névvel ellátott orkánok is rendszeres látogatók.

Ha nem ismernek, bunkók a boltban és a legrosszabb dolgokat sózzák rád

Odaadják neked a legszarabb dolgot mert nem ismernek. „Jó lesz az a gyüttmentnek!” és az eladó is olyan pokróc veled, hogy elhatározod, hogy inkább megsütöd a kenyeret megadnak, éhanhalsz, bármi, csak ne kelljen a pofáját nézni. Pedig te csak egy kenyeret akartál meg egy kakaós csigát.

Esetek: az első alkalommal olyan csirkeszárnyat kaptam, ami miatt a köjál bezáratta volna a boltot. Amellett, hogy olyan szőrös volt mint egy dinoszaurusz hónalja, még egy jókora zöld, húsos légy is a csomagba került. Másik esetben a hentesnél megkérdezte az eladó, hogy egyben szeretném-e a húst, mire mondtam, hogy igen, erre kaptam egy kiló fecnit. Köszi B+!
A helyi kézműves pékségben, ahol viszont isteni dolgokat lehet kapni, az eladó olyan pokróc mindig, hogy tényleg csak akkor megyek, ha nagyon muszáj.

A helyi kisbolt kétszer drágább a berlininél – utazni kell a vásárláshoz

A helyi kisboltban teljesen elszállt árak lettek. Szoktam azon gondolkozni, hogy aki nem tud elmenni bevásárolni Szlovákiába, vagy legalább egy nagyobb városba, az mégis hogy a fenébe tud megélni az általában 200.000 forintot SEM elérő fizetéséből?

NULLA kultúra, NULLA!

Tudtam, hogy semmi nem lesz, számítottam rá. Amúgy a megyeszékhelyen korlátozott számban, de vannak napközben is előadások azoknak, akik este már nem tudnak hazajutni mert az utolsó busz akkor megy, amikor az előadás elkezdődik.
Hiú ábránd volt azt gondolni, hogy attól, hogy vidékre költözünk majd én elmegyek néha az operába vagy Budapestre egy színházba mert úgyis van busz. Nem, nincs busz.
Tehát ha bármi komolyabb kultúrára vágysz vidék kettőn, akkor legyen annyi pénzed, hogy meg is szállsz Budapesten és másnap jössz haza. Máshogy nem megy. Vagy maradnak a matiné előadások.

Olyan, hogy itt helyben van valami? Felejtsd el! Én kisvárosban lakom, de itt évente egyszer van BÁRMI. Egyszer. 364 napig semmi nem történik.

Igen korlátozott az egészségügyi ellátás

Nagyobb városok is kihívásokkal küzdenek, de itt „vidék kettőn” ha bármi kell, akkor irány a megyeszékhelyen egy magándoki.
Ott sincs fenékig tejfel, mert még a magánorvosok is leterheltek, hónapokat kell várni. Fogorvos: 2-3 hónap, bőrgyógyász: másfél. Oldd meg magadnak! (Erről írtam egy hosszút de még nem tettem ki, majd belinkelem ide. Szóval itt vagy megműtöd magad, kihúzod a saját fogad, vagy sűrűn imádkozol, de csak magadra számíthatsz.) És itt még a gyógyszertár is igen rövid nyitvatartási idővel bír. Szombaton nincs is mert bezár pénteken 4-kor.

Gyalog menni ultra gáz

Itt nem illik gyalog menni.

A városközpont gyalog 10 perc, ahol minden van és mindent el lehet intézni 5 perc alatt, de gyalog elmenni, na az ciki.
A szomszéd gyereke másik településre jár suliba, de a csajt mindig kocsival hozzák-viszik a megállóig. Nehogy gyalogoljon! Fú, az vérciki! Gyalog menni?!
Bringával még esetleg illik, de gyalog?! Na, azt nem!

Az állatok csak állatok

Mindig is volt kutyám meg macskám és az elmúlt 50 évben végignéztem, ahogy az állattartási kultúra változik, hogy a kutyát és a macskát felemeltük magunk mellé, kvázi családtaggá váltak, aztán Berlinben láttam azt, hogy ott fegyelem van, hogy a kutya nem ugat, hogy akkor van valakinek állata, és az állatnak embere, ha mindketten elmentek iskolába, ha megtanultak egymáshoz méltóan viselkedni.

Vidék kettőn ez a folyamat megrekedt valahol az 1700-as években. Tök normális az, hogy egy kutyát láncon tartanak, hogy a macska fogyóeszköz.

A szomszéd kutyája napi körülbelül 20 órát ugat egyfolytában, nem értem, miért nem reked be, azt meg végképp nem, hogy ha már kutyát tart, akkor ő mégis hogyan nem kap agyaf@szt a folyamatos ugatástól? Nem, nem arról van szó, hogy elmegy a postás vagy valaki a ház előtt és azért ugat. A kutyája azért ugat mert olyanja van. Sok a mondanivalója. Ugat. Folyamatosan. Hozzáteszem, hogy két kutyája van, és az egyik a dumás, a másikba több értelem szorult.

Nem leszel itt fél évig? Nyugodtan tarts kutyát, majd néha megetetem!

Ez komoly! Kicsit emészd még a dolgot mert tényleg így hangzott el: „Majd néha megetetem.” 2023, Magyarország.

A szomszéddal „közösen birtokolt” macska: Kislány cica lévén ivarérett lett. Már előtte ment a beszéd arról, hogy vigyék el, mi fizetjük a teljes műtétet, mindent és bármit. Szerinted elvitte? Nem. Állatot orvoshoz? Először nem is igazán tudtak mit kezdeni a dologgal, mert miért vinnél egy ÁLLATOT drága PÉNZÉRT orvoshoz? Majd bedobjuk az emésztőbe, vagy agyonütjük a szaporulatot. Minek erre pénzt kidobni?

A szomszédnak egy év alatt három macskája halt meg és nem gondolkozik el azon, hogy valamit esetleg rosszul csinál. Nem. Az okés, hogy a gyereke bottal veri a macskát, hiszen a macska azért van.

Megint másik szomszéd egy rohadtul nagy kutyát tart egy 2 méteres láncon. A kutya szerintem még életében nem járt az utcán (leszámítva azt, amikor megvették és hazahozta – mert tuti fizetett érte). Ott él a láncon.

Kert = tuja és fű, de leginkább kavics

Bennünk, amúgy városi emberekben él egy olyan mítosz, hogy a vidéki ember jobban szereti a természetet. Hát, nem. Majdnem szemben velünk van egy saroktelek, ahol a fószer havonta egyszer végigpermetezi gyomirtóval a kerítés melletti 2 métert teljes hosszban, mert „ő aztán nem fog füvet nyírni”. A kerítésen belül kő borítja az udvarát, ezt leszámítva pedig fű és tujasor.
Ez nagyon divatos volt a 80-as évek végén, de mára meghaladta a tudomány ezt a furcsa ízlést. Nem környezetbarát, nem zümibarát, nem madárbarát. Főleg nem a rendszeresen és bőven használt gyomirtóval kombinálva. Ez a vidék.
A környékén mindenki igyekszik minél több területet lekövezni, vastagon felszórni kővel, lebetonozni, bármi ilyesmi, csak nehogy sok legyen a növény, nehogy állatok legyenek. Ennyi erővel egy panelban is lakhatnának!

Van egy nő, aki a teljes kertjét betakartatta geotoextillel, erre teljes terjedelemben követ szóratott és MŰnövényekkel díszítette az így már katonás rendben lévő kertjét. Vidéken. Nehogy erre-arra hajladozó virágok legyenek, hiszen az azt mutatja, hogy nincs rend.

A nő CSAK egy nő

Az idősebb pasik teljesen átnéznek a nőkön. A nő az egy olyan állatfajta, amit meg lehet dugni, tud főzni, mosni és takarítani, de olvasni már nem, gondolkodni pedig egyáltalán soha, soha, soha nem is tudott. Erről írtam egy hosszabbat már 2 éve.

Annyit érsz, amennyi pénzed van (amennyi látszik)

Annál van az igazság, a hatalom, a boldogság és úgy általában minden, akinek nagyobb az autója. Itt azt értsd, hogy akinek drágább az autója. „Nagyobb kutya b@szik.”
Ez ennyi.

Nincs autód? Fú, te egy csóró cigány vagy! A cigányok járnak busszal!

Busszal jársz? VÉRCIKI!
El kell menned a sarokra? (2-300 méter) Vedd elő az autót és menj azzal, különben te egy senki vagy!

Ez oda vezet, hogy szerintem a többségnek látszatberuházásai vannak, hatalmas ház, ami kívülről szép, meg új autó kétévente, közben meg a bankszámla vaskos mínuszban, néha nem tudja befizetni a villanyszámlát. Hozzáteszem, hogy aki jól keres az -ha minden jól megy- az nettó 220-at viszi haza. A többség ennél kevesebbet keres. De nagy autók azok vannak, meg kívülről jól kinéző ház.

És emellé ott van az, hogy télen mifelénk hideg van (északon lakunk, még a Kékestől is északabbra) és esetleg a fizetése felét elviszi a fűtés. De a nagy ház meg a menő autó az ott van!